Ale Dorka, mama przeciez wie, ze ty diete robisz, napewno to zrozumie , bo ja sie ide brac za to cudo, bo czas leci a samo sie niewyczaruje, takiego stolika co sie sam nakrywa nikt mi sprezentowac nie chce
Ale Dorka, mama przeciez wie, ze ty diete robisz, napewno to zrozumie , bo ja sie ide brac za to cudo, bo czas leci a samo sie niewyczaruje, takiego stolika co sie sam nakrywa nikt mi sprezentowac nie chce
No to masz orzech do zgryzienia Dorcia a jeszcze pewnie mama same frykasy pod nos podstawia
Maggus jaK ZOBACZYSZ W SKLEPIE TAKI STOLIK TO DAJ ZNAĆ chętnie zakupię
Dorcia ma piekna figurke ze jej jedna wyzerka nie zaszkodzi
Dorka, kurak juz w garze sie dusi i jak narazie to moge powiedziec, ze pachnie, hmmmmmmmmmmmmmmmmm , a jak smakuje to za nie cale 40 min sie dowiem
Faszerowana główka kapusty
Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: ok. 1 godziny
Porcja: 280 kcal
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
główka młodej kapusty
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
marchewka
kawałek selera
2 cebule
puszka pomidorów (40 dag)
2 łyżki oleju
2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
Cebule obrać, posiekać. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mielone mięso, marchewkę i seler, przesmażyć. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, wymieszać (ew. wlać nieco zimnej wody), przyprawić do smaku, dusić 10 minut.
Główkę obrać z wierzchnich liści, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 15 min. Dobrze osączyć, ostudzić.
Wyciąć głąb (patrz zdjęcie obok) razem ze środkowymi liśćmi, zostawiając kilka zewnętrznych warstw liści. Do środka nałożyć połowę farszu mięsnego, przykryć najbliższymi listkami. Ułożyć cienką warstwę farszu, przykryć następnymi listkami itd., aż do wyczerpania składników.
Kapustę owinąć gazą i związać na górze. Włożyć do garnka, wlać bulion, gotować ok. 45 minut. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle lub sosem pomidorowym.
Ale mam natchnienie, a tu jeszcze cos
Spaghetti jak pizza
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
PIECZENIE: 20 minut
PORCJA: 280 kcal
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
50 dag spaghetti
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
25 dag tartego żółtego sera (np. morski)
ząbek czosnku
puszka (40 dag) krojonych pomidorów
10 dag czarnych oliwek bez pestek
15 dag pieczarek
15 dag mozzarelli
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć na sicie.
Jajka, śmietanę i 20 dag sera wymieszać, przyprawić. Czosnek obrać, posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy z pomidorami, wymieszać z mieszanką jajeczną.
Blachę wyłożyć pergaminem, nałożyć spaghetti, polać sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Całość posypać pozostałym serem i oliwkami.
Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plasterki, a mozzarellę na kawałki. Obydwa składniki oprószyć solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą, ułożyć na makaronie.
Spaghetti piec 20 minut w temperaturze 250°C. Przed podaniem posypać listkami bazylii.
ja spadam.
do czwartku Dziewczyny
O kurka, to jutro tu znowu cicho bedzie Wy znowu macie swieto Macie wy szczescie z ta konstytucja u nas to tylko spiewaja zeby wszystkie swieta zlikwidowac, ale 3. 10 to nikt nie chce likwidowac
Zakładki