O urlopie to ten obrazek,poprzedni to ja po skutecznym odchudzanku!
Do milego,zmykam cos ugotowac.Pa,pa!
O urlopie to ten obrazek,poprzedni to ja po skutecznym odchudzanku!
Do milego,zmykam cos ugotowac.Pa,pa!
Dorota ja już Ci wcześniej napisałam ,że olej lniany był w przepisiej na diete oczyszczającą którą ściągnęłam z jakiejś stronki u nas na forum i niestety ja jeszcze nigdy go nie używałam więc nie wiem na czym polega jego fenomen
Ale ludzie mają różne smaki jeden lubi oliwę z oliwek ,drugi olej słonecznikowy czy lniany a ostatnio nawet coś gdzieś przeczytałam ,ze znakomity jest olej z pestek winogron i bądź tu mądra ja głupeje patrząc na pólki w supermarketach jesttam tyle różnych ,że nie wiadomo co wybrać
jedno co Ci powiem to prawdziwa oliwa z oliwek robiona w domu przez greków podobno najzdrowsza ,najsmaczniejsza i najdroższa dla mnie smakuje jak szampon Bambino
Kasia ty masz dobrze bieganko ,spacerki a potem basenik no no
A to znalazłam w necie na temat oleju lnianego
Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3. W naszej codziennej diecie opartej o żywność produkowaną masowo kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 pojawiają się w dalece niewystarczających ilościach. Do tej pory ze względu na antycholesterolową propagandę wszystkie tłuszcze zostały uznane za niepożądane w diecie składniki odżywcze. Tymczasem najnowsze odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu stanowiąc między innymi budulec dla:
- tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3!!!),
- syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia),
- każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej, co ma ogromne znaczenie w przypadku chorób nowotworowych).
Kwasy Omega-3 sa bardzo aktywne chemicznie, dzięki czemu okazuja się tak skuteczne w mogą np. odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego!
Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym jest dr Johanna Budwig- siedmiokrotnie nominowana do Nobla niemiecka biochemik. Jej odkrycia pomogły juz tysiącom chorych ludzi na całym świecie, nawet tym, których choroba została uznana za śmiertelną. Nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele wiele innych schorzeń niezależnie od stanu ich zaawansowania można wyleczyc stosując się do wskazówek dr Budwig.
Dorka ja najlepiej lubię słonecznikowy
Oliwa z oliwek ma taki specyficzny smak - oliwek , natomiast olej z pestek winogron jest bez smaku i zapachu . Czyli neutralny . Chyba jako jedyny z tych lepszych (w sensie zdrowszych i droższych niż rzepakowy) , bo pozostałe np. z orzechów arachidowych , czy sezamu mają posmak tego z czego się wywodzą . Poza wszystkim innym , ma też wysoką temperaturę spalania i niełatwo go przypalić ... Jest bardzo drogi - ale znakomity . Używam go do takich potraw , gdzie nie chcę wprowadzać kolejnego smaku ... (np. do gofrów i naleśników dla dzieci)
Pozdrowienia
Joanna
Olej lniany stosuje sie ponoc tylko na zimno - czyli do wszelkich salatek.Mam takowy i musze Wam powiedziec,ze ma troche inny smak.Nie wiem czy lepszy czy gorszy,ale w sumie jak juz sie w tej salatce "przegryzie" to calosc jest smaczna.
Kasia masz racje własnie wyczytałam ,ze nie wolno podgrzewać oleju lnianego a jeśli olej z pestek winogron nie ma smaku i zapachu jak mówi Joasia może warto spróbować
Dorota zaopmnij o biedronkach tam to pewnie olej do samochodów sprzedają
Basia, to może na ten lniany się przerzucimy, jeśli nie jest taki zły
chociaż i to tłuszcz i to ... a 20 kalorii w jedną czy drugą stronę co za różnica. Przecież jeśli się teraz dodaje to głównie słonecznikowy, a nie ten rzepakowy z zamierzchłych czasów, który był niezdrowy
Zakładki