Strona 1 z 21 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #1
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Dietkowa Książka Kucharska

    Do i Dla Odchudzających się...

    Wiem, że podobne tematy pojawiały się na forum, ale znikały zanim się rozwineły. Może tym razem będzie inaczej mam nadzieję, że mi pomożecie podtrzymać ten wątek. Wiele razy wklejałam przepisy na swoim wątku, ale wiem doskonale jak trudno je znaleźć wtedy kiedy sa potrzebne. Nie pamięta się u kogo widziało się ten przepis, na której był stronie...a przez to odechciewa nam się szukać. A tu wszystko bedzie w jednym miejscu.
    Wszystkie jesteśmy na diecie i nie raz nie dwa brakuje nam pomysłu na obiad, czy kolację.
    Uważam, że warto podzielić się z innymi swoimi pomysłami
    Mile widziane są wszystkie przepisy, czekamy też na zdjęcia
    Mam nadzieję, że to miejsce będzie dla was motywacją do wymyślania nowych dań, a także skarbnicą, z której będziemy czerpać kiedy zabraknie nam inspiracji.
    A więc do dzieła...




    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #2
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka z rukolą i mozzarellą

    Składniki:

    - 250 g rukoli
    - 15 pomidorków koktajlowych
    - 1 kula sera mozarella
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki octu balsamicznego
    - sól, świeżo zmielony pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.




    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #3
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Witaj Rewolucjo

    Sylwio to dobry pomysł z tym wątkiem Niejednokrotnie spotkałam u dziewczyn fajne przepisy,ale jak ich nie spisałam od razu,to potem ciężko było znaleźć Możesz liczyć na mnie - postaram sie jak najczęściej coś tutaj wkleić Dzieki tej książce nasze menu będzie bardziej urozmaicone,a tym samym mniej monotonne i..nudne

    Sałatka z kalafiora i fasolki

    Przygotowanie: 30 minut
    Porcja: 100 kcal

    SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

    25 dag fasolki szparagowej
    1/2 kalafiora
    2 ogórki małosolne
    marchewka
    łyżka natki
    łyżeczka musztardy
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy,sól


    Fasolkę oczyścić, opłukać, długie strąki pokroić na pół. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Warzywa ugotować (osobno) w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
    Ogórki pokroić w plasterki. Marchewkę oskrobać, opłukać, zetrzeć.
    Sok z cytryny wymieszać z musztardą i szczyptą soli, roztrzepać z oliwą. Warzywa włożyć do miski, polać sosem, wymieszać.

  4. #4
    ala2 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Pomysł swietny. Zastanawiam sie jednak czy nie warto byłoby załozyć osobnych wątków na różne rodzje przepisów. np. mięsa, sałatki, zupy, desery itd. Tak jest na niektórych forach i myślę, że jeśli jest dużo przepisów to wtedy łatwiej jest coś znależć.

    Polecam banalny przepis, ale b. smaczny i nadaje się jako dodatek do wszystkiego.

    Kapusta z pieczarkami

    kapustę białą (ewentualnie włoską) szatkujemy,
    pieczarki kroimy w kostkę,
    cebulę kroimy drobno,
    pieprz, sól, ewentualnie troszkę octu, vegeta, przyprawa do zup

    Cebulę podsmażamy na odrobinie oeju, dodajemy pieczarki. Podsmażamy aż się zrumienią. W tym czasie kapustę wkładamy do garnka i dusimy w niewielkiej ilosci wody. Kiedy jest prawie miękka wrzucamy do pieczarek z cebulą i wszystko podsmażamy/dusimy na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą, przyprawą do zup, można dodać odrobinkę octu żeby lekko zakwasić.
    Jeść jako b. light bigosik, jako dodatek do mięs lub do makaronu (pseudo łazanki)
    Myślę, że byłoby całkiem OK z kiszonej kapusty, ale jescze nie próbowałam z takową.

  5. #5
    Atila jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    fajnie by bylo, gdyby wszyscy pisali ile dana potrawa ma kalorii. Wtedy jesli ktos bedzie np. chcial zjesc cos na obiadek o okreslonej kalorycznosci (tak zeby nie przekroczyc swojej dziennej normy ), to moglby wejsc tutaj i szybko znalezc cos dobrego
    No i zeby moj post by na temat:

    muslli domowe 122 kcal (porcja)
    Przepis na 30 porcji (mozna zrobic raz i miec na zapas )
    100g: kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej, płatków owsianych,
    siemienia lnianego,sezamu, łuskanych pestek z dyni,
    łuskanych pestek ze słonecznika, rodzynek
    2 łyżki płatków kukurydzianych
    mała marchewka, jabłko i/lub banan, mały kefir lub jogurt 0%

    Przyrzadzanie:
    wszystkie składniki (oprócz owoców i płatków kulkurydzianych) wymieszajmy razem, wrzucamy do szczelnego naczynia.
    do miseczki odsypujemy 3 łyzki mieszanki i zalewamy 5 łyżkami goracej wody. owijamy folią i małym ręcznikiem -zostawiamy na noc.
    na drugi dzień dodajemy kefir czy jogurt,owoce i płatki kukurydziane i mamy pyszne śniadanko

  6. #6
    Atila jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Twaróg na słodko: ok. 339kcal
    Składniki:
    250g sera białego chudego
    1 jabłko (ok 150g)
    1/4 aromatu waniliowego (w długim cienkim opakowaniu)
    4-5 pastylek słodzika

    1. jabłko zetrzeć na najdrobniejszej tarce
    2. truskawkę pokroić jak najdrobniej
    3. wrzucić ją do jabłka i pouciskać łyżeczką na miazgę,
    4. dodać słodzik
    5. dodać aromat waniliowy
    6. dodać ser
    7. utrzeć łyżką na twarożek

    (przepis: marchmie - zeby nie bylo, ze podkradłam
    Pozdrawiam

  7. #7
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Sałatka z warzyw i mięsa

    (1 porcja 125 kcal)

    2 łyzki drobno pokrojonego, gotowanego lub pieczonego mięsa, 1 łyżka pokrojonego w kostkę jabłka, 1 łyzka pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyzka pokrojonych w kostkę korniszonów, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka naturalnego jogurtu, 1 łyżka przegotowanej wody, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy.
    Pokrojone składniki wymieszać z wodą, jogurtem, musztardą i przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

  8. #8
    Guest

    Domyślnie

    dziewczyny super pomysl mam prosbę o ile to mozliwe piszcie ile kcal ma potrawa

  9. #9
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie


    Sałatka nicejska


    Składniki:
    - 1 główka sałaty
    - 1 ogórek
    - 2 pomidory
    - 1 papryka
    - 1 mała cebula
    - garść czarnych oliwek
    - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    - 4-5 filecików anchois
    - 2 jaja na twardo
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek
    - ocet winny
    - świeże zioła

    Liście sałaty umyć i wysuszyc. Porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki przekroić na pół, a nstępnie pokroić na niezbyt cienkie plaserki. Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois. Fileciki drobno pokroić. Wymieszac wszystkie składniki oprócz jaj.
    Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać. Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  10. #10
    wanilia5 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-10-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    33

    Domyślnie

    Rewelko - super pomysł!!! Będę wklejała, a jakże :P

    FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

    Składniki na 4 porcje:

    50 dag boczniaka, 1 cebula,
    2 marchewki, 1 pietruszka,
    biała część z 1 pora,
    kawałeczek selera,
    2 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
    2 szklanki wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku,
    1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego,
    6 ziarenek pieprzu, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
    szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

    Przyrządzenie:

    Grzyby delikatnie myjemy pod bieżącą wodą,
    żeby zbyt nią nie nasiąknęły, osuszamy i kroimy w paseczki.
    Cebulę i pora kroimy w półplasterki i szklimy na 1 łyżce oliwy.
    Pozostałe warzywa kroimy w paseczki i razem z boczniakami
    przekładamy do garnka razem z cebulą i porem.
    Całość zalewamy bulionem i wrzątkiem. Gotujemy ok. 20 min.
    Pod koniec gotowania dodajemy resztę przypraw.
    Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące z bulionówkach.
    Zamiast podanych przypraw można dodać
    gotową przyprawę do flaków – wedle uznania

    Całość wychodzi 368,8kcal, więc 1 porcja – 92,2kcal.

Strona 1 z 21 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •