-
IG grahamki ??
Zbieram info o diecie MM i mam zagadki- m.in. IG grahamki. Nigdzie nie moge tego znaleźć. Czy wolno jeść czy nie- to w sumie jedyne pieczywo jakie wsuwam. Albo chrupkie np Wasa? poza tym tez niejasno wyjasniona jest kwestia mięsa np drób, ryby? Wolno czy nie? Jeśli ktoś się na tym zna to proszę o pomoc!
-
Cześć :D
W oparciu o książkę "Nie musisz liczyć kalorii, wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny" mogę Ci jedynie podać następujące inforamcje:
:arrow: ogólnie pieczywo chrupkie ma IG 81
:arrow: chleb razowy, żytni 1 kromka 50 g ma IG 76
:arrow: chlebek pitta, 1 kawałek 65 g ma IG 57
:arrow: chleb żytni z nasionami lnu, 1 kromka 50 g ma IG 57
:arrow: chleb biały pszenny, 1 kromka 30 g ma IG 70
:arrow: najniższe IG ma PUMPERNIKIEL - jedyne 41
Generalnie pieczywo, białe lub ciemne ma IG ok. 70 ale już pełnoziarniste z mąki z pełnego przemiału potrafi mieć niskie IG 46 :P
Rzeczywiście o mięsie i rybach nie ma prawie nic w tej książce :cry:
Jedynie są wzmianki, że stosując dietę o niskim IG można, ale bardzo rzadko, zjeść np. plaster pieczeni wołowej, plaster szynki, pierś indyka lub kurczaka, plaster wędzonego łososia albo tuńczyka w sosie własnym :D
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości, odezwij się, może uda mi się jakoś pomóc :)
Niestety na temat grahamek nie ma ani słowa :cry:
-
dziękuję pięknie:)
Dzięki za pomoc- czyli prawie każdy chleb ma duże IG i lepiej go nie jeść. Z przerażeniem wyczytałam też ze duże IG maja np płatki owsiane... Zostaje więc chyba makaron razowy gotowany al dente.
Kasiu- czy Ty jestes na diecie MM?? Jak efekty? Czytałaś jakieś ksiązki Montiego? Chyba musze zainwestowac w którąś z nich to mi sie wszystko bardziej może rozjaśni.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
-
:D Fanko, nie jestem na tej diecie, więc o efektach niestety nie mogę Ci nic napisać :(
Mam tylko jedną książkę na temat diety o niskim IG i z niej czerpałam informacje, które Ci przekazałam.
Tytuł tej książki taki, jak podałam wcześniej - to praca zbiorowa, wydana w wyd. AMBER w 2002 roku.
Autorami są wybitne autorytety w dziedzinie badań nad indeksem glikemicznym, znani lekarze i dietetycy, autorzy licznych publikacji naukowych i poradników dotyczących żywienia, metabolizmu i cukrzycy.
Książka zawiera naprawdę bardzo dużo informacji, podaje poziom IG dla wielu, wielu produktów.
Mogę ją Ci polecić z czystym sumieniem :)
Na tej diecie nie jestem, bo nie dałabym rady ograniczyć się do jedzenia tylko i wyłącznie produktów o niskim IG, dla mnie to zbyt uciążliwa dieta....
Czytałam, że jest skuteczna, więc jeśli masz ochotę ją zastosować, to chyba jednka powinnaś zaopatrzyć się w jakąś fachową literaturę :D
Pozdrawiam serdecznie :P
-
chce to zrozumiec co to IG??????
-
:D
Mam-komplekesy, hej!!!
Teraz jestem w pracy i zupełnie nie mam czasu, napiszę Ci wieć na rzie tylko tyle, że IG to skrót od Indeksu Glikemicznego :D
Wieczorkiem napiszę więcej :P :lol:
-
hmmm czekam na wytlumaczenia z niecierpliwosc...brzmi tajemnoczo :D
-
:( Okropnie przepraszam, ale miałam taki zwariowany dzień, że tylko skrobnę słówko w moim pamiętniku i pędzę spać... Kompletnie nie miałam kiedy napisać o IG, ani wczoraj ani dzisiaj, jeszcze raz sorki :oops:
Obiecuję, że jutro najdalej pojutrze, NA PEWNO napiszę :wink:
-
-
To ja wytłumacze!
Chodzi o to, że im wyższy ten ideks, to tym szybciej wzrasta poziom cukru we krwi jeszcze szybciej spada :D
Wtedy nachodzi ochota na coś słodkiego.
:):)
-
czyli powinnam jesc to co ma najmiej tych liczb??;)
-
:D
Gorąco polecam Ci książkę pt. "Nie musisz liczyć kalorii - wystarczy, że poznasz indeks glikemiczny" autorstwa Anthony Leeds, Jennie Brand Miller, Kaye Foster-Powell, Stephen Colagiuri.
Ta książka propaguje zdrowy sposób odżywiania, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszać spożycie tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu innych książek dotyczących żywienia, oparta jest na potwierdzonych naukowo faktach, a przepisy i zestawy posiłków zostały wypróbowane przez autorów.
Spis treści:
Obalamy mity dotyczące żywności
O czym mówi nam indeks glikemiczny
Wprowadzenie
O autorach
CZĘŚĆ PIERWSZA
Co warto wiedzieć o indeksie glikemicznym
1. Dlaczego odżywiamy się niewłaściwie
2. Dieta wysokowęglowodanowa
3. Wszystko o indeksie glikemicznym
4. Rola indeksu glikemicznego: odpowiedzi na pytania czytelników
5. Indeks glikemiczny a odchudzanie
6. Indeks glikemiczny a sukcesy sportowe
7. Indeks glikemiczny a cukrzyca
8. Indeks glikemiczny a hipoglikemia
9. Indeks glikemiczny a choroby serca
CZĘŚĆ DRUGA
Przewodnik po diecie o niskim indeksie glikemicznym
10. Planowanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym
11. Gotowanie a niski indeks glikemiczny
12. Przepisy
CZĘŚĆ TRZECIA
Tabela indeksów glikemicznych
Jak korzystać z tabeli indeksów glikemicznych
Tabela indeksów glikemicznych
Indeks
Indeks przepisów
Tak, najlepiej jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym :D
Mniej bierz pod uwagę to, czy wchłaniasz węglowodany proste czy złożone. Myśl o tym, czy mają NISKI IG :o
IG klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi.
Produkty o niskim IG umożliwiają kontrolę apetytu, uczucia głodu i poziomu cukru we krwi :)
Odchudzanie się poprzez spożywanie produktów o niskim IG jest łatwiejsze, bo eliminuje przykre uczucie głodu, a efektem jest uwalnianie nadmiaru tłuszczu.
Żywność o niskim IG lepiej zaspokaja uczucie głodu, a po jej spozyciu dłużej ma się uczucie sytości. Pozwala na spalenie większej ilości tłuszczu i zapobiega zmniejszeniu masy mięśniowej :D
Gdy IG jest podstawą diety, to:
1) nie musimy restrykcyjnie ograniczać jedzenia
2) nie musimy obsesyjnie liczyć kalorii
3) nie musimy się głodzić
Polecam wymienioną książkę, jest super i daje odpowiedzi na wiele pytań związanych z IG, zawiera przepisy na potrawy o niskim IG.
-
ciekawe ciekawe, a gdzi emoge poczytac wiecej chodiz o stronki WWW, posuzkam cos w ksiegaarniach jakies ksiazek....jeszcze!