-
:D KOCHANE DZIEKUJE ZA ODWIEDZINKI :D SOBOTNIA IMPREZA NIE BARDZO UDANA.NIE BYLO MOJEJ PSIPSIOLKI-W PIATEK WYLADOWALA W SZPITALU A W SOBOTE JUZ BYLA PO ZABIEGU :( BRATOWA Z BRATANKIEM TEZ NIE PRZYJECHALA BO NAWALIL IM SAMOCHOD .NIE ROBILAM ZDJEC BO BYLAM ZABIEGANA-RESZTA TOWARZYSTWA BYLA :D
Z DIETA KRUCHO :oops: JESZCZE 18 BALETY I 21 POTEM JUZ POWAZNIE BIORE SIE ZA DIETKE I CWICZENIA :!: BRZUCHOLEK MUSI BYC MNIEJSZY :!:
CD.Odżywianie-nowotwory.
WSKAZANE NAPOJE:
woda źródlana w dowolnej ilości
wysokoprocentowe wytrawne wino czerwone - najwyżej szklanka dziennie
napary z ziół (przede wszystkim z owoców jemioły, kasztanowca, głogu, dzikiej róży, dymnicy, pokrzywy)
herbata, najlepiej zielona (w Azji, a przede wszystkim w Japonii uchodzi za napój przeciwrakowy)
soki naturalne z warzyw (przede wszystkim z czerwonych buraków) i owoców.
Do robienia soków nie należy używać sokowirówki. Zdaniem dr Maxa Gersona, specjalisty w dziedzinie diet przeciwnowotworowych, wysokie obroty rozbijają cząsteczki. Poza tym sokowirówki mają metalowe sitka, które niszczą witaminy. Soki najlepiej jest przygotowywać w sposób tradycyjny: owoce lub warzywa zetrzeć na drobnej - koniecznie plastikowej, nigdy metalowej - tarce i z utartych wycisnąć sok przez gazę lub nylonowe sitko.
ANTYKANCEROGENNA HERBATA
Dlaczego napar z herbaty ma działanie przeciwnowotworowe?
Ziele to wśród wielu witamin posiada najcenniejszą - witaminę P (zwaną inaczej C2), która wspomaga przyswajanie witaminy C. Zwłaszcza sprzyja kumulowaniu się jej w wątrobie, nerkach, nadnerczu i śledzionie, dzięki czemu chroni te organy przed nowotworami. Napar herbaciany jest lekiem regulującym pracę całego przewodu pokarmowego - ułatwia proces trawienia, działa bakteriobójczo, oczyszcza jelita z toksycznych złogów, co zapobiega nowotworom jelit. - Najnowsze badania wykazały, że herbata zawiera również polifenole, o bardzo mocnym działaniu antyoksydacyjnym (patrz: WOLNE RODNIKI), hamującym powstawanie silnych czynników rakotwórczych, takich jak na przykład nitrozoaminy czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - mówi profesor Witold Zatoński, który kieruje zespołem naukowym w warszawskim Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie.
JAK PARZYC ZDROWA HERBATE?
Woda do zaparzania powinna być zawsze świeża, to znaczy zagotowana tylko jeden raz. Najlepsza jest woda miękka, zawierająca niewielką ilość soli mineralnych. Dlatego nie należy używać wody mineralnej kupowanej do picia. Przed zagotowaniem wodę z kranu odstawiamy na co najmniej jedną dobę, a ze zdrojów mineralnych i wiejskich studni - na 20, 30 godzin. Duże znaczenie w prawidłowym parzeniu herbaty ma umiejętność rozpoznawania trzech stadiów wrzenia: w pierwszym - na powierzchni i przy ściankach naczynia pojawiają się grupy pęcherzyków, w drugim - pęcherzyki gwałtownie się podnoszą, powodując początkowo zmętnienie, a potem zbielenie wody. Trzecie stadium - to klasyczne wrzenie, do którego zazwyczaj doprowadzamy. Herbatę zalewamy wodą z drugiego stadium wrzenia, tzw. białego. Jeśli używamy wody "odstanej", to chlor już i tak zdążył wyparować i nie musimy go "wygotowywać". Przed wsypaniem herbaty czajniczek do zaparzania kilkakrotnie przepłukujemy wrzącą wodą. Porcję suchych ziół najpierw zalewamy do połowy czajnika, który szybko zamykamy pokrywką. Po 4 minutach dolewamy do pełna "białego" wrzątku i po następnych 4 minutach rozlewamy napar do filiżanek. Jeśli parzenie było przeprowadzone prawidłowo, na powierzchni powinna pojawić się piana, której nie należy zdejmować, lecz zmieszać. Błędem jest przygotowywanie oddzielnie esencji, a następnie dolewanie do niej wrzątku. Herbatę trzeba pić świeżo parzoną, gdyż napar po kilku godzinach traci wiele swoich właściwości.
-
Czesc Psotulko...
Ja dzis postanowilam wrocic na forum, mialam male zawirowania w zyciorysie a do tego deprecha jesienna jak nic :( Ale mam nadzieje, ze damy rade i schudniemy pieknie jak chcialysmy ... Tylko - daleko jeszcze do lata :?: :)
Psotulko, dziekuje Ci bardzo za to ze mnie odwiedzalas kiedy na nic nie mialam czasu i ze bylas przy mnie na forum...
Buziaki i usciski :)
http://www.kartki.sajty.com/grafika/milosc_m.jpg
-
Ty będziesz miała więcej czasu a ja mniej :( .Zaczynam tydzień rannej zmiany.Tak jestem przyzwyczajona do różnych dyżurów ,że jak tak mi się trafi z niczym nie mogę zdążyć.Ale będę wpadać w odwiedzinki. :D
-
:D DC.
PESTKI TO NASIONA,NASIONA TO ZYCIE.
Jedząc morele, brzoskwinie, śliwki, czy czereśnie, nie wyrzucajmy pestek, lecz rozłupujmy je i wyjadajmy nasiona! Jabłka i nektarynki zjadajmy z pestkami (nasion nie należy połykać w całości - trzeba je dobrze rozgryzać, co w przypadku jabłek i nektarynek nie jest trudne.
Nasiona tych owoców (zwłaszcza moreli) zawierają witaminę B17 (tzw. letril), która ma szczególne właściwości uodparniające na nowotwory i zapobiegające ich rozrostowi. Natomiast same morele mają bioflawonoidy czyli witaminę P, która wspomagając wit. C działa przeciwrakowo.
Spożycie od 5 do 30 pestek moreli dziennie dostarcza takiej ilości letrilu, która może już zmniejszać ryzyko choroby nowotworowej. Jednak należy pamiętać, że nasiona moreli, brzoskwiń, śliwek i czereśni w dużej ilości nie mogą być spożyte na raz - trzeba ich jedzenie rozłożyć na cały dzień. Witamina B12 zawiera bowiem cyjanek i choć jest go niewiele, lepiej uważać.
TABELA 1:
witamina A (akseroftol czyli retinol)
Podstawowa dawka witaminy A wynosi od 3 do 7 miligramów na dobę
tran 300 mg/kg
masło 6,6 mg/kg
mleko w proszku 1,2 mg/kg
chude mleko 0,42 mg/kg
prowitamina A (karoten)
marchew 67 mg/kg
zielona pietruszka 44 mg/kg
koperek 43 mg/kg
szpinak 38 mg/kg
rzeżucha 26,8 mg/kg
pomidor 7,9 mg/kg
kiełki żytnie 4 mg/kg
Ciekawa rzecz jest z żółtkiem jaja, które zawiera zarówno retinol, jak i karoten: 11,2 mg/kg witaminy A i 22,3 mg/kg prowitaminy A
TABELA2:
witamina E (tokoferol)
Dorosły, zdrowy człowiek potrzebuje dziennie od 15 do 30 miligramów tej witaminy
olej słonecznikowy 670 mg/kg
kiełki pszenicy 275 mg/kg
orzechy laskowe 146 mg/kg
oliwa z oliwek 139 mg/kg
płatki owsiane 33 mg/kg
marchew 22 mg/kg
seler 19 mg/kg
TABELA3:
witamina C (kwas askorbinowy)
Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest duże i wynosi od 80 do 100 mg. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest większe u palaczy tytoniu, ponieważ gorzej go przyswajają. Jeżeli ktoś wypala ponad jedną paczkę papierosów dziennie, potrzebuje o 50% wit. C więcej, czyli ok. 150 mg na dobę
zielona pietruszka 996 mg/kg
koperek 865 mg/kg
brukselka 840 mg/kg
chrzan 600 mg/kg
rzeżucha 510 mg/kg
kapusta czerwona 380 mg/kg
szczaw 376 mg/kg
szpinak 368 mg/kg
kapusta biała 358 mg/kg
porzeczki 350 mg/kg
cytryna 340 mg/kg
maliny 250 mg/kg
korzeń pietruszki 245 mg/kg
czarna rzodkiew 220 mg/kg
jeżyny 170 mg/kg
ziemniaki 120 mg/kg
jabłka 110 mg/kg
-
psotulko , ale masz tych roznych ciekawych informacji :!: , musze znalezc troche czasu w koncu aby to sobie na powanie poczytac i moze cos w swojej diecie wprowadzic !!
Pozdrawiam !!
http://www.gify.nou.cz/kvety2_soubory/165.gif
-
Hej Psotulko :)
na nowy tydzień zostawiam duże pozdrowienia i zyczę duzo sił do dietki i ćwiczeń :)
wyganiajmy leniwce, które w nas się zadomowiły.. ! ja od jutra ćwiczę, choćby nie wiem co, pół godzinki dla ruchu przeznaczę! :)
buziaczki :)
-
hej psotko:)
ty kończysz balety 21 ja 24 robię urodziny małej...już trzecie, ale ten czas leci :wink:
daj znac jak tam po lekarzu :twisted: pamiętam :D
-
witaj psotulko miłego tygodnia życzę ,a jak zdrowie :?: :?: :?: u lekarza byłaś :?: Kochana dziewczynka dba o siebie :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie :lol: :lol:
-
Hej Ula, a ja mialam spokojny weekend. Zdazyłam wszystko wysprzatac, pouczyc sie angielskiego, pobyc z synkiem, ogladnac film, ugotowac... Fajniwe od czasu do czasu miec taki "kuro-domowy" weekend :roll:
-
:D psotulko imprezy imprezami, ale wskakuj na dietke od dzisiaj, nie odkladaj bo swieta niedlugo i znowu bedzie wyzerka :D
pozdrawiam :D