-
Papryczki sycące i light
papryczki wydrążyć , umyć , odstawić - 2 sztuki 40 kal ( cztery połówki)
Pieczrki 15 dek z cebulką 1 szt. posztkować usmażyć na małej ilości oliwy 120kal (lub udusić na wodzie)wtedy60 kal
Jajko ugotować , wystudzić, poszatkować 80 kal
Zieloną pietruszkę poszatkować
Połączyć jajko, pieczarki, pietruszkę, nałożyć do wydrążonych papryszek na górę położyć żółty ser light hohland pół plasterka na połówką paryczki ( 25 kal ) i zapiec w piekarniku
Jedna połóweczka papryki ma 85 kalorii
-
Kalafior z papryką na zimno
Składniki:
- 1 ładny kalafior,
- 1 duża papryka,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- świeży tymianek,
- sól, cukier.
Jak przyrządzić?
1) Kalafior obrany z liści gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Pozostawiamy do obcieknięcia. Paprykę kroimy na dość cienkie paski i smażymy na oliwie, przewracając ją od czasu do czasu. Powinna stać się miękka.
2) Przygotowujemy sos; mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól, cukier i otarty tymianek. Ostudzony kalafior układamy na półmisku. Spryskujemy go przygotowanym sosem kilka razy w odstępach kilkuminutowych. Układamy na nim ostudzone paski papryki. Jeśli skórka z papryki przeszkadza nam, po ostudzeniu można ją łatwo usunąć. Osypujemy świeżo posiekanym tymiankiem. Podajemy po ok. pół godzinie.
Jak podawać?
Jako przystawkę lub jako letnią kolację, gdy nikt nie ma ochoty na poważne, ciężkie dania
http://j.o2.pl/kuchnia/mat/menu60/zdjecia/kalafior3.jpg
-
owoce z sosem bananowo-jogurtowym
Wykonanie:
1. owoce umyj, osusz i w razie potrzeby pokrój na kawałki; możesz wziąć dowolną mieszankę swoich ulubionych owoców, albo zdecydować się tylko na jeden ich rodzaj
2. banana obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i bardzo dokładnie rozgnieć widelcem; dodaj jogurt i miód i dokładnie wymieszaj
3. owoce rozłóż do miseczek, polej sosem i posyp posiekanymi pistacjami
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob535235.jpg
Przygotowanie: 15 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 szklanki świeżych owoców - banan - mały jogurt naturalny - 2 łyżki soku z cytryny - łyżka płynnego miodu - 4 łyżeczki posiekanych orzechów pistacjowych.
Jedna porcja: 150 kcal. [/img]
-
jajka w galarecie
Wykonanie:
1. jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz
2. żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw
3. do wrzącego bulionu wrzuć posiekany czosnek i chwilę gotuj, bulion przypraw do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia w bulionie
4. jajka pokrój w grube plastry, włóż do miski, wraz z listkami natki, zalej bulionem i zostaw w lodówce do zestalenia.
Przygotowanie: 20 minut + studzenie.
Składniki na 4 porcje: 8 jajek - 1/2 litra bulionu - łyżka żelatyny - sos sojowy - sok z cytryny - ząbek czosnku - natka pietruszki.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 170 kcal.
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob508890.jpg
-
naleśniki z kurczakiem po chińsku
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka smaż na rozgrzanej oliwie skrapiając w trakcie smażenia sosem sojowym.
2. Usmażonego kurczaka pokrój w paski. Szczypior pokrój w kawałki.
3. Naleśnik posmaruj sosem, obłóż kurczakiem i
Przygotowanie: 20 minut.
Składniki: 1 naleśnik - 75 g piersi z kurczaka - 2 łyżki chińskiego sosu czosnkowego z miodem - kilka pędów szczypiorku - sos sojowy - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Wartość kaloryczna, jedna porcja: 290 kcal
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob508826.jpg
-
chrupiący omlet z płatkami
Wykonanie:
1. Jajka lekko ubij w misce z mlekiem i odrobiną słodzika. Usmaż omlet na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
2. Gdy wierzch omletu jest lekko ścięty, posyp go płatkami i dosmaż na małym ogniu.
3. Omlet zsuń na talerz i polej konfiturą wiśniową lub jakąkolwiek inną ulubioną.
Przygotowanie: 5 minut.
Składniki: 2 jajka - łyżka mleka - 1/2 łyżeczki masła - 2 łyżki płatków pełnoziarnistych Fitness - łyżka konfitury wiśniowej.
Wartość kaloryczna: 250 kcal.
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob508734.jpg
-
Ziołowa sałatka z kurczaka
Składniki:
1/2 kg gotowanego kurczaka
2 garści kiełków sojowych
300 g marynowanych cebulek
1-2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
1 łyżka octu ryżowego
kilka gałązek mięty
sok z 2 limonek lub cytryn
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Kiełki wrzucamy na 10-29 sek. do wrzącej osolonej wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy je w poprzek na pół. Cebulki także kroimy na pół i zalewamy sosem rybnym.z dodatkiem octu ryżowego. Mięste siekamy.Do dużej miski wkładamy kurczaka,kiełki i cebulki z sosem, którym były zalane. Posypujemy miętą i doprawiamy sokiem z limonek, cukrem, solą i pieprzem.
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...ba1/weight.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...274/weight.png
-
cielęcina faszerowana figami
Mięso umyj i osusz. Przekrój wzdłuż, lecz nie do końca, lekko rozbij.
Figi pokrój w większe kawałki. Tymianek i natkę posiekaj, białko ubij.
Twaróg utrzyj z żółtkiem, bułką tartą, figami i zieleniną. Wymieszaj z pianą.
Farsz umieść na mięsie, płaty zroluj, zepnij wykałaczkami, zwiąż sznurkiem. Cielęcinę natrzyj przyprawami.
Piecz 2 i 1/2 godziny w temperaturze 175 st. C. Po 30 minutach polej połową szklanki gorącej wody.
Dymkę umyj, pokrój na kawałki. Pomidory natnij z wierzchu na krzyż. Sparz wrzątkiem, zdejmuj skórkę. Podziel je na ćwiartki, usuwając środki z pestkami. Miąższ pokrój na cząstki.
Skarmelizuj cukier i rozcieńcz go gorącym rosołem ciągle mieszając. Wrzuć pomidory, duś 3 minuty. Pieczeń podawaj z warzywami.
Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 2 i 1/2 godziny.
Składniki na 4 porcje: 1 kg cielęciny na pieczeń - 50 g twarogu - 2 pomidory - 1 pęczek dymki - 1 pęczek natki - 1/2 pęczka tymianku - 1/2 szklanki rosołu - jajko - łyżka cukru i bułki tartej - 2 figi, sól, pieprz, słodka papryka.
Wartość kaloryczna porcji: 414 kalorii.
http://img.interia.pl/samozdrowie/ni..._100027255.jpg
-
banany zapiekane w bekonie
Wykonanie:
Banany obierz i przekrój wzdłuż na połowy, oprósz lekko curry i cayenne, owiń plasterkami wędzonki (ewentualnie pokrojonymi na paski) i włóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i zapiekaj 15-20 minut.
Przygotowanie: 25 minut.
Składniki na 4 porcje: - 4 banany - 4 plasterki chudego bekonu, wędzonki lub szynki - cayenne, curry.
Wartość kaloryczna porcji 190 kcal.
http://img.interia.pl/samozdrowie/ni..._100017315.jpg
-
zupa grzybowa z łazankami
Wykonanie:
1. grzyby zalej na noc przegotowaną wodą; następnego dnia ugotuj do miękkości dodając listek i ziele angielskie.
2. Grzyby odcedź, jeżeli są całe pokrój w paski.
3. Wywar grzybowy połącz z bulionem, dodaj grzyby, przypraw solą i mocno pieprzem; zjedz z ugotowanymi łazankami.
Przygotowanie: 45 minut + moczenie grzybów.
Składniki na 4 porcje: 3 garście suszonych prawdziwków - 1l bulionu jarzynowego - listek laurowy - ziele angielskie - sól - świeżo zmielony pieprz - szklanka łazanek.
Wartość kaloryczna porcji: 180 kcal.
http://img.interia.pl/samozdrowie/ni..._100012442.jpg
-
chłodnik jagodowy
Wykonanie:
1. Wino, wodę i cukier zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody i ponownie zagotuj. Potem ostudź.
2. Przebrane jagody zmiksuj i razem z sokiem cytrynowym dodaj do ochłodzonego wina. Dokładnie wymieszaj i ostudź.
3. Podawaj z kilkoma całymi owocami i plasterkiem cytryny. Chłodnik możesz zrobić także z truskawek, poziomek, malin, porzeczek.
Przygotowanie: 15 minut (+chłodzenie).
Składniki: 200 g jagód - 1/4 szklanki białego wina - pół szklanki wody - czubata łyżka cukru - płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej - sok z połowy cytryny i plasterek cytryny.
Wartość kaloryczna: 200 kcal
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob508025.jpg
-
Wykonanie:
1. Oczyszczoną i umytą botwinkę posiekaj, zalej bulionem, gotuj 15-20 minut, przestudź.
2. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, pomidora i ogórka w drobną kostkę, a ząbek czosnku posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli.
3. Ochłodzoną botwinkę połącz z kefirem i ubijaj chwilę trzepaczką. Dodaj pokrojone warzywa, posiekany szczypiorek i koperek oraz roztarty czosnek. Wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Mocno ochłodzoną botwinkę zjedz z połową jajka na twardo.
Przygotowanie: 30 minut (+chłodzenie).
Składniki: 1/2 pęczka botwinki - szklanka bulionu drobiowego - kilka rzodkiewek - 1/2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka - 1/2 małego ogórka - po łyżce posiekanego szczypiorku i koperku - ząbek czosnku - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier - 1/2 jajka na twardo.
Wartość kaloryczna: 150 kcal
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob508019.jpg
-
świderki z mozzarellą i oliwkami
Wykonanie
1. Makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Podczas gdy makaron się gotuje rozgrzej masło na patelni, wrzuć drobno posiekany czosnek i smaż go minutę ciągle mieszając.
3. Ugotowany makaron dokładnie odcedź i do gorącego dodaj podsmażony czosnek, oliwę, mozzarellę pokrojoną w małą kostkę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g makaronu świderki - łyżeczka masła - 5 czarnych drylowanych oliwek - 30 g mozzarelli - łyżeczka oliwy - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki.
Wartość kaloryczna 390 kcal.
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob526652.jpg
-
spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym
Wykonanie
1. W małym rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż 2-3 minuty mieszając. Dodaj pulpę pomidorową, bardzo drobno posiekany czosnek oraz po pół łyżeczki tymianku i estragonu. Rondelek przykryj pokrywką (bo sos lubi pryskać) i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
2. Gdy sos już się gotuje wrzuć makaron na wrzącą osoloną wodę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas gotowania zależy od grubości spaghetti. Ugotowany makaron bardzo dokładnie odcedź.
3. Gdy makaron kończy się gotować dodaj do sosu pół łyżeczki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Sos gotuj jeszcze 2 minuty.
4. Dokładnie odcedzony gorący makaron polej sosem, posyp parmezanem i natką pietruszki.
Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g spaghetti - 1/2 szklanki pulpy pomidorowej - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oliwy - tymianek, estragon, bazylia - sól, świeżo zmielony pieprz - łyżeczka tartego parmezanu - łyżka posiekanej natki.
Wartość kaloryczna 380 kcal.
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob526651.jpg
-
Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g makaronu wstążki - 6 łyżek śmietanki 12% - 6 łyżek bulionu drobiowego z kostki - 2 cytryny - szczypta szafranu.
Wartość kaloryczna 360 kcal. Wstążki w sosie śmietanowo-cytrynowym
Wykonanie
1. Makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Szafran wrzuć do 2-3 łyżek gorącej wody.
3. Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej z nich zetrzyj skórkę na tarce jarzynowej o średnich oczkach, drugą bardzo cienko obierz ze skórki. Obraną skórkę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
4. Gdy makaron się gotuje na patelnię wlej śmietanę, bulion, dodaj łyżeczkę otartej skórki z cytryny. Gotuj 10 minut na małym ogniu, przypraw solą i pieprzem.
5. Ugotowany makaron bardzo dokładnie odcedź, dodaj do sosu i podgrzewaj 2 minuty. Dodaj namoczony szafran wraz z wodą i wymieszaj.
6. Makaron posyp na talerzu paseczkami skórki cytrynowej.
Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g makaronu wstążki - 6 łyżek śmietanki 12% - 6 łyżek bulionu drobiowego z kostki - 2 cytryny - szczypta szafranu.
Wartość kaloryczna 360 kcal.
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob526655.jpg
-
ziemniaki faszerowane ziołami
Wykonanie:
1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj.
2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw.
