Cytat:
Zamieszczone przez bewik
Psotko :!: :lol:
wpadki nie sa złe gdy nie zdarzaja się za czesto :lol:
miłej niedizleki :P :!:
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez bewik
Psotko :!: :lol:
wpadki nie sa złe gdy nie zdarzaja się za czesto :lol:
miłej niedizleki :P :!:
Psotulko dziekuje za przepyszne przepisy na moim watku.jak bedziesz miala wiecej to przeslij :D
pozdrawiam :)
http://onephoto.net/uploads/brone/11...brovnik_01.jpg
http://i.kartki.bravo.pl/443tulipan400.jpg
Psotulciu kochana, pozdrawiam niedzielnie :D
trzymaj się i nie dawaj się żadnym pokusom :D :!:
:D CZESC KOCHANE :D BEDE ZA JAKIES 2 GODZINKI ROBIE MALY SPACER Z PSEM :!: STARUSZEK GRA W BRYDZA ! BEDE ZA JAKIES 2 GODZ. ZNALAZLAM CIEKAWY ARTYKUL -TYLKO JESZCZE SIE DO NIEGO STOSOWAC :D :!:
Zimą największą popularnością cieszą się warzywa korzeniowe i różne kapusty. To właśnie one najlepiej znoszą przechowywanie i w dużym stopniu zachowują składniki odżywcze.
Ale oprócz marchewki, selera, buraków, kapusty i brukselki na surówki warto też przeznaczyć cykorię, por, cebulę, czosnek, brokuły. By z warzyw wydobyć to, co najwartościowsze, warto pamiętać o następujących zasadach:
- najpierw przygotować sos do polania surówki,
- warzywa rozdrabniać tuż przed przyrządzeniem potrawy,
- surówek nie przechowywać, ale zjeść od razu po przygotowaniu.
Buraczki
Najsmaczniejsze z jabłkiem, cebulą, orzechami, pomarańczą. Do przyprawienia najlepiej użyć cukru, soli i pieprzu, skropić olejem.
Zawierają dużo soli mineralnych, między innymi magnezu, wapnia, potasu i sodu. Działają odkwaszająco na organizm.
Składniki
- 2 buraki
- 1 pomarańcza
- sól
- cukier
- olej
Buraki ugotować w skórce, obrać, pokroić. Pomarańczę pokroić. Ułożyć na talerzu, oprószyć solą i cukrem, skropić olejem.
Marchewka
Harmonizuje z jabłkiem, selerem, porem, białą kapustą. Sałatki z jej dodatkiem można polać śmietaną, jogurtem,
wymieszać z odrobiną majonezu.
Stanowi jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok oraz stan i koloryt skóry.
Składniki
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- kiełki
- jogurt
- sól
Brukselka
Pyszna z cebulą, natką. Można dodawać do sałatek, podawać jako jarzynkę z masłem i bułką tartą lub zapieczoną pod beszamelem. Zawiera dużo beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, a także minerałów: potasu, magnezu, fosforu, wapnia.
Składniki
- Brukselka
- parówki
- por
- sól
- pieprz
- majonez
Brukselkę ugotować. Parówki pokroić. Por pokroić na krążki, sparzyć. Składniki sałatki wymieszać, przyprawić, polać majonezem.
Seler korzenny
Komponuje się z marchewką, jabłkiem. Można go łączyć z rodzynkami, orzechami, polewać jogurtem. Przyprawia się
sokiem z cytryny i cukrem.
Dostarcza dużo błonnika, potasu. Działa odchudzająco, leczy reumatyzm i choroby dróg moczowych.
To także znany afrodyzjak!
Składniki
- Seler
- marchewka
- jabłko
- rodzynki
- sok z cytryny
Seler i marchewkę zetrzeć, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić. Składniki surówki wymieszać, dodać rodzynki, przyprawić solą i cukrem.
Kapusta czerwona
Znakomita z jabłkiem, marchewką, cebulą, fasolą. Można dodawać rodzynki, pomarańcze, orzechy, kukurydzę z puszki, przyprawiać cukrem i octem.
