ja kupiłam chałkę moim dzieciom i .. po prostu musiałam zjeść choćby drobinkę
a rybki są mniamuśne...
A moze rzucicie jakis pomysl na sandacza? Mam filety i zastanawiam sie jak je zrobic...
Dzień dobry
przez ten chrzaniony śnieg nigdzie nie polazłam ale ma to swoje dobre strony
Kasia ja juz kiedyś oglądałam ten przepis ale sandacza było brak
Składniki:
4 filety z sandacza (ok. 120 g każdy),
100 ml oliwy,
1 limonka,
mieszanka przypraw (po łyżeczce do kawy:
pieprzu białego,
czarnego i cayenne,
słodkiej papryki,
a także suszonych ziół - tymianku i oregano oraz granulowanych czosnku i cebuli),
3 kolorowe papryki (czerwona,
zielona,
żółta),
1 cukinia.
Salsa pomidorowa:
puszka krojonych pomidorów bez skóry,
1/2 szklanki oliwy,
sok z 1 cytryny,
pęczek świeżej kolendry,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Mieszankę przypraw dokładnie miksujemy. Filety z sandacza skrapiamy sokiem z limonki i obtaczamy z obu stron w przyprawach, strzepując ich nadmiar. Następnie zraszamy rybę oliwą i smażymy na grillu lub na patelni. Papryki i cukinię kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą, grillujemy lub krótko smażymy i wykładamy na talerze. Sandacza układamy na jarzynach. Robimy salsę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 5 min. Salsą polewamy sandacza lub podajemy ją osobno w miseczce.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Sandacz z warzywami i sosem grzybowym
1 kg sandacza, 2 pory, 2 pietruszki, 4 marchewki, średni seler, sól, pieprz, olej. Sos: 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 10 dag pieczarek lub ugotowanych grzybów z zupy grzybowej, 3/4 l wywaru z warzyw, pół szklanki śmietanki 18-proc., łyżeczka vegety
Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielkości, posolić, skropić cytryną i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować i oczyścić warzywa. Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę. Zakryć rybę resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekać ipodsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar, dusićok. 5 minut. Masło rozetrzeć z mąką, śmietanką, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić, dodać vegetę i dusić 5 minut. Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Resztę sosu podać w sosjerce.
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Cos na pewno zrobie - dam znac. Dzieki Dziewczyny.
Rybe moglabym jesc prawie codzien,a do sandacza tez mam szczegolny "sentyment".
Dorka dobra ta nototenia bo ma niedużo kalorii surowa 54 w 100 a duszona z warzywami porcja 150 g zaledwie 83 czyli bardzo optymistycznie wygląda
Zakładki