Logo

Nowosci
title_diety

Połącz się przez Facebooka

title_diety
Pobieraj wiadomości
Czytaj w Google

Biuletyn Dieta.pl

Zamów już dziś aktualności na email
OK
belka

Dieta Strażników Wagi

Dieta Strażników Wagi

W tym tygodniu dieta dla świadomych zasad zdrowego odżywiania i skrupulatnych.

Podstawą tej diety jest podział produktów spożywczych na trzy grupy: zieloną, żółtą i czerwoną. Codziennie można zjeść określoną liczbę tzw. porcji produktów z każdej grupy. Pozwala ona zgubić ok. 4 kg w ciągu miesiąca.

 

Do grupy zielonej należą owoce i warzywa. Każdy Strażnik Wagi powinien zjeść codziennie co najmniej 5 porcji produktów z tej grupy, czyli ok. 500 g świeżych warzyw i owoców. Nie obowiązują tu żadne ograniczenia ilościowe, więc nie jest konieczne liczenie porcji pokarmów z grupy zielonej. Wyjątek stanowią jedynie kukurydza, fasola i groszek zaś z owoców awokado i banany.
Do grupy zielonej zaliczają się też świeże (nie słodzone!) soki warzywne i owocowe.

 

W grupie żółtej znajdziecie produkty o niewielkiej zawartości tłuszczu ale dość kaloryczne, dlatego należy liczyć ich porcje – w ciągu dnia nie wolno przekroczyć 11 porcji żółtych potraw. Należą tu: ziemniaki, chude mięsa, ryby, pieczywo, nabiał, groszek, kukurydza. Nabiał powinno się jeść przynajmniej 2 razy dziennie, tłuszcze roślinne 2-3 razy dziennie.

 

Najwięcej ograniczeń dotyczy żywności z grupy czerwonej. Takich produktów najlepiej unikać, ewentualnie można sobie pozwolić na 6 ich porcji w ciągu tygodnia. Do tej grupy zaliczamy; słodycze, słodzone serki i jogurty, alkohol, tłuste mięso, wędliny, konserwy, filety rybne w panierkach i sery topione.

 

  

Śniadanie (do wyboru):
 
• 2 łyżki kaszy manny (1/2 porcji żółtej) na szklance chudego mleka (1 porcja żółta), dowolny owoc (1 porcja zielona),
• 2 kromki pieczywa chrupkiego (1/2 żółtej porcji ), 2 łyżki topionego serka 30% tłuszczu (1 porcja żółta), ogórek konserwowy lub kiszony (1 porcja zielona), dowolny owoc (1 porcja zielona).
 
 
Obiad (do wyboru):
 
• udko kurczaka z grilla (1 i 1/2 porcji żółtej), 6 łyżek ryżu (1 porcja żółta), surówka z papryki, ogórka, pomidora i kapusty pekińskiej przyprawiona sosem z 3 łyżeczek niskotłuszczowego majonezu, 2 łyżeczek keczupu i 4 łyżek jogurtu naturalnego (1/4 porcji czerwonej i 3/4 porcji żółtej).
• naleśniki z pieczarkami (5 porcji żółtych), dowolna surówka.
  
 
Kolacja (do wyboru):
 
• 2 kromki chleba z łyżeczką margaryny (1 i 1/2 porcji żółtej), 100 g chudego twarogu (1 porcja żółta), 125 ml jogurtu naturalnego (1/2 porcji żółtej), świeży ogórek (1 porcja zielona), 100 g kapusty pekińskiej (1 porcja zielona),
• mięso drobiowe (125 g) podsmażone na łyżeczce oleju (2 porcje żółte) z duszonymi jarzynami: kabaczkiem, papryką i 6 łyżkami marchewki z groszkiem (1/2 porcji żółtej), kromka chleba (1/2 porcji żółtej).
 
 
Przekąski:
• owoce i warzywa w dowolnych ilościach (oprócz bananów i awokado),
• szklanka chudego mleka lub kefiru (1 porcja żółta),
• 4 krakersy (1 żółta porcja),
• 150 g odtłuszczonego jogurtu owocowego (1 żółta porcja).
Ocena:
 
Prześlij znajomemu
Drukuj
Drukuj stronę

belkaBottom
czas generowania strony: 0,59115982055664 => 19660800