-
Da się?
Czytałam, że dieta bezglutenowa jest bardzo skuteczna. Ale z drugiej strony, źródłem glutenu są między innymi pszenica, żyto. Czyli zero pieczywa. Wydaje mi się to strasznie radykalne i trochę sobie tego nie wyobrażam. Bo jak to tak bez chlebka ziarnistego. Czy ktoś z Was ją stosował?
-
Odp: Da się?
Znając życie wszystko się da. Teraz w sklepach znajdziesz i pieczywo, które nie zawiera glutenu, więc zmiana będzie ale nie radykalna.
Zastanawiam się po co przechodzić na dietę bezglutenową gdy jest się zdrowym. Wszystkie te produkty są bardzo drogie i szczerze dużo by mnie kosztowała taka zmiana.
-
Odp: Da się?
wszystko się da tylko fakt faktem te produkty są droższe niż zwykłe, jeśli Cię stać to śmiało zaczynaj
-
Odp: Da się?
Moi drodzy gluten powoduje oblepianie jelit i ich niszczenie, stąd bierze się większość naszych problemów zdrowotnych... Gluten to praktycznie wszystkie zboża nie tylko pszenica i żyto ale też owies czy jęczmień...
Ja jestem na BG i żyję a bez chleba jest mi lepiej, nie mam skrętów kiszek, problemów w wc, wzdęć czy bulów brzucha jest o niebo lepiej więc polecam.
Można zacząć łagodnie nie trzeba od razu z wszystkiego rezygnować, a dodam że kupowanie chlebków Bg to też nie koniecznie dobry pomysł, raz że chemia dwa że zdażylo się iż taki chlebek pseudo bg miał pszenicę i to w składzie...
Od kąd nie jem żadnych zbórz, z rzeczy glutenowych została mi wędlina, to moje samopoczucie i ilość codziennej energii wzrosły o 100% wzwyż :]
Taką dietą BG jest np dieta paleo, gorąco polecam.
-
Odp: Da się?
jeżeli jesteś zdrowa możesz spróbować przejść na dietę bezglutenową, wyjdzie Ci taniej jak nie będziesz podchodziła tak restrykcyjnie, jak np. muszą to robić osoby chore na celiakię, możesz kupować zwykłą mąkę gryczaną czy ryżową, a nie certyfikowaną, co prawda zawierają one śladowe ilości glutenu, ale nie powinno to mieć dla Ciebie mieć aż takiego znaczenia. Tak samo jeżeli chodzi o ryż, kaszę itd. Aha i nie ma co kupować gotowego pieczywa bg - jest drogie i niedobre, lepiej upiec coś samemu :) jeż nie chcesz jeść chemii to możesz spróbować zrobić taki chleb bezglutenowy
-
Odp: Da się?
Na początku jest ciężko ale znając wiele przepisów i mając odpowiednie produkty do wszystkiego można się przyzwyczaić.
-
Odp: Da się?
Ja soobiście uważam że nie powinniśmy rezygnować z glutenu jeśli nie musimy. To wymysł i dzisiejsza moda. Co innego ludzie co maja celiakię albo są uczulone
-
Odp: Da się?
Ponoć to totalna bzdura. Moda tę na dietę, to typowy chwyt marketingowy. U osób, które nie są chore na celiakię jest całkowicie niepotrzebna :/
-
Odp: Da się?
Ja nie choruję na celiakię, lecz kiedyś z czystej ciekawości wypróbowałam na sobie dietę bezglutenową. Korzyści ze stosowania tej diety to w moim przypadku: lepsze samopoczucie, poprawa stanu skóry i stopniowa utrata kilogramów. Niestety zauważyłam też wady, były to głównie trudności w przygotowywaniu posiłków (skomplikowane przepisy) oraz wysokie ceny żywności bezglutenowej. I jeszcze jedna, bardzo ważna rzecz: po zaprzestaniu diety i powrocie do jedzenia z zawartością glutenu, mój organizm wcale się nie buntował, a ja nadal czułam się świetnie. Wniosek? Dieta bezglutenowa w przypadku osób zdrowych nie przynosi jednoznacznych korzyści zdrowotnych.
-
Odp: Da się?
Przecież są chleby bezglutenowe z pszenicy i żyta, nie widze tu żadnej radykalnej diety, : "droższa" tak owszem . Anabolika tabletten, Schneller muskelaufbau