Diety inne

Dieta niskowęglowodanowa

twarozek

Lato w pełni, a ty z rozpaczą spoglądasz na swoje letnie ubrania, które stały się za małe dzięki lodom i innym letnim pokusom? Istnieje złoty środek, który pomoże nam uporać się z dodatkowymi kilogramami. Jest nim dieta niskowęglowodanowa.

Diecie niskowęglowodanowa wyklucza  z jadłospisu cukry, które są odpowiedzialne za tycie. Ich nadmiar jest odkładany w organizmie w postaci zapasów tłuszczu. Oprócz cukru, całkowicie eliminuje się ziemniaki, kasze, ryż, makarony, mąkę, pieczywo.
Stosując dietę, ważne jest, by długo żuć każdy kęs – dzięki temu mniej zjadamy, a zanim skończymy posiłek, organizm poczuje sytość. Nie należy popijać posiłków – powoduje to przechodzenie niestrawionego białka do jelit, i „odżywianie” tylko tkanki tłuszczowej. Nie należy również dopuszczać, aby odczuwać „ssanie” z głodu – między posiłkami możesz podjadać surowe warzywa.

 Zasady diety niskowęglowodanowej

  • Dieta trwa: od 7 do 21 dni
    Polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
  • Niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.
  • Pozwala schudnąć: około 1 kg w 7 dni
  • Szczególnie bogata w: witaminy A, C, E, z grupy B, sód, potas, białko oraz błonnik.
  • Dzienna dawka kalorii: 1000 -1300 kcal.

Dieta niskoweglowodanowa – Jadłospis:

Pierwszy etap trwa około 3 tygodni, w których owoce są zakazane, potem można je stopniowo wprowadzać.

Dzień 1
  • Śniadanie 295 kcal
    Surówka z kapusty pekińskiej, po plasterku polędwicy, szynki drobiowej, kiełbasy krakowskiej; szklanka herbaty bez cukru.
  • II śniadanie 300 kcal
    Twarożek z jogurtem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Obiad 180 kcal
    150 g mintaja gotowanego w warzywach, szklanka surówki z kapusty kwaszonej i marchewki z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty bez cukru.
  • Podwieczorek 40 kcal
    150 g zmiksowanej dyni, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Kolacja 210 kcal
    Zapiekanka z warzyw, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Dzień 2
  • Śniadanie 250 kcal
    Twarożek z 200 g chudego białego sera, łyżki mleka, łyżki posiekanego szczypiorku, 3 rzodkiewek, 1/2 małego ogórka zielonego, 1/4 papryki żółtej, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • II śniadanie 290 kcal
    50 g orzeszków pistacjowych, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Obiad 325 kcal
    150 g cielęciny gotowanej z warzywami (8 pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 4 szparagi), surówka z sałaty zielonej, pomidora, ½ cebuli i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka wody mineralnej bez cukru.
  • Podwieczorek 240 kcal
    150 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Kolacja 260 kcal
    Sałatka kolorowa, szklanka herbaty bez cukru.
Dzień 3
  • Śniadanie 325 kcal
    Jajecznica z dwóch jaj, ½ pomidora, ½ cebuli na łyżeczce oliwy z oliwek, surówka z cykorii, szklanka herbaty bez cukru.
  • II śniadanie 170 kcal
    30 g łuskanych pestek słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Obiad 200 kcal
    150 g piersi z kurczaka bez skóry pieczonej w folii bez tłuszczu, 200 g brokułów gotowanych na parze, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.
  • Podwieczorek 60 kcal
    Sok wielowarzywny.
  • Kolacja 380 kcal
    100 g serka fromage z czosnkiem, 4 rzodkiewki, ogórek zielony, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
(maja)

Dieta niskoweglowodanowa – Przepisy:

Twarożek z jogurtem
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek twarożku półtłustego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 5 rzodkiewek,
  • ulubione przyprawy.

Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem, wymieszaj ze szczypiorkiem, startymi na tarce rzodkiewkami i małym kubeczkiem jogurtu naturalnego. Przyprawić.

Surówka z kapusty pekińskiej
  • szklanka posiekanej kapusty pekińskiej,
  • pomidor,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ulubione zioła.

Warzywa drobno posiekać, wymieszać z ziołami i skropić oliwą z oliwek.

Zapiekanka z warzyw
  • pomidor,
  • 100 g cukini,
  • 100 g brokułów,
  • 100 g bakłażana,
  • cebula,
  • szczypiorek,
  • 30 g startego żółtego sera,
  • ulubione przyprawy,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Warzywa obrać, pokroić w plastry, układać warstwami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, przesypujac szczypiorkiem. Na wierzch posypać ser i zapiekać około 25 minut.

Sok wielowarzywny
  • pomidor,
  • 1/4 papryki zielonej,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 łyżka natki,
  • 50 g selera naciowego.
  • Warzywa umyć, selera obrać i zmiksować. Przybrać selerem naciowym.
  • Surówka z cykorii
    • 100 g cykorii,
    • 50 g kiełków z fasoli mung,
    • 1/2 papryki czerwonej,
    • 5 czarnych oliwek.

    Warzywa umyć, pokroić drobno i wymieszać.

    Skomentuj

    1 Komentarz