andrut z płatkami owsianymi (15, 260)
babka drożdżowa z rodzynkami (20, 138)
babka parzona (20, 146)
bezy (6, 63)
białkowiec 20, 191)
biszkopt na białkach (4, 82)
bułki maslane (20, 116)
bułki słodkie (20, 117)
ciastka serowe z jabłkami (15, 248)
ciastka z pumpernikla (10, 175)
ciasto drożdżowe (20, 166)
ciasto drożdżowe z marchwią (20, 174)
herbatniki (10, 212)
keks jabłkowy (20, 173)
keks makowy (20, 158)
makaroniki z płatków owsianych (10, 144)
pierniczki kruche (20, 143)
piernik jabłkowy (20, 203)
piernik z marchwią (20, 201)
piernik z powidłami (15, 245)
placek drożdżowy z dynią (20, 132)
placek makowy z białek (20, 223)
rogale (20, 130)
rogaliki z marmoladą (20, 177)
rolada biszkoptowa z marmoladą (10, 93)
sernik na białkach (10, 233)
tarta serowa (10, 176)
tarta z jabłkami (10, 173)
torcik z jabłkami (15, 234)
tort jabłkowy na waflach (10, 248)
wafle z masa kaimakową (20, 147)
Pierwsza liczba w nawiasie to ilośc porcji, a druga to kaloryczność 1 porcji)
Tort jabłkowy na waflach:
Składniki (10 porcji w gramach i miarach gospodarczych):
- jabłka (średnie) 1000 (10 szt.)
- cukier 240 (1 szklanka)
- rodzynki 100 (1/2 szklanki)
- cytryna - sok 80 (1 szt)
- skórka pomarańczowa - smażona 50 (1/4 szklanki)
- wafle 200 (1 paczka)
Umyte jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cukrem i usmażyc na gęsta masę. Dodać rodzynki, drobno pokrojoną skórke pomarańczową, sok z cytryny i wymieszać. Wafle smarować masą, nakładac jeden na drugi. Ostatnia warstwę przykryc waflem, przycisnąć deseczką i pozostawic w chłodnym miejscu do stężenia. Torciki można polukrować.
Wartośc odżywacza 1 porcji:
kcal 248
białko 2g
tłuszcz 0,2 g
węglowodany 59,6g
błonnik pokarmowy 2g
sód (bez dodatku soli) 7 mg
wapń 16 mg
żelazo 0,78 mg
wit A 8 ug
wit B1 0,06 mg
wit B2 0,4 mg
wit C 9 mg
cholesterol 0
Keks jabłkowy:
Składniki (20 porcji w gramach i miarach gospodarczych):
- jabłka 600 (6 szt.)
- cukier 240 (1 szklanka)
- mąka 400 (ok. 2 szkl)
- białko jaja 60 (2 szt)
- olej sojowy lub słonecznikowy 90 (6 łyżek)
- cukier puder 10 (1 łyżka)
- masło 5 (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona 5 (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia 5 (1 łyżeczka)
- cukier waniliowy 5 (1 łyżeczka)
Jabłka obrane, pokrojone w gruba kostkę zasypac cukrem, wymieszać i odstawić. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, piane ubitą i cukrem waniliowym, wymieszać. Ciasto włożyc do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Upiec, a następnie posypać cukrem pudrem
Wartośc odżywacza 1 porcji:
kcal 173
białko 2,1 g
tłuszcz 0,8g
węglowodany 30,3 kcal
błonnik pokarmowy 0,7g
sód 7 mg
wapń 5 mg
żelazo 0,3 mg
wit A 3ug
wit B1 0,04 mg
wit B2 0,02 mg
wit C 2 mg
cholesterol 1 mg