Dodano: 2016-07-15

Bóle brzucha (mniej więcej nad pępkiem), pieczenie przypominające zgagę? A może mdłości, "odbijanie", a nawet wymioty? Takie są właśnie najczęstsze objawy choroby wrzodowej. Dotyka ona około 10% społeczeństwa – statystycznie problem ten częściej dotyczy mężczyzn niż kobiet. Żyjąc w ciągłym stresie, paląc papierosy, pijąc duże ilości kawy, często jedząc nieregularnie i "na szybko" – zwiększasz prawdopodobieństwo, że ciebie również dotknie choroba wrzodowa. W dzisiejszych czasach cierpią na nią nie tylko dorośli – niezależnie od prowadzonego trybu życia, ale coraz częściej na chorobę wrzodową zapadają także dzieci.

Choroba wrzodowa

Kiedy warstwa ochronna błony śluzowej żołądka i jelit zostanie naruszona, mogą pojawić się wrzody – a co za tym idzie – przykre i uciążliwe dolegliwości opisane powyżej. A jak dochodzi do naruszenia tej warstwy ochronnej?

Choroba wrzodowa może być wywołana przez bakterie (dokładniej przez Helicobacter pylori), ale nie jest to jedyna przyczyna. Wrzody mogą być również skutkiem zażywania niektórych leków – najczęściej sterydowych, ponieważ zwiększają one wydzielanie kwasu, stresu, a także alergii pokarmowych. Leczenie choroby wrzodowej w dużej mierze uzależnione jest od jej fazy. Jeśli występuje bakteria Helicobacter pylori, leczenie opiera się na jej eliminacji, a także na zmianie sposobu żywienia lub używanych suplementów i leków. Zalecane są również zmiany w trybie i podejściu do życia.

choroba wrzodowa

Dieta w chorobie wrzodowej

Dieta stosowana przy chorobie wrzodowej polega na: ograniczeniu spożycia kwasów (ponieważ mają negatywny wpływ na błonę śluzową), ochronie i poprawieniu stanu błony śluzowej żołądka i jelit, a także na stymulacji układu odpornościowego i przeciwdziałaniu namnażaniu się chorobotwórczych bakterii. Leczenie choroby wrzodowej można wspomóc ziołami o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, uspokajającym, oraz takimi, które działają ochronnie na błonę śluzową.

Dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, stanowiące wspaniałe źródło witamin i chroniące nasz organizm przed infekcjami. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują: kapusta, marchew, ogórki, brokuły, cebula oraz zielone warzywa liściaste, natomiast do godnych polecenia owoców należą: jabłka, morele, banany, jagody, wiśnie, gruszki, mango, papaja, awokado, a także czerwone winogrona. Należy jednak pamiętać, iż słodkie, w pełni dojrzałe owoce wykazują bardziej kojące działanie na układ pokarmowy niż te kwaśne. Nasz codzienny jadłospis powinniśmy wzbogacić również o rośliny strączkowe, nasiona, owies, jęczmień, a także dodatek miodu i oliwy z oliwek extra vergine.

Jeśli dotknęła nas choroba wrzodowa, szczególnie ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów – minimum 8 dużych szklanek wody, herbat ziołowych lub ewentualnie soku. Należy zwrócić uwagę, by pić wyłącznie między posiłkami, a nie w ich trakcie – by nie rozcieńczać soków trawiennych. Płyny powinny mieć także odpowiednią temperaturę – te bardzo ciepłe działają drażniąco na wrzody.

Wśród ziół szczególnie zalecany jest proszek z kory wiązu, który spożywany w godzinach wieczornych tworzy warstwę ochronną, zabezpieczającą błonę śluzową przewodu pokarmowego przed szkodliwym działaniem kwasu. W walce z chorobą wrzodową można również sięgnąć po takie zioła i przyprawy jak: nagietek, korzeń mniszka, jeżówka, rumianek, korzeń prawoślazu, wiązówka błotna, cynamon, goździki, czosnek, imbir, lukrecję, pietruszkę czy kurkumę. Większość z nich jest ogólnodostępna w sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością lub zielarskich. 

Zalecane jest spożywanie mniejszych porcji, ale za to częściej. Należy również unikać jedzenia przed snem – w późnych godzinach wieczornych. Polecaną metodą leczenia wrzodów jest picie szklanki soku z surowej kapusty – 4 razy dziennie na pusty żołądek. Osoba z chorobą wrzodową powinna zadbać o to, by w jej jadłospisie było jak najmniej soli, powinna również wyeliminować (lub ograniczyć w dużym stopniu) takie produkty i substancje jak: kofeina (występująca w herbacie, kawie, czekoladzie, napojach gazowanych) stymulująca wydzielanie kwasów żołądkowych, nabiał zwiększający kwasowość środowiska w żołądku, alkohol, napoje gazowane, oczyszczone produkty zbożowe, cukier rafinowany, papierosy. Z diety należy wyeliminować produkty smażone i oleje – oprócz oliwy z oliwek extra vergine, a także w miarę możliwości leki, które sprzyjają powstawaniu wrzodów – steroidy oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Jeśli przyczyną choroby wrzodowej mógł być stresujący tryb życia, zaleca się jego zmianę, a przynajmniej wypróbowanie różnych technik redukcji stresu – na przykład jogi, medytacji czy tai chi.

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Odradzam podasz gruszki ze względu na właściwości wzdymające :)

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

podaż* :)