Dieta.pl
Dodano: 2015-08-20

Dieta bezglutenowa, moda czy konieczność

Dieta bezglutenowa bije ostatnimi czasy rekordy popularności. Nie wiedzieć czemu, w ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na żywność pozbawioną glutenu, nie mając ku temu żadnych wskazań medycznych. Dlaczego tak się dzieje? W jakim celu rezygnujemy z wszechobecnego glutenu? Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, gdyż może przyczynić się do powstania wielu schorzeń, drudzy po prostu go nie tolerują.

Skąd całe to zamieszanie wokół glutenu?

Wszystko za sprawą amerykańskiego lekarza Williama Davisa, który w swojej książce “Dieta bez pszenicy” pisze, że zmodyfikowana pszenica może uzależniać i być przyczyną nadwagi. Uważa, że po jej spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtowniej rośnie, niż po zjedzeniu cukru. Po lekturze książki Williama Davisa wielu z nas stało się hipochondrykami, a żywność bezglutenowa wspięła się na wyżyny popularności. Za przykładem celebrytów, którzy eliminując gluten, zmienili swoje nawyki żywieniowe, poszła większość Amerykanów. Jedni, by oczyścić organizm, drudzy, by schudnąć. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Jednak faktem jest, że dieta bezglutenowa, która przywędrowała do nas z Zachodu stała się jednym z najsilniejszych kulinarnych trendów.

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego, występującym w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Białka należące do glutenu występują również w kaszy, mące, otrębach, kuskusie, orkiszu, pieczywie i makaronach. Produkty bezglutenowe oznaczane międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa, coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych. Ich cena jest zdecydowanie wyższa niż tradycyjnych odpowiedników, dlatego zmiana diety z pewnością odchudzi nasz portfel.

gluten

Warto zauważyć, że nieszkodliwy dla większości społeczeństwa gluten, może stanowić zagrożenie dla osób chorujących na celiakię. Osoby dotknięte tym schorzeniem nie mogą pożywać glutenu. Jego spożycie wywołuje u nich szereg niebezpiecznych dla zdrowia objawów. Jednoznaczna przyczyna celiakii nie jest znana, jednakże lekarze podejrzewają, że może mieć ona podłoże genetyczne.

Dieta bezglutenowa - co jeść a czego nie

Decydując się na tę dietę, w pierwszej kolejności musimy wyeliminować podstawowe źródła jego występowania. Tak więc produkty otrzymane ze zbóż jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, pszenżyto, kuskus, orkisz i otręby musimy odrzucić. Spożywanie produktów bogatych w gluten pobudza organizm do produkowania insuliny, który odpowiada za transport cukru z krwi do komórek. Jej wysoki poziom powoduje gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Stosowanie diety bezglutenowej może nam pomóc zredukować chęci podjadania, i tym samym zrzucić zbędne kilogramy.

PODOBNE ARTYKUŁY

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

nie jadam glutenu bo mój organizm go nie toleruje. jest to problematyczne bo bezglutenowe zamienniki są trudniej dostępne i znacze droższe. na półkach w marketach znajduje sie najczęściej tylko kilka modnych produktów .Na szczęście sa takie sklepy jak biolovers.pl gdzie asortyment jest bardzo szeroki a ceny przystępne

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi