Dodano: 2015-10-30

Soja dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i składników mineralnych m.in.: potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu. Soja należy do roślin strączkowych i odznacza się stosunkowo dużą ilością dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Skład aminokwasów tego białka jest najbardziej zbliżony spośród wszystkich strączkowych do składu białka zwierzęcego.

 

Soja w diecie

 
Soja jest źródłem wielu cennych minerałów, błonnika pokarmowego oraz tzw. fitoestrogenów. Spośród wszystkich strączkowych soja wyróżnia się również dość wysoką zawartością tłuszczu, dlatego jest wysokokaloryczna. Jednak tłuszcz ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Jeśli nie jadasz mięsa, soja sprawdzi się idealnie w roli jego zamiennika.
 
soja
 

Dieta z soją - jadłospis

 

 

Przepisy z soją w roli  głównej

 
To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane