-
Za to, że nastawienie mamay dobre coś do poczytania :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:
Wiadomo, że warzywa i owoce są źródłem niezbędnych organizmowi witamin, soli mineralnych, włóknika pokarmowego w diecie. Na przykład zawarte w nich związki mineralne pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ponadto działają odkwaszająco. Nie mniej cenny jest zawarty w nich włóknik (zwany też błonnikiem), który chociaż nie jest trawiony przez przewód pokarmowy człowieka, to zmniejsza uczucie głodu, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Włóknik, zwłaszcza ten rozpuszczalny w wodzie jest uznanym środkiem hamującym wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega w pewnym stopniu miażdżycowym powikłaniom cukrzycy.
Jak podzielono owoce i warzywa ze względu na zawartość węglowodanów?
Grupa I – warzywa o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: boćwina, brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi. Owoce: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny.
Grupa II – warzywa o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna z kapustą i bez. Owoce: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie.
Grupa III – warzywa o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki. Owoce: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone.
Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
No to teraz mamy do wyboru :wink: :D
-
i jeszcz inszy podział :wink: :lol: :lol: :lol:
WARZYWA i OWOCE
Warzywa i owoce - dzieli się na 3 grupy:
GRUPA I - warzywa i owoce bogate w witaminę C:
warzywa: wszystkie kapustne: kapusta biała, włoska, czerwona i pekińska oraz brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa; pomidory, papryka, nać pietruszki, koper zielony, szczypiorek i chrzan.
owoce: wszystkie jagodowe: porzeczki czarne, czerwone i białe, truskawki, maliny, jeżyny, czarne jagody - borówki czernice, agrest, żurawiny;
owoce cytrusowe: cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki; owoce dzikiej róży i rokitnika.
GRUPA II - warzywa i owoce bogate w karoten: (karoten w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A). Do grupy tej należą warzywa i owoce o zabarwieniu żółtopomarańczowym i zielonym, w których obecność karotenu "zamaskowana" jest zielonym chlorofilem.
warzywa: marchew, dynia, zielona sałata, szpinak, szczaw.
owoce: morele, czereśnie, zielone śliwki, banany, melony.
W karoten bogate są także warzywa z grupy I, np.: pomidory, papryka, jarmuż, nać pietruszki, koper zielony i szczypior.
GRUPA III - warzywa i owoce bogate w składniki mineralne, błonnik, kwasy organiczne:
warzywa: buraki, cukinia, cebula, czosnek, ogórki, pory, selery, skorzonera, szparagi, rzodkiewka, rzodkiew czarna i biała, rzepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, salsefia.
owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, arbuzy.
-
-
Monia a co Ty robiłaś no......pracowałaś ostro przy kompie :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
teraz sobe zobacz ,które owoce i warzywka z najmniejsza zawartością węglowodanów na wieczór i możesz potem spać spokojnie :wink:
Tak mnie arbuz kusi tylko skad o wziąc :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
-
ehhhhhhhhhhhhh... a mi sie nie chce kombinowac z tymi weglowodami i nieweglowodanami... a jesc sie chce... jak ja tu wysiedze?????????????????????????????????????????? ????????????????
-
Baśka :shock: :shock: i coś Ty narobiła :?: :?: :?: Znów zaczynam się zastanawiać, czy jem dobrze czyźle te wszystkie marchewki i jabłka :? I wychodzi, że pod względem węglowodanowym jem najwiecej grupy II. Tylko czy to dobrze czy może źle :? :? :?
ale najważniejsze, że jem te warzywka, bo one są ważne :lol:
-
Oooooooooooooooo Matkooooooooooooooooooo i znowu lektura :roll: :roll: :roll: :roll:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
No w taki sposob to ja sie lepiej po polsku pisac naucze :lol: :lol: :lol:
Monia to masz to samo co ja, na latwizne poszlam, tyle ze mi taki madry przelicznik przeliczyl, ze powinnam dziennie od 1000- 1524 kcal jesc, zeby schudnac ( oczywiscie wole ta 2 opcje - wieksza :wink: :wink:
) glodna nie chodze , wszystko smakuje, bo przepisy biore ze strony niemieckiej, zarcie nawet dobre a i liczyc juz nie musze, tyle ze dobrze wymierzyc co czego na ile porcjoi daje i to jest wsio :wink: :wink: :wink: I tak sobie mysle................. UDA MI SIE!!!!!!!!
-
a dla mnie 1500 kalorii to za dużo :? przy nich stoję w miejscu i ni ząb do przodu :?
-
teraz sobie tak myślę.......ciekawe ile to kalorii w święta było 8) 8) 8) 8) 8) 8)
lepiej nie mysleć tak mi się wydaje :wink: :lol: :lol: :lol:
Dorka wiesz co tak sobie popatrzyłam i zamiastwieczorem lodówą trrzaskac to wcześniej nasykję sobie warzywka i owoce z I grupy :? :wink:
-
i to będzie najzdrowsze
doczepiam sie razem z Tobą do pierwszej grupy :lol: