-
nie chce zakładac nowego tematu wiec ten podniose ;)
co dodajecie do warzyw ,zeby zrobic malokaloryczna surowke ? bo ja np lubie strasznie kapuste pekinska z czosnkiem przyprawami i oliwa z winogron .. tlyko ze ta oliwa nie nalezy do najmniejkalorycznej rzeczy .. a moja mum daje jej duzo :/
io szukam pomyslu jak zjesc smacznie i malokalorycznie ;))
-
Ile ma kalorii sałatka Colesław? Porowa...
-
gotowe mają dużo niezdrowych konserwantów(mowa o tych z marketów) u mnie mistrzem robienia surówek jest mój tata. Przepis na moją ulubioną:
Kapustę pekińską drobno kroimy, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek i paprykę, mieszemy.Później wszystko polewamy sosem koperkowo ziołowym. ( jak ktoś go nie lubi może być odrobina oliwy z oliwek i cytryna) pycha! Mogę ją jeść w każdych ilościach :wink:
-
a jak sie robi ten sos koperkowy ?:P
-
moja mama akurat kupuje knorra w takich małych torebeczkach :)
-
Perwers tez interesuje mnie Coleslaw,
znalazłam tylko ze w KFC ta salatka ma w 100g- 69, 26 kcal.
Będąc na wycieczce szkolnej, bedziemy jeść w KFC albo TelePizzy wiec sprawdzalam,
-
nie no dziewczyny nie jadacie surowek ?:> ze nie macie pomyslow co dodawac do srodka? :P
-
surówki można robić z wielu składników, łączyć różne warzywa, wedlinę, jaja (to już chyba sałatki :wink: )
Moje ulubione:
surówka selerowa
:arrow: surowy seler zetrzeć na drobnej / średniej tarce
:arrow: kilka orzechów włoskich rozdrobnić
:arrow: wymieszać wszystko z sosem: odrobina majonezu, jogurt, pieprz, sól.
sałatka z selera konserwowanego
:arrow: seler tym razem konserwowy, odsączyć, można przepłukać
:arrow: plasterki drobiowej wędlinki pokroić w paseczki
:arrow: ugotowane jajko na twardo pokroić
:arrow: wymieszać z sosem: trochę majonezu + jogurt + sól, pieprz
:arrow: można dodać groszek konserwowy, ogorka kiszonego
surówka z pekinki
:arrow: pekinka
:arrow: pomidor
:arrow: ogórek szklarniowy
:arrow: trochę fety
:arrow: sos: oliwa, sól, pieprz, ocet można dodać zioła Kamisa do sałatek (nie mają świństw typu glutaminian, cukier, skrobia itd.) lub jeśli komuś nie przeszkadzają te dodatki można kupić sosiki Knorra / Winiar itd. do sałatek
surówka z pora
:arrow: białą część pora pokroić w piórka 9cieniutkie plasterki), posolić
:arrow: odrobinę jabłka w drobniutką kosteczkę
:arrow: dodać majonez z jogurtem, solą i pieprzem
surówka z marchewki i selera
:arrow: zetrzeć marchew
:arrow: zetrzć seler
:arrow: można nic więcej nie dodawać, jesli warzywa są soczyste
:arrow: ew. mozna przyprawić: sól, odrobinka cukru, pieprz, sok z cytryny
-
P.S.
co do sosów:
:arrow:
daję trochę majonezu (żeby sos był ostry) i "rozcieńczam" go jogurtem - powstaje sosik, najczęściej trzeba dodać do niego przypraw: sól i pieprz.
:arrow:
sos czosnkowy: rozdrobniony czosnek + to co wyżej
:arrow:
vinegret: oliwa, sól, pieprz, ocet, cukier (można dodać trichę zwykłej musztardy lub takiej z ziarenek gorczycy)
:arrow:
do mieszanki vinegret lub majonezowej można dodawać: zioła, paprykę, czosnek , przecier pomidorowy itd. wtedy się trochę zmienia smak. Można jeszcze sprobować kupić taki przecier paprykowy nie pamietam nazwy) nie ma dodatków tłuszczu itd. więc jest chyba niskokaloryczny.
-
o i taka odpowiedz mi sie podoba ;)
konkretnie na temat ;)
dziekuje bardzooo ;))