Strona 1 z 506 1 2 3 11 51 101 501 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 5051

Wątek: Ile to ma kcal? Masz wątpliwości, pytania pisz TUTAJ!

  1. #1
    Awatar natalka86
    natalka86 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-09-2004
    Mieszka w
    okolice Warszawy
    Posty
    66

    Domyślnie Ile to ma kcal? Masz wątpliwości, pytania pisz TUTAJ!

    Zauważyłam, że większość topików zakładanych w tym dziale zadaje to własnie pytanie. Wpadłam na pomysł, żeby nie zakładać nowych, odzielnych tematów typu "Ile kcal ma bułka, kisiel, budyń, jogurt itd". Jeśli ktoś będzie miał jakieś wątpliwość, pytania, niech pisze o tym tutaj a dostanie odpowiedź. Wiemy, że jest opcja SZUKAJ i tabela kaloryczna na tej stronce ale i tak mało osób z nich korzysta. Żeby choć trochę zmniejszyć bałagan zakładam ten topik.

  2. #2
    yasminsofija Guest

    Domyślnie

    wreszcie ktos madry... a czy moderatorzy nie mogli o tym pomyslec? natalko chyle czola

  3. #3
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    No w sumie fakt, ale sam temat tego forum jest taki, że nie sądzę, by to sie przyjęło na stałe (zajrzyjcie w archiwum, było sporo zakładanych takich OGÓLNYCH topików na wszystko co nam przyjdzie do głowy jeśli chodzi o kaloryczność)

  4. #4
    Awatar pris
    pris jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-02-2005
    Mieszka w
    Małopolska
    Posty
    105

    Domyślnie

    Dobrze by było jakby się wszystko mieściło tutaj, ale przez to wele "niecierpiących zwłoki" pytań zostanie pominiętych albo odpowiedź będzie opóźniona ... :/
    Mnie osobiście bardzo irytują kolejne pytania o jakieś bzdury, co wystarczy poszukać w internecie, no ale...
    Na diecie od zawsze na portalu - od 2005.
    Wzrost: 177, wiek: 29. [MÓJ WĄTEK]

  5. #5
    Sylvatica jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    No to; ile kalorii ma taka grahamka zwykła, ale posypana sezamem? Czy to zwiększa jej zwykłą kaloryczność i o ile?
    Dziękuję.

  6. #6
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja bym policzyła po swojemu:

    grahamka (1 szt - 50g) - 125 kcal
    NAJWYŻEJ 5 gram sezamu - 29 kcal, ale myślę, że mniej niż 5 gram

  7. #7
    Awatar natalka86
    natalka86 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-09-2004
    Mieszka w
    okolice Warszawy
    Posty
    66

    Domyślnie

    Sylvatica kaloryczność jest większa jednak o ile dokładnie to nie wiem. Poza tym gadzam się z Qwerq, czyli nic nowego nie napisałam

  8. #8
    hypnotic jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jak liczycie kalorie za jabłka..?
    Bo spotkałam się z duzymi rozbieznosciami..;/

  9. #9
    Awatar natalka86
    natalka86 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-09-2004
    Mieszka w
    okolice Warszawy
    Posty
    66

    Domyślnie

    Bardzo rzadko jem jabłka, bo raczej mi nie smakują ale jeżeli już się zdarzy, to liczę według tabeli na tej stronie, czyli jabłko150g - 75 kcal. Z resztą wszystko licze według tej strony

  10. #10
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja po prostu ważę jabłka i przeliczam kalorycznośc ze 100 gram na wagę, która ma jabłko. Warto zaopatrzyc sie w wagę kuchenna, bo waga podana w tabelach kalorycznych (np. że jabłko ma 150 gram) są często mało adekwatne do sytuacji faktycznej. Ja kupuję zawsze duże jabłka (nie jakies mikroskopijne), wtedy ważą one około 200-300 gram.

    PS. polecam jabłuszka zapiekane (wiem, ze niektórzy słodzą je, dodaja konfitury, dżemy, bakalie albo bitą śmietanę, czy cynamon, mi jednak najbardziej smakują same, nie wyobrażam sobie np słodzic takiego upieczonego jabłka, bo robi sie ono po upieczeniu baaaardzo słodkie). A mój przepis? Całe jabłko przecinam nożem do 2/3 głebokosci tak, jakbym chciała poprzecinac na ćwiartki i wkładam do mikrofalówki na kilka minut. Robi się z niego słodki mus jabłkowy, ale nie lubię też zbytnio spieczonych, bo się rozciaprają. Można też owinąc w folię aluminiowa i włożyc do piekarnika, POLECAM

Strona 1 z 506 1 2 3 11 51 101 501 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •