wegetariańska kuchnia cioci Gosi (dedykowana pewnej Lisicy)
racuchy z cukinii :)
100 g cukinii
1/4 cebuli
1 łyżka natki
25 g sera feta
1/4 żółtka
1/2 łyżeczki oliwy
(proporcje są śmieszne - nie do odmierzenia - proponuje podwoić wszystko)
1. cukinie obrać, umyć i zetrzeć razem z cebulą na tarce.
2. fete rozgnieść widelcem z żółtkiem i natką.
3.składniki polączyć (ja proponuję odsączyć startą cukinie z cebulą) i smażyć na patelni teflonowej placki.
zapiekanka z ryzu i jabłek
torebeczka ryzu ugotowana - najlepeij na bardzio miekko...
jablka - takie ze sloika jak na szarlotke...
cynamon...
cukier...
maslo...
bukla tarta...
rodzynki...
śmietana
1. naczynko zaroodporne smarujesz maslem i posypujesz bulka tarta...
2. dol wykladasz ryzem - ugotowanym - posypujesz cukrem...
3. wykladasz na ryz jablka - posypujesz cukrem (moze byc waniliowy).. cynamonem i rodzynkami (najlepiej namoczonymi wzesniej w cieplej wodzie)
4. pieczesz ok. 20-30 min...
5. calosc polewasz smietana z cukrem :)
ps. czsami robie kilka warstw - ryz - jablka - ryz - jablka :)
polecam i pozdrafiam :)
gosia - pani dietetyk ktora ma dziiaj pierwsze cwiczenia z historii zywnosci i zywienia <lol>