3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła.
4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku.
5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem.
6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.
Nasza rada ziemniaki podawaj z wiejską szynką i chrupiącą zieloną sałatą.
Dla sześciu osób. Przygotowanie: 15 minut. Gotowanie: 30 minut.
Składniki: 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz.
Wartość kaloryczna: pół faszerowanego ziemniaka = 210 kcal.
http://img.interia.pl/kobieta/nimg/kob507977.jpg
-
Cukiniowy placek Pynka :lol:
Przepis na to cudo znalazlam w internecie, naprawde jest warty grzechu :D
4 nieduze cukinie starte na grubych oczkach
250 g pokruszonej fety light
3 - 4 jajka
5 lyzek kaszy manny
duzo natki pietruszki, posiekanej dymki, miety, koperku
wycisniety czosnek (pare zabkow albo ile kto lubi)
pieprz, sol
Wymieszac wszystko, gdyby bylo za luzne dodac wiecej kaszy manny.
Wlozyc do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm. Wlozyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec az sie placek zetnie i zrumieni.
Podawac na zimno lub na cieplo.
-
leczo ala korni
pół krążka kiełbasy
5 dużych cebul
2 duże papryki czerowne
1 ogromna zielona
2 mniejsze papryki białe
4 średnie cukinie
6 pomidorów
kiełbasę kroję w kostkę, wrzucam na łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną w dużą kostkę cebulę, po chwili papryki w kostkę, za jakiś czas cukinię w kostkę (bez skóry oczywiście), na koniec obrane ze skórki pomidory w ćwiartki (i tak się rozlecą), doprawiam vegetą i sobie to wszystko bulka z godzinkę z hakiem, aż puści dużo wody, doprawiam papryką i pieprzem, wczoraj dodałam oregano, ale świetnie pasuje bazylia smaczego! acha, garnek wzięłam największy jaki miałam
-
jak długo gotuje się kalafiora?
-
http://www.mojegotowanie.kobieta.pl/_gAllery/62/628.jpg
Czerwona kapusta z gruszkami
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 110 kcal
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
40 dag czerwonej kapusty
gruszka
mały por
2 łyżki oliwy
łyżka czerwonego octu winnego
łyżeczka musztardy
łyżeczka posiekanej natki
sól, pieprz
Kapustę oczyścić, poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Gruszkę umyć, pokroić w słupki. Por oczyścić, naciąć wzdłuż, umyć, pokroić w cienkie krążki. Musztardę wymieszać z octem winnym, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać oliwę, roztrzepać widelcem. Kapustę, gruszkę i por włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać, posypać posiekaną natką.
[/img]
-
To ja dorzucę coś od siebie
Odchudzone kotlety mielone:
Mielone mięso np. z ud indyka 2/3
starta na tarce o grubych oczkach cukinia (zamiast bułki tartej) 1/3
jajko
przyprawy
Mieszam, formuję kotleciki i smaże na oliwie z wodą pod przykryciem (jak woda odparuje to się to trochę podsmaża).
-
TERRINA Z GRILLOWANYCH WARZYW
Przepis pochodzi z
"The food and cooking of Greece", autorstwa Salaman & Cutler
Składniki (na 1 keksówkę):
2 duże czerwone papryki,
2 duże żółte papryki,
1 duża oberżyna, pokrojona wzdłuż na plastry
2 duże cukinie - pokrojone wzdłuż na plastry
1 czerwona cebula, drobno pokrojona na plasterki
75g (pół szklanki) rodzynek
15 ml (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
15 ml (1 łyżka) octu winnego
400 ml pulpy pomidorowej
15g (2 łyżki) żelatyny w proszku
świeże liście bazylii (do przybrania)
1. Papryki całości ułóż na blasze, skrop lekko oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku aż skórki sczernieją. Ostudź (w foliowej, zawiniętej torebce),i zdejmij skórę i usuń pestki.
2. Plastry cukini i bakłażana grilluj (smaż/piecz w piekarniku) aż zmiękną i się zrumienią.
3. Łyżeczkę oliwy podgrzej na patelni, dodaj plasterki cebuli, koncentrat, rodzynki i ocet. Smaż na małym ogniu aż stanie się słodkie i gęste. Odstaw do wystygnięcia.
4. Formę (u mnie keksówka) nasmaruj lekko oliwą (ta oliwa nie wchodzi do bliansu Wink) i wyłóż przezroczystą folią spożywczą, tak by kawałki folii zwisały poza krawędź; dokładnie dociskaj w rogach.
5. Połowę pulpy pomidorowej rozmieszaj z żelatyną, a następnie podgrzej całość mieszając, do rozpuszczenia żelatyny.
6. Połóż w formie plastry czerwonej papryki, zalej sokiem pomidorowym z żelatyną, tak by były pokryte. Warstwami układaj cukinię, bakłażana, żółte papryki i masę cebulową, każdą z warstw zalewając sosem (pamiętaj o dociskaniu - wtedy część sosu podejdzie do góry); jako ostatnie ułóż znów czerwone papryki.
7. W miarę potrzeb pozostałe pomidory wymieszaj z tymi z żelatyną i zalej terinę. Lekko potrząśnij tak, by sok rozprowadził się równomiernie. Nakryj folią, lekko dociśnij terinę i schładzaj. (U mnie ekspresowo - po 10 min w zamrażalniku i 10 w lodówce, przez 2 godziny)
Ściętą terinę obróć na półmisek i zdejmij folię.
http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/499/8/499893.jpg
-
przepyszne naleśniczki :)
robimy ciasto tak jak na normalne naleśniki (na wodzie, nie na mleku), przyprawiamy według własnych preferencji, a do tego robimy nadzienie ze szpinaku (smażymy na patelni z czosnkiem, oregano, i odrobiną jogurtu) i do tego dodajemy ser feta light, zawijamy i wcinamy :)
-
ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA
- wg "Monitgnac nad Wisłą" (faza I - posiłek białkowo- tłuszczowy)
SKŁADNIKI:
1 mała cukinia pokrojona w plasterki
oliwa z oliwek
4 jajka
100ml kwaśnej śmietany
2 łyżki natki zielonej pietruszki drobno posiekanej
czerwona i zielona papryka - pokrojona w paseczki
biała część pora pokrojona drobno w plasterki
puszka łososia - podzielonego na kawałki
sól, pieprz
2 łyżki płatków migdałowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
* Podgrzać piekarnik do 180 C
* Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i ułożyć na niej cukinie, polać niewielką ilością oliwy i piec przez ok 8 min
* Ubić w tym czasie jajka ze śmietaną, przyprawami, dodać pietruszkę i wymieszać
* Rozłożyć por, paprykę i kawałki łososia na cukinii i wszystko polać jajeczną mieszanką
* Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu
* Piec ok 30-35 min
Zapiekankę podawać na ciepło ze świeżą zieloną sałatą
-
Udanego weekendu :lol:
dużo slonka :lol: :lol: :lol:
i przyjemnych chwil przy pichceniu :lol:
buzialki H
-
Mielone kotleciki drobiowe z grzybami
-wg "Montignac nad Wisłą" (faza I i II - posiłek białkowo-tłuszczowy)
SKŁADNIKI:
oliwa z oliwek
150g drobno pokrojonych pieczarek (lub innych grzybów)
400 g mięsa mielonego drobiowego
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
50g zmielonych orzechów lub migdałów
biała część pora - drobno posiekana
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
50g płatków migdałowych (lub zmielonych orzechów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
* Podgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć na niej grzyby przez ok 5 minut na dużym ogniu, aby odparował sok
* Odstawić do wystygnięcia.
* Wymieszać mięso mielone z żółtkami, grzybami, orzechami oraz porem, doprawić do smaku przyprawami
* Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać jej połowę z mięsem mielonym a następnie rozprowadzić reszte piany lekko po całej masie.
* Utworzyć z tej masy mniej więcej 12 kotlecików - tak, aby się nie rozpadły a następnie obtoczyć w płatkach migdałowych
* Pozostawić na ok godzinę, aby dobrze stężały
* Na pateli podgrzać oliwę i smażyć kotleciki na średnim ogniu prez ok 10 min na złoto - żółty kolor
Gorące kotleciki należy podawać na przykład z mieszanką sałat lub surówką z majonezem.
p.s. Wszystkie podawane przeze mnie przepisy wypróbowałam na sobie ;)
-
Smakowita sałatka
:arrow: Składniki:
20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli
2 cebule
4 ugotowane ziemniaki
3 łyżki oliwy
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
zielenina
:arrow: Sposób przyrządzenia:
Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Oliwę wymieszać z octem i gorczycą, polać sosem równomiernie sałatkę.
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...9d3/weight.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...b29/weight.png
-
Sałatka Picadilli
:arrow: Składniki:
6 ugotowanych średnich ziemniaków
2 filety z solonych śledzi
2 cebule
10 dkg kukurydzy konserwowej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej gorczycy
natka pietruszki
sól
:arrow: Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie postąpić z ziemniakami. Filety śledziowe pokrić w poprzek w skośne plasterki. Na półmisku wyłożonym listkami sałaty układamy warstwami ziemniaki, cebulę i śledzie. Ziemniaki i cebulę solimy do smaku. Kończymy rozkładając na wierzchu kukurydzę, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Oliwę mieszamy z gorczycą i sosem tym polewamy równomiernie sałatkę.
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...9d3/weight.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...b29/weight.png
-
Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza
:arrow: Składniki:
6 pomarańczy
1 melon
szczypta cynamonu
kilka świeżych listków mięty
2 łyżki koniaku
:arrow: Sposób przyrządzenia:
Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z 4 listkami mięty, cynamonem i koniakiem. Kostki pomarańcza i melona wymieszać, rozłożyć do 4 pucharków, polać sokiem z dodatkami. Schłodzić. Podając udekorować listkami mięty.
http://testsite.jake.ru/custom_image...z-close-up.jpg
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...9d3/weight.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...b29/weight.png
-
Sałatka cytrusowa
:arrow: Składniki:
4 mandarynki
3 czerwone albo białe grejpfruty
2 filiżanki świeży ananas pokrojony w kostkę
1 szklanka suszone żurawiny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczowy
:arrow: Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze , grejpfruty i mandarynki obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem cienko skroić pokrywającą je błonę (z resztek pozostałych przy błonach wycisnąć sok), pokroić w kostkę, rozłożyć do oddzielnych miseczek. W dużej szklanej salaterce układać warstwami, kostki pomarańcza, ananasa, grejpfruta, żurawin i mandarynki. Całość polać sokiem. Przed podaniem schłodzić.
http://nonsensopedia.wikia.com/image...a%C5%84cza.jpg
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...9d3/weight.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...b29/weight.png
-
Sałatka wegetariańska
:D
Składniki:
- 2 woreczki ryżu ugotowanego,
- 60-70 dkg pieczarek,
- 1 kukurydza w puszce,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 3-4 ząbki czosnku,
- majonez Winiary,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 cebulka.
Jak przyrządzić?
Surowe pieczarki zetrzeć na tarce (grube oczka)i usmażyć na odrobinie oleju z cebulką pokrojoną w kostkę, tak aby odparował sok pieczarkowy i ostudzić. Wyłożyć pieczarki do zimnego ryżu wraz z kukurydzą, pokrojone w kostkę jajka i przeciśnięty czosnek. Posolić, popieprzyć do smaku i wymieszać z majonezem. Jeżeli ktoś lubi czosnek można dodać go więcej, według własnej woli.
-
Batoniki owsiane - bez tłuszczu
Składniki Przepis
2 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
3/4 szklanki rodzynków / innych suszonych owoców
1 jabłko
1/3 szklanki orzechów / nasion (mieszanka różnych)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3 i 1/3 szklanki mleka
2 jajka
aromat waniliowy
Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).
Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam ;)
Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).
Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam ;)
Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).
Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam :)
Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.
Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).
Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam ;)
-
Lody truskawkowe dietetyczne
20 dkg mrożonych truskawek
słodzik do smaku
bardzo zimne mleko, 1/2 szklanki
Słodzik mieszamy z mlekiem. W robocie kuchennym mieszamy wszystkie składniki.
Lody są pyszne, ale najlepsze zjedzone od razu - trzymane dłużej w zamrażalce stwardnieją na kość :)
-
Witam.
Dzisiaj zrobiłem obiadek z przepisów podanych w tym topicu.... (zupka marchewkowa i kurczak z jogurcie)... I jestem pod wrazeniem.... :!: :!: kto by pomyslal ze takie proste dania a smakuja tak wybornie.. jak w jakiejs dobrej restauracji :D:D.....
Pozdrawiam..
-
och świetne przepisy... dziękuje Wam musze zacząc je wprowadzać do mojej dietki
-
trochę śląskiej tradycji na święta...niekoniecznie dietetyczne :wink:
MAKÓWKI
http://bi.gazeta.pl/im/9/2427/z2427549I.jpg
bułka pszenna, weka lub bułka francuska w plastry
pół puszki maku gotowego z bakaliami, polecam nie ten z bakallandu, ale z firmy bodajże heilo, w niebieskiej puszcze, chodzi o to żeby był przygotowany jak do makowca, czyli z miodem, przemielony itd...
mleko, cukier waniliowy, cukier zwykły
wiórki kokosowe, migdały w płatkach, orzechy siekane, rodzinki.
jak zrobić:w szklance mleka rozpuszczamy cukier wanilowy i tyle cukru żeby było słodkie, ale nie przesadnie.
:arrow: w misce wykładamy cienką warstwą mak.
:arrow: na mak dajemy maczne w mleku kawałki bułki, bułka ma być mocno mokra, cała
:arrow: znów warstwę maku
:arrow: sypiemy wiórki kokosowe i inne bakalie
:arrow: znów bułka...
itd, aż nam się wszystko skończy. Ważne by skończyć makiem i mak posypać wiórkami.
PYSZNE PO PROSTU, PROSTE A PYSZNE...
...dodam że jadłam to w czasie karmienia córy, miała 2 miesiące i spała jak aniołek :wink:
najlepiej jeść na drugi dzień i koniecznie trzymać w lodówce.
-
moja własna wymyślona suróweczka:
4-5 liści kapusty pekińskiej
1 duża pomarańcza
1-2 jagurty bez cukru
3-4 plasterki szynki (chudej)
Wykonanie:
kapuste pokroić w duże prostokąty lub kwadraty, obraną pomarańcze pokroić w kostkę i szynke tez... polać lub wymieszac z jogurtem
Smacznego
-
nie wiem czy to bylo bo nie przejrzalam wszystkiego :)
Placek z platkow owsianych:
3 bialka ubite na sztywno z mala iloscia cukru, garsc platkow owsianych, garsc namoczonych rodzynek, garsc pestek slonecznika, lyzka wiorek kokosowych, pol lyzeczki cynamonu lub kakao... calosc mieszamy i smazymy na 2 lyzeczkach oleju :)
-
SMACZNE DANIA Z DODATKIEM KIELKOW
Sałatka z kiełkami soi
Składniki: szklanka kiełków (mogą być z puszki, choć mają głównie walory smakowe, a nie odżywcze), puszka ananasa w plastrach, 10 dag sera żółtego w kawałku, duży ząbek czosnku, 3-4 gałązki pietruszki, 3 łyżki oleju, pieprz
Ananasa odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Ser żółty kroimy w wąziutkie słupki. Mieszamy kiełki, ser i ananasa. Do 3 łyżek oleju wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem sałatkę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Siekamy drobno listki pietruszki. Posypujemy nimi sałatkę i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Pasta z rzeżuchą
Składniki: kostka masła, 3-4 łyżki kiełków rzeżuchy, sól
Miękkie masło wkładamy do miseczki, wsypujemy kiełki rzeżuchy i dobrze ucieramy na jednolitą masę. Solimy do smaku. Znakomitą pastą możemy smarować chleb.
Spaghetti z kiełkami soi
Składniki: makaron spaghetti, szklanka kiełków, kilka listków świeżej bazylii, sos boloński
Sos: puszka pulpy pomidorowej, średnia cebula, średnia marchew, 2 plastry selera, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku
Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i starte na grubej tarce marchewkę i seler. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wrzucamy kiełki, by lekko zmiękły. Sosem polewamy ugotowany makaron. Danie posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii.
-
Sos do spaghetti wg mojego przepisu :)
- łyżka oleju
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 dosyć duże pomidory
- przyprawy wg uznania ja daje zawsze : sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia, oregano, ziola prowansalskie, troche tymianku, majeranku, troche vegety
Przygotowanie :
cebulke pokroić w kostke, czosnek też, pomidory obrać ze skóry wywalić pestki i srodek i też pokroic w wieksza kostke - szybciej sie rozpadna w rondelku, rozgrzać olej na malym ogniu wrzucic cebulke, jak się zaszkli wrzucić czosnek, po chwili dodać pomidorki, popieprzyc, posolic, podsmażyc pod przykryciem najlepiej aż się rozpadną, dodać przyprawy wg uznania :)
I mamy smaczy lekki sos do spaghetti :) można używać do makaronów ryżu, czego tylko się chce :)