Dieta.pl
Dodano: 2015-10-19

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana, gdy masz gorączkę, wrzody, stany zapalne żołądka, choroby wątroby i dróg żółciowych. Lekkostrawne menu wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia pracę mózgu.

Dieta lekkostrawna - zasady

  • Jedz to 5-6 małych posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu;
  • Kolację zjedz nie później niż dwie godziny przed snem;
  • Aby nadać posiłkom lekkostrawną formę, gotuj je na wodzie lub na parze.

Wybieraj:

  • wafle ryżowe, drobne kasze, ryż, drobne makarony;
  • jogurty, maślanki;
  • jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, omlety,
  • chude mięso (w małej ilości);
  • ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz);
  • masło, oleje roślinne, oliwa;
  • gotowane warzywa: marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młode: groszek i fasolka szparagowa i surowe: cykoria, sałata, pomidory bez skórki, starta marchewka z jabłkiem;
  • dojrzałe owoce bez skórki i pestek: jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany;
  • miód i dżemy bez pestek;
  • kisiele i kompoty owocowe;
  • sól, cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna.

Unikaj:

Produktów sprzyjających wzdęciom: kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek, cebula, pszenica, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, napoje gazowane, mocna kawa.

Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis

mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk www.dieta.pl