Diety w chorobie

Dieta lekkostrawna

^6A16EE8D644F19FD9FD21D709EC1CE870E506C13EE5AA802CB^pimgpsh_fullsize_distr1

Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana, gdy masz gorączkę, wrzody, stany zapalne żołądka, choroby wątroby i dróg żółciowych. Lekkostrawne menu, wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia pracę mózgu.

Dieta lekkostrawna – Zasady

  • Zalecana ilość posiłków to 5–6 małych porcji w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu.
  • Kolację zjedz nie później niż dwie godziny przed snem.
  • Aby nadać posiłkom lekkostrawną formę, gotuj je na wodzie lub na parze.

Wybieraj:

  • wafle ryżowe, drobne kasze, ryż, drobne makarony,
  • jogurt, maślanka
  • jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, omlety, chude mięso (w małej ilości), ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz),
  • masło, oleje roślinne, oliwa,
  • gotowane warzywa: marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młode: groszek i fasolka szparagowa i surowe: cykoria, sałata, pomidory bez skórki, starta marchewka z jabłkiem,
  • dojrzałe owoce bez skórki i pestek: jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany,
  • miód i dżemy bez pestek,
  • kisiele i kompoty owocowe,
  • sól, cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna.

Unikaj:

Produktów sprzyjających wzdęciom: kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek cebula, pszenica, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, napoje gazowane, mocna kawa.

Dieta lekkostrawna – Przykładowy jadłospis

Śniadanie
  • Wafle ryżowe z łyżeczką masła, jajko na miękko, miseczka musu z jabłka,
II Śniadanie
  • 2–3 wafle ryżowe, szklanka soku marchewkowego.
Obiad
  • Zupa jarzynowa przecierana, ziemniaki purée, 2 pulpety z mięsa drobiowego, gotowana marchewka, szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek
  • Szklanka kompotu z jabłek, 2–3 herbatniki.
Kolacja
  • Ryba duszona, słaba herbata.

mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk
www.dieta.pl

Skomentuj