Worrygirl,polecam zioła do sałatek. Ja tym posypuję nawet kanapki :) Smakuje dużo lepiej i zawiera od razu mieszankę m. in. bazylię którą uwielbiam :).Cytat:
Zamieszczone przez worrygirl
Wersja do druku
Worrygirl,polecam zioła do sałatek. Ja tym posypuję nawet kanapki :) Smakuje dużo lepiej i zawiera od razu mieszankę m. in. bazylię którą uwielbiam :).Cytat:
Zamieszczone przez worrygirl
dużo przypraw ma składniki E i wiecie co, czytam własnie tabelę z nata z tymi składnikami i sprawdzam skład rzeczy które ma w domu i eee... :shock: normalnie zatyka mnie
Ja uwielbiam np. wciąc sobie pieczywko Wasa z serem fetą light,pomidorkiem i posypane ziołami.Mniam
przyprawy?
moj Patryk lubi kombinować... róznie miesza te wszystkie paczuszki... :lol:
ja jestem fanką... pieprzu. :D
dobry jest czerwony...-cayene- jest naprawdę pieprzny. dobry dla mnie jak gotuje zupę.
bo...moje kubki smakowe...kazałyby czarnego pieprzu wsypać czubata łyche...
a czerwonego wystarczy tylko pół
:wink:
biały- do rybek i niektórych sosów...
a czarny? a czarny jest dobry na wszystko!
jesli na słodko to cynamon, a jakże!
lubie tez bazylie, oregano, kminek
uwielbiam czosnek...w duzych ilościach
do kapusniaku...masę kminku!
rosmaryn...na grillowanym mięsku jest bomba... najlepiej świeży...fajnie sie wtedy przykleja do mięska i robi sie chrupiący :D
Dlatego zioła są bezpieczniejsze. Nie ma co tam wtykać chemii - po prostu podsuszone rozdrobnione zioła :)Cytat:
Zamieszczone przez worrygirl
AAniAA19 - podziwiam. Ja nie mogę jeść ostrego - od razu mnie obsypuje nastepnego dnia. A może twoje kubki smakowe już się stepiły i nie czujesz ;) dlatego potrzebujesz az tyle pieprzu wsypac? ;)
emkr... - obawiam sie ze tak jest.... :lol:
pizze jam zadko,,,bardzo zadko...
ostatnio jadłam pół roku temu.
wybrałam pizza diavola = diabelnie pikantna.
i była. naprawdę. fajna, ognista. :lol:
w minioną sobotę odwiedziliśmy ta samą pizzerie.
wybrałam ta samą pizze. :D była pikantna, ale nie diabelnie :lol:
zmanierowały mi sie kubeczki :lol:
naszczęście nie muszę gotowac dla całej rodziny :lol:
z ksiazki "racjonalne żywienie człowieka" stefana bończyka :)
:arrow: czosnek - zawiera fitoncydy - maja wlasciwosci bakteriobojcze, stosowane z przeziebieniach...
:arrow: chrzan - bogate zrodlo witaminy C; zawiera fitoncydy; zawiera sinigryne, ktora podnosi strawnosci poprzez lepsze ukrwienie miesni gladkich...
:arrow: papryka ostra - zawiera witaminę C; zawiera kapsaicynę, która dziala rozgrzewająco, poprawia trawienie;
:arrow: mieta - przy zaburzeniach trawienia, wzdeciach i kolkach; dziala orzezwiajaco i moczopednie;
:arrow: szalwia - dziala przeciwzapalnie;
:arrow: tymianek - wzmaga przemiane materii;
:arrow: natka pietruszki - dobre zrodlo witaminy C;
:arrow: kminek - poprawia trawienie; jest moczopedny i mlekopedny;
:arrow: lubczyk - podnosi trawienie i apetyt;
:arrow: majeranek - herbata z majeranku dziala wykrztusnie;
jak tam czytam te wasze posty o przyprawach..to ach az mi sie zachcialo kanapeczki z pomidorkiem i feta i pieprzem, sola, papryka ostrą i koperkiem..niestety zachcialo mi sie tego na świezej bailej buleczce z maslem 8)
hehe..z masełkiem mówisz....jak ja dawno knapki z masłem nie jadłam. Poprostu odzwyczaiłam się od smarowania masła na kanapeczkę :lol:
ja ostatnio tak polubilam cynamon i bazylie ze dorzucam je do czego sie tylko da;p