no ale ograniczylas je do 18g dziennie, a jak je sie poonizej 20 to po 48h organizm przechodzi w ketoze
to moze ja tez zaczne zwracac uwage na wegle...;/ nie wiem... ale wtedy bym nie mogla jesc platkow
Wersja do druku
no ale ograniczylas je do 18g dziennie, a jak je sie poonizej 20 to po 48h organizm przechodzi w ketoze
to moze ja tez zaczne zwracac uwage na wegle...;/ nie wiem... ale wtedy bym nie mogla jesc platkow
ja ze sniadaniowych tez zrezygnowalam ale wcinam owsiane , jeczmienne od czasu do czasu makaron graham , ale male ilosci
ale poczekaj jak 18g ? przeciez 10g weglowodanow to 1 WW to jezeli ja mam 18 WW to by wychodzilo ze jem 180g a nie 18
a na jakiej diecie jestes ?
wytlumacze Ci na przykladzie diety 1200kcal
wegle powinny stanowic 60% wiec wychodzi 720kcal
10g wegli to 1WW
wiec 720g wegli to 18WW
rozkladasz to sobie na 5 posilkow , no i przeliczasz, troszq meczace ale mozna sie przyzwyczaic :?
a czekaj czekaj nie nie
moj blad... a co to jest to WW? bo myslalam ze zjadasz poprosty 18g wegli dziennie
to jest przelicznik weglowodanowy
jakbym jadla 18g dziennie to bym ledwo nogi ciagala
przepraszam pomyslka -->wymienniki weglowodanowe
a jak to sie przelicza? o co w tym chodzi?
oswiec mnie:)
np sprawdzam ile weglowodanow maja platki owsiane 100g -70 wegli (lyzka to 10 g - 7 węgli, 7 g wegli -0,7WW ) i tak robie prawie ze wszystkimi produktami przeliczam i sumuje
Co oznacza wartość kaloryczna diety?
poczytaj sobie to, na poczatku wydaje sie troszq skomplikowane ale jak sie tak nad tym dluzej zastanowic to jest proste :)
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu zależne jest od wieku, płci, aktywności fizycznej, masy ciała, chorób współistniejacych. Te czynniki muszą zostać uwzględnione przy ustalaniu wartości kalorycznej diety.
Zapotrzebowanie energetyczne osób o różnej aktywności jest następujące:
osoba leżąca 20 - 25 kcal / na 1 kg należnej masy ciała
osoba chodząca, nie obciążona wysiłkiem 25 – 30 kcal / na 1 kg należnej masy ciała
osoba lekko pracująca 30 - 35 / kg należnej masy ciała
osoba wykonująca średnio ciężką pracę fizyczną 40kcal / na 1 kg należnej masy ciała
Przykładowo:
wartość kaloryczna diety osoby o masie ciała 70 kg wykonującej średnio ciężką pracę fizyczną wynosi 2800 kcal
wartość kaloryczna diety osoby o masie ciała 70 kg siedzącej wynosi około 1700 kcal
Co to jest wymiennik węglowodanowy?
Jeden wymiennik węglowodanowy jest to taka ilość danego produktu żywnościowego (podana w gramach lub miarach kuchennych), w jakiej zawarte jest 10 g węglowodanów złożonych.
Jakie możemy mieć korzyści stosując wymienniki węglowodanowe?
Wprowadzenie w jadłospisie tego pojęcia pozwala na urozmaicenie diety, na wymianę produktów żywnościowych bez przekraczania zaleconej kaloryczności.
Poniżej podano przykłady wymienników węglowodanowych z różnych grup:
A. PIECZYWO/PRODUKTY MĄCZNE
Nie mamy zwykle wątpliwości, że różne rodzaje pieczywa możemy zamiennie stosować. Tę samą ilość węglowodanów tj. 10g (mowa o jednym wymienniku) możemy dostarczyć do organizmu jedząc bądź to 35g chleba pełnoziarnistego lub 21g chałki ozdobnej. Zmiana może także sprowadzać się do zastąpienia tych produktów w podanych wyżej ilościach np. 15 g kaszy manny czy 15 g płatków kukurydzianych. Zgodnie z tym co zostało przedstawione przykładowo w tabeli.
Co na co możemy dowolnie zamieniać - spożywając niezmiennie 10 g węglowodanów (dane uśrednione)
Produkt Ilość [g] Produkt Ilość [g]
Chleb pszenny 23 Kasza jęczmienna 15
Chleb graham 28 Kasza gryczana 15
Chałka ozdobna 21 Kasza manna 15
Chleb razowy 28 Płatki kukurydziane 15
Chleb zwykły 14 Mąka różne rodzaje 15
Chleb pełnoziarnisty 30 - 35 Makaron suchy 15
Pumpernikiel 23 Makaron gotowany 45
Chleb tostowy 20 Ryż surowy 15
Wafle tortowe 20 Ryż gotowany 50
B. OWOCE/SOKI OWOCOWE
Czy wymienniki weglowodanowe „owocowe” mają jakiekolwiek znaczenie?
Osoba chora na cukrzycę może jeść różne owoce pamietając oczywiście, że różnią się one między sobą nie tylko walorami smakowymi, ale także zawartością cukru, czyli węglowodanów. Np. zamiast średniej wielkości jabłka można zjeść maliny (1 szklanka) lub około 20 czereśni lub małą gruszkę lub tylko niewielki kawałek banana odpowiadajacy 50 g. W każdym przypadku jest to jeden wymiennik węglowodanowy.
Warto pamiętać, iż owoce to nie tylko dodatek do głównego spożywanego przez nas posiłku, czy przekąska, czy też deser - jest to dodatkowa porcja węglowodanów a zatem również kalorii.
Nie można owoców w swojej diecie nie uwzględniać. Odnosi się to w szczególności do osób, które wymagają z powodu nadwagi, czy też otyłości ograniczenia kalorycznych pokarmów.
Co na co możemy dowolnie zamieniać - spożywając niezmiennie 10 g węglowodanów (dane uśrednione)
Owoce Ilość [g] Soki owocowe Ilość [g]
jabłko 100 jabłkowy 110
gruszka 100 grejfrutowy 120
banan bez skórki 50 pomarańczowy 110
czereśnie 100 winogronowy 50
maliny 150 wiśniowy 80
mandarynki 170 pomidorowy 300
morele 80 porzeczkowy 100
Czy dieta chorego z cukrzycą powinna opierać się tylko na wymiennikach węglowodanowych skoro tyle miejsca im się poświęca?
Dieta osoby zdrowej jak i chorej na cukrzycę musi zawierać wszystkie niezbędne składniki tj. białka, tłuszcze. węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Węglowodany stanowią jeden z kilku składników diety.
Jakie utrudnienie niesie z sobą uwzględnianie w diecie przez chorego z cukrzycą wymienników węglowodanowych?
Uwzględnianie w diecie wymienników węglowodanowych wymaga od chorego pewnego wysiłku. Konieczne jest korzystanie z tabel przeliczeniowych (dostępnych często w postaci materiałów szkoleniowych dla pacjentów z cukrzycą) oraz z wagi kuchennej. Zatem, by odnosić korzyści z uwzględniania w jadłospisie wymienników węglowodanowych musimy temu aspektowi odżywiania poświęcić nieco czasu.
Jak wprowadzić w życie wymienniki węglowodanowe?
Pierwszy krok: jaka jest wartość kaloryczna mojej diety? Drugi krok: ile kcalorii przypada na węglowodany? Trzeci krok: ile wymienników obejmują kcalorie przypadające na węglowodany? Czwarty krok: jaki powinien być rozkład WW w ciagu dnia? Pamiętaj przy tym, że:
węglowodany stanowią 50 - 60% wartości kalorycznej diety
wartość kaloryczna 1 WW wynosi 40 kcal
Jak na przykładzie praktycznym zastosować wymienniki węglowodanowe?
Przykład 1:
wartość kaloryczna diety 2100 kcal
węglowodany stanowią 1260 kcal
1260 kcal „zawiera” 31 WW
rozkład WW przy 6 spożywanych posiłkach:
I śniadanie 6
II śniadanie 3
Obiad 9
Podwieczorek 3
I kolacja 6
II kolacja 4
ustalenie składu posiłków powinno opierać się na tabelach z wymiennikami węglowodanowymi
no i trzeba do tego wybierac produkty ktore maja niski lub (od czasu do czasu)sredni IG
no prosze ciekawe...
i jak Ci po tym leca kilogramy?
lepiej?