Yhh... myślałam, że napisałaś 'podsmażanie tych placków' <lol> w każdym bądź razie ogłaszam, że te placki na suchej patelni można smażyćCytat:
Zamieszczone przez Grzibcio
btw.
znalazłam przepis na placki z płatków owsianych :D
"platki zalane wrzaca woda, czekacie az wsiaknie. do tego 1-2 jaja. jakby bylo zbyt geste dodac mozna mleka - ja nie bawie sie w "0%"towe no i na patelnie z mala iloscia tluszczu."
- może ktoś to jadł ? Jak smakuje ? Brzmi smakowicie :D
--
edit.
jeszcze coś takiego:
Tost w płatkach
SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - tost pełnoziarnisty - jajko - 3 łyżki płatków pełnoziarnistych Fitness - łyżeczka oliwy z oliwek - łyżka syropu klonowego. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Jajko roztrzep w miseczce. Płatki pełnoziarniste Fitness lekko rozgnieć na niezbyt drobne kawałki. 2. Tost dokładnie namocz w jajku, a potem otocz w płatkach. 3. Oliwę rozgrzej na patelni i usmaż tost z obu stron na rumiano. 4. Usmażony tost polej syropem klonowym. Możesz go oczywiście zastąpić każdym innym syropem owocowym.
Omlet fitness
Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan
Sposób przyrządzania:
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15- 20 minut, żeby zmiękło.
Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.
Wsypać musli i zamieszać.
Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa.
Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.
Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
Pychotaaa !! Tylko ile to może mieć kcal ?
Babeczki owocowe
Składniki:
2 kwaśne jabłka (200 g)
2 jaja, odzielnie żółtka i białka
2 łyżki cukru pudru (mozna dać 10 słodzików )
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka migdałów (płatki) (może być bez)
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C
- Jabłka obrać,opłukać a miąższ pokroić w drobną kostkę i odstawić.
- Żółtka utrzeć z cukrem (lub słodzikami) na puszystą masę. Dodać łyżkę otrąb i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać 3-4 łyżki piany, wsypać pozostałe otręby i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ciasto delikatnie wymieszać.
- Do kadej foremki włożyć po jednej łyżce ciasta i rozłożyć na nim porcje jabłek. Przykryć je ciastem,tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek i posypać migdałami.
- Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone wewnątrz.
Kalorie podane będą się zgadzać jeśli użyjemy cukru pudru, w przypadku użycia słodzików będzie ich jeszcze mniej.
mała babeczka- 18 kcal,
1 duża babeczka- 36 kcal
Ciastka jogurtowe
Składniki:
225 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
1 jajko
6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy.
Całość dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5cm).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo- złote.
Smakują bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym.
Zamiast cukru mozna dodać kilka przypraw i ok. 45 g tartego sera Gouda.
109 kcal na 100g
Dietetyczne naleśniki
Składniki:
• 150 g mąki z pełnego przemiału, typ 2000
• 200 g kefiru (ew. mleka)
• duże jabłko lub 2 małe
• 1 jogurt naturalny bez cukru
• Przyprawy: cynamon, kakao o obniżonej wartości tłuszczu
Etapy przygotowania
1. Mąkę i kefir miksujemy na gładziutką masę (uwaga! nie potrzeba żadnych jajek, ciasto wychodzi pyszne bez nich! także dodatek cukru jest zbędny: nadzienie będzie słodkie). Smażymy naleśniki na patelni teflonowej (z takiej porcji wychodzi okolo 5-6 naleśników o średnicy 24 cm)
2. Jabłko tarkujemy na dużych oczkach, wrzucamy na gorącą patelnie teflonową i podsmażamy. Dodajemy cynamon. Caly czas mieszamy, aż do uzyskania ladnej w miare jednorodnej masy.
3. Nakladamy na nalesniki farsz jablkowy. Zawijamy i kladziemy doslownie na chwilkę na gorącą patelnię.
4. Podajemy polane jogurtem i posypane kakaem. Danie będzie na pewno smakowało osobą, które nie lubią bardzo słodkich potraw.
Galaretka arbuzowa
SKŁADNIKI: * 125 g arbuza bez skóry i pestek, * 1/2 łyżeczki żelatyny SOS: * 3 łyżki czerwonego wina, * łyżeczka miodu, * cynamon SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Arbuz pokroić na kawałki i zmiksować. Żelatynę zalać łyżeczką zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając i wymieszać z arbuzem. Galaretkę wlać do miseczki i włożyć do lodówki na 1 godz. Sos – składniki połączyć i gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty sos. Ostudzić i polać galaretkę.
Kisiel z jabłkami i rodzynkami
Składniki:
1 jabłko,
1 torebka kisielu błyskawicznego,
2 łyżki kremu jogurtowego lub słodkiej śmietanki,
1 łyżeczka rodzynek
WYKONANIE:
Przygotować kisiel.
Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i szybko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodac do gorącego kisielu.
Dokładnie wymieszać.
Przelać do salaterki i polac kremem jogurtowym.
Posypać rodzynkami.
88 kcal
Gruszki w sosie waniliowym
SKŁADNIKI: PORCJA: 200 KCAL - 4 gruszki - 5 łyżek cukru - 3, 4 goździki - 1/2 litra mleka - cukier waniliowy - 2 żółtka - łyżka mąki. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne robiąc niewielki otwór od strony szypułki, wrzuć do litra wrzątku z 3 łyżkami cukru i goździkami i gotuj (do miękkości) 10-15 minut; ugotowane gruszki wyjmij i osącz 2. w kilku łyżkach zimnego mleka rozmieszaj mąkę, a resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym; gdy mleko zawrze, zdejmij je z ognia i ciągle mieszając wlej mąkę; ponownie zagotuj ciągle mieszając, zdejmij z ognia, dodaj żółtka i energicznie je wmieszaj 3. gruszki polej gorącym lub zimnym sosem waniliowym.
Mrożony jogurt waniliowy
4 porcje
Składniki:
- 1/2 szklanki chudego mleka
- 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 i 3/4 szklanki chudego jogurtu
- 50 g jasnego miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 białko
Sposób przyrządzania:
Wlej do miseczki 4 łyżki mleka, posyp żelatyną, odstaw na 5 minut.
Umieść nad garnkiem z powoli gotującą się wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
Odstaw na 5 minut, wlej resztę mleka, wymieszaj.
Jogurt wymieszaj z miodem i esencją waniliową, dodaj do mleka.
Białko ubij, dodaj do masy, wymieszaj.
Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
Następnie wyjmij, ubij, by rozbić kryształki lodu. Wstaw ponownie do zamrażarki.
Czynność powtórz dwukrotnie co pół godziny, a następnie jogurt dobrze zamroź.
Przed podaniem jogurt wstaw na 20 minut do lodówki.
Dietetyczna zapiekanka z ananasem
Składniki:
- 1 puszka ananasa w syropie ( ok. 300 g )
- 300 g twarożku 0 %
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła do formy
Sposób przyrządzania:
Ananasa odsączyć. W 3 łyżkach zalewy rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
Wymieszać ją z twarożkiem, cukrem i roztrzepanymi jajkami.
Dodać do tego kawalki ananasa.
Piec ok. 30 min. w temp. 190 - 200 °C.
Podawać w formie do zapiekanek.
Uwaga : zamiast ananasa można użyć innych owoców - czereśni, moreli, brzoskwiń.
Jajka w pomidorach
Składniki
4 duże pomidory
6 jajek
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietanki
3 łyżki startego sera żółtego
sól pieprz
posiekany koperek lub pietruszka
Wykonanie
Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ.
Łyżkę masła wymieszać z drobniutko posiekanym lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i włożyć po troszku do każdego pomiora.
Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 - 10 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałe maslo.
Jajka wraz ze śmietanką i startym serem ubić w garnuszku i usmażyć jajecznicę.
Gorącą wkładać do gorących pomidorków, posypać posiekaną zieleninką.
Podawać na gorąco.
4 porcje po 240 kcal
MARCHEW Z DIPEM
składniki:
- 100 g marchwi
- 1 łyżeczka oleju z kiełków
- sól, pieprz
- 50 g jogurtu (1,5% tł)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnnku
- sos worcester
wykonanie:
1. Natkę marchewki odkroić, pozostawiająć niewielki kawałek. Warzywo obrac i umyć
2. Na teflonowej patelni rozgrzac olej. Marchewki włożyć na tłuszcz, dusic ok 8 min. Pikantnie doprawić sola i pieprzem
3. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, zmieżdżyć i dodac do jogurtu. Dip doprawić kilkoma kroplami sosu worcester.
4. Marchewki wyjąc z patelni, gorący olej dodać do dipu jogutrtowego. Podawać z dipem.
100 kcal
Sałatka dietetyczna
Składniki:
szklanka ryżu
1 kubek jogurtu naturalnego,
pierś z kurczaka ugotowana z curry, pokrojona w kostkę,
puszka kukurydzy,
3 strąki papryki kolorowej pokrojonej w słupki
SOS:
jogurt,
2 łyżki majonezu,
pomarańcza pokrojona w kostkę,
sok z cytryny.
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować.
Piersi z kurczaka ugotować z curry i pokroić w kostkę.
Połączyć kukurydzę z ryżem i kurczakiem.
Paprykę oczyścić, pokroić w słupki i wymieszać z ryżem.
Sporządzić sos i doprawić sałatkę.
A najbardziej zjadłabym to :
http://www.przepisy.org/przepis9541-11_100.html
btw. Widziałam w Piotrze i Pawle Krem z krówek <pychaaa pewnie>
Znalazłam jeszcze coś takiego
Składniki:
3 białka, łyżeczka mąki(5g), łyżeczka oleju kujawskiego lub uniwersalnego, sól.
Jaj umyc dokładnie pod bieżącą wodą, wybić oddzielając od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany z białek jaj dodać przesianą przez sitko mąkę, delikatnie wymieszać. Mały, płaski rondelek posmarować tłuszczem. Wlać do niego masę jajeczną, włozyć do piekarnika nagrzanego do 150* i zapiec.
Wartość odżywcza:
energia:103,0 kcal, białko 10,1g, tłuszcz 5,1g, węglowodany 4,5g
Dziewczyny ! Chodzę po forach właśnie i UWAGA
Torebka ryżu suchego (100g) ! ma 300 kcal --- i każda liczyła tym sposobem,
ale jak ryż się gotuje w wodzie to woda w niego wsiąka -- i przybiera na wadzę. Wkładasz 100 g wyjmujesz więcej - cytując pewną wypowiedź. !!
Znalazłam też, że 100g gotowanego ryżu ma 122 kcal
I co wy na to drogie Panie ? :D
:shock: Jeju zaraz druga - zasiedziałam się w tych przepisach, idę spać do jutra :)