Witam,
od pewnego czasu jem kaki. Taki pomarańczowy owoc kształten przypominający mango ,lecz mniejszy. Pochłaniam 2-3 dziennie.
Czy ktoś wie ile m kalori?
Pewnie dużo :oops:
Wersja do druku
Witam,
od pewnego czasu jem kaki. Taki pomarańczowy owoc kształten przypominający mango ,lecz mniejszy. Pochłaniam 2-3 dziennie.
Czy ktoś wie ile m kalori?
Pewnie dużo :oops:
spotkalam sie z roznymi wartosciami. Jednak wszedzie kalorycznosc podawana jest w granicach 65-71kcal/100g :)
aaaaaaa! wreszcie wiem jak to się nazywa!!!! :D to jest pyszne :)
niesbyt apetyczna nazwa :shock:
owoc jest r e w e l a c y j n y !!! :D i wg opisu w sklepie kalorii ma 73/100 g, ale co to jest w porownaniu z calym swiatem i bomba atomowa? :) pyszna slodyczy...
Pinsleep co to za sklep, w którym podają kaloryczność produktów??? :shock:
pyszniutki owocek :P
worrygirl market na osiedlu :D i raczej nie zsieciowany, a szkoda ;)
Ja uwielbiam kake!!
Codziennie jem przynajmniej jedną i boje się czy nie ma dużo kalori i nie popsuje dietkli :lol:
Robaków w mandarynkach nie widziałam, ale własnie jutro miałam sobie zrobić owocowy dzień, w którym cytrusy będą skaldnikiem przewodnim.... Heh, mam nazieje, że nie natrafie na nic ruszającego się, bleeeeeh. A swoja droga ciekawe jak one tam wlazły... skubane!
A figi świeże, prosto z drzewa jadłam i są przepyszne, suszone sa dla mnie za słodkie (choc inne suszone owoce bardzo lubię, no, może za wyjątkiem bananów), ale te swieże to niebo w gębie!
Znalazłam dla was przepisiki z kaki (choc sama tego owocka chyba na oczy nie widziałam):
Sorbet z kaki
150 g kaki
40 g cukru
1 i 1/2 szklanki jogurtu
sok z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
białko
Owoce, cukier, jogurt i sok z cytryny zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy nasiąknie odlać nadmiar wody i rozpuścić na małym ogniu w 4 łyżkach gorącej wody. Mieszając, stopniowo dodawać do masy owocowej. Z białka ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą owocową.
Wstawić do zamrażarki.
Gdy sorbet prawie stężeje, wyjąć i dokładnie wymieszać. Wstawić z powrotem do zamrażarki i zaczekać, aż znów zamarznie.
BEZY Z KAKI
4 kaki
4 łyżki rumu
4 białka
2 łyżki cukru
płatki migdałowe
Kaki umyć, oderwać liście. Każdy owoc podzielić na 8 części, ale nie przecinać do końca. Powinna powstać rozeta, którą należy pokropić rumem. Ubić pianę, przyozdobić nią owoce. Zapiec w piekarniku (5-7 min). Przed podaniem przyozdobić migdałami