Dodano: 2015-12-07

Dieta Dukana, inaczej nazywana dietą proteinową lub protal, stała się ostatnio "na topie" wśród odchudzających się osób, w tym wśród wielu celebrytów. Jednak czy warto bez namysłu iść za modą? Czy dieta ta jest całkiem bezpieczna?

 

Czym charakteryzuje się dieta Dukana?

Dieta Dukana, jak nazwa wskazuje, została wprowadzona przez dr Pierre Dukana i opiera się na ograniczeniu węglowodanów w diecie, a zwiększeniu podaży białka pochodzenia zwierzęcego. W zamyśle Dukana, ograniczenie ilości węglowodanów i tłuszczów w zamian za zwiększenie ilości białka ma zmusić organizm do czerpania z własnych zapasów tłuszczu w celu zdobycia przez organizm surowca energetycznego. Ponadto organizm musi zużyć duże ilości energii, by strawić białko, co sprzyja utracie masy ciała, a do tego powoduje przyspieszenie tempa metabolizmu, z czym wiąże się szybsze spalanie kalorii. Dieta opiera się na dostarczaniu niskokalorycznych produktów. W diecie tej na pewno nie wystąpi niedobór białka, w związku z czym, w przeciwieństwie do innych diet, organizm nie będzie musiał wykorzystywać białka, z którego sam jest zbudowany (np. z mięśni). Dieta ta składa się z poszczególnych etapów i, co ciekawe, by zachować uzyskany efekt, należy stosować ją do końca życia.

Faza I

Faza ataku jest najbardziej rygorystyczna i wymaga największego zmotywowania, bowiem w tym czasie podajemy organizmowi jedynie czyste białko w celu zwiększenia tempa metabolizmu. Możemy wówczas spożywać jedynie chude mięso, jajka, drób bez skóry, chudy nabiał, ryby. W tym czasie, trwającym około tygodnia, następuje najszybszy ubytek kilogramów.

Faza II

W fazie II - naprzemiennej, możemy wprowadzić warzywa. Jednak naprzemienność ta polega na wprowadzeniu 5 dni z fazy pierwszej i 5 już wzbogaconych w warzywa. Faza ta trwa do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas wagi.

dieta Dukana opiera się na produktach białkowych

Faza III

W fazie III - utrwalenia - menu można wzbogacić o węglowodany, tj. pełnoziarnisty chleb, ryż czy makaron i niezbyt słodkie owoce. Trwa ona w zależności od ilości zrzuconych kilogramów, czyli 10 dni na każdy zrzucony kilogram (w niektórych przypadkach może to odpowiadać kilku miesiącom). Etap ten ma na celu utrzymać uzyskana masę ciała.

Faza IV

W końcu w fazie IV - stabilizacji - która powinna trwać do końca życia, można powoli zacząć normalnie, zdrowo jeść, z tym że raz w tygodniu należy wprowadzić jadłospis z fazy pierwszej. Należy również pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody (1,5-2 litrów), najlepiej niegazowanej.

Dieta Dukana i wiele ewentualnych niebezpieczeństw:

    1. Po pierwsze, białko tutaj preferowane pochodzi od zwierząt, w związku z czym nawet w chudym mięsie czy nabiale znajdują się tłuszcze nasycone, które powodują wzrost złej frakcji cholesterolu LDL. Prowadzą one również do choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego.
    2. Ponadto, nadmiar białka w organizmie jest bardzo szkodliwy dla nerek, które są przeciążone jego wydalaniem oraz dla wątroby, która zaczyna trudniej oczyszczać nasz organizm (m.in. z produktów rozpadu białek).
    3. Zbyt duża ilość białka powoduje, że wzrasta także stężenie kwasu moczowego, będącego jednym z produktów rozpadu białek, co z kolei prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi.
    4. Przy tak dużej podaży białka dochodzi do zakwaszenia organizmu.
    5. Ponadto białka należą do składników ciężkostrawnych, w związku z czym, zalegając w naszym przewodzie pokarmowym, wszczynają procesy gnilne.
    6. Jednym z aminokwasów, który w diecie proteinowej występuje w organizmie w nadmiarze, jest metionina, która w wyniku przemian przekształca się w homocysteinę, która jest dla naszego organizmu toksyczna i wywołuje choroby układu krążenia.
    7. Należy także przyznać, że dieta Dukana jest dietą niedoborową, szczególnie w I fazie, w której mogą pojawić się senność, zmęczenie,  obniżenie odporności, nieprzyjemny zapach z ust. W diecie tej występuje niedobór witamin, w związku z czym, by zapobiec tak nieprzyjemnym konsekwencjom, jak chociażby wypadanie włosów, należało by rozpocząć suplementację, oczywiście po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Ponadto mogą pojawić się wzdęcia i zaparcia spowodowane niedoborem błonnika, obecnego w produktach zbożowych, owocach i warzywach.

Dieta Dukana na pewno pomoże uzyskać i utrzymać wymarzoną przez każdego wagę, jednak tylko wtedy, gdy będzie stosowana do końca życia. Powracając do poprzednich nawyków żywieniowych, nie uciekniemy przed efektem jo-jo. Należy jednak zdawać sobie sprawę, jak wiele może nieść ze sobą ewentualnych zagrożeń . Zanim do niej przystąpimy, należy skonsultować się z dietetykiem i lekarzem. Szczególnie tyczy się to osób cierpiących na choroby układu moczowego czy choroby krążenia.

Marlena Szyszkowska

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane