Z limitem kalorii

Dieta 1200 kalorii (na poskromienie apetytu)

egg-587297_1280

Dieta na poskromienie apetytu bazuje na zasadzie 5 posiłków dziennie. Główne to śniadanie, obiad i kolacja oraz dwie przekąski – drugie śniadanie i podwieczorek. Ważne jest jedzenie określonych produktów o właściwej porze dnia.

Śniadanie powinno zawierać dużą dawkę chromu aby ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegać napadom głodu na słodycze.
Obiad to pora posiłku zwierającego magnez, który uaktywnia enzymy przetwarzające tłuszcze i węglowodany w energię., aby mieć siłę dotrwać do wieczora.

Kolacja natomiast to posiłek zawierający jak najwięcej potasu, który pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii, łagodzącego układ nerwowy oraz przyspieszającego chudnięcie.

Zasady diety

  • Trwa: 10 do 30 dni.
  • Odchudza: do 2 kg w okresie 10 dni.
  • Można ją powtarzać: co miesiąc.
  • Polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
  • Niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.
  • Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, witaminę C, chrom, potas, wapń, magnez, białko oraz błonnik.
  • Dzienna dawka kalorii: około 1200.

Dieta 1200 kalorii – Jadłospis

Dzień 1
  • Śniadanie 280 kcal
    Sałatka z soi, kromka chleba pełnoziarnistego, plaster polędwicy drobiowej, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • II Śniadanie 125 kcal
    Kromka chleba chrupkiego żytniego, makrela wędzona (30 g), pomidor, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
  • Obiad 435 kcal
    Pieczone udko kurczaka bez skóry, brązowy ryż gotowany (50 g suchego), kalafior gotowany na parze (250 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Podwieczorek 120 kcal
    Koktajl z maślanki (150 ml), pomarańczy i łyżeczki miodu.
  • Kolacja  220 kcal
    Sałatka z sałaty lodowej i sera salami light (30 g) z łyżką oliwy z oliwek wymieszanej ze szczypiorkiem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Dzień 2
  • Śniadanie 325 kcal
    Dwie kromki chleba pełnoziarnistego, jajko na miękko, 5 łyżek mieszanki meksykańskiej z łyżką majonezu light, szklanka kawy bez cukru.
  • II Śniadanie 125 kcal
    Kromka chleba chrupkiego, plasterek sera żółtego, pół papryki, sałata, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Obiad 420 kcal
    150 g łososia pieczonego w folii, makaron graham (30 g suchego), gotowana fasolka szparagowa (szklanka), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
  • Podwieczorek 115 kcal
    Banan, szklanka wody niegazownej.
  • Kolacja 245 kcal
    Sałatka z sera feta (50 g), sałaty rukola i pomidora z łyżką oliwy z oliwek, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Dzień 3
  • Śniadanie 300 kcal
    Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, po 2 łyżki groszku konserwowego i kukurydzy konserwowej wymieszanych z łyżką majonezu light, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • II Śniadanie 125 kcal
    30 g łuskanych pestek dyni, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
  • Obiad 425 kcal
    Rolada szpinakowa, żółta fasolka szparagowa gotowana (250 g), szklanka wody mineralnej z cytryną.
  • Podwieczorek 130 kcal
    Surówka z mandarynki, pomarańczy i połowy banana, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
  • Kolacja  250 kcal
    Pasta z tuńczyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Dzień 4
  • Śniadanie 320 kcal
    Dwie kromki chleba razowego, plasterek sera żółtego, plasterek szynki z indyka, papryka czerwona, 3 rzodkiewki, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • II Śniadanie 110 kcal
    Kolba kukurydzy gotowana, woda mineralna.
  • Obiad 430 kcal
    100 g schabu pieczonego, kasza gryczana gotowana na sypko (50 g suchej), brokuł gotowany na parze (250 g), sałata zielona skropiona sokiem z cytryny (100 g) ii łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Podwieczorek 140 kcal
    Banan, szklanka wody niegazowanej.
  • Kolacja  200 kcal
    Sałatka z sałaty lodowej, serka wiejskiego (100 g), pomidora z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

(maja)

Dieta 1200 kalorii – Przepisy

Pasta z tuńczyka
  • 1/2 puszki tuńczyka,
  • kilka ziaren zielonego pieprzu,
  • 50 g bryndzy,
  • łyżeczka masła,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pomidor,
  • bazylia.

Tuńczyka osaczyć i wymieszać z kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu. Bryndze rozetrzeć z masłem i śmietaną. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.
Udekorować pomidorem i bazylią.

Rolada szpinakowa
  • 250 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko,
  • 50 g sera mozzarella,
  • 20 g parmezanu,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Szpinak ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Pokroić go w paski i podsmażyć na patelni na oliwie z posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Jedno jajko wymieszać z solą i pieprzem i usmażyć z niego na patelni placek. Przełożyć go na ściereczkę, na jego wierzchu rozłożyć szpinak, posiekaną mozzarelle, parmezan i zwinąć roladę. Przełożyć ją do wysmarowanej oliwą formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sałatka z soi (do wstępnego przygotowania dzień wcześniej)
  • 20 g soi,
  • 1/4 puszki fasoli czerwonej,
  • 1/4 puszki kukurydzy,
  • 1/4 puszki groszku,
  • łyżka oliwy
  •  łyżeczka octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek.

Soję opłukać, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i gotować 2 godziny na małym ogniu. Miękką soję odcedzić i ostudzić.
Fasolę, kukurydzę i groszek odcedzić i wymieszać z soją. Z oliwy, octu winnego, oregano, przeciśniętego ząbka czosnku sporządzić sos i polać nim sałatkę. Posypać natką i szczypiorkiem.

Skomentuj