-
łosoś
Słyszałem, że jedzenie łososia w czasie diety jest bardzo wskazane. podobno jest to bardzo "wartościowa" ryba. Ostatnio jadłem gotowanego łososia i nawet dobry był ale... nie do końca. Czy Wy równiez jecie tę rybę, jeśli tak, to jak ją przyżądzacie - gotujecie, smażycie, grilujecie?
-
jak czesto kroje drobno łososia i stosuje jako dodatek to sałetek albo na chlebek (razowy) Grilowony tez jest pyszny w folii aluminiowej 8) poezja.....Smazyc nie smazyłam,choc przypuszczam ze w ziółkach smazony były by rewelacyjny :) Pozdrawiam
-
wędzony jest pyszny... robi się z niegow 10 minut cudowny sos do makaronu :p :D
łososia u mnie w domu po prostu smażą...ale ja na diecie i wydziwiam...
nalewam do rondelka pomidory z puszki...nie duzo...z 2 cm głębokości...i klade rybę...
po paru minutach odwracam...na koniec na chwile przykrywam przykrywka..jeszcze moment...i pycha!!!!
-
a ja lubię po prostu wędzonego łososia na kanapeczce :lol: mmm...dawno nie jadłam, ale fakt - to bardzo smaczna i wartościowa ryba (choć tłusta), ale jeśli się nie zjada dużo, to w porządku :wink:
uwielbiam łososia :roll:
a dziś ugotowałam AGREST Z...MIODEM (zamiast cukru, przeczytałam w gazecie przepis)tak pachniało...będę miała czym zimą smarować kanapki :? bo przecież jakieś 2 łyżeczki nie zaszkodzą, prawda??? :roll: :roll: :roll:
-
mniam łosoś ... w każdej postaci, najcudowniejsza ryba... a najlepsza surowa, z ryżem i odrobinką zielonego chrzanu :)
-
awitu...podaj dokładny przepis.... :D
-
ok będzie przepis... jakby ktos jeszcze nie zgadł.. na suszi:)
suszi dzieli się na dwa rodzaje: rolowane sushi i sushi w poszczegolnych porcjach.
Rolowane sushi to platki suszonych morszczynow, na ktore naklada sie cienko ryz i inne skladniki, po czym roluje sie "jak dywan." Po zrolowaniu kroi sie na plasterki i te podaje sie z sosem do maczania i zielonym chrzanem :)
Indywidualne porcje sushi robione sa nastepujaco: galka ryzu jest ugniatana w jednej rece, aby zlepila sie w maly, podluzny kawalek, po czym jest posmarowana odrobina zielonego chrzanu i pokryta plasterkiem swiezej, surowej ryby. Plasterek dlugosci palca, szerokosci dwa palce, i pol centymetra grubosci. Rowniez podaje sie z sosem do maczania.
Podstawowe, nieodzowne skladniki to
Składniki
2 filiżanki ryżu,
2 filiżanki wody,
1/4 filiżanki octu ryżowego,
łyżka cukru,
2 łyżki soli,
szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku),
ogórek,
marchew
surowy świerzy łosoś
. Powinno sie miec taka mala bambusowa mate, jak sie kiedys pod talerze na stole uzywalo. Doskonale sie nadaje do rolowania.
Ryz na sushi przygotowuje sie nastepujaco:
ugotowac normalnie ryz na sypko (najlepszy jest ryz do sushi, o bardzo grubym, krotkim ziarnie, ale normalny tez moze byc). W czasie, gdy ryz sie gotuje, polaczyc 2 lyzki octu z 2 lyzkami cukru, doprowadzic do wrzenia i odstawic. Goracy, ugotowany ryz przelozyc do duzej miski i caly skropic tym octo-cukrem ( z powodzeniem można zastąpić słodzikiem), przerzucajac lyzka i studzac jak najszybciej.Gdy ryz jest temperatury pokojowej, jest gotowy.
Nastepnie nalezy pokroic filet ze swiezej ryby, np. lososia, na dlugie, waskie paski, przekroju 1 cm albo mniej, to samo zrobić z obranym ogórkirm i ugotowaną marchewką, kroimy w słupki,
Przygotowac chrzan wasabi, ktory jest w zielonym proszku w malutkiej puszce. Lyzeczke proszku umiescic w kieliszku, i dodawac po kropli wody az sie utwozy luzna masa.Teraz jestesmy gotowi do rolowania i natychmiastowego jedzenia:
polozyc jeden plasterek morszczynow na macie bambusowej, umoczyc palce i wilgotna reka nabrac mala garstke ryzu. Ten ryz rozprowadzic rowna warstwa po morszczynie. W poprzek, na srodku, uzlozyc 3-4 paski ryby, 3-4 słupki ogórka i marchewki. Umoczyc palec w wasabi i przejechac sie nim po brzegu ryzu. Uniesc jeden brzeg maty, i rolowac od siebie, ciasno sciskajac, zeby sie ryz zlepil. Ulozyc zrolowana sushi na desce "szwem" na dol, i bardzo ostrym nozem pokroic w 2.5-3 cm plastry. Kazdy plaster powinien byc umoczony, brzegiem tylko, w sosie sojowym i jedzony na "jedno lub dwa ugryzienia"
Przygotowac sos do maczania:
polaczyc 2 lyzki sosu sojowego z 2 lyzkami wody, dodac 1/4 lyzeczki przygotowanego wasabi, roztrzepac.
groznie i skomplikowanie brzmi, ale jak sie spróbuje okazuje się że jest łatwe i pycha.Wszystkie składniki można kupić w dużym supermarkecie... no może poza łososiem :)
smacznego,
-
Dzis zjadlam 2 kromki z wedzonym lososiem ( chyba) w kadym badz razie jest pyszniutki mniaaaam :):):)