taka jestem trudno sie mówi :lol:
Wersja do druku
taka jestem trudno sie mówi :lol:
a ile kcal ma amerykanka? :D cos jak drozdzowka?
:shock: nie mam pojęcia
chyba wiecej niz drozdzowka, bo drozdzowka jest taka bardziej puszysta a amerykanka taka zbita, wiec to tak jakby miala wiecej ciasta w sobie, a do tego duzo lukru pod spodem...
ja nie wiem ale amerykanka jest pyszna wiec za sam smak daje ze 388 kcal :D:D
a no może ktoś wie ile ma sękacz ?
:shock: tak dużo??
czesc znalazlam przepis na paczki wiedeńskie, lecz nie wiem czy akurat o te chodzi
na innej stronie podałam przepis na pączki wiedeński -gniazdka to i tu je walnę
na 20 sztuk
GNIAZDKA
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/2 litra mleka
100 g. masła
szczypta soli
230g mąki
5-7 jajek
olej kukurydziany , albo tłuszcz roslinny do smażenia
masło do nasmarowania papieru pergaminowego
1 .do rondla wlać mleko dodać masło ,cukier ,szczypte soli i zagotować
2 .Make przesiać , od razu wszystko wsypać do mleka i energicznie ucierać drewniana łyżką tak długo aż z masy powstanie kula i całkowicie odejdzie od ścian rondla
3.natychmiast przełożyć do miski i przykryć wilgotną szmatką
4.do ostudzonej masy wbić 1 jajko i ucierać drewniana łyżka na gładką masę i dopiero wtedy dodać następne itd nie przestając mięszć aż do ostatniego jajka
konsystencja ciasta
powinno byś gęste , ciągnące sie i nadające się do wyciśnięcia przez szpryce .
5. natłuścic papier wycisnąc na nim krążki gniazdek i natychmiast smażyć wkładając do "góry nogami" z papierem , kiedy gniazdko zacznie sie rumienic odkleic papier
nie dopuścic do obsychania powierzchni gniazdka (tz nie wyciskać na zapas kiedy nie mamy miejsca do smażenia) bo zaczną pękać i nie wyrosną
smażyć na( głębokim) gorącym oleju z dwóch stron
wykładać usmażone na ażurowy stelaż do ciast aby na nim obciekły z tłuszczu i ostygły
obsypać pudrem lub polukrować
ja jadlam tego paczka juz dawno dawno temu:D i nawet nie wiedzialam ze on sie nazywa wiedenski;;p bo w moim regionie nazywa sie go gniazdkami i on strasznie tlusty jest ale pyszny;p
ja tez nie wiedzialam ze wiedenski to inaczej gniazka :) ale gniazdka lubie. zjadlabym teraz :D