pieke ciasto :D. a własciwie to babke. i nie bardzo wiem jak mam policzyć jej kaloryczność:P pododawać kaloryczność wszystkich składników do siebie, i zważyć czy jak? :)
Wersja do druku
pieke ciasto :D. a własciwie to babke. i nie bardzo wiem jak mam policzyć jej kaloryczność:P pododawać kaloryczność wszystkich składników do siebie, i zważyć czy jak? :)
dodawać :wink: smacznego :D ja tez chce 8)
No tak by bylo najlepiej. Podaj wszystko co uzylas i obliczymy. Ja uwielbiam piec babki a tym bardziej je jesc :P Moja ulubiona to piaskowa z polewa czekoladowa albo marmurkowa na pol z kakaem, niebo w gebie :P Ostatnio robilam tulipanową;) Ale zakalca tez zjem jak wyjdzie, powiem szczewrze ze nawet wole zakalec bo jest taki wilgotniejszy hehe ;] A jaka pieczesz? Tak na marginesie to kiedys liczylam kalorycznosc mojej babki i wyszlo cos ok. 2700 kcal na clay placek
a taką zwykłą :P
5 jajek(275g), cukier(225g), mąka (130g), mąka ziemniaczana(160g), proszek do pieczenia (30g) i pół szklanki oleju (ok.100g)
no i do tego dojdzie jeszcze polewa z białej czekolady :)
a aromatu nie dodawałam bo nie lubie :P :)
mhm. zakalce są dooobre :twisted:
tulipanowa? a jaka to? :)
hehe
dla mnie też zakalec jest najlepszym plackiem (jakkolwiek by się nazywał)
a jak byłam mała to moją ulubioną rybą był FILET ;)
chociaż powiem Wam że nikt w domu nie rozumie mojej miłości do zakalcy :)
wie ktoś może ile ma kalorii proszek do pieczenia?
bo kurna nie moge znaleźć ;/
więc podliczyłam to wszystko do kupy i mi wyszło,że jajka 410 kal, cukier 910 kal, mąka ziemniaczana 545, mąka zwykła 450, olej 910 i ten nieszczęsny proszek do pieczenia.
razem: 3225 na całe ciacho czyli na 900 gram.
ej a waga ciasta po upieczeniu się nie zmieni prawda? :)
Wyszlo mi z twojej babki ok. 4225 kcal juz ze wszystkim. No to tak:
5 jaj - 450 kcal
cukier - 900 kcal
mąka - 440 kcal
mąka ziemn. - 540 kcal
proszek do pieczenia - 100 kcal
olej - 1125 kcal
masło do posmarowania formy ok 100 kcal
polewa 600 kcal
A co do zakalcow to u mnie lubi jeszcze tata wiec jest luz, mi jeszcze jako tako ciasta wychodza bez zakalcow ale jak mama piecze to zakalec jest czesto wiec wszyscy sie ciesza :P Babka tulipanowa jest czterokolorowa, pierwsza masa jest z kislem cytrynowym druga z truskawkowym trzzecia z kakaem a czwarta z makiem. Wylewa sie jedna na druga potem wzdluz kroji nozem jeszcze przed upieczeniem i wychodzi po upieczeniu cos na wzor tulipanu. Pyszna baba i bardzo apetycznie wyglada. Ja w piatek za to pieke tartę wiśniowa bo mam pelno wisni na drzewie i nie mam co z nimi zrobic :)
coś z olejem zaszalałaś :P :)
a po za tym to moja polewa ma 500 kalorii :P :)
no ale tak czy siak ok. 4000 :)
dzięki bardzo :*
ah. i baba wyszła suuuuper ;)
Szklanka oleju ma 250 g wiec pol ma 125 g, 100 g oleju to 900 kcal wiec 125 g ma 1125 kcal. Najwazniejsze ze baba sie udala. Gratulacje :)
mmmm.. zjadłabym sobie kawałek babki.. takiej jaką robi moja babcia, najlepiej ciemnej z czekoladową polewą.. ehhh.. w takich momentach dość mam diety, ale nie dam się ! ani razu się nie dałam ;)
na mnie krzyczycie,że podsuwam wam smakołyki, a sae tutaj o takich pysznościach gadacie :twisted:
http://images29.fotosik.pl/42/e39f1fd0beadb365.jpg
Ja sie wole babek nie tykac bo od razu leci pol brytfanki tak jak 2 tygodnie temu :PJa jeszcze lubie jablecznik mojej babci taki z grubymi kawalkami ciasta na wierzchu i karpatkę. Za sernikami nie przepadam (czyt. za sernikami mojej mamy :twisted: ).
Obojetne mi jest dozdzowe ale jak jestem wyglodniala to wszystko odkurzę :P
a ja znowu robiłam ciacho i znowu nie wiem jak policzyć :?
bo przepis idzie tak:
składniki:
weka
mleko
szklanka cukru
wiórki kokosowe(2 paczki)
budyń(2 paczki)
żółtko
margaryna
krakersy sezamowe
z weki wydłubać środek i zamoczyć w 1,5 szklanki mleka. 1 szklanke mleka zagotować, dodać do tego szklanke cukru, wiórki, dwa ugotowane budynie(bardzo gęste), żółtko i margaryne. krakersy przekładać na przemian z masą-ok. 2 razy.
ładnie ozdobić, do lodówki żeby się schłodziło i gotowe.
i teraz tej weki pszennej co ją używałam jak wydłubałam środek to wyszło że jest 208 gram... i nie wiem czy to jakaś różnica czy ze skórką czy bez :?
no ale nie z tym mam największy problem...
budynie-zużyłam dwa.na opakowaniu jest napisane,że w 100 gramach gotowego produktu ma 86 kalorii. ale w instrukcji było też że jeden budyń trzeba posłodzić 2 łyżki...
po za tym potrzebowałam gęstego budyniu więc zużyłam tylko 600 ml tego mleka.
więc teraz nie mam bladego pojecia ile ten budyń miał kalorii
:?
Podstawa do obliczenia ile twoj budyn mial kcal to wiedza ile kcal ma rpszek budyniowy. A ma 360 w 100 g:P Dalej juz sobei policzysz, zrobilabym to za ciebie ale nie wiem ilu procentowego mleka zuzylas :D
PS: Jaka nazwe ma to ciasto? Moze ja tez go zrobie, tylko za tydzien bo jutro juz pieke ciasto z wisniami wiec mam miejsce zajete:P
dzięki bardzo :) Rafello :P
i jest pyszne tylko,że często wychodzi [mi] za rzadkie :twisted:
Nie ma za co ;) Rafaello, nie poznalam po przpeisie;P, ja tez kiedys zrobilam ale wyszla papka z tego kremu, ciezko sie kroilo i ciezko sie jadlo zeby sie nie pobrudzic i jak dobrz epamietam to chyba mi sie nawet ten krem zwazyl i od tamtej pory juz nie robie :P
a co to jest weka? :)
taki chlebek pszenny :D
troche bardziej podłużny od zwykłego,troche cieńszy i dużo bardziej miękki :D
a ja nie jadlam jeszcze rafaella ale mam zamiar upiec;D
na gorze jest przyklejony topik pod tytul kalorycznosc produktow :)
pozdrawiam :)