Diety inne

Dieta wzbogacona w magnez

orzechy

Poziom magnezu spada w organizmie, gdy podejmujemy duży wysiłek fizyczny i gdy intensywnie odchudzamy się, stosując różne nieraz wręcz drakońskie diety! Proponujemy dietę która uzupełni niedobory tego pierwiastka.

Objawy niedoboru magnezu:

  • trudności z koncentracją,
  • bezsenność,
  • poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
  • skurcze mięśni,
  • zawroty i bóle głowy,
  • napadowe bicie serca,
  • stany niepokoju i lęku,
  •  wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • nudności,
  • podatność na infekcje.
Źródłami magnezu w naszej diecie są: rośliny zielone, strączkowe (soja), kukurydza, awokado, banany, ziarna zbóż (kasza gryczana, jęczmienna), kakao, czekolada, orzechy, migdały, mleko. Nie ma obawy o przedawkowanie, gdy pochodzi z naturalnych źródeł.

Zasady diety

Trwa: 14 – 21 dni.
Odchudza: około 1 kg w ciągu tygodnia.
Można ją powtarzać: co 2 – 3 miesiące.
Polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, osób stosujących dietę łatwo strawną.
Szczególnie bogata w: magnez, potas, cynk, witaminy A, E, C oraz błonnik.
Codzienna porcja energii: około 1200 kcal.

 Dieta wzbogacona magnezem – Jadłospis

Dzień 1
  • Śniadanie 265 kcal
    Kromka chleba razowego, plasterek sera żółtego, pomidor, szklanka mleka.
  • II śniadanie 105 kcal
    Szklanka soku z marchwi i jabłka.
  • Obiad 535 kcal
    Zupa ogórkowa bez śmietany (200 ml), sznycel cielęcy, 2 średnie ziemniaki, brokuły ugotowane na parze (100 g).
  • Podwieczorek 145 kcal
    Koktajl mleczno-bananowy (200 ml), posypany 1/2 łyżeczki wiórków gorzkiej czekolady.
  • Kolacja 195 kcal
    Kromka chleba żytniego, śledź marynowany (50 g) pokrojony i wymieszany z ogórkiem konserwowym, ketchupem, cebulką, herbata zielona bez cukru.
Dzień 2
  • Śniadanie 260 kcal
    Grahamka (50 g), plasterek szynki drobiowej, pomidor, kakao na chudym mleku (200 ml).
  • II śniadanie 95 kcal
    Serek waniliowy, szklanka wody mineralnej.
  • Obiad 270 kcal
    Omlet z 2 jaj i jednego białka ze szpinakiem i pomidorem, szklanka kefiru.
  • Podwieczorek 140 kcal
    Garstka pestek dyni.
  • Kolacja 415 kcal
    Filet z morszczuka zapiekany, surówka z marchwi, selera oraz jabłka (100 g), kromka  chleba żytniego.
Dzień 3
  • Śniadanie 340 kcal
    2 łyżki płatków kukurydzianych, łyżeczka rodzynek, 3 włoskie orzechy. szklanka chudego mleka.
  • II śniadanie 70 kcal
    Szklanka soku pomidorowego.
  • Obiad 520 kcal Kurczak z orzechami, 2 łyżki ryżu, marchew gotowana na parze.
  • Podwieczorek 100 kcal
    Banan.
  • Kolacja 170 kcal
    Kromka chleba wieloziarnistego, 3 szprotki, liść cykorii, herbata zielona bez cukru.

 Dieta wzbogacona w magnez – Przepisy

Morszczuk zapiekany
  • 100 g fileta z morszczuka,
  •  cebula,
  • 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina,
  • listek laurowy,
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • szczypta suszonej mięty,
  • 1-2 goździki,
  • 2 ząbki czosnku, ,
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  •  sól,
  • pieprz.

Filet z morszczuka skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. W płaskim rondlu zagotować wino z 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cebulę, miętę, goździki i listek laurowy, włożyć filet i gotować na małym ogniu około 15 minut. Delikatnie wyjąć filet i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Wywar z ryby przecedzić, wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekanymi orzechami, zalać rybę, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać koperkiem.

Kurczak z orzechami
  • 100 g piersi z kurczaka,
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki,
  • 4 pieczarki,
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej, mrożonej,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • łyżka soku sojowego,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  •  łyżeczka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Umyty filet z kurczaka zalać w rondlu gorącym bulionem, gotować około 10 minut, wyjąć, przestudzić, pokroić w paski. Fasolkę i pieczarki pokroić. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć 2 minuty, dołożyć pieczarki i jeszcze chwilę smażyć, delikatnie mieszając.
Następnie dodać mięso z kurczaka, sos sojowy, pieprz, szczyptę soli, zalać bulionem, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Mąkę rozprowadzić z odrobiną wody zimnej i razem z posiekanymi orzechami przełożyć do rondla. Aż do zgęstnienia sosu mieszać delikatnie.

Sznycel cielęcy
  • 100 g chudej cielęciny,
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • łyżka wody,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • sól.

Umyte i osuszone mięso lekko zbić tłuczkiem na owalny kotlet, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Jajko roztrzepać z wodą i solą, w nim obtaczać mięso, a następnie w drobno posiekanych orzechach. Panierkę lekko przygnieść dłonią. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony.

Skomentuj