Dieta.pl
Dodano: 2016-07-11

Niskokaloryczna i szybka dieta hiszpańska

Ciągle brakuje ci czasu? Masz na głowie pracę, dzieci, obowiązki domowe, a mimo tego chcesz się odchudzać? W takim razie powinnaś spróbować diety hiszpańskiej. Komponując jadłospis według niej, nie musisz poświęcać wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Dieta hiszpańska opiera się na zdrowych produktach: rybach, warzywach i owocach, dostarcza nam witamin, minerałów i białka, jest smaczna, zdrowa, i co najważniejsze, ekspresowa.

Na czym polega dieta hiszpańska?

Dieta hiszpańska przewidziana jest na dwa tygodnie i w tym czasie trzeba skrupulatnie liczyć kalorie. Żeby dieta była skuteczna, nie możemy przekroczyć 1300 kcal dziennie. Menu diety hiszpańskiej jest dobrze skomponowane - zawiera białka, węglowodany i tłuszcze oraz właściwą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Po takim odchudzaniu nie grożą nam niedobory pokarmowe, ale pod warunkiem, że nie będziemy tej diety przedłużać.

Warto także dodać, że menu w diecie hiszpańskiej jest łatwe do przyrządzenia - przygotowanie jakiejkolwiek potrawy nie powinno zająć więcej niż piętnaście minut. To dobra propozycja zwłaszcza dla osób zapracowanych, bo przygotowanie każdej potrawy zajmuje tylko kilkanaście minut.

Dieta hiszpańska dostarcza tylko 1300 kcal i zaledwie 10 proc. tłuszczów. Nie jest więc wskazana dla osób pracujących fizycznie ani intensywnie ćwiczących, które potrzebują więcej energii potrzebnej do pracy mięśni. W takiej sytuacji niskokaloryczne menu może wywołać bóle głowy, rozdrażnienie, osłabienie.

Co ważne, dieta hiszpańska (jak każda niskokaloryczna kuracja) obarczona jest dużym ryzykiem efektu jo-jo. Jeśli od razu po jej zakończeniu powrócimy do dawnych (złych) nawyków i gwałtownie zwiększymy ilość kalorii w menu, utracona waga wróci niemal od razu - ostrzega dietetyk dr inż. Agnieszka Leciejewska.

dieta hiszpańska

Zasady diety hiszpańskiej

Zgodnie z zaleceniami jej twórców, jeden posiłek powinien mieć około 160 kalorii, a ilość tłuszczu w 100 g nie może przekraczać 10 proc. W ciągu dnia należy spożywać 5-6 posiłków, z zachowaniem 3, 4-godzinnych przerw. Jadłospis diety hiszpańskiej budują warzywa i owoce, ryby, owoce morza, chude mięso, nabiał oraz produkty pełnoziarniste. Jej twórcy polecają też korzystanie z bogatych w witaminy i składniki odżywcze mrożonek, a także półproduktów jak np. lasagne, tuńczyk z puszki, ravioli. W związku z tym przygotowanie posiłków jest proste i nie wymaga czasu. Ponadto w diecie hiszpańskiej dopuszczalne są małe grzeszki – od czasu do czasu można zjeść kawałek czekolady czy małą drożdżówkę. Jeśli istnieje taka potrzeba, nic nie stoi na przeszkodzie, by przekąsić coś między posiłkami, a najlepszym wyborem będą świeże owoce lub soki.

Jakie wady ma dieta hiszpańska?

Dieta hiszpańska jest dietą krótkotrwałą i ograniczającą podaż kalorii, więc potrawy nie są sycące. Nie uwzględnia indywidualnych potrzeb organizmu każdego człowieka, np. nie jest wskazana osobom pracującym fizycznie (potrzebującym drugie tyle kalorii). U osób, które wcześniej stosowały dietę niezdrową, z dużą ilością tłuszczów i wysoką podażą kalorii, może przyczynić się do znacznego spowolnienia metabolizmu, a ponadto stać się powodem złego samopoczucia: bóle głowy, drażliwość, osłabienie, poirytowanie. Szybki powrót do zwyczajów żywieniowych sprzed diety może kosztować efekt jo-jo.

PODOBNE ARTYKUŁY

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane