-
Dietkowa Książka Kucharska
Do i Dla Odchudzających się...
Wiem, że podobne tematy pojawiały się na forum, ale znikały zanim się rozwineły. Może tym razem będzie inaczej mam nadzieję, że mi pomożecie podtrzymać ten wątek. Wiele razy wklejałam przepisy na swoim wątku, ale wiem doskonale jak trudno je znaleźć wtedy kiedy sa potrzebne. Nie pamięta się u kogo widziało się ten przepis, na której był stronie...a przez to odechciewa nam się szukać. A tu wszystko bedzie w jednym miejscu.
Wszystkie jesteśmy na diecie i nie raz nie dwa brakuje nam pomysłu na obiad, czy kolację.
Uważam, że warto podzielić się z innymi swoimi pomysłami
Mile widziane są wszystkie przepisy, czekamy też na zdjęcia
Mam nadzieję, że to miejsce będzie dla was motywacją do wymyślania nowych dań, a także skarbnicą, z której będziemy czerpać kiedy zabraknie nam inspiracji.
A więc do dzieła...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Składniki:
- 250 g rukoli
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 kula sera mozarella
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzania:
Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Witaj Rewolucjo
Sylwio to dobry pomysł z tym wątkiem Niejednokrotnie spotkałam u dziewczyn fajne przepisy,ale jak ich nie spisałam od razu,to potem ciężko było znaleźć Możesz liczyć na mnie - postaram sie jak najczęściej coś tutaj wkleić Dzieki tej książce nasze menu będzie bardziej urozmaicone,a tym samym mniej monotonne i..nudne
Sałatka z kalafiora i fasolki
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 100 kcal
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
25 dag fasolki szparagowej
1/2 kalafiora
2 ogórki małosolne
marchewka
łyżka natki
łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy,sól
Fasolkę oczyścić, opłukać, długie strąki pokroić na pół. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Warzywa ugotować (osobno) w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
Ogórki pokroić w plasterki. Marchewkę oskrobać, opłukać, zetrzeć.
Sok z cytryny wymieszać z musztardą i szczyptą soli, roztrzepać z oliwą. Warzywa włożyć do miski, polać sosem, wymieszać.
-
Pomysł swietny. Zastanawiam sie jednak czy nie warto byłoby załozyć osobnych wątków na różne rodzje przepisów. np. mięsa, sałatki, zupy, desery itd. Tak jest na niektórych forach i myślę, że jeśli jest dużo przepisów to wtedy łatwiej jest coś znależć.
Polecam banalny przepis, ale b. smaczny i nadaje się jako dodatek do wszystkiego.
Kapusta z pieczarkami
kapustę białą (ewentualnie włoską) szatkujemy,
pieczarki kroimy w kostkę,
cebulę kroimy drobno,
pieprz, sól, ewentualnie troszkę octu, vegeta, przyprawa do zup
Cebulę podsmażamy na odrobinie oeju, dodajemy pieczarki. Podsmażamy aż się zrumienią. W tym czasie kapustę wkładamy do garnka i dusimy w niewielkiej ilosci wody. Kiedy jest prawie miękka wrzucamy do pieczarek z cebulą i wszystko podsmażamy/dusimy na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą, przyprawą do zup, można dodać odrobinkę octu żeby lekko zakwasić.
Jeść jako b. light bigosik, jako dodatek do mięs lub do makaronu (pseudo łazanki)
Myślę, że byłoby całkiem OK z kiszonej kapusty, ale jescze nie próbowałam z takową.
-
fajnie by bylo, gdyby wszyscy pisali ile dana potrawa ma kalorii. Wtedy jesli ktos bedzie np. chcial zjesc cos na obiadek o okreslonej kalorycznosci (tak zeby nie przekroczyc swojej dziennej normy ), to moglby wejsc tutaj i szybko znalezc cos dobrego
No i zeby moj post by na temat:
muslli domowe 122 kcal (porcja)
Przepis na 30 porcji (mozna zrobic raz i miec na zapas )
100g: kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej, płatków owsianych,
siemienia lnianego,sezamu, łuskanych pestek z dyni,
łuskanych pestek ze słonecznika, rodzynek
2 łyżki płatków kukurydzianych
mała marchewka, jabłko i/lub banan, mały kefir lub jogurt 0%
Przyrzadzanie:
wszystkie składniki (oprócz owoców i płatków kulkurydzianych) wymieszajmy razem, wrzucamy do szczelnego naczynia.
do miseczki odsypujemy 3 łyzki mieszanki i zalewamy 5 łyżkami goracej wody. owijamy folią i małym ręcznikiem -zostawiamy na noc.
na drugi dzień dodajemy kefir czy jogurt,owoce i płatki kukurydziane i mamy pyszne śniadanko
-
Twaróg na słodko: ok. 339kcal
Składniki:
250g sera białego chudego
1 jabłko (ok 150g)
1/4 aromatu waniliowego (w długim cienkim opakowaniu)
4-5 pastylek słodzika
1. jabłko zetrzeć na najdrobniejszej tarce
2. truskawkę pokroić jak najdrobniej
3. wrzucić ją do jabłka i pouciskać łyżeczką na miazgę,
4. dodać słodzik
5. dodać aromat waniliowy
6. dodać ser
7. utrzeć łyżką na twarożek
(przepis: marchmie - zeby nie bylo, ze podkradłam
Pozdrawiam
-
Sałatka z warzyw i mięsa
(1 porcja 125 kcal)
2 łyzki drobno pokrojonego, gotowanego lub pieczonego mięsa, 1 łyżka pokrojonego w kostkę jabłka, 1 łyzka pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyzka pokrojonych w kostkę korniszonów, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka naturalnego jogurtu, 1 łyżka przegotowanej wody, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy.
Pokrojone składniki wymieszać z wodą, jogurtem, musztardą i przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
-
dziewczyny super pomysl mam prosbę o ile to mozliwe piszcie ile kcal ma potrawa
-
Sałatka nicejska
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 mała cebula
- garść czarnych oliwek
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 4-5 filecików anchois
- 2 jaja na twardo
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- świeże zioła
Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Rewelko - super pomysł!!! Będę wklejała, a jakże :P
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
Składniki na 4 porcje:
50 dag boczniaka, 1 cebula,
2 marchewki, 1 pietruszka,
biała część z 1 pora,
kawałeczek selera,
2 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
2 szklanki wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku,
1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego,
6 ziarenek pieprzu, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Przyrządzenie:
Grzyby delikatnie myjemy pod bieżącą wodą,
żeby zbyt nią nie nasiąknęły, osuszamy i kroimy w paseczki.
Cebulę i pora kroimy w półplasterki i szklimy na 1 łyżce oliwy.
Pozostałe warzywa kroimy w paseczki i razem z boczniakami
przekładamy do garnka razem z cebulą i porem.
Całość zalewamy bulionem i wrzątkiem. Gotujemy ok. 20 min.
Pod koniec gotowania dodajemy resztę przypraw.
Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące z bulionówkach.
Zamiast podanych przypraw można dodać
gotową przyprawę do flaków – wedle uznania
Całość wychodzi 368,8kcal, więc 1 porcja – 92,2kcal.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki