HIII WITAJ NIE CHCE TRUC ALE FAKT CIUT DORZUC KALORII A RUCH RUCHOWI JEST NIE ROWNY SAMA WIESZ POZDRAWIM ROKSANKE CIEBIE ORAZ SIOSTRZYCZKE
POZDROWIENIA DLA KLAUDII DUZO ZDROWKA PAPA
Pozdrawiam Cię Halinko
Halinko, koniecznie zwiększ kaloryczność, koniecznie!
Bo tak to tylko błędne koło się robi.
Będzie dobrze, wierzę w to!
Trzeba wierzyć!
Żadna z nas nie jest zaprogramowana tylko i wyłącznie na sukces, mamy wpadki, mamy gorsze dni, uczymy się na błędach, więc głowa do góry i do dzieła!
WITAJCIE MOJE KOCHANE SŁONECZKA
KASIU JAK JUŻ WCZEŚNIEJ PISAŁAM POZOSTAŁO 16 MIESIĘCY LECZENIA ROKSANKI.
MANIUTA DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI I POWODZONKA.
MISIALKO DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI I MIŁE SŁOWA.
ULUŚ DZIEKI ŻE WPADŁAŚ.
KRYSIU WIEM ŻE I TY SIĘ MĘCZYSZ.TY JESZ TŁUSTO JA CHUDO I TY TRZYMASZ WAGĘ , A JA TYJĘ.
KORNI BYŁAM JESZCZE RAZ CZYTAŁAM I MUSZĘ ZWIEKSZYĆ JEDZENIE. NIE MAM INNEGO WYJŚCIA.
MAJANDRA DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI I ŻYCZĘ POWODZENIOA W DIETKOWANIU MĘŻA. MAM NADZIEJĘ ŻE UDA CI SIĘ .
SYLWIA DZIĘKI TAK WIEM MUSZĘ DORZUCIĆ TROSZKIE.
ASIU DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI.
KASIU WIEM MUSZĘ SOBIE ZROBIĆ PLAN ZEDZONKA.WIEM ŻE NIERAZ GRZESZYMY , ALE JESTEM ŚWIADOMA TEGO. OSTATNIO TAK NIE BYŁO , A MIMO WSZYSTKO WAGA IDZIE DO GÓRY. MAM MOMENTY ZWĄTPIENIA I ZASTANAWIAM SIĘ CZY IDĘ DOBRĄ DROGĄ, ALE MYŚLE ŻE ROBIĘ TO DLA SIEBIE CHCĄC LEPIEJ WYGLĄDAĆ. A TAK SIĘ CIESZYŁAM JAK PRZY GŁODÓWCE SCHUDŁAM DO 66 KG. NIE BYŁO KIEDY JEŚĆ PRZY PRZEPROWADZCE, A TERAZ SZYBKO MI NACHODZI I JESTEM WKURZONA. ORGANIZM ZABIERA TO CO JA MU NIE DAŁAM.
MISIALKO DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] POZDRAWIAMY
ZABIEGANA
Wracam pomału do życia na forum. Pomału nadrabiam wątki
Pzdr serdecznie
WITAJCIE MOJE KOCHANE SŁONECZKA
ULUŚ DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI
AGNIESZKA DZIĘKI ZA ODWIEDZINKI.
TEN ARTYKUŁ CO WKLEJAM TO JEST DLA OSÓB Z GRUPĄ KRWI A.
PO PRZECZYTANIU STWIERDZIŁAM ŻE TAK WŁASNIE DZIEJE SIĘ ZE MNĄ DOKŁADNIE, TYJĘ OD POWIETRZA CHYBA INACZEJ NIE POTRAFIE TEGO NAZWAĆ. CO DZIEŃ 0,5 KG DO PRZODU I SIĘ NIE ZATRZYMUJE , A JA SŁODYCZY NIE JEM ANI SIĘ NIE OBŻERAM.W NIM WŁAŚNIE PISZE ŻE MOGĘ TYĆ NAWET OD POWIETRZA.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
TEN ARTYKUŁ JEST O WODZIE I POSZŁO GO WKLEIĆ POPRZEDNI NIE DAŁO SIĘ.
MAM NADZIEJĘ ŻE NIEKTÓRE OSOBY ZAINTERESUJE WODA W ORGANIŻMIE.
Rola wody w organizmie
[zawartość w organizmie] [system transportowy] [funkcje ochronne] [bilans] [pragnienie] [wazopresyna] [ADH] [straty wody] [niedobór i nadmiar] [odwodnienie] [zapotrzebowanie]
Woda spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim jest głównym składnikiem organizmu i może stanowić 45-75% masy ciała; u dorosłego nieotyłego człowieka jej udział sięga zwykle około 60%. Zawartość wody w beztłuszczowej masie ciała u osób dorosłych jest stała i wynosi 75%, natomiast w poszczególnych tkankach może być różna, np. mięśnie zawierają 74-80% wody, płuca około 80%, wątroba około 68%, a kości około 25% Większą zawartością wody charakteryzują się ciecze i wydzieliny ustrojowe, żółć - 86%, chłonka 98%, sok żołądkowy 97%, pot 99,0-99,5%
Różnice w zawartości wody w ustroju wiążą się z wiekiem, płcią, a także z budową ciała Organizm noworodka zawiera 75-80% wody, rocznego dziecka - 65%, dorosłego mężczyzny - około 60%, a dorosłej kobiety - około 54% Z wiekiem zawartość wody w ustroju się zmniejsza, osiągając u ludzi starszych odpowiednio 54%-46% Zmieniają się także proporcje wody w niektórych tkankach, np. spada jej udział w skórze, a wzrasta w mięśniach. Ponieważ tkanka tłuszczowa zawiera tylko 10-20% wody, u osób otyłych procentowy udział wody w masie ciała jest mniejszy
Woda rozmieszczona jest w organizmie w przestrzeniach: wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych. Przestrzenie te różnią się lokalizacją anatomiczną, funkcjami fizjologicznymi i składem chemicznym, są natomiast izotoniczne, tj. charakteryzują się jednakową osmolalnością, wynoszącą 290 mosm/kg.
Będąc prawie idealnym rozpuszczalnikiem woda stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych, jakie przebiegają w organizmie; jest także substratem (w procesach trawiennych) lub produktem końcowym wielu reakcji biochemicznych.
Woda jest też niezbędna do normalnego przebiegu procesów trawienia. Formowanie kęsów pożywienia, przesuwanie treści pokarmowej wzdłuż przewodu pokarmowego, właściwe działanie enzymów trawiennych, wszystko to warunkowane jest odpowiednią zawartością wody w ślinie, soku żołądkowym i jelitowym oraz w żółci. Strawione składniki odżywcze są wchłaniane do krwi lub chłonki w postaci roztworu lub zawiesiny.
na górę
System transportowy składników odżywczych i metabolitów wewnątrz komórki i między jej organellami oraz wymiana z otaczającym środowiskiem i przenoszenie na większe odległości bazuje na rozpuszczalności tych substancji w wodzie. Transport do i z komórek zależy od dyfuzji przez ściany kapilar i przez cienką warstwę płynu śródmiąższowego między kapilarami i komórkami w tkance. Krew transportuje substancje na dłuższych odcinkach, np. składniki odżywcze z przewodu pokarmowego, metabolity z wątroby, tlen z płuc do tkanek. Nielotne końcowe produkty przemiany materii przenoszone są przez krew do nerek i usuwane z organizmu z moczem. Częściowo wydalane są one także do światła przewodu pokarmowego i wydalane z kalem.
Dzięki dużej pojemności cieplnej krążąca krew drogą konwekcji rozprowadza ciepło po organizmie i usuwa je z miejsc powstawania dużo szybciej niż miałoby to miejsce drogą przewodnictwa. Kiedy temperatura otoczenia jest wyższa niż temperatura skóry, organizm nie może pozbywać się nadmiaru ciepła drogą konwekcji lub przewodnictwa. Wtedy oddawanie ciepła odbywa się dzięki parowaniu wody, która dostaje się na powierzchnię skóry przez dyfuzję i jako wydzielina gruczołów potowych.
Niewielkie ilości wody z przestrzeni transkomórkowej spełniają rolę zabezpieczającą i zwilżajającą. Woda jest nieściśliwa i dzięki temu stanowi ochronę, np. dla gałki ocznej, mózgu, rdzenia kręgowego czy płodu. Właściwa ruchliwość stawów uzyskiwana jest dzięki zmniejszającej tarcie mazi, wydzielanej przez kaletki maziowe, a przesuwanie się narządów wewnętrznych w jamie brzusznej następuje dzięki temu, ze zwilżane są one śluzem.
Bilans wody w organizmie
Zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka powinna być utrzymywana na stałym poziomie, co oznacza, ze bilans wody powinien być zerowy Tylko w okresie wzrostu i w czasie ciąży dodatni bilans wody jest zjawiskiem fizjologicznym
Źródłem wody dla organizmu (tab. 4.4 6) są przede wszystkim napoje, których rodzaj, a niekiedy także ilość, zalezą od zwyczajów żywieniowych, kulturowych i upodobań Pewne ilości wody dostarcza tez pożywienie o konsystencji stałej, przy czym produkty spożywcze różnią się znacznie pod tym względem, np. tłuszcze i cukier prawie wcale nie zawierają wody, podczas gdy w niektórych warzywach i owocach może ona występować w ilościach przekraczających 90%.
Tabela 4.4.6 Bilans wody u dorosłego człowieka o umiarkowanej aktywności fizycznej (w klimacie umiarkowanym)
Zrodło wody ilość Drogi wydalania ilość
cm3 %
cm3 %
Pożywienie stałe Napoje Procesy metaboliczne 1000 1500 300 35 7 53,6 107 nerki (mocz) płuca skora przewód pokarmowy (kal) 1500 550 600 150 53,6 19,6
21,4
5,4
Razem 2800 100,0 razem 2800 100,0
na górę
W normalnych warunkach pobieranie płynów jest regulowane przez pragnienie, czyli uświadomienie sobie potrzeby picia wody Zwiększenie osmolalnosci osocza, wywołane np. ograniczeniem przyjmowania płynów, poceniem się, spożyciem chlorku sodu, a także, chociaż w mniejszym stopniu, zmniejszenie objętości płynu zewnątrzkomórkowego, odbywające się bez zmiany osmolalnosci (np. wskutek krwotoku), stymulują odpowiednie receptory i przekaz informacji do ośrodka pragnienia w podwzgórzu, który wyzwala bodźce nakazujące ustrojowi uzupełnienie wody
Woda wytwarza się także w organizmie w wyniku katabolizmu składników energetycznych Na każde 100 kcal wytworzonej z tych składników energii powstaje około 14 cm1 wody. Najwięcej wody powstaje przy "spalaniu" tłuszczów (1,07 g H2O/g), a następnie węglowodanów (0,56 g H2O/g) W przemianach katabolicznych białek oprócz wody (0,39 g H2O/g) i dwutlenku węgla powstają związki azotowe, do których wydalenia przez nerki potrzeba ponad 2 razy więcej wody niż wyzwala się w wyniku przemian.
Straty wody z organizmu mają charakter ciągły, odbywają się przez nerki oraz drogą pozanerkową, tj. z wydychanym powietrzem, przez skórę i z kałem Nerki odgrywają najważniejszą rolę w gospodarce wodnej organizmu, ponieważ zależnie od potrzeb ilość wydalanej wody może w dużych granicach zmniejszać się lub zwiększać Objętość wydalanego moczu zależy przede wszystkim od ilości dostarczanych do organizmu płynów, z tym ze jej objętość minimalna jest uwarunkowana rodzajem diety Przy spożyciu pokarmu dostarczającego około 3000 kcal na dobę w procesach przemiany matem powstaje 30-60 g substancji stałych, które muszą być wydalone z moczem Ponieważ ciężar właściwy moczu może wahać się tylko w pewnych granicach, dlatego - aby nerki mogły wydalić niepotrzebne substancje - do organizmu należy dostarczyć odpowiednią ilość wody, która w tym przypadku wynosi około 550 cm3
Objętość wydalanego moczu jest regulowana przez wazopresynę - hormon antydiuretyczny (ADH), produkowany w tylnym płacie przysadki mózgowej Zagęszczenie (wzrost osmolalnosci) płynu w przestrzeni zewnątrzkomórkowej stymuluje wydzielanie ADH, co powoduje wzrost resorpcji wody w kanalikach nerkowych i jej powrót do osocza W tej sytuacji nerki wytwarzają małe ilości zagęszczonego moczu Inne bodźce, wpływające na wydzielanie wazopresyny, to m in zmniejszenie objętości osocza, boi, stres, wysiłek fizyczny, wymioty, nikotyna Wpływ wazopresyny na pracę nerek jest natychmiastowy, lecz krótkotrwały Rozcieńczenie osocza, np. wypicie szklanki wody, wyczuwane przez osmoreceptory podwzgórza, powoduje zahamowanie wydzielania ADH i zwiększenie objętości moczu Działanie takie wykazują także kofeina i alkohol Oprócz wazopresyny resorpcję wody w nerkach stymuluje układ reninowo-angiotensynowo-aldosteronowy, regulujący przede wszystkim wchłanianie zwrotne sodu
Ważną drogą wydalania wody są również płuca Wdychane powietrze ma zwykle małą wilgotność, natomiast powietrze wydychane jest prawie nasycone wodą ze względu na bardzo dużą powierzchnię kontaktu z krwią w pęcherzykach płucnych Straty wody tą drogą mogą dochodzie do 2 dm3 dziennie, z tym ze wzrastają one przy zwiększonej wentylacji płuc, np. z powodu aktywności fizycznej czy podwyższonej temperatury ciała, a także przy mniejszym stężeniu tlenu w powietrzu (w górach)
W wyniku parowania z powierzchni skory w normalnych warunkach otoczenia osoba dorosła traci 25-50 cm1 wody na godzinę Ta niewyczuwalna obligatoryjna utrata wody trwa przez cały czas, nawet w warunkach odwodnienia organizmu. Gdy aktywność fizyczna i/lub temperatura otoczenia wzrastają zwiększa się wydalanie wody w postaci potu, czemu towarzyszą straty elektrolitów, zwłaszcza jonów sodowych i chlorkowych Pocenie się jest wówczas sposobem odprowadzenia ciepła z organizmu, przy tym z jednym cm' wyparowanej wody organizm traci 0,58 kcal (2,5 kJ) W suchym i gorącym klimacie, zwłaszcza przy zwiększonej aktywności fizycznej straty wody tą drogą mogą wynosić 1000-2500 cm3/h, są one jednak tolerowane przez organizm tylko przez bardzo krótki czas i powinny być na bieżąco uzupełniane.
Możliwości zdrowego organizmu w zakresie obciążenia cieplnego, spowodowanego wysiłkiem fizycznym i usuwaniem nadmiaru ciepła, przedstawiono w zestawieniu:
Produkcja ciepła Usuwanie ciepła
Maksymalna produkcja ciepła przy wysiłku fizycznym 21,5 kcal/min
Maksymalne tempo odparowywania potu 30 cm/min - 17,5 kcal/min
na górę
Straty wody przez przewód pokarmowy są zwykle małe, ponieważ prawie cała woda pobrana z napojami i pożywieniem oraz wydzielona do przewodu pokarmowego z sokami trawiennymi zostaje wchłonięta w dwunastnicy, jelicie cienkim i jelicie grubym Kał ludzi dorosłych zawiera około 75% wody, a niemowląt 80-85% Wymioty powodują nie tylko znaczną utratę wody, ale także poważne zaburzenia w równowadze kwasowo-zasadowej ze względu na usunięcie kwaśnej zawartości żołądka W czasie biegunek straty wody mogą dochodzie do 2,5 dm/dobę, przy tym towarzyszą im zwykle straty potasu i węglanów
Skutki niedoborów i nadmiarów wody
Dla zachowania homeostazy ustrojowej ważny jest nie tylko bilans, ale także utrzymanie fizjologicznych wielkości przestrzeni wodnych oraz ciśnienia osmotycznego w tych przestrzeniach Istotną rolę w utrzymaniu objętości osocza odgrywa jon sodowy, a objętości komórek -jon potasowy, natomiast w utrzymywaniu równowagi dynamicznej między wodą wewnątrzkomórkową i zewnątrzkomórkowa biorą udział wszystkie elektrolity Wpływając na ciśnienie osmotyczne powodują one przejście wody przez błony komórkowe do przestrzeni o wyższej osmolalnosci, Chociaż na ciśnienie osmotyczne oddziałują także białka (pęczniejąc wiążą wodę) oraz glukoza i mocznik (mogą zatrzymywać wodę tylko wtedy, gdy znajdują się w dużych ilościach), to jednak decydującą rolę w jego utrzymaniu ma stężenie sodu i potasu
Przy ograniczonej podaży płynów lub niedostatecznie wyrównywanych dużych stratach wody dochodzi w pierwszej kolejności do zmniejszenia objętości osocza, wzrostu stężenia w nim sodu i wzrostu osmolalnosci. Jeśli zasoby wody nie zostaną uzupełnione, woda przemieszcza się z komórek do przestrzeni pozakomórkowej w celu wyrównania stężeń Następstwem tego jest więc tez odwodnienie wewnątrzkomórkowe, którego objawami są pragnienie, upośledzone wydzielanie śliny i wysychanie jamy ustnej, rozdrażnienie, bezsenność, zaczerwienienie skory, utrata apetytu, osłabienie sił fizycznych oraz zaburzenia koordynacji ruchów Zmniejsza się tez ilość moczu i wydalanie produktów przemiany materii (mocznik, kreatynina i inne), które powodują zatrucie organizmu. W dłuższym czasie zbyt mała diureza może prowadzić do kamicy nerkowej na skutek przepływu przez nerki bardzo zagęszczonego moczu Przy zbyt niskiej podaży płynów ograniczona zostaje także ilość wydalanego potu, co przy wysokiej temperaturze otoczenia może być przyczyną przegrzania organizmu Odwodnienie w granicach 2-3% masy ciała obniża wydolność fizyczną, niedobór wody sięgający 5-8% masy ciała powoduje dalsze zaburzenia wydolności fizycznej i psychicznej, natomiast utrata wody ustrojowej w ilości około 20% prowadzi do śmierci
Jeśli nadmiernej podaży płynów bezelektrolitowych (herbata, piwo) nie towarzyszy odpowiednie wydalanie wody, wówczas dochodzi do zwiększenia objętości i obniżenia osmolalnosci osocza, a woda przechodzi do przestrzeni wewnątrzkomórkowej Skutkiem tego są obrzęk, uszkodzenie komórek, zmniejszenie ciśnienia krwi i obniżenie wskaźnika hematokrytowego krwi. Obrzęk komórek w mózgu objawia się ogólnym osłabieniem, nudnościami, wymiotami, brakiem apetytu, drgawkami, a w ciężkich przypadkach śpiączką
hiii,
dobre wnioski wyciągłaś...
proponuję zwiększyć ilość kalorii, ale unikać węglowodanów...tzn zwiększyć na rzecz białka...czyli mięsiwo jednym słowem lub nabiał chudy...
będzie dobrze
Zakładki