Dodano: 2015-09-29

Z niepokojem zauważasz, że twoje ciało się zmienia. Coraz mniej masy mięśniowej, coraz więcej fałdek tłuszczu. Dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. W porównaniu z okresem młodości zapotrzebowanie organizmu na energię spada o 1/4. Dlatego choć nie jesz więcej, tyjesz. Dieta dla 40-latki uwzględnia wszystkie zachodzące zmiany w organizmie, dzięki czemu korzystnie wpływa na organizm.

Idealna dieta dla 40-latki

Zmiany w sposobie odżywiania pozwolą utrzymać wagę na satysfakcjonującym poziome. Dlatego ważna jest odpowiednia dieta. Musisz zrezygnować z tłuszczu i słodyczy, jeść mniej słodkich owoców (mają za dużo cukru), a więcej rozmaitych warzyw. Po zaprzestaniu diety nie powinnaś tyć, jeśli nie będziesz się objadać. Nie waż się codziennie, kontroluj ciężar ciała raz na tydzień, a kiedy zauważysz, że przytyłaś, powtórz dietę.

Dieta dla 40-latki - zasady

W tym okresie zmniejsza się poziom hormonów. Nasilają się zmiany miażdżycowe wynikające ze zmniejszenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL. Kłopoty te mogą być łagodzone przez fitohormony zawarte w produktach roślinnych, głównie w warzywach strączkowych. Warto sięgnąć po soję i soczewicę - zawierają też lecytynę, poprawiającą zdolność koncentracji. Zmniejszonej aktywności fizycznej towarzyszy mniejsza wydolność mięśni i mięśnia sercowego. Mogą pojawić się problemy ze snem, co prowokuje do podjadania nocą i w efekcie tycie. W tym wieku bardzo przydałby się ruch, który nie tylko poprawia kondycję, ale i nastrój, oraz reguluje tempo przemiany materii. Pogarsza się regeneracja naskórka, skóra traci elastyczność, dlatego konieczna jest dieta wzbogacona witaminami A i z grupy B oraz płynami. Zrezygnuj z tłustego mięsa, zastąp je drobiem i rybami. Nie jedz słodyczy, najwyżej kawałeczek czekolady raz na tydzień.

dieta dla 40-latki

Dieta dla 40-latki- jadłospis

Dieta dla 40-latki- przepisy

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane