-
Psotula -chyba do wieczora bede to czytała
jejku u mnie nigdy tak nie było i nie będzie -
a plastyki i musztardówki to co :D też nakrycie :D
oby coś w tych porcelanach było :D
Dzisiaj 40stu męczenników -więc chyba stary jakiegoś kielicha postawi
nie musi być koniecznie w krysztale :shock:
-
:D WITAM WIECZOROWA PORA :D
I ZNOWU COS DO POCZYTANIA :!: MYSLE ,ZE CIEKAWE :!:
Kwiaty do schrupania
Mało kto wie, że kwiaty, nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale jeszcze wybornie smakują. Wczesne lato to najlepszy moment, by ich spróbować.
W kuchni środziemnmorskiej i azjatyckiej kwiaty dodaje się do wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Również nasze prababcie wykorzystywały kwiaty majeranku do aromatyzowania gulaszu, a z płatków róży przygotowywały wspaniałą konfiturę.
Jeść można zarówno kwiaty dzikie, jak i hodowane w ogródku, ale niektóre tylko na początku kwitnienia, kiedy jeszcze są w pąkach. Innych, jak np. irysa, nie można jadać wcale, ponieważ są toksyczne. W konfiturach, marynatach i wywarach kwiaty zachowują swój zapach. Można je także gotować, jednak wtedy prawie zupełnie tracą aromat.
Każdy kwiatek ma swoją "specjalizację". Nasturcja z racji dość pieprznego smaku najlepsza jest do sałatek. Z kwiatków arcydzięgla przygotujemy pyszne konfitury. Z kwiatków róży, lipy, fiołka czy stokrotek możemy robić nalewki i aromatyzować nimi oleje. Kwiaty cukinii wyśmienicie smakują z farszem (najlepiej z ostrym serem lub twarożkiem), smażone w głębokim tłuszczu. Bardzo smaczne są także maki i płatki magnolii jako racuszki - chiński przysmak. Jadalne kwiaty najlepiej zbierać wiosną i wczesnym latem, na łąkach i polach, oczywiście z dala od miast i ruchliwych szos.
http://swiatkwiatow.pl/foto/135.jpg
-
Oj wiosna, wiosna, marzy mi się wiosna, szukam jej i szukam ale coś trudno ją znaleźć, chociaż jak słonko w południe zaswieci to i ptaki slychac i chyba to już jest to............może nadchodzi.http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ajowy_cm02.jpg
-
Miłego weekendu :D :D :D :!:
http://sirmi.ic.cz/fantazie/6.gif
Ps.żal mi kwiatka z ogrodka zerwać,a co dopiero zjeśc :wink: :roll: :roll: :!:
-
Uwielbiam konfiturę z płatków róży :lol: :lol: w pączkach ,naleśnikach :lol: :lol: , oj jak zwykle jedzonko :lol: :lol:
-
-
ja dzisiaj po urodzinach mojego taty więc o zadnej diecie nie ma mowy
Miłego weekendu
-
-
:D DZIEKUJE ZA OWIEDZINKI ,MILE SLOWA :D JA DALEJ BEDE NUDZILA O WIOSNIE :!: MOZE JUZ DO NAS PRZYJDZIE :D
Zielono nam w głowie i fiołki w niej kwitną
Na klombach mych myśli sadzone za młodu,
Pod słońcem, co dało mi duszę błękitną
I które mi świeci bez trosk i zachodu.
Obnoszę po ludziach mój śmiech i bukiety
Rozdaję wokoło i jestem radosną
Wichurą zachwytu i szczęścia poety.
Co zamiast człowiekiem, powinien być wiosną.
/"Zielono nam w głowie" Kazimierz Wierzyński/
Z DIETKA KIEPSKO :( ZOBACZYMY CO BEDZIE W PONIEDZIALEK :!:
KOLOROWYCH SNOW :!: http://www.krzewy.pl/tapety/Wiosna_2...%20x%20600.jpg
-
Pare dni temu widzialam przepisy kulinarne z kwiatami , ponoć pychotka.
Milego weekendu