Różne

Dietetyczne placki ziemniaczane

6123389726_91fa050fdc_b
Dietetyczne placki ziemniaczane
 
Autor: 
Wartości odżywcze
  • Kalorie: 1127,25
  • Tłuszcze: 7,38
  • Węglowodany: 241
  • Białka: 29,93
  • Cholesterol: 0
Składniki
  • ziemniaki - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 1 szt.
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
Przygotowanie
  1. Ziemniaki trzemy na GRUBYCH oczkach (wtedy nie puszczą dużo soku), a cebulę na najmniejszych. Wbić jajko, doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik na 200 st.C, na blachę wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go olejem rzepakowym. Na tak przygotowany papier wykładamy łyżką placki i pieczemy przez 20 min. Placki są super chrupiące, smakują trochę inaczej niż te smażone, ale świadomość, że to tylko warzywa (bez mąki i oleju) powoduje, że są świetne!
  2. Do nich robię jeszcze sos czosnkowy (jogurt nat. plus czosnek plus łyżeczka chrzanu, lub musztardy)

Skomentuj