Podobnie jak biała dostarcza witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, a także witamin E i K. Ma również sporo wapnia, potasu i siarki.
Składniki
- Kapusta
- cytryna
- sól
- cukier
- olej
- rodzynki
- jabłko
Kapustę poszatkować, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i cukrem, wymieszać z olejem. Posypać rodzynkami
i pokrojonym jabłkiem.
Czy wiecie, że...-
Biała błonka pod skórką cytrusów (tzw. albedo) zawiera sporo pektyn. Jest nawet wykorzystywana do przemysłowej produkcji tego składnika.
- Brukselka to warzywo zbierane późną jesienią i zimą. Wytrzymuje nawet mrozy (do -7°C).
- Kapustę białą i czerwoną różni w zasadzie tylko barwa. Jednak czerwona jest gorzej trawiona niż biała.
I WAZNE :!:
Owoce zastąpią słodycze
Wskazane: grejpfruty, jabłka, wiśnie, śliwki, morele
Niewskazane: ananasy, kiwi, arbuz, banany, brzoskwinie[/color]
MOZE TO NIE NOWOSCI ALE WARTO PAMIETAC :!:
http://www.gify.nou.cz/r_ovoce_soubory/ov24.gif
Znowu same smaczne przepisy :D ktory ja zrobie pierwszy to nie wiem :wink:
http://www.kwiatydlaciebie.pl/photo/...ciebie_new.gif
Psotuś, znam ból chałwy ;) Dlatego ostanio szerokim łukiem omijam stoiska ze słodyczami.
Pozdrawiam, miłego tygodnia już zycze, trzym kciuki, cobym się jutro rano nie załamała na tej wadze :wink:
WITAJ PSOTULKO , DZIEKI ZA ODWIEDZINY ,FAKTYCZNIE JESTEM LENIWIEC ALE JUTRO IDĘ NA BASEN WIĘC TROCHE LENIA WYMOCZĘ
MIŁEGO TYGODNIA, :lol:
JAK BYLO DZISIAJ :?: LENIUCHOWO I SPACERKOWO :D ZJADLAM:
Feta light opakowanie 270g 0,1 48,60
Naleśniki z mięsem i grzybami średnio 100g 1 329,00
Barszcz czerwony czysty talerz 250ml 1 43,00
Melon plaster 150g 3 108,00
Winogrona białe średnio 100g 1 78,00
Pieczywo chrupkie płatek 9g 4 112,00
Feta light opakowanie 270g 0,3 145,80
Pieczywo chrupkie płatek 9g 4 112,00
RAZEM:976,40
SPACERKOWO I SIEDZAC PRZY KOMPUTERZE SPALILAM Z 200
MAM KLOPOTY Z LICZENIEM :!: DZISIAJ DO FETY DODALAM SIEMIE LNIANE -DOBRE ALE ILE TO MA KALORII TO NIE WIEM I CIATECZKA ZBOZOWE DALEJ NIE WIEM ILE TEZ MAJA / NA OPAKOWANIU NIE PODAJA/. POWINNAM SIE ZMIESCIC W LIMICIE :!:
ZYCZE POWODZENIA JUTRO PRZY ROZLICZENIU TYGODNIA :!: MOZE I MNIE SIE UDA :D POZDRAWIAM CIEPLUTKO -KOLOROWYCH SNOW. BUZIAKI DLA TYCH ,KTORE NIE MAJA SWOICH WATKOW A MNIE ODWIEDZAJA :D
http://www.gify.nou.cz/obr18_broucci_soubory/185.gif
Psotulko, Twoje menu jest bardzo smakowite :D
Niestety siemie lniane jest bardzo kaloryczne i duża łyżka ma ok. 80 kcal
Pozdrawiam :D
Witam cieplutko :D :D :D
U Ciebie na wątku jest fakycznie smakowicie :P
Pozdrawiam :D :D :D
http://www.2000greetings.com/cherubskissingtop.jpg