-
sosiki Pudliszki :) mniaaami
są pyszniutkie idealne do makaronu czy ryzu 
ale....co o nich sadzicie? chyba nie sa szkodliwe?maja jakies wartosci odzywcze?
a moze ktos sie orientuje ile maja kalorii??
ja osobiscie uwazam,iz sa o wiele lepsze niz te "z proszku",ale zapewne nie dorownuja domowym....eh,te zagestniki.....
-
Sos do spaghetti z serem +20% GRATIS
Opakowanie: słoik 575g
Sugerowana cena detaliczna: 4,85zł
Skład: koncentrat pomidorowy (12%), cebula, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - zagęstnik, śmietana, olej roślinny, sól, aromaty (w tym sera), przyprawy.
Sos do spaghetti ze śmietaną +20% GRATIS
Opakowanie: słoik 575g
Sugerowana cena detaliczna: 4,85zł
Skład: koncentrat pomidorowy (14,3%), cebula, śmietana (8,5%), cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy- zagęstnik, olej roślinny, sól, koncentrat pomidora w proszku, przyprawy, czosnek.
Sos do spaghetti z oliwkami +20% GRATIS
Opakowanie: słoik 575g
Sugerowana cena detaliczna: 4,85zł
Skład: koncentrat pomidorowy (14,3%), cebula, oliwki czarne (4,75%), cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - zagęstnik, czosnek, koncentrat soku jabłkowego, olej roślinny, sól, koncentrat pomidora w proszku, przyprawy, ekstrakt warzywny, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, aromat.
Sos do spaghetti oryginalny +20% GRATIS
Opakowanie: słoik 575g
Sugerowana cena detaliczna: 4,85zł
Skład: woda, koncentrat pomidorowy, cebula, cukier, acetylowany adypinian diskrobiowy - zagęstnik, koncentrat soku jabłkowego, olej roslinny, sól, marchew, przyprawy, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, ekstrakt warzywny, aromaty.
Tylko tyle znalazlam o sosikach ale sie nimi zajadam bo sa pyszne
-
a moze ktos podalby jakis domowy sosik light do spaghetti, jezeli taki w ogole istnieje :P
-
Kupujesz przecier pomidorowy (nie koncentrat! ) w kartoniku albo puszkowane pomidory w zalewie, do rondla, podgotowujesz (pomidory dziamgasz dodatkowo), dodajesz szczyptę cynamonu, czosnek i jakie chcesz przyprawy (z suszoną bazylią wychodzi ciekawie, zupełnie inaczej niż ze świeżą) i polewasz tym makaron. Na koniec polewasz oliwą z oliwek.
Można dodać parmezan (w sumie lekki jest więc nie za dużo kcal wyjdzie
)
Jedynym minusem tego pysznego i co ważne szybkiego rozwiązania jest to, że do przecieru zdaje się zawsze dodają sól, a pomidory w puszcze bez soli robi zdaje się jedna firma....
-
Sos do spaghetti:
podsmaż na oliwie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę (wersja light to: kupić suszoną cebulkę np. Baklland i dusić w małej ilości wody zamiast oliwy)
dodać koncentrat lub lepiej przecier lub pomidory z puszki i smażyć dalej
dodać przyprawy: czosnek (jeśli dajesz świeży to wrzuć cienko pokrojony pod koniec smażenia cebuli, jeśli w proszku możesz dać później), przyprawę maggi/vegetę, sól, pieprz.
Jak lubisz możesz podczas duszenia z pomidorami dać suszoną bazylię i/lub oregano.
Na koniec jak chcesz możesz sos zmiksować, wtedy będzie gładka masa. Je się go z makaronem, ryżem itd.Można posypać parmezanem
Smacznego
-
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki