laluniaa- nie ma sprawy :D ;)
polecam się na przyszłość :D
ps. ja mam słabośc do tych z kremem, a ciasta francuskiego za bardzo nie lubię :/ (dzięki Bogu ;) )
Wersja do druku
laluniaa- nie ma sprawy :D ;)
polecam się na przyszłość :D
ps. ja mam słabośc do tych z kremem, a ciasta francuskiego za bardzo nie lubię :/ (dzięki Bogu ;) )
znalazłam inny przepisik i niestety ten murzynek tez jest dosc kaloryczny...
MURZYNEK RUMOWY
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
PIECZENIE: 45 minut
PORCJA: 340 kcal
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO:
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
czubata szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka
kieliszek rumu
tłuszcz do formy
PONADTO:
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
łyżka masła
Ciasto: kakao, rum i mleko wymieszać. Margarynę zmiksować z cukrem, miksując wbijać jajka i wlać napój kakaowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy kakaowej, dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Gorzką czekoladę stopić z masłem. Białą czekoladę stopić i wymieszać z lekko ubitą śmietaną kremówką. Przestudzony placek wyjąć z formy i polać gorzką czekoladą. Następnie z białej czekolady wylać nieregularne okręgi.
ale to to jeszcze nic. Taki zwykly tort np:
Tort Fedora
Porcja: 852 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 10 porcji
Spód:
po 200 g masła, cukru i czekolady w proszku
laska wanilii
Przełożenie:
1,5 szklanki mielonych migdałów
szklanka cukru
sok z całej cytryny
Pomada:
3 tabliczki mlecznej czekolady l szklanka śmietanki (12 proc.)
Wanilię rozkroić. Wyskrobać ze środka miąższ. Masło utrzeć z 200 g cukru na pienistą masę. Dodać czekoladę i wanilię. Ucierać jeszcze 10 minut. Masę nałożyć na wyłożony aluminiową folią spód tortownicy.
Migdały utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po kropli sok z cytryny. Migdałową masę ułożyć cienką warstwą na czekoladowo-maślanym spodzie.
Czekoladę pokroić w małe kawałki, zalać śmietanką i stopić na małym ogniu cały, czas mieszając. Gdy pomada zgęstnieje, polać nią tort i po ostygnięciu wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
to prawie dzienny limicik dietkujacych na tysiaczku :wink:
:arrow: Aniołku, juz proszę nic nie mów :wink:
dziś sie skusiłam na suchy kawałek murzynka :oops: moja wina :!:
dobrze, ze juz się skończył... ufffff....
ale i tak przegiełam zjadłam ze 2000 kcal :cry: :oops: :evil:
ja znalazlam gdzies ze 100g murzynka ma 440kcal, ale to chyba troche za duzo :wink: pozdrowka:****
oj porcja tortu ma aż tyle kcal :shock: :shock: :shock:
wow
no comment poprostu :]
ale chyba w taki dzień lepiej nie liczyć kalorii ;)