co sądzicie na temat tych owoców, jedni uważają,że jest to dobra przekąska na 2gie sniadania, ale czy na pewno?? bo przeciez one wzmagaja soki trawiene i ma sie wrażenie, głodu, bynajmniej ja tak mam :roll:
Wersja do druku
co sądzicie na temat tych owoców, jedni uważają,że jest to dobra przekąska na 2gie sniadania, ale czy na pewno?? bo przeciez one wzmagaja soki trawiene i ma sie wrażenie, głodu, bynajmniej ja tak mam :roll:
Noo ze mną jest podobnie, dlatego jabłka jem jedynie jako dodatek do jakiegoś posiłku, np. na kolację 2 kromki chleba słonecznikowego z szyneczką drobiową i jabłko
a ja mam odwrotnie, po posilku najchetniej zjadam jeszcze jablko - czuje sie wtedy napelniona :)
Ja mam podobnie jak yarn :P
Jabłka mnie sycą, zawierają przecież sycące pektyny, które wspomagają odchudzanie :P
Czytałam, że powinno się zjadać jedno jabłko dziennie :P :D
Ja KOCHAM JABŁUSZKA, mniam mniam :D Można je jeść na 1000 sposobów - mam mnóstwo przepisów z jabłkami w roli głównej 8)
Mogłyby nie istnieć inne owoce, ale gdyby zabrakło jabłuszek, to bym chyba umarła z żalu :cry: :( :oops:
Może zdradziłabys jakis przepisik? :)
:D Hej, dziewczątka moje miłe, pewnie, że napiszę różne przepisiki, ale wieczorkiem albo dopiero jutro, kiedy odzyskam radość życia po odbytej właśnie niespodziewanie wizycie u dentysty.... :cry: :(
Boli mnie ząb, buuuuuu :oops: Dostałam antybiotyk, buuuuuu :cry:
Kasia Cz.trzymaj sie bo musisz miec zdrowe zobki zeby jesc jabłuszka!!!!:))))
ja zem sie tak wtrace ;) bo tez kocham jabluszka mniam mniam :P moja mum na mnie mowi jablkoholik hehhe :D:D:wiec Kasia Cz. czekam na te przepisiki ;P czyzbys zapomniala ze obiecalas kilka ?!?! <nonono> a ja czekam i czekam no ale sie doczekac nie moge :(
Dziewczyny kochane nie zapomniałam!!!!!!!!!! Przysięgam, że pamiętam!!! Dziś późnym wieczorkiem cosik skrobnę - kurcze chciałabym, żeby (czasami) dobra trwała 30 godzin :D :lol:
Późno już okropnie, daltego dużo nie napiszę, choć obiecałam :? Źle się czuję, chyba grypa mnie bierze :oops:
Dziewczyny, napiszcie, jakie przepisy z udziałem jabłek Was najbardziej interesują:
:arrow: zupy
:arrow: surówki
:arrow: sałatki
:arrow: drugie dania i dania kolacyjne
:arrow: sosy
:arrow: desery
:arrow: wypieki
:arrow: przetwory
Uprzedzam od razu lojalnie, że nie wszystkie z tych przepisów są niskokaloryczne, aczkolwiek można je po swojemu modyfikować i "odchudzać" :D
A oto np. taki jeden przepisik na dobry początek:
CHŁODNIK Z JABŁEK
1 l mleka, 1-2 żółtka, cukier waniliowy lub skórka cytrynowa, 5 łyżek cukru (niestety), 50 dag jabłek
Mleko zagotować z połową cukru. Żółtka rozetrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, zaparzyć mlekiem, wlewając je cienkim strumieniem i ciągle mieszając.
Przestudzić. Jabłka umyć, przekrajać na ćwiartki, rozgotować z małą ilością wody. Przetrzeć, lekko przestudzić i połączyć z mlekiem.
Podawać na zimno z ryżem, groszkiem ptysiowym lub herbatnikami czy biszkoptami.
Ten chłodnik to naprawdę pychota i wbrew pozorom wcale nie jest aż tak pracochłonny, jak wygląda :P
Jutro napiszę więcej, tylko dajcie znać, jakie przepisy na początek najbardziej chcecie :D
i jeszcze mozna sobie upiec jablko, bez niczego, a jest slodkie jak cholera ;)
mnie bardziej by interesowały te słodkie przepisy :)
Kasia heheh no moze jak bys miala czas to mozezesz napisac wszystkie przepisy :P a skad je masz ?:> bo moze nie bedziesz musiala az tyle pisac ;) bo ja kocham jabluszka <serce> hehehe z gory dzieki ;) aha a amsz moze jeszcze kcal do tego?:>
:D Hej, moje jabłkowe maniaczki :D
Otóż niestety nie mam tych przepisów kompie, ale w książeczce, którą Wam gorąco polecam :)
Nie wiem, czy to wydawnictwo jeszcze istnieje - nazywa się WATRA i specjalizuje się właśnie w kulinariach :P
To jest cała seria takich małych książeczek - każda jest poświęcona innemu warzywu czy owocowi czy też innemu produktowi.
Ta którą mam nosi oczywiście tytuł "JABŁKA" (Anna Gasik) i została wydana w 1984 roku. Mam jeszcze o papryce.
Kupiłam je na Allegro za przysłowiowe grosze :D Zajrzyjcie na Allegro, może ktoś ją oferuje :roll:
KREM JABŁECZNO-JAJECZNY :P
50 dag jabłek, 4 jajka, 5 łyżek cukru, sok i skórka z cytryny, 4 łyżeczki żelatyny
Z rozgotowanych jabłek przygotować przecier lub zetrzeć je surowe na drobnej tarce i skropić cytryną. Białka ubić, dodawać na końcu po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka, jabłka, skórkę cytrynową i żelatynę.
Całość lekko rozbić trzepaczką, wyprocjować i wystudzić.
JABŁKA NADZIEWANE TWAROŻKIEM :D
5 jabłek o ładnej skórce, 1 opak. twarożku homogenizowanego lub 25 dag sera białego i 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy lub cynamon, owoce kolorowe świeże lub z przetworów do dekoracji
Jabłka umyć, ściąć z 2 stron (czapeczkę i podstawę), wydrążyć ostrożnie łyżeczką, uważając, aby dno zostało nienaruszone. Miąższ drobno zetrzeć lub posiekać.
Ser rozetrzeć, dodając po trochu cukier i śmietankę. Do masy serowej dodać starte jabłka oraz cukier waniliowy i wymieszać.
Nadziewać jabłko czubato, dekorować kolorowymi owocami; nadmiar masy ułożyć na bok.
Jabłka te można również zapiec w piekarniku.
JABŁKA Z BAKALIAMI 8)
50 dag jabłek, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 dag rodzynków, 3 dag migdałów, ewentualnie 1/2 szkl. białego winka
Zagotować 1 szkl. wody z masłem, cukrem oraz posiekanymi migdałami i rodzynkami.
Jabłka umyć, obrać, pokrajać na cząstki, dodać do syropu z bakaliami i krótko podgotować.
Wyporcjować i ewentualnie zalać winem.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Cdn.
ja tam kocham ryz na mleko+jablka :D
Hej Jabłuszka :wink:
Mały wykładzik dla zainteresowanych....dieta,czy nie i tak warto je jeśc :wink:
Swa popularnosc jabłka zawdzieczaja przede wszystkim walorom smakowym.Dziennie powinno sie zjadac co najmniej jedno jabłko,a dobrze jest zjesc dwa:rano dla urody(oczyszcza krew)i wieczorem dla zdrowia(przeciwdziała zaparciu :)
Jabłka ulatwiaja przyswajanie WAPNIA przez organizm-umyte,jedzone ze skorka zawieraja wapn i krzem-dzialaja korzystnie na wlosy i paznokcie.
Nalezy pamietac,aby je dobrze gryzc,bo sok z jablek to doskonale lekarstwo na chore badz sklonne do opuchniec dziasla.
Jedzone na surowo wzmacniaja SERCE,UKLAD NERWOWY,MIĘSNIE i wplywaja pobudzajaco na prace watroby.
Surowe,tarte jablka lecza tez biegunke u dzieci oraz niestrawnosc i choroby wrzodowe u osob doroslych.
Owoce te zalecane sa takze przy zaparciach,oraz kuracjach ODCHUDZAJACYCH :D
W 100g jabłek jest tylko od 30 do 50kcal.
PEKTYNY dzialaja oczyszczajaco na ludzki organizm,"wymiataja z niego nie strawione resztki pokarmow,reguluja flore bakteryjna jelit,a takze neutralizuja substancje toksyczne.
Rozpuszczaja tez cholestorol i dzieki temu skutecznie zapobiegaja miazdzycy.
Jabłka zawieraja w wiekszosci skladniki mineralne o charakterze zasadowym.Najwazniejsze z nich to potas(poprawia napiecie skory,a tym samym ujedrnia skore)i zelazo(zapobiega anemii)
Niezwykle cennym składnikiem jablek jest tez blonnik,ktory usprawnia perystaltyke jelit i ulatwia wyproznianie.
dziala na skóre to cool :D id ena targ ;)