Dieta.pl
Dodano: 2015-10-23

Od diety Dukana do diety eliminacyjnej. Trendy w odchudzaniu

Powoli zaczyna mijać moda na stosowanie białkowej rewolucji Dukana na korzyść diety eliminacyjnej opracowywanej na podstawie testów na nietolerancje pokarmowe. Pokusiłam się o porównanie tych dwóch opcji żywieniowych.

 

Ogólne założenia jednej i drugiej diety

Dieta eliminacyjna

W diecie eliminowane są produkty wywołujące niepożądaną reakcję układu odpornościowego. Jeżeli nasz organizm nie toleruje jakiegoś pokarmu to zaczyna produkować przeciwciała klasy IgG. Testy na nietolerancje pokarmową przeprowadzane przed ułożeniem diety wykrywają te przeciwciała w próbce krwi pobranej od pacjenta. Do objawów nietolerancji pokarmowej zaliczamy: bóle migrenowe, wzdęcia brzucha, zaparcia, biegunki, zmiany skórne, otyłość, miażdżycę. Udowodniono występowanie wysokiego stężenia przeciwciał klasy IgG w przebiegu takich chorób jak: zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna czy migrenowe bóle głowy. W diecie eliminacyjnej jadłospis ustalany jest indywidulanie przez dietetyka. Jego kaloryczność pomniejszona jest jedynie o około 200-300 kcal od całkowitego zapotrzebowania kalorycznego a nie tak jak przy tradycyjnych dietach odchudzających o 500 do 1000 kcal. Produkty, których nie tolerujemy, eliminujemy na minimum 3 miesiące, bo aż tyle czasu potrzebujemy na wyciszenie reakcji alergicznych i usprawnienie trawienia w naszym przewodzie pokarmowym.

Dieta Dukana

Według jej twórcy dr Dukana to szczegółowy plan obejmujący aż 4 fazy postępowania. Pierwsza faza opiera się na spożywaniu wyłącznie posiłków białkowych. W drugiej wprowadzamy warzywa. Trzecia utrwala uzyskany efekt i przeciwdziała efektowi jo-jo. Czwarta faza jest zaleceniem na całe życie, na podstawie której musimy raz w tygodniu, najlepiej w czwartek przestrzegać diety czysto proteinowej.

 

Potencjalny wpływ na zdrowie diety eliminacyjnej i Dukana

Dieta eliminacyjna

Korzystne oddziaływanie na organizm i zdecydowana poprawa stanu zdrowotnego. Jedynie bez kontroli dietetyka może przyczyniać się do niedoborów żywieniowych.

Dieta Dukana

Obciążenie dla nerek, wątroby oraz przewodu pokarmowego. Problemy z zaparciami.

 współczesne diety zadziwiają różnorodnością

Plusy

Dieta eliminacyjna

Nie wprowadzamy dużych restrykcji co do kaloryczności diety, przez co jesteśmy w stanie opanować uczucie głodu. Dieta zawsze konstruowana jest przez dietetyka indywidualnie dla każdego pacjenta, przez co zostają uwzględnione nasze zdolności kulinarne, preferencje żywieniowe oraz tryb życia. Stała kontrola dietetyka działa na nas motywująco. Wszelkie objawy nietolerancji pokarmowej powodujące dyskomfort w codziennym życiu mijają, a my czujemy się zdrowsi. Wprowadzamy do codziennego jadłospisu nowe produkty spożywcze. Przez co dieta jest urozmaicona i atrakcyjna sensorycznie.

Dieta Dukana

Monotonność diety oraz wysokie spożycie białka sprawia, że szybko jesteśmy syci i nie mamy ochoty na zjadanie dużych porcji. Ilość jedzenia nie jest ograniczona, więc możemy jeść, ile tylko chcemy. Już po trzech dniach od zastosowania diety całkowicie mija uczucie głodu.

Minusy

Dieta eliminacyjna

Jeśli produkty, których nie tolerujemy stanowiły podstawę naszej diety lub należały do naszych ulubionych, to będzie nam ciężko całkowicie z nich zrezygnować. Koszt wykonania testu oraz stałej opieki dietetycznej może przerastać nasze możliwości finansowe. Dieta sprawdza się jedynie u osób mających problem z nietolerancjami pokarmowymi.

Dieta Dukana

Na początku diety towarzyszy nam uczucie bezsilności i zmęczenia. Nie możemy wtedy podejmować wzmożonej aktywności fizycznej. Dieta jest bardzo monotonna, przez co mało atrakcyjna sensorycznie. Jeżeli ktoś nie lubi otrębów owsianych, to będzie mu ciężko przetrwać na diecie, ponieważ muszą się pojawić każdego dnia diety. Podwyższa stężenie kwasu moczowego we krwi. Wysoka zawartość białka przy jednoczesnym niskim spożyciu błonnika pokarmowego powoduje zaparcia. Towarzyszy nam uczucie suchości w ustach oraz nieprzyjemny oddech. Spowodowane jest to niespożywaniem węglowodanów, których brak nasz organizm rekompensuje sobie produkcją ciał ketonowych.

Koszt diety

Dieta eliminacyjna

Koszt diety eliminacyjnej uzależniony jest od tego, jakich i jak wielu produktów spożywczych nie tolerujemy. Mąki amarantusowe, z cieciorki czy ryżowe są 3 razy droższe od tradycyjnej mąki pszennej. Także zakup produktów bezglutenowych podwyższa koszt diety. Wielu pacjentów musi zrezygnować ze spożywania mleka krowiego i jego przetworów. Roślinne zastępniki produktów mlecznych są nawet 6-krotnie droższe. Poza tym dieta jest urozmaicona i składa się z szerokiej gamy produktów spożywczych, co wiąże się zawsze ze zwiększonymi wydatkami. Musimy również doliczyć koszt wykonania testu oraz konsultacji dietetycznych.

Dieta Dukana

Dieta ogranicza się głównie do wydatków na produkty białkowe. Do droższych w zakupie produktów zaliczamy krewetki, małże, koninę czy kraba. Jednakże z uwagi na hamujący wpływ diety na nasz apetyty tak naprawdę nie potrzebujemy kupować większej ilości produktów spożywczych. Mała różnorodność diety pozwala nam na zakup więcej jednego produktu i robienie zapasów.

Monika Dajkowska-Bichta, dietetyk

PODOBNE ARTYKUŁY

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane