Nie mam pojęcia szczerze mówiąc :)
Kiedyś myślałam, że budynie są absolutnie niedozwolone podczas odchudzania, a okazuje się, że to jedne ze zdrowszych i wcale nie najkaloryczniejszych przysmaków!
Wersja do druku
Nie mam pojęcia szczerze mówiąc :)
Kiedyś myślałam, że budynie są absolutnie niedozwolone podczas odchudzania, a okazuje się, że to jedne ze zdrowszych i wcale nie najkaloryczniejszych przysmaków!
Witam w niedzielę :)
Może sobie jeszcze śpicie a ja już z rana sypnę paroma przepisami - co wy na to ? :D
Pierwsza moja propozycja na niedzielę to pyszniutki deser, któy podajemy w wysokich szklankach. Jedna porcja zawiera ok. 330 kcal, ale nie są to na pewno puste kalorie !
Zresztą same zobaczcie :D
Galaretka o smaku agrestowym
Galaretka o smaku ananasowym
2 łyżki rodzynek
4 plastry ananasa (najbardziej lubię świeżego, no ale może być i z puszki)
250g serka homogenizowanego waniliowego
Rodzynki namoczyć. Trzy plasterki ananasa pokroić w drobną kostkę. Serek połączyć z rodzynkami i ananasem. Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Do pucharków nakładać warstwami tężejącą galaretkę o smaku agrestowym, następnie serek, galaretkę ananasową i serek. Udekorować resztą ananasa.
Wychodzą 4 porcje.
Bezy jabłkowo - bananowe (jeden z moich ulubionych deserków :))
2 średnio dojrzałe banany
2 jabłka obrane ze skróki, bez pestek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
175 ml mleka 0% albo 0,5 %
75 g cukru pudru (tak jest w przepisie - ja zredukowałam do 50 g i też było smaczne)
2 jajka (białka i żółtka oddzielone)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 st C.
Kroimy banany i jablka na cienkie plasterki, a nastepnie ukladamy na przemian warstwami w zaroodpornym pólmisku.
W malej miseczce mieszamy mąke ziemniaczaną z jedną lyzką mleka. Dodajemy do tego 1 lyzke cukru oraz zóltka. Pozostale mleko podgrzewamy w rondelku i wlewamy do miseczki ciągle mieszając.
Zawartośc miseczki przelewamy do rondelka i gotujemy mieszając na bardzo malym ogniu przez 2-3 minuty lub gdy zgestnieje. Polewamy owoce.
W suchej czystej misce ubijamy bialka na sztywno. Dodajemy polowe pozostalego cukru, po jednej lyzce, ubijając po kazdej porcji cukru.
Nakladamy mase bezową na owoce i pieczemy przez 10 minut. Podajemy na cieplo lub zimno
Super są te przepisy musze normalnie sobie je wszystkie pospisywac Ja mam jeden tez z galaretka ale niestety nie mam czasu go teraz zamiescic. Ztobie to wieczorkiem. Pozdrowionka!!
a mi sie nigdy nei chce niczego przygototwywac no:( jestem lken smierdzacy a szkoda bo czasem chyba lepiej zjesc takie cos niz jakies kinder-bueno
Czy ktoś obliczył ile kcal ma kisiel na słodziku? Kubek z Gellwe ma 115 kcal a on jest z cukrem, to ile może mieć kisiel gotowany ze słodzikiem? Jeśli ktoś to obliczał to napiszcie. Proooooszę!
olenkaaa- czy masz wartosci kaloryczne do twoich przepisow. Wszystkie brzmia smakowicie, ale chyba niektore nie maja wartosci kalorycznej podanej, a szkoda...
Poza tym czy nie myslicie dziewczyny, ze gdy zaczyna sie jesc cos slodkiego to to w jakis sposob wciaga i chce sie coraz wiecej ..? Ja cos takiego mam, a ze uwielbiam slodkie , boje sie, ze gdy zrobie sobie deserek w jeden dzien ,w nastepnym bedzie mi sie chcialo jeszcze bardziej i wiecej... Co o tym myslicie ?
Mam to samo... Ale czasami nie można już wytrzymać i wtedy warto wiedzieć na co pysznego mozna sobie pozwolić,zamiast bez sensu wcinac np czekoaldę...
swieta prawda- kurnik.
Najgorsze jednak jest u mnie to, ze jak zaczne - niskokaloryczne czy nie- to powstaje taki efekt spirali: musze wiecej i wiecej...
paluszki -0 ze mną jest identycznie ! np. w kuchni jest talerzyk z ciastkami. obiecuję sobie, ze poprzestane na 2-3, a w efekcie zmiatam wszystko z talerza ! :twisted:
ja lubie na deser utrzec sobie 2 jabluszka na drobnej tarce i posypac je cynamonem :)) ja dla mnie super pyszna przekaska :)) i w miare malo kaloryczna...no moze z wyjatkiem tego cynamonu :) ale czym byloby nasze zycie bez odrobiny slodyczy :))
Nie myślałyście o tym, żeby te przepisy umieszczać w dziale z odchudzonymi przepisami? Wszyscy by na tym skorzystali...
I jeszcze takie pytanie nie na temat: co można jeść pomiędzy posiłkami, a jest to nisko kaloryczne??? Prosze o odp. Z góry dziękuje :*
Hmmm wiecie ja własnie wczoraj zjadłam pyszny deser jogurty naturalny+posypka czekoladowa+kakao :lol:
deserek ; orzeszki w czekoladzie bez cukru :)
roztopic czekolade bez cukru z odrobina mleczka wymoczyc w tym orzeszki i po ostudzeniu mozna juz jesc :)
Och ... moje dwie największe słąbości : czekolada i orzechy ... muszę sobie zrobić to cudo :)
A ja tu mam przepisik , który znalazłam niedawno na kafeteria.pl
Na ciasto:
- 0,5 kg sera białego 3-krotnie mielonego,
- kubek jogurtu naturalnego (bez tłuszczu),
- 1 serek homogenizowany (light jeśli znajdziecie),
- 2 jajka,
- 1/4 kostki rozpuszczonej margaryny lub masła,
- cukier waniliowy,
- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić słodzikiem do pieczenia),
- 1 budyń waniliowy,
- łyżeczkę proszku do pieczenia.
Na mus:
- 0,5 kg truskawek (moga być mrożone),
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki cukru lub słodziku,
- 1 galaretka truskawkowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Do wysokiego naczynia, wkładamy ser, dodajemy jogurt, serek homogenizowany, 2 żółtka (białka zostawiamy do piany), cukier lub słodzik, cukier waniliowy, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masło rozpuszczamy i ostudzone dodajemy do masy i jeszcze chwilę mieszamy. Białka ubijamy na pianę z czubata łyżką cukru i również dodajemy a następnie miksujemy na wolnych obrotach żeby się wszystko ładnie połączyło. Blaszkę (kwadratową bądź okrągłą) smarujemy masłem, wlewamy masę i pieczemy w tem. 200C przez ok 30-40 min. (czas i temp. zależy od piekarnika), sprawdzając co jakiś czas konsystencję. Ciasto po upieczeniu nie powinno byc zbyt ścisłe. Ja zostawiam je do ostygnięcia w piekarniku.
Mus:
Truskawki rozmrażamy (ale żeby nie zrobiła się z nich mamałyga :) ) i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier i jogurt i miksujemy. Mus nie powinien być zbyt rzadki ! Galaretkę rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy mus z galaretką, wylewamy na ostygnięty sernik i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
Smacznego :)
Potrzebne przybory:
Wysokie naczynie, mikser, blaszka.
Jak podawać?
W/g innych sposobów podania mus możecie zrobić bez galaretki i wylac go pojedynczo na poszczególne kawałki jeszcze ciepłego sernika. Tak czy inaczej PYCHOTA !
Uwagi:
Ciasto może być mniej lub bardziej kaloryczne zależy ile produktów 'light' dodacie. Jest napewno ciekawą alternatywą dla normalnych serników.
Ja mój apetyt na deserki zaspokajam gerberami i bobovitkami, pycha i idealne na lekką kolację.
A ciasto marchewkowe popieram, jest cudowne, ale niestety je się je nałogowo, więc w tym sensie nie polecam:)
Witam wszystkie forumowiczki :D
Mam dla was przepis na krakersowy deser z mandarynkami
Na 8 porcji potrzeba : opakowanie Super Krakersów Koktajlowych Lajkonika (albo innych, byly były takie maleńkie)m pół puszki skondensowanego, niesłodzonego mleka, jedną galaretkę agrestową, trzy mandarynki.
Galaretkę należy rozpuścić w 2/3 szklanki wody i ostudzić. Skondensowane mleko schłodzić, przelać do wysokiego naczynia, ubijać mikserem na sztywną pianę, dodając po trochu galaretkę (połowę zostawić do dekoracji !). Kawałki pergaminu zwinąć w ruloniki, skleić plastrem i nałożyć na krakersy tak, żeby powstały mini tubki. Do tych tubek wkładamy masę mleczną, przykrywamy krakersikiem, polewamycienką warstwą galaretki i schładzamy. Przed podaniem ozdabiamy cząstkami mandarynek.
I jeszcze jeden, na jabłuszka z bakaliami
Na 4 porcje potrzeba : dwóch kwaskowych jabłek, jedno opakowanie śmietankowego twarożku (u mnie w sklepie sprzedają takie 200 g), sok z połowy cytryny, pół szklanki ugotowanego na sypko, długoziarnistego ryżu, 10 dag bakalii : rodzynek, migdałów, orzechów, suszonych śliwek i moreli, 5 dag kandyzowanych owoców.
Jabłka dokłądnie opłukać, wytrzeć, ostrym nożem przekroić na pół. Nie obierać ! Wyjąć gniazda niasienne, skropić sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał. Ugotowany i ostudzony ryż starannie wymieszać z twarożkiem. Bakalie umyć w ciepłej wodzie, osączyć, rozdrobnić i wymieszać z twarożkiem i ryżem. Masą napełnić połówki jabłek, ułożyć je na blasze. Wstawić na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypać kandyzowanymi owocami. Jabłek nie musi się zapiekać, bo deser jest dobry także na zimno, ale ja, jako przedstawiciel zmarzluchów, wolę go na ciepło :) A, jedna porcja to 310 kcal.
juz je sobie zapisałam :lol:
A więc smacznego :)
Witam wszystkie forumowiczki w ten piękny, zupełnie biały wieczór (czy wasze miasta też tak zasypało ? !!!!).
Przepis na owocowy puchar :
Około 1 kg różnych owoców (maliny, poziomki, jagody, agrest, porzeczki, truskawki), 2 naturalne jogurty, małe opakowanie śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta szafranu, łyżka posiekanej zielonej mięty, 2-3 małe gałązki zielonej mięty do przybrania
Jogurt dokładnie zmiksować ze śmietanką i szafranem namoczonym w łyżce gorącej wody oraz cukrem pudrem, wymieszać z posiekaną miętą, wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Umyte owoce rozłożyć do pucharków, polać schłodzonym sosem, udekorować gałązkami mięty. 100 g przysmaku to 65 kcal
Cześć dziewczyny, coś nam ostatnio wątek zarasta pajęczynami, więc dodaję nowy przepis i liczę też na WAS :lol: !!!
Przysmak cytrusowy
Składniki: mango - ananas świeży - czerwona pomarańcza - świeży imbir - różowy grejpfrut - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 1/2 szklanki wody.
Wychodzi 6 porcji, każda zawiera 160 kcal.
Na dużej patelni cukier, masło i wodę zagotować na gęsty sos; owoce (oprócz mango) obrać ze skórki i pokroić w grube plastry; plastry wrzucić na gęstniejący sos; obsmażać 1-2 minuty z każdej strony; podawać na gorąco.
Oleńko, Twoich przepisów to nikt nie przebije...
cisza zapadła bo nam głupio, że nie mamy co dodać :)
No ale jak na coś wapdniecie to dajcie znać :D
ja wpadłam na interia.pl na przepisy deserów :)
podaję linki, może wyszperacie tam dla siebie coś więcej
TORCIK MALINOWY
porcja torciku 160 kc
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/pr...ews?inf=541371
BRZOSKWINIE Z LODAMI
porcja 150 kc
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/pr...ews?inf=541372
poprawka :oops: to ten sam torcik, na który przepis wcześniej podała Oleńka :oops: juz nawet w necie nie ma nic, czego Oleńka nie podała :D
wygrzebałam w swojej biblioteczce książkę "najlepsze przepisy diety 1000kc"
szperam w deserach
zaraz coś przepiszę....
z gatunku 100kc i mniej na ciepło:
zabajone
4 porcje
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki słodziku
- 3 łyżki sherry
jaja wbić do dośc dużej miski, dodać słodzik, wlać sherry. umieścić nad garnkiem z gorącą wodą i ubić na gęstą, jasną pianę. spróbować i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. przełożyć do miseczek i natychmiast podawać.
melon na ciepło z imbirem
4 porcje
- 1 melon
- 1 łyżka startego świeżego imbiru (hmmm z tym chyba będzie najtrudniej)
- 1/2 szkl wytrawnego białego wina
- 1 laska cynamonu
- słodzik
- 4 łyżeczki chudego twarożku
melona obrać, przekroić na pół, usunąc pestki, pokroić na 8 kawałków. wino wymieszać z imbirem i cynamonem w rondelku, dosłodzić do smaku. doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 minuty.dodać melona i gotować jeszcze przez 2 minuty. kawałki melona ostrożnie przełożyć na ogrzane talerze, trzymać w ciepłym miejscu. zwiększyć ogień, gotować aż połowa płynu wyparuje. polać melona, podawać z łyżeczką twarożku.
omlety 3 rodzaje - w zal od dodatku
2 porcje, ok. 100 kc lub mniej każda
- 1 duże jajo
- słodzik
- 1 łyżka wody
- odrobina margaryny
dodatki:
1) 4 łyżeczki niskosłodzonego dżemu
2) 100g pokrojonych w plasterki truskawek
3) 1 obrane posiekane kwaśne jabłko, 2 łyżeczki wody, szczypta cynamonu (razem poddusić)
żółtko ubić ze szczyptą słodziku i łyżką wody. białko ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałej masy, mieszając łyżką. odrobinę tłuszczu roztopić na małej patelni, wlać połowę masy jajecznej i smażyć, aż spód się zarumieni. wstawić do piekarnika i pioec, aż omlet podniesie się i nabierze złotej barwy. nałożyć dodatek, założyć na pół, oprószyć słodzikiem i natychmiast podawać. z resztą masy jajecznej postąpić tak samo
krem waniliowy
4 porcje
- 2 jaja
- 1 łyżeczka słodziku
- 2 szkl podgrzanego odtłuszczonego mleka
- kilka kropli esencji waniliowej
jaja ubić ze słodzikiem. ubijając wlać podgrzane mleko. w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić esencją waniliową. włożyć naczynie do blaszki do pieczenia, zalać zimną wodą na wysokość 1 cm. piec w temp 150 stopni przez około 1 godzinę, aż stężeje. podawać na ciepło
można zamias e. waniliowej dodać esencji migdałowej lub cynamon i odrobinę startej skórki z pomarańczy
desery 100 kc lub mniej, na zimno
deser truskawkowo-bananowy
4 porcje
- 225 g dojrzałych truskawek
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- 4 małe dojrzałe banany
- 1 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
dwie przepołowione truskawki z ogonkiem zachować do przybrania.pozostałe zmiksować z bananamii dżemem na pulpę, dodać jogurt, miksować jeszcze przez chwilę. przełożyć do miseczek, przybrać połówkami truskawek i schłodzić przed podaniem.
twarożek z owocami
4 porcje
- 225g świeżych owoców (truskawki, maliny, nektarynki albo brzoskwinie)
- 225g odtłuszczonego twarogu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- słodzik
4 owoce zachować do przybrania, resztę rozgnieść, wymieszać z twarożkiem. doprawić sokiem z cytryny, w razie potrzeby dosłodzić do smaku. przełożyć do miseczek, schłodzić i podawać przybrane owocami.
sałatka z melona i kiwi
4 porcje
- 1 mały melon
- 4 obrane kiwi
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 gałązki mięty
- kilka małych listków mięty
melona przekroić na pół, wybrać miąższ, przełożyć do miski, dodać dwa pokrojone w plasterki owoce kiwi. pozostałe dwa kiwi zmiksować z sokiem jabłkowym i miętą. przecisnąć przez sito nad miską z owocami, żeby usunąc pestki.wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę , przybrać listkami mięty i podawać.
koniec na dzisiaj :)
może coś się z tego przyda :)
paaaa
Amerykańskie ciasteczka z müsli
- 1 filiżanka miękkiego masła
- 1 filiżanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 2 filiżanki mąki
- 1 filiżanka wiórków kokosowych - 2 filiżanki müsli z rodzynkami, orzechami itp.
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki soli
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej mikserem) Dodać jajko. Mąkę wymieszać z sodą i solą, przesiać do masy, wymieszać.
Dodać wiórki i müsli wymieszać łyżką( będzie bardzo gęste). Nakładać małe porcje na posmarowaną tłuszczem blachę zachowując ok. o,5 cm odstępu. Piec w 180 stopniach ok.10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.. Gdy ostygną przechowywać w zamkniętej puszce na ciasteczka.
UWAGA: ciasteczka są po prostu przepyszne!!!
olenka, jak juz wszyscy tu mowia, tak i ja powiem: swietne przepisy:) jak mamuski nie bedzie dlugi czas w domu to upichce cos, bo pod jej obecnoscia.. eh.. przerazi sie:) a na wczesniejszych stronach bylo coso ryzu z jablkami.. i nie jestem pewna czy dobrze mysle, co do ich przygotowania... utrzec jablka, ugotowac ryz. potem do szklanego naczynia dac warstwe ryzu potem jablek ryzu jablek a na koniec cynamon, tak?:> jesli chodzi o gotowanie to lubie ale gorzej z efektami:>
Serek waniliowy Campina+wiorki kokosowe+rodzynki.
BraqNiq dobrze kombinujesz z tym ryżem :)
Złote owsiane ciasteczka z bakaliami
Składniki Przepis
500 gram płatków owsianych (górskie najlepsze)
250 gram cukru
125 gram masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka (jak wielkie te jajca to 2)
ok. 10 kropelek olejku migdałowego
garstka rodzynek, pokrojone orzechy, migdały, płatki kokosowe
Te ciasteczka przygotowuje się w 15 minut.
Należy po prostu wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść razem z bakaliami. Trzeba tylko pamiętac o tym, żeby płatki owsiane były raczej drobne, sypkie i kruche. Z wielkich, grubych i twardych płatków nic nam nie wyjdzie, bo nie wymieszamy ich równo z łuszczem i jajkiem.
Teraz trzeba dużą blachę wyłożyć sreberkiem do pieczenia i niczym jej nie smarować, tylko łyżką nakładać ciasteczka w odległości centymetra od siebie. Prawie nie rosną w piekarniku, dlatego mogą leżeć tak blisko.
Ciacha pieczemy na bardzo jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 150-160 stopni. Piekarnik gazowy może być troszkę cieplejszy. Wyjmujemy je z piekarnika, gdy lekko puknięte palcem nie będą kleiste. Cieplutkie powinny być na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie.
Ciasteczka można długo przechowywać, mają niepowtarzalny smak. Oczywiście najlepsze były w wykonaniu babci :-)
Ciasteczka chłoną wilgoć z powietrza, dlatego naprawdę pyszne robią się na drugi-trzeci dzień. Od razu po upieczeniu stwardnieją, ale zapakowane w woreczek foliowy, w którym zostawimy otwór, zmiękną.
:) ja mam takie pytanie co prawda nie dotyczy zdrowych deserow ale licze ze ktos mi odpowie:) w sobote wybieram sie na grila. no i ide w tygodniu po miesko itp i wszysko pieknie ladnie tylko.... :arrow: na grila mam dac surowy kawalek piersi czy filetu czy jak?!?! przecierz on sie bedzie z godzine piekl.... czy wczesniej go ugotowac?:>
ale pytanie... :oops: :P
Sobota jest dziś, ale może zdążyłam ;)Cytat:
Zamieszczone przez BraqNiq
TYLKO umyte, surowe, pokrojone i wysuszone ( papierowym ręcznikiem np) mięsko ( pierś, udko, skrzydło - co lubisz) aby było smaczniejsze możesz je natrzeć przyprawami, suszonymi ziołami, wyciśniętym czosnkiem - wg gustu oraz ODROBINĄ oleju. wstaw je do lodówki na min 2 godz., aby nabrało aromatu i ... na ruszt :D
smacznego !!!!!!
ps. mięso drobiowe robi się szybciutko - nie obawiaj się :)
jako deserek jem:lizacki cupa cups:)mniammm i tylko 35kcal:D gumy Airways porzeczkowe mniaaam:Di owocki z jogurtem naturalnym Tola z biedronki:D
gdzie wy kupujecie mąkę razową.... ???
chciałam zrobić dzisiaj to ciasto marchewkowe. byłam w dwóch wielkich supermarketach a mąki razowej ani widu ani słychu ...
zobacz w sklepie ze zdrowa zywnoscia:-)
ano... genialny pomysł...
wyszłam z założenia ze skoro w marketach mają makaron razowy to i mąkę razową powinn mieć..
nadziejka dzięki tobie przypomniałam sobie ze w moim miescie istotnie jest cos takiego jak "sklep ze zdrową żywnością" :lol: jakoś do tej pory nie zwracalam na niego zbytniej uwagi hihi :lol:
soszki bardzo dziekuje za szybka odpowiedz:) zdarzylas bo ten gril jest za tydzien.. zapomnialam dodac ze bedzie on za tydzien:P tak czy siak dziekuje:)
iekawy przepis na ... marchewkową chałwę !
25 dag marchewek, 1 szklanka cukru białego lub pół szklanki cukru brązowego,
1/2 szklanki mleka, 8 pokrojonych orzechów nerkowca (próbowałam też z ziemnymi),
3 płaskie łyżki margaryny
Marchewkę zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Rozgrzej łyżkę tłuszczu,
włóż startą marchewkę i smaż 5 minut. Wlej mleko i wodę, gotuj ok. 15 minut.
Następnie dodaj cukier, ewentualnie trochę kardamonu. Wymieszaj, a gdy masa
zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj pokrojone, uprażone na patelni
orzechy. Gdy zastygnie, pokrój w kostkę.
Lody jogurtowe
1,5 szklanki chudego jogurtu, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka drobno startej
skórki cytrynowej, 2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek (mogą być
z mrożonek).
Wymieszaj jogurt z cukrem, gęste sitko wyłóż kilkoma warstwami gazy,
umieść je nad miską i ostrożnie wlej jogurt. Przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby wypłynął
nadmiar wody. Następnego dnia, gdy jogurt zgęstnieje, połącz go ze skórką
cytrynową i wstaw na godzinę do zamrażalnika. Następnie Wymieszaj, przełóż do miseczek
i udekoruj truskawkami.