Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: łosoś

  1. #1
    kerrrmit jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-06-2005
    Posty
    0

    Domyślnie łosoś

    Słyszałem, że jedzenie łososia w czasie diety jest bardzo wskazane. podobno jest to bardzo "wartościowa" ryba. Ostatnio jadłem gotowanego łososia i nawet dobry był ale... nie do końca. Czy Wy równiez jecie tę rybę, jeśli tak, to jak ją przyżądzacie - gotujecie, smażycie, grilujecie?

  2. #2
    Zuzaksc jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    jak czesto kroje drobno łososia i stosuje jako dodatek to sałetek albo na chlebek (razowy) Grilowony tez jest pyszny w folii aluminiowej poezja.....Smazyc nie smazyłam,choc przypuszczam ze w ziółkach smazony były by rewelacyjny Pozdrawiam

  3. #3
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    wędzony jest pyszny... robi się z niegow 10 minut cudowny sos do makaronu

    łososia u mnie w domu po prostu smażą...ale ja na diecie i wydziwiam...
    nalewam do rondelka pomidory z puszki...nie duzo...z 2 cm głębokości...i klade rybę...
    po paru minutach odwracam...na koniec na chwile przykrywam przykrywka..jeszcze moment...i pycha!!!!

  4. #4
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    a ja lubię po prostu wędzonego łososia na kanapeczce mmm...dawno nie jadłam, ale fakt - to bardzo smaczna i wartościowa ryba (choć tłusta), ale jeśli się nie zjada dużo, to w porządku

    uwielbiam łososia

    a dziś ugotowałam AGREST Z...MIODEM (zamiast cukru, przeczytałam w gazecie przepis)tak pachniało...będę miała czym zimą smarować kanapki bo przecież jakieś 2 łyżeczki nie zaszkodzą, prawda???

  5. #5
    awitu jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    0

    Domyślnie

    mniam łosoś ... w każdej postaci, najcudowniejsza ryba... a najlepsza surowa, z ryżem i odrobinką zielonego chrzanu

  6. #6
    AAniAA19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    awitu...podaj dokładny przepis....

  7. #7
    awitu jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    0

    Domyślnie

    ok będzie przepis... jakby ktos jeszcze nie zgadł.. na suszi
    suszi dzieli się na dwa rodzaje: rolowane sushi i sushi w poszczegolnych porcjach.

    Rolowane sushi to platki suszonych morszczynow, na ktore naklada sie cienko ryz i inne skladniki, po czym roluje sie "jak dywan." Po zrolowaniu kroi sie na plasterki i te podaje sie z sosem do maczania i zielonym chrzanem

    Indywidualne porcje sushi robione sa nastepujaco: galka ryzu jest ugniatana w jednej rece, aby zlepila sie w maly, podluzny kawalek, po czym jest posmarowana odrobina zielonego chrzanu i pokryta plasterkiem swiezej, surowej ryby. Plasterek dlugosci palca, szerokosci dwa palce, i pol centymetra grubosci. Rowniez podaje sie z sosem do maczania.

    Podstawowe, nieodzowne skladniki to
    Składniki
    2 filiżanki ryżu,
    2 filiżanki wody,
    1/4 filiżanki octu ryżowego,
    łyżka cukru,
    2 łyżki soli,
    szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku),
    ogórek,
    marchew
    surowy świerzy łosoś
    . Powinno sie miec taka mala bambusowa mate, jak sie kiedys pod talerze na stole uzywalo. Doskonale sie nadaje do rolowania.
    Ryz na sushi przygotowuje sie nastepujaco:
    ugotowac normalnie ryz na sypko (najlepszy jest ryz do sushi, o bardzo grubym, krotkim ziarnie, ale normalny tez moze byc). W czasie, gdy ryz sie gotuje, polaczyc 2 lyzki octu z 2 lyzkami cukru, doprowadzic do wrzenia i odstawic. Goracy, ugotowany ryz przelozyc do duzej miski i caly skropic tym octo-cukrem ( z powodzeniem można zastąpić słodzikiem), przerzucajac lyzka i studzac jak najszybciej.Gdy ryz jest temperatury pokojowej, jest gotowy.

    Nastepnie nalezy pokroic filet ze swiezej ryby, np. lososia, na dlugie, waskie paski, przekroju 1 cm albo mniej, to samo zrobić z obranym ogórkirm i ugotowaną marchewką, kroimy w słupki,
    Przygotowac chrzan wasabi, ktory jest w zielonym proszku w malutkiej puszce. Lyzeczke proszku umiescic w kieliszku, i dodawac po kropli wody az sie utwozy luzna masa.Teraz jestesmy gotowi do rolowania i natychmiastowego jedzenia:
    polozyc jeden plasterek morszczynow na macie bambusowej, umoczyc palce i wilgotna reka nabrac mala garstke ryzu. Ten ryz rozprowadzic rowna warstwa po morszczynie. W poprzek, na srodku, uzlozyc 3-4 paski ryby, 3-4 słupki ogórka i marchewki. Umoczyc palec w wasabi i przejechac sie nim po brzegu ryzu. Uniesc jeden brzeg maty, i rolowac od siebie, ciasno sciskajac, zeby sie ryz zlepil. Ulozyc zrolowana sushi na desce "szwem" na dol, i bardzo ostrym nozem pokroic w 2.5-3 cm plastry. Kazdy plaster powinien byc umoczony, brzegiem tylko, w sosie sojowym i jedzony na "jedno lub dwa ugryzienia"

    Przygotowac sos do maczania:
    polaczyc 2 lyzki sosu sojowego z 2 lyzkami wody, dodac 1/4 lyzeczki przygotowanego wasabi, roztrzepac.

    groznie i skomplikowanie brzmi, ale jak sie spróbuje okazuje się że jest łatwe i pycha.Wszystkie składniki można kupić w dużym supermarkecie... no może poza łososiem
    smacznego,

  8. #8
    Awatar czarnaZuza
    czarnaZuza jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-07-2005
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    23

    Domyślnie

    Dzis zjadlam 2 kromki z wedzonym lososiem ( chyba) w kadym badz razie jest pyszniutki mniaaaam

    Mój Tygrysek na szlaku diety

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •