-
Grejpfruty
Owoce cytrusowe są w okresie zimowym najlepszym źródłem witaminy C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej. Substancje pektynowe owoców cytrusowych poprzez właściwość wiązania metali usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, kadm. Pewne ilości błonnika i pektyn zawierają też naturalnie mętne soki z owoców cytrusowych. Odpowiedzialny za aromat owoców cytrusowych, w tym głównie pomarańczy D-limonen posiada też właściwości przeciwnowotworowe. Również zawartym w cytrusach flawonoidom, w tym gorzkiej narynginie występującej w grejpfrutach przypisuje się działanie antynowotworowe.
Czy po obraniu owocu ze skórki, pracowicie oddzielałaś białe włókienka od miąższu? Jeśli tak, to bardzo wielka szkoda, bo tym samym pozbawiałaś swój organizm tego, co najlepsze. W zewnętrznej warstwie miąższu tkwią bowiem bioflawonoidy, które - niczym najlepsi ochroniarze - otaczają ciasnym kordonem nasze komórki, chroniąc je przed wniknięciem szkodliwych wolnych rodników. Według najnowszych badań to właśnie one w decydującej mierze przyczyniają się do powstawania raka i zawału serca. Cytrusy, a przede wszystkim grapefruit, zawierają beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.
Ekstrakt zawarty w miąższu i pestkach grejpfruta działa niszcząco na około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz na ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych.
Najwięcej zalet dla osób odchudzających się mają grejpfruty. Składniki w nich zawarte przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi. Zapobiegają też utlenianiu się złej frakcji cholesterolu (LDL), odpowiedzialną za powstawanie miażdżycy.
http://www.dieta.pl/news.asp?ID=198
No właśnie. Ja uwielbiam grejpfruty. Tylko 20-23 kcal w 100 gramach. W tabelach kalorycznych, jest podane najczęściej, że 1 grejpfrut bez skórki (350g) to 70-80 kcal. I właśnie, ważycie tego grejpfruta przed czy po obraniu? (te 350g to dla grajpfruta ze skórką czy bez?).
I jeszcze jedno pytanie, albo raczej prośba. Może ktoś z was ma jakies informacje na temat tego, czy WSZYSTKIE grejpfruty mają tę samą kaloryczność. Chodzi mi o ich kolory: są żółte (z żółtym miąższem), pomarańczowe (z czerownym miąższem), zielone (z limonkowym miąższem)
A w ogole zachęcam do jedzenia cytrusów w zimie (pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty) no i bananów :]
A grefpfrut i ananas to owoce, które mają działanie wspomagające dietę (mają silne właściwości przeczyszczające - zreszta jak pewnie zauważyliście sa głównym składnikiem większości środków odchudzających)
-
ja mam taka fajna wyciskarke do cytrusow i sobie co 2 dzien robie soczek wlasnie z grapefruita(czerwonego) i z pomaranczy :) pychotka!!!!!!!!!
-
Ja też baaardzo lubię cytrusy,ale najbardziej przepadam za pomarańczami,mandarynkami,ale grejpfruty staram się jeść jak najczęściej :D
Bo rzeczywiśćie bardzo dobrze działają na przemianę materii i mają same plusy :wink:
Chociaż są troszkę kwaskowate... :? Kiedyś jak byłam mała to dziadek zawsze mi je moczył w cukrze :lol: Ale teraz na diecie to raczej nie wypada :wink:
-
W tabeli kalorycznej jest podany grejpfrut bez skórki(czyli po obraniu :wink: )ważący 350 g=70 kcal
JEDZMY JAK NAJCZĘŚCIEJ GREJPFRUTY :!: :!: :!: :wink:
-
a wiecie, ja chyba najbardziej lubię mandarynki (z cytrusowych), one tak pięknie pachną...zawsze kojarzą mi się z wigilią...z choinką...jestem jeszcze dzieckiem :mrgreen:
-
ja zawsze jem grejpfruty gdy jestem u babci - ma cukrzyce i te owoce najlepiej na nia wplywaja
-
A ja wlasnie pochlonelam 3 mandarynki a zaraz pojde jeszcze po pomarancza. A jutro zaopatrze sie pyszne grejpfruity. Ja najbardziej lubie z rana soczek z grejpfruita, pomaranczy i cytryny, oczywiscie wlasnej roboty, super dodaje energii :D
-
Zachęcam do jedzenia grejpfrutów. Oto przepisiki na dania z grejpfrutami:
Macedonia
Składniki
2 pomarańcze, grejpfrut, cytryna, 2 banany, 2 jabłka, 6 połówek brzoskwiń z puszki, 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki cukru, 50 g koniaku, szklanka bitej śmietany
Sposób przyrządzania
Wszystkie świeże owoce obrać ze skórki. Cytrusy podzielić na cząstki (z cząstek grejpfruta ściągnąć gorzką błonę). Resztę świeżych owoców rozdrobnić w dowolny sposób, a następnie włożyć do szklanej salaterki. Suszone śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, brzoskwinie z kompotu odcedzić, pokroić w paski, wymieszać z owocami w salaterce. Sok z kompotu osłodzić, wymieszać z koniakiem i polać owoce. Ochłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną, posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka antycholesterolowa
Składniki
Pół awokado, czerwony grejpfrut, 2 niewielkie ziemniaki, jasna część pora, sok z połowy cytryny, łyżka kiełków pszenicy, pół szklanki jogurtu, kilka listków sałaty, łyżeczka miodu, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić na ósemki. Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki. Awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem cytryny. Por umyć, pokroić na cienkie talarki. Na umytych i osuszonych liściach sałaty ułożyć składniki sałatki, polać jogurtem wymieszanym miodem i przyprawami. Posypać kiełkami.
1 porcja zawiera: 4, 8 g białka, 6 g tłuszczu, 4 g błonnika, 4 mg cholesterolu.
Galaretka
Składniki
4 mandarynki, 2 banany, czerwony grejpfrut, kiść zielonych winogron, 2 szklanki soku z pomarańczy, 4 łyżki żelatyny, kieliszek białego wina
Sposób przyrządzania
Owoce obrać, mandarynki podzielić na cząstki, grejpfrut na kawałki, banany na plasterki. Z soku, żelatyny i wina przygotować galaretkę. Owoce ułożyć w formie budyniowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przed wyłożeniem na półmisek formę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy galaretkę łatwiej będzie wyjąć z formy.
Sałatka "Tropicana"
Składniki
Ananas (ok. 60 dag), 2 banany, czerwony grejpfrut, 4 rambutany, łyżka cukru, 2 łyżki rodzynków, kieliszek likieru pomarańczowego
Sposób przyrządzania
Ananas przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając pióropusz. Wyciąć twardy rdzeń i po kawałku miąższu. Grejpfrut i rambutany umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać sparzone i osączone rodzynki. Wszystkie owoce wymieszać w misce, skropić likierem. Włożyć do wydrążonych połówek ananasa, posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka egzotyczna
Składniki
3 pomidory, duża puszka pędów bambusowych, pół puszki głąbów karczochów, grejpfrut, cytryna, filiżanka sosu vinegret, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Osączyć i opłukać pędy bambusowe i karczochy. Pokroić pomidory w plasterki, pędy w krążki, głąby karczochów oraz obranego grejpfruta w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny i wymieszać. Sos połączyć z musztardą i przyprawami i podać w sosjerce.
Fantazja
Składniki
Główka zielonej sałaty, 4 plastry ananasa z puszki, po jednym strąku papryki: czerwonej, zielonej i żółtej, grejpfrut, małe grono ciemnych winogron.
Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego, po 2 łyżki soku z ananasa i cytryny, sól
Sposób przyrządzania
Ananasa pokroić na kawałki, paprykę oczyścić, pokroić w paski, winogrona przekroić na połówki. Grejpfrut obrać, podzielić na większe cząstki, zdjąć z nich błonkę, a miąższ pokroić. Sałatę umyć, porwać na kawałki, wymieszać z owocami i papryką. Sok z ananasa i cytryny wymieszać z oliwą i solą, polać surówkę. Podawać do dań z indyka, kaczki, pieczeni wieprzowej.
Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrusowym
Składniki
1 kg polędwiczek wieprzowych, 3 łyżki soku pomarańczowego, łyżka soku cytrynowego, po 2 łyżki soku grejpfrutowego, keczupu i sosu sojowego, 2 łyżki oleju, łyżka miodu, łyżka imbiru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, grejpfrut, vegeta, pieprz
Sposób przyrządzania
W płaskim żaroodpornym garnku wymieszać soki, sos sojowy, keczup, olej, miód i imbir. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry, lekko ubić, włożyć do garnka i zalać sosem (każdy kawałek powinien być dokładnie pokryty sosem). Garnek przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Grejpfrut dokładnie umyć, obrać, pokroić na ćwierćplasterki. Mięso wyjąć z lodówki, wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec pod przykryciem około 10 min od chwili, gdy sos się zagotuje, po czym dodać grejpfrut i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać, przyprawić do smaku vegetą i pieprzem. Przykryty garnek znów wstawić do piekarnika na kilka minut. Przed wyjęciem sprawdzić, czy mięso jest miękkie. W razie potrzeby podlać odrobiną wrzącej wody i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.
Jaja z sałatką owocowo-warzywnąSkładniki
4 jaja ugotowane na twardo, pół różowego grejpfruta, mała kiść winogron, pół świeżego ogórka, mała główka sałaty, kilka gałązek natki, po łyżce majonezu i jogurtu, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Owoce i warzywa umyć, osuszyć. Winogrona przekroić na połowy, wyjąć pestki. Grejpfrut obrać z błonek, pokroić w kostkę. Ogórek obrać, również pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić. óółtka rozdrobnić widelcem. Połowę żółtek wymieszać z pokrojonymi składnikami sałatki i sosem, nałożyć do białek. Jaja ułożyć na liściach sałaty, posypać pozostałymi żółtkami, udekorować natką.
Grejpfruty z serem
10 dag pieczeni
2 czerwone grejpfruty
pół róży brokułów
10 dag żółtego sera
5 łyżek niskotłuszczowego majonezu
1 łyżka pestek słonecznika
Brokuły umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Osączyć wystudzić. Pieczeń i ser pokroić na cienkie plasterki, z plastrów sera foremką wyciąć gwiazdki. Grejpfruty umyć, obrać, zdjąć również białą skórkę, pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu na przemian z plastrami mięsa. Na wierzchu ułożyć podzielone na małe różyczki brokuły i gwiazki z sera. Sałatkę polać sosem majonezowym, posypać pestkami słonecznika.
Sałatka z grejpfruta i cykorii
2 cykorie
1 różowy grejpfrut
kilka ciemnych winogron
2 łyżki orzechów ziemnych
4 łyżki oleju
sok z cytryny
cukier
sól
biały pieprz
Winogrona umyć. Grejpfruta obrać, miąższ wyjąć, podzielić na cząstki. Cykorię umyć, usunąć zwiędnięte liście, rozłożyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć cząstki grejpfruta i winogrona. Olej doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę. Wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki. Orzechy grubo posiekać. Podprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę tuż przed podaniem.
Bitki cielęce
Składniki:
- 80 dag zadniej cielęciny
- 2 grejpfruty
- pęczek dymki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju i masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, pokrój w piastry i lekko zbij tłuczkiem. Teraz oprósz do smaku solą i pieprzem, następnie usmaż na silnie rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż bitki do rondla, dodaj masło i drobno pokrojone dymki, wlej wino i duś na małym ogniu około 20 minut Na koniec wyciśnij sok z grejpfruta, dopraw go cukrem, wlej do mięsa, delikatnie wymieszaj i duś jeszcze 10-12 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (2 łyżki), wlej do bitek i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuń pestki, włóż do mięsa i lekko podgrzej. Tak przygotowane bitki możesz podawać z ryżem i sałatą.
Orientalna salatka owocowa
Wykonanie:
3 kiwi,
1 mango,
2 banany,
1 grejpfrut czerwony,
100 g winogron bezpestkowych,
4 plastry ananasa z puszki,
1 puszka mandarynek,
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii),
10 czeresni bez pestek,
1 lyzka soku cytrynowego,
sok z 2 pomarancz,
1 kawalek imbiru kandyzowanego,
75 ml ginu,
kilka galazek swiezej miety.
1. Swieze owoce starannie umyc. Kiwi i mango obrac, pokroic na kawalki. Grejpfruta obrac, wyciac czastki. Banany obrac, pokroic na plasterki, skropic
sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
2. Plastry ananasa pokroic na 6 kawalkow. Mandarynki i litchis osaczyc na sicie
z syropu. Imbir drobno posiekac. Z pomaranczy wycisnac sok.
3. Wszystkie pokrojone owoce wlozyc do duzej miski, dodac owoce z syropu, winogrona, czeresnie, posiekany imbir i sok z pomarancz. Wymieszac, zalac ginem.
Wstawic do lodowki na 2-3 godz.
4. Przed podaniem przelozyc do salaterki lub pucharkow. Przybrac listkami miety. Salatke mozna podawac z bezami.
Owoce z polewą karmelową
Składniki:
2 grejpfruty, 2 pomarańcze, 2 mandarynki, 2 banany, 1 łyżka soku z cytryny, 1 1/2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
Wykonanie:
Owoce myjemy i obieramy. Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrusy oczyszczamy i obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki i białe błonki; kroimy owoce w plastry i mieszamy je z bananami. Rozkładamy mieszankę do miseczek żaroodpornych, posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C przez 10-15 min, aż cukier się skarmelizuje. Podajemy na ciepło.
Słoneczny deser
Wykonanie:
2 grejpfruty,
25 dag ananasów z puszki,
3 banany,
5 dag cukru pudru,
1 kieliszek likieru pomarańczowego (40ml),
6 długich biszkoptów (tzw. szampanek),
kilka plasterków cytryny ze skórką.
Wszystkie owoce pokroić w kostkę, posypać cukrem, polać likierem i wstawić do lodówki na 40 min. Następnie przełożyć do pucharków lub "miseczek" ze skórki grejpfruta, ozdobić biszkoptami i plasterkami cytryny.
Wykwintny deser
Składniki:
- grejpfrut
- 2 banany
- porna rań cza
- winne jabłko
- sok z cytryny
- kieliszek rurnu
- 25 dag malin (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Cukru wanilinowego winiary zielone listki mięty lub melisy Przygotuj salaterkę, ułóż w niej umyte, osączone maliny, posyp je cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30-35 minut, a gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce przetrzyj przez sito. Jabłko obierz, starannie usuń gniazda nasienne. Pozostałe owoce pokrój w kostkę, usuń pestki, ułóż w salaterce, skrop sokiem z cytryny i rumem, dokładnie wymieszaj. Całość zalej następnie przetartymi malinami, przykryj, wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Deser podawaj mocno schłodzony, udekoruj go - według uznania - listkami mięty lub melisy.
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
- 60 dag filetów z piersi kurczaka
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 grejpfruty
- 2 łyżki oleju
- ćwierć łyżeczki tymianku
- łyżka ostrej mielonej papryki
- jarzynka do mięs winiary
- pieprz
Wykonanie:
Umyte i osuszone filety pokrój na równe kwadraty, ułóż w salaterce, dopraw do smaku jarzynką, pieprzem, tymiankiem. Polej następnie sokiem z połowy grejpfruta i olejem, całość dokładnie wymieszaj, wstaw (przykryte) na noc do lodówki. Boczek pokrój w równą kostkę, obrane grejpfruty podziel na cząstki (usuń pestki!). Nadziewaj na szpadki - na przemian boczek, grejpfrut, mięso kurczaka. Na koniec posyp mieloną papryką. Piecz na ruszcie, w czasie pieczenia szaszłyki skrapiaj marynatą.
Herbata z grejpfruta
Wykonanie:
6 grejpfrutów,
5 szklanek herbaty,
4 łyżki cukru
Owoce wymyć, pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką. Włożyć do salaterki, posypać cukrem, zalać mocną herbatą, pozostawić do następnego dnia. Przecedzić rozlać do szklanek. Podawać ochłodzoną.
Szaszlyczki krewetkowe
Wykonanie:
30 szt. Czas przygotow. 30 min.
30 duzych krewetek (mrozonych lub swiezych),
3 mandarynki,
2 swieze brzoskwinie,
1 grejfrut malinowy.
Galaretka:
250 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzeczki zelatyny.
1. Swieze krewetki obrac, oczyscic, umyc w solonej wodzie. Wrzucic do wrzatku,
gotowac 2-3 min. Zostawic w wodzie do ostygniecia. (Krewetki mrozone sa juz
zwykle ugotowane.)
2. Mandarynki umyc, obrac, podzielic na czastki. Brzoskwinie umyc, obrac ze
skory, pokroic w kostke o boku 1,5 cm. Grejpfrut umyc, obrac, podzielic na
czastki. Kazda czastke podzielic na 3 kawalki.
3. Zelatyne moczyc 15 min w bialym winie. Nastepnie podgrzac wino, stale mieszajac, az do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic.
4. Na wykalaczki nabijac kolejno kawalki grejpfruta, krewetke z umieszczona w
jej wglebieniu kostke brzoskwini i czastke mandarynki.
5. Szaszlyczki polac plynna galaretka i wstawic do lodowki.
Brukselka z grejpfrutem
Składniki:
- 50 dag brukselki
- 3 grejpfruty
- kilkanaście migdałów
- 3 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
- sok z cytryny
- cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Na początku oczyść z wierzchnich liści brukselkę, dokładnie opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu odsącz i odstaw do ostudzenia. Migdały po sparzeniu obierz i posiekaj. Grejpfruty obierz, podziel na cząstki i po usunięciu błonek nieco rozdrobnij.
Przygotuj sos z oleju i soku z cytryny - przypraw wedle uznania. W salaterce wymieszaj składniki sałatki z sosem.
Cykoria słodko-pikantna
Składniki:
- 3 cykorie
- grejpfrut
- 3 pomarańcze
- cytryna
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki musztardy
- sok z cytryny
- kilka liści sałaty
- kawałek (1 cm) imbiru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cykorie umyj, pooddzielaj listki, usuwając twarde końce. Grejpfrut i pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń włóknistą błonkę i pestki. Każdą cząstkę przetnij następnie na pół. Teraz obierz cytrynę, pokrój ją na plasterki, a potem na małe kawałki. Na liściach sałaty ułóż rozdrobnione owoce, polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, musztardy, utartego na tarce imbiru oraz soli i pieprzu.
Grejpfruty z pomidorami
Składniki:
- 2-3 grejpfruty
- 4 pomidory
- kilkanaście czarnych oliwek
- kiść winogron
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z cytryny
- łyżka świeżej posiekanej bazylii
- cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Grejpfruty opłucz, obierz, podziel na cząstki, usuń pestki i białe błonki, pokrój w kostkę. Pomidory - po sparzeniu i zdjęciu skórki - również pokrój w kostkę. Oliwki przepołów, wyjmij pestki. Te same czynności wykonaj z winogronami. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Sałatkę polej sosem z oleju i soku z cytryny przyprawionym do smaku solą, cukrem i pieprzem, posyp bazylią.
Sałatka cypryjska
- 2 grejpfruty
- 20 dag twardych mięsistych pomidorów
- 10 dag szynki konserwowej lub wędzonego łososia
- 20 dag miękkiego żółtego sera
- 5 dag zielonych wydrylowanych oliwek
sos:
- 3 łyżki oleju sałatkowego
- łyżka koniaku
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
Wykonanie:
Obrane grejpfruty pokrój w cienkie plasterki, usuń z nich pestki. Pomidory sparz, delikatnie obierz ze skórki, a następnie pokrój w równe piastry. Podobnie postaj z serem i szynką - także pokrój je w cienkie, niewielkie plasterki. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Na półmisku układaj na przemian plasterki grejpfruta, szynki, pomidora i sera. Całość polej sosem, posyp drobno pokrojonymi oliwkami, przykryj, wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Sałatka jugosłowiańska
Składniki:
- 2 grejpfruty
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- winne jabłko
- duża cebula
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 40 dag pieczonego kurczaka (bez skóry i kości)
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sos:
- 5 łyżek majonezu sałatkowego winiary
- łyżka soku i skórka otarta z cytryny
- łyżeczka curry
- sól, cukier
Wykonanie:
Obrane ziemniaki, jabłko i cebulę pokrój w kostkę. Tak samo pokrój mięso i obrane grejpfruty, potem dodaj łyżkę posiekanych orzechów włoskich. Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Polej sałatkę sosem, wymieszaj, przykryj, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem ozdób sałatkę pozostałymi orzechami i zieloną pietruszką.
Sałatka Krzysztofa
Składniki:
- 2 grejpfruty
- puszka kukurydzy
- mały seler
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sos:
- 2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3-4 łyżki oleju sałatkowego
- sól, pieprz, cukier
do dekoracji:
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 małe czerwone mięsiste pomidory
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Wykonanie:
Seler umyj, wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-4 minut, po czym osącz na sicie. Teraz obierz seler, pokrój go w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny i połącz z osączoną kukurydzą. Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Umyte i sparzone grejpfruty przekrój na pół, wyjmij miąższ (uważaj, by nie uszkodzić skórki!), usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką posiekanych orzechów, połącz z selerem i kukurydzą, na koniec obficie polej sosem. Przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Schłodzoną sałatką wypełnij połówki grejpfrutów, posyp pozostałymi orzechami, udekoruj ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Przygotowane grejpfruty ułóż na liściach sałaty - tak udekorowane będą prezentowały się bardzo wykwintnie.
Sałatka rybna
Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- tymianek, mięta, estragon
- szklanka wody
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 grejpfruty
- 2-3 łodygi selera naciowego
- winne jabłko
- sok z cytryny
- sól
sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego winiary
- łyżka wywaru z ryby
- po łyżce posiekanych zielonych listków melisy, mięty i tymianku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
Wykonanie:
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryte wstaw na pół godziny do lodówki. Wodę z winem, korzeniami i ziołami gotuj pod przykryciem 5-8 minut, potem włóż filety z dorsza i gotuj na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, zostaw w wywarze do ostygnięcia. Łodygi selera pokrój w cienkie paski, obrane jabłko zetrzyj na tarce do jarzyn lub pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyte i sparzone grejpfruty przekrój teraz na pół, delikatnie wyjmij miąższ, następnie pokrój go w kostkę. Z grejpfrutów usuń pestki, a następnie połącz z jabłkiem i selerem. Przestudzoną rybę osącz na sicie, pokrój w kostkę, dodaj do sałatki i polej schłodzonym sosem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, przykryj, po czym wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem ułóż w salaterce lub w połówkach grejpfrutów, udekoruj listkami mięty.
Sałatka z grejpfrutem
Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- łyżka soku z cytryny
- po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- po szczypcie suszonej mięty, tymianku
- estragonu
- mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 grejpfruty
- pół selera
- winne jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego winiary
- po łyżeczce posiekanych świeżych listków melisy, mięty i tymianku
- łyżka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
do dekoracji:
- 2 małe czerwone pomidory
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Umyte filety osusz i skrop sokiem z cytryny. Do rondla wlej półtorej szklanki wody i - po dodaniu pieprzu, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, ziół i otartej skórki z cytryny - przykryj rondel i gotuj wywar przez około 10 minut, po czym dodaj wino i ryby, i potrzymaj na małym ogniu jeszcze 10-12 minut. Po ostrożnym wyjęciu z rondla rybę delikatnie osącz, przestudź i pokrój w kostkę. Seler i jabłko umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Starannie wyszorowane i sparzone wrzątkiem grejpfruty przekrój na pół i delikatnie wydrążony miąższ pokrój w kostkę, usuwając pestki (łupin nie wyrzucaj!). Teraz wymieszaj składniki sosu i odstaw go do lekkiego schłodzenia. Dodaj do ryby selera, jabłko i grejpfruta, zalej sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj.
Sałatka z indyka
Składniki:
- 25 dag piersi z indyka (pieczonej lub wędzonej)
- 5-6 listków lodowej sałaty
- nieduży grejpfrut
- duże winne jabłko
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 małe pomidorki
- kilka gałązek zielonej pietruszki
sos:
- 4 łyżki kompotu z jabłek lub soku jabłkowego
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i otartej skórki z cytryny
- pół łyżeczki maku
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego
Wykonanie:
Zmiksuj razem kompot z jabłek (lub sok jabłkowy), ocet winny, miód, mak, otartą skórkę z cytryny i pieprz cayenne. W czasie miksowania stopniowo dodawaj oliwę (olej). Gotowy sos przelej do miseczki, przykryj i odstaw na górną półkę lodówki do mocnego schłodzenia. Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuwając jednocześnie pestki. Również obrane jabłko potnij w słupki i lekko skrop sokiem z cytryny, umytą i osuszoną sałatę lodową - w paski, a mięso z indyka - w kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki, dodaj orzechy, polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i z wierzchu udekoruj ćwiartkami pomidorków i gałązkami zielonej pietruszki.
Sałatka z owocami
Wykonanie:
2 cykorie,
1 jabłko winne /10 dag/,
1 grejpfrut /20 dag/
3 mandarynki /15 dag/,
1 banan /12 dag/,
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki rodzynek,
5 suszonych śliwek,
4 łyżki oleju,
sok z 1/2 cytryny
Cykorie opłukać, osączyć i pokroić. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w plasterki. Grejpfrut i mandarynki obrać ze skórki, podzielić na małe kawałki. Banan obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki i śliwki umyć i namoczyć w przegotowanej wodzie, potem osączyć. Śliwki pokroić w paseczki. Cykorię zmieszać z owocami i orzechami. Z oleju, soku z cytryny, soli i cukru przygotować sos. Polać nim sałatkę i lekko wymieszać. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 min. /3-4 porcje/
Sałatka z suszonych owoców
Składniki:
6 porcji:
- po 10 dag suszonych moreli i śliwek bez pestek
- grejpfrut
- 2 garstki orzechów laskowych, pinioli i migdałów
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka miodu
- mielony cynamon
- imbir
- kieliszek araku, rumu lub białego wina
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Suszone owoce i rodzynki umyj, zalej sokiem wyciśniętym z grejpfruta i przygotowanym alkoholem. Gdy namiękną, pokrój w paseczki śliwki i morele. Dopraw miodem, cynamonem i imbirem, po czym dodaj rodzynki, obrane i posiekane orzechy oraz migdały. Sałatkę wymieszaj, posyp wiórkami kokosowymi. Jeśli sałatkę przygotowujemy dla dzieci, alkohol zastępujemy sokiem jabłkowym. Możesz zmieniać zestaw owoców i dodawać do sałatki surowe jabłka star[e na tarce.
Surówka owocowa
Składniki:
4 porcje:
- duża pomarańcza
- grejpfrut
- banan
- szklanka wydrylowanych wiśni
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 łyżki posiekanych i kilka połówek orzechów włoskich
- szklanka jogurtu
- 2 łyżki majonezu sałatkowego winiary
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka drobniutko pokrojonej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone cytrusy obierz ze skórki, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Obrany i również pokrojony w kostkę banan skrop sokiem z cytryny i dodaj do cytrusów wraz z wiśniami. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem, majonezem, pieprzem cayenne i posiekanymi orzechami. Tym sosem polej owoce, wymieszaj, po czym wstaw na chwilę do lodówki. Surówka dobrze się prezentuje w salaterce, wyłożonej liśćmi sałaty. Możesz ją z wierzchu posypać skórką pomarańczową i udekorować orzechami. Stanowi doskonałą przystawkę lub dodatek do sznycli czy pieczonych białych mięs.
Surówka owocowa z bazylią
Składniki:
- 3 grejpfruty
- 3 pomarańcze cytryna
- 2 winne jabłka
- 2-3 gałązki zielonej bazylii
sos:
- łyżka gęstej śmietany 12-proc.
- łyżka keczupu
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Umyte owoce obierz ze skórki i pokrój w kostkę, usuń pestki. Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Ostrożnie połącz rozdrobnione owoce, polej sosem, schłódź w lodówce. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Sałatkę można podać w połówkach grejpfrutów, miąższ należy wówczas wyjąć, nie uszkadzając skórki owoców.
SMACZNEGO !!! :)
-
Wow :!: Ale ich duuuużo :wink: Napewno któryś wypróbuję :lol:
A jeśli chodzi o soczki,to również uwielbiam,ale najbardziej z marchewki taki jednodniowy-pychotka 8)
-
-
a co do marchewek to tez sama wyciskam codziennie soczek:)! Uwielbiam go!
-
Wiecie co... a ja jak kiedyś próbowałam wypić taki świerzy, prawdziwy sok z marchwi to miałam... odruch wymiotny :lol: Ja nie wiem czy już mam tak organizm przyzwyczajony do tego cukru i konserwantów czy co? Bo z marchwiowych to mi odpowiadają tylko soki typu "Kubuś"
A grejpfrutów też dawno nie jadłam, przez jedną przygodę, a mianowicie sok z grejpfruta trusnął mi na twarz i potem piekielnie mnie piekła przez jakąś godzinę :lol:
-
no, no, marchew ma taki delikatny smak goryczki, może dlatego nie lubicisz. a ja uwielbiam :) jeszcze z jabłuszkiem albo innym owockiem niebo w gębie jak dla mnie (byle nie rozcieńczany, lubię taki gęęęęęęęęsty)
A co do pryskania grejpfrutow, to zawsze jak normalnie przekrajałam grejpfruta na pół i wyjadałam miąższ łyżeczką, to zawsze sok nie miał gdzie trafic, tylko prosto w oczy... No a teraz jem grejpfruty jak pomarańcze - cyzli obieram ze skórki i dziele na cząstki. Najczęściej zjadam z innymi owockami (teraz z kiwi, bananami i mandarynkami)
-
Dobry pomysł z tym dzieleniem :D Ogólnie grejpfruty są bardzo dobre, tylko jak tak tryska po oczach lub nawet po twarzy i potem cała skóra piecze to już mniej ciekawie :wink:
-
A co myslicie o takiej "oczyszczającej" diecie jednodniowej opartej na grapefruitach??? Jutro zamierzam taka przeprowadzić dla pozbycia się wyrzutów sumienia za dzień dzisiejszy.
-
dziubasek Wiesz co...nawet dobry pomysł-chętnie zrobię sobie taki jeden dzień wspólnie z Tobą.Tylko kiedy :?: Może w czwartek,bo na jutro jeszcze się nie przygotowałam psychicznie :wink: Muszę wkońcu coś zrobić,żeby nie mieć na sumieniu tych dzisiejszych 10 Raffaelo :!: :oops: A wogle jaki sobie zrobimy limit tych grefpfrutów?Tzn,ile :?:
Jak myślicie dziewczyny :?:
-
No to zaproponuję 5 dniową dietę cytrusową
Połaczenie enzymów i witaminy C to podwójny efekt odchudzający. Dlatego właśnie dieta oparta na warzywach i cytrusach pozwoli szybko osiągnąć idealną sylwetkę.
1 dzień:
Obiad: indyk z brokułami i marchewką(300 kcal)
Oczyść i pokrój po 12,5 dag brokułów oraz marchewki. Uduś je w 1/2 filiżanki wywaru warzywnego. Zapraw łyżką gęstej smietany, dopraw solą oraz pieprzem. 12,5 dag piersi indyka obsmaz na łyżeczce oleju, posyp szcypta soli i pieprzu
Kolacja: warzywne carpaccio (295 kcal)
Rozdrobnij główkę sałaty, dodaj pół pokrojonego ogórka i kalarepy, utartą marchewke oraz 2 pomidory. Warzywa skrop 3 łyżkami soku z cytryny i łyżeczką oliwy, dopraw solą oraz pieprzem. Do carpaccio dodaj 5 dag sera owczego lub twarogu. Całość posyp bazylią. Zjedz z kromką chleba z pełnego przemiału.
2 dzień:
Obiad: duszone warzywa (295 kcal)
Pokrój po pół strąka czerwonej i żółtej papryki, pół cukinii, 2 pomidory i cebulę. Dodaj puszkę kukurydzy i uduś wszystko na łyżce oleju. Zapraw łyżką keczupu i zalej 4-6 łyżkami wywaru warzywnego. Jeszcze chwilę dus na małym ogniu. Na koniec posyp łyzka startego żółtego sera
Kolacja: salatka z papryka i jajkiem (305 kcal)
Pokrój ugotowane na twardo jajko, pół strąka czerwonej i żółtej papryki oraz 2 młode cebule. Zapraw gotowym sosem sałatkowym na bazie chudego jogurtu (75g). Słatake skrop łyżka soku z cytryny i zjedz z kromką ciemnego pieczywa tostowego
3 dzień:
Obiad: warzywa z jajkiem (305 kcal)
20 dag brukselki (lub kalarepki) oraz 3 małe obrane ziemniaki pokrój i podduś razem na łyżce margaryny. Zalej 1/2 filiżanki wywaru warzywnego i duś do miękkości. Zjedz z ugotowanym jajkiem
Kolacja: kajzerka z serem i sałata (300 kcal)
Przekrój kajzerkę, posmaruj łyżeczką miksu jogurtowego, nałóż 2 cienkie plasterki żółtego sera. Pokrój 3 pomidory i po pół pęczka natki oraz szczypiorku. Dodaj kilka liści sałaty. Całośc wymieszaj, skrop 3 łyżeczkami soku z cytryny, dopraw szczypta soli oraz pieprzu
4 dzień:
Obiad: ryba z warzywami (290 kcal)
Pokrój bulwę fankułu lub kalarepkę i obsmaz na łyżeczce margaryny. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i duś kilka minut. 12,5 dag dorsza lub morszczuka obsmaz na łyżeczce oleju, posyp solą i pieprzem. Zjedz z warzywami
Kolacja: kanapka i slatka (310 kcal)
Utrzyj 2 marchewki, pokrój cukinię. Warzywa skrop 2 łyżeczkami soku z cytryny i łyżeczką oliwy. Posyp solą, pieprzem i 1/2 pęczka posiekanej natki. Kromke chleba z pełnego przemiału posmaruj łyżeczką miksu jogurtowego i obłóż 2 plasterkami chudej szynki
5 dzień:
Obiad: duszona wieprzowina z pieczarkami (310 kcal)
Pokrój drobno 12 dag chudej wieprzowiny oraz 20 dag pieczarek. Obsmaz je razem na łyżeczce oleju. Dodaj 10 dag mrozonego groszku i zalej 1/2 filiżanki wywaru warzywnego. Dus razem kilka minut. Zapraw łyżeczką śmietany
Kolacja: sałatka z krabami (295 kcal)
Pokrój w plastry 2 ogórki, dodaj 10 dag kukurydzy konserwowej, pół puszki krabów i pół pęczka posiekanego koperku. Salatke dopraw 3 łyżeczkami soku z cytryny. Zjedz razem z kromką chleba z pełnego przemiału posmarowana łyżeczką miksu jogurtowego
Każdego dnia śniadanie do wyboru (każda porcja 210 kcal):
- kromka chleba tostowego z łyżeczką miksu jogurtowego i plasterkiem żółtego sera, 2 mandarynki
- kromka chleba z pełnego przemiału posmarowana łyżeczką miksu jogurtowego z plasterkiem wędzonej piersi indyka oraz pomarańczą
- 2 łyzki musli z połową pojemnika chudego jogurtu (60g), mandarynka oraz pół pomarańczy i pół grejpfruta
Między każdym posiłkiem do wyboru przegryzka (każda przegryzka 100 kcal):
- 2 mandarynki i pół pojemnika jogurtu (60g)
- po pół grejpfruta różowego i banana
- pomarańcza oraz łyzka musli
- 150 ml soku pomarańczowego z łyżeczką miodu i sokiem z 1/2 cytryny
-
Candies super pomysł. Może być czwartek bo szczerze powiedziawszy juz złamałam planowana glodówkę :oops: Alez ten człowiek głupi :roll: Ja myslę, że 3-4 grejfruty przez cały dzień wystarczą przynajmniej mi, bo u mnie w sklepie są strasznie duże (jeden cały waży ok. 400 g). A więc jak??
Qwerq super ta twoja dietka jednak nie dla mnie. ja po prostu nie umiem trzymać diet które sa szczegółowo opisane co trzeba jeść :roll: Jakoś tak dziwnie mam. Ale przeważnie w takich dietach albo połowy nie mogę jeść, albo nie lubię albo nie mam akurat ochoty. Ale dietka fajna.
-
no, na 5 dni może chyba być, nie stosowac proszę jej dłużej. Fajna tez na okres przedświąteczny, myślę, że mozna ją zastosowac przed Wigilią, by podczas wieczerzy 24 grudnia móc sie nacieszyc wszystkimi smakołykami ze świątecznego stołu
-
dziubasek To jutro jemy tylko grefpfruty :wink: Ja chyba pozwolę sobie na 3 grejpfruty i 2 pomarańcza :lol: Hmmm,taki cieżki dzień w szkole przede mną,ale dam radę-MUSZĘ 8)
DAMY RADĘ
-
Ok, jutro "Dzień cytrusów". :D
-
W szkole chyba zastąpie jednego grejpfruta-soczkiem grejpfrutowym (butelka 225 ml)
-
nie no, słuchajcie... jedzcie cytrusy, ale jako dodatek, a nie cały dzień SAME cytrusy... pomarańcza, jakies mandarynki i grejpfrut dziennie starczą... a tak to normalnie to, co jecie..
-
Ja np. jem wszystko oby do 1000 kcal. Nie jem chleba, ziemniaków, ryż jem żadko.
Samo zdrowe jedzonko. Wiem, że takie jedzenie jedej rzeczy non stop nie jest dobre, ale jako ala dieta oczyszczająca to dlaczego nie???
Candies ja tez postaram sie zjeść 2-3 grejfruty i może szklankę świerzo wyciśniętego soku. Ciekawa jestem jak nam będzie szło. :wink:
-
"Tylko" jeden dzień :roll:
-
dziubasek I jak Ci poszło-trzymałaś sie samych cytrusów :?: Czy na coś się skusiłaś :?: :wink:
-
Ja właśnie niedługo wybieram się po zakupy na sałatkę z tuńczyka, to kupię sobie też grejpfruta. Może w końcu się do nich przekonam :wink:
-
ja wolę owocko cytrusowe w świeżej wersji, bez dodatków, jako przekąska, na surowo :lol: ech, mandarynki, ten zapach... :P
-
Witam wszytskich, candies niestety nie udało mi się . Oprócz kawałka pizzy którą zaserwował mi mąż :cry: to wszystko poszło super. dobrze się czuję a grejfruty i świerze soczki zamierzam jeść codziennie :wink: Polecam!!!!
-
Ja zjadłam dwa grefpfruty,3 duże pomarańcza i dwa duże jogurty :wink:
Dietkuje dalej,ale juz "normalnie" :wink:
-
cieszę się, że wątek sie rozwinął i że zjadacie grejpfruty :) Ja ostatnio rozsmakowałam sie w zimowych owockach (w koncu kiedy jak nie teraz mam je jeść?). Każda pora roku przynosi jakieś nowe smakolyki i tak jak wiosny nie wyobrażam sobie bez nowalijek, lata bez czereśni, wiśni, malin, fasolki szparagowej, pomidorow, jesieni bez kabaczkow, cukini, gruszek, jabłek, sliwek, to zimy nie wyobrażam sobie bez cytrusów, bananów, kiwi...
-
Ja kiedyś miałam manię zdrowego odżywiania i na kolację jadłam zmiksowane kiwi, pamarańczkę, jabłko, i co mi tam wpadlo w rekę. Wszystkie owoce wrzycałam do blendera i miksowałam. PYCHA :!: :!: Chyba jutro znowu zacznę jeść takie kolacyjki. Można zmiksować banana i kiwi i np. dolac świerzo wyciśnietego soku. Kompozycja dowolna. Zjadałam szklankę i bylam pełna. Polecam. :D
-
ja jakoś się zabieram od dłuższego czasu do zrobienia własnie czegoś w blenderze (czy to zupa-krem, czy to koktajl owocowy lub warzywny), ale jakoś lubię gryźć i jeść wszystko osobno - pewnie, że to sa bomby witaminowe i smaczne to wszystko na dodatek, ale u mnie jakoś ostatanio przeważają niezmiksowane danka :) no i jakość objętościowo wydaje mi się, że mam więcej zupy jak mi różyczki kalafiora pływają w zupie a nie są tylko jej zmiksowaną częścią :wink:
-
Ostatnio strasznie naszo mnie na owoce. Co myślicie o 3 dniach owocowych??? Moja waga stoi w miejscu, więc może to pomoże :roll: Co o tym sadzicie?? Może cos się ruszy???
-
ruszy się, ruszy, na 100%
owoce - ilość dowolna
może wyklucz w ostatnim dniu avokado i banany
-
Dawno nic nie pisałam,ale miałam ostatnio bardzo mało czasu na wszystko.Dużo nauki...szkoda gadać :roll:
dziubasek Ja chętnie zrobię sobie z Tobą takie 3 dni :D
Od kiedy chcesz zacząć :?:
-
Cześć candies. Może od jutra. Lub jeżeli Ci nie pasuje to od pojutrze. Dziś zjadam w sumie 1140 kcal. I im dłużej się odchudzam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że 1000 kcal to strasznie mało. Tak sobie myślę ile musiałam jeść kcla kiedyś. Jak teraz lekkie śniadanko, mały obiadek jakiś owoc i prawie 1000 kcal. :shock:
Candi3es czekam na odpowiedź kiedy będziesz gotowa :D
-
Dobra=)To zaczynamy od jutra :D Kurcze,ostatnimi dniami,to nie mogłam się pochamować od jedzonka :lol: Raz jadłam trochę ponad 1000 kcal,a raz ponad 2000 kcal :!: :oops:
Ehhh,tak mi żle z tym teraz...Dlatego teraz 3 dni na samych owockach 8) No i może od czasu do czasu jakiś soczek wielowarzywny,albo szpinaczek :wink: A póżniej znowu pare dni jedząc do 650 kcal,aż nie zjadę 3 kg.I dalej będę się starać utrzymywać przy tysiaku :wink:
Oczywiście dziubasek pamiętaj,żeby jeść jak najczęściej i najwięcej zdrowych cytrusów,mhmm =)
-
dzibasek, ja myślę, że jeszcze przed tobą jest ten moment, że stwierdzisz, że ten 1000 to dużo.Głowa do góry, mozna tak skomponowac posiłki, że nic innego nie bedziesz robiła przez cały dzień tylko jadła (no stop), myśle, że nawet jakby sie miało zjeść 500 kcal to tez tak się da :)
-
500 kcal-pewnie,że się da :!: :wink: Ja często bywam na takiej "diecie",ale napewno nie jest ona dobra na dłuższy dystans.Ja robię sobie,ją np.przez kilka dni (max 650 kcal),a póżniej staram się utrzymać przy tysiaku :wink:
Ja bardzo szybko widzę po sobie efekty,dobrze się czuję i uśmiech mi z twarzy nie schodzi :D
Dla mnie dobre jest to,że nie muszę przygotowywać posiłków w domu,bo praktycznie cały dzień jestem w szkole,póżniej na mieście i do domu wracam wieczorkiem.Więc praktyczne jest dla mnie jedzenie np.samych owoców... :lol: