-
Grejpfruty
Owoce cytrusowe są w okresie zimowym najlepszym źródłem witaminy C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej. Substancje pektynowe owoców cytrusowych poprzez właściwość wiązania metali usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, kadm. Pewne ilości błonnika i pektyn zawierają też naturalnie mętne soki z owoców cytrusowych. Odpowiedzialny za aromat owoców cytrusowych, w tym głównie pomarańczy D-limonen posiada też właściwości przeciwnowotworowe. Również zawartym w cytrusach flawonoidom, w tym gorzkiej narynginie występującej w grejpfrutach przypisuje się działanie antynowotworowe.
Czy po obraniu owocu ze skórki, pracowicie oddzielałaś białe włókienka od miąższu? Jeśli tak, to bardzo wielka szkoda, bo tym samym pozbawiałaś swój organizm tego, co najlepsze. W zewnętrznej warstwie miąższu tkwią bowiem bioflawonoidy, które - niczym najlepsi ochroniarze - otaczają ciasnym kordonem nasze komórki, chroniąc je przed wniknięciem szkodliwych wolnych rodników. Według najnowszych badań to właśnie one w decydującej mierze przyczyniają się do powstawania raka i zawału serca. Cytrusy, a przede wszystkim grapefruit, zawierają beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.
Ekstrakt zawarty w miąższu i pestkach grejpfruta działa niszcząco na około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz na ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych.
Najwięcej zalet dla osób odchudzających się mają grejpfruty. Składniki w nich zawarte przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi. Zapobiegają też utlenianiu się złej frakcji cholesterolu (LDL), odpowiedzialną za powstawanie miażdżycy.
http://www.dieta.pl/news.asp?ID=198
No właśnie. Ja uwielbiam grejpfruty. Tylko 20-23 kcal w 100 gramach. W tabelach kalorycznych, jest podane najczęściej, że 1 grejpfrut bez skórki (350g) to 70-80 kcal. I właśnie, ważycie tego grejpfruta przed czy po obraniu? (te 350g to dla grajpfruta ze skórką czy bez?).
I jeszcze jedno pytanie, albo raczej prośba. Może ktoś z was ma jakies informacje na temat tego, czy WSZYSTKIE grejpfruty mają tę samą kaloryczność. Chodzi mi o ich kolory: są żółte (z żółtym miąższem), pomarańczowe (z czerownym miąższem), zielone (z limonkowym miąższem)
A w ogole zachęcam do jedzenia cytrusów w zimie (pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty) no i bananów :]
A grefpfrut i ananas to owoce, które mają działanie wspomagające dietę (mają silne właściwości przeczyszczające - zreszta jak pewnie zauważyliście sa głównym składnikiem większości środków odchudzających)
-
ja mam taka fajna wyciskarke do cytrusow i sobie co 2 dzien robie soczek wlasnie z grapefruita(czerwonego) i z pomaranczy pychotka!!!!!!!!!
-
Ja też baaardzo lubię cytrusy,ale najbardziej przepadam za pomarańczami,mandarynkami,ale grejpfruty staram się jeść jak najczęściej
Bo rzeczywiśćie bardzo dobrze działają na przemianę materii i mają same plusy
Chociaż są troszkę kwaskowate... Kiedyś jak byłam mała to dziadek zawsze mi je moczył w cukrze Ale teraz na diecie to raczej nie wypada
-
W tabeli kalorycznej jest podany grejpfrut bez skórki(czyli po obraniu )ważący 350 g=70 kcal
JEDZMY JAK NAJCZĘŚCIEJ GREJPFRUTY
-
a wiecie, ja chyba najbardziej lubię mandarynki (z cytrusowych), one tak pięknie pachną...zawsze kojarzą mi się z wigilią...z choinką...jestem jeszcze dzieckiem
-
ja zawsze jem grejpfruty gdy jestem u babci - ma cukrzyce i te owoce najlepiej na nia wplywaja
-
A ja wlasnie pochlonelam 3 mandarynki a zaraz pojde jeszcze po pomarancza. A jutro zaopatrze sie pyszne grejpfruity. Ja najbardziej lubie z rana soczek z grejpfruita, pomaranczy i cytryny, oczywiscie wlasnej roboty, super dodaje energii
-
Zachęcam do jedzenia grejpfrutów. Oto przepisiki na dania z grejpfrutami:
Macedonia
Składniki
2 pomarańcze, grejpfrut, cytryna, 2 banany, 2 jabłka, 6 połówek brzoskwiń z puszki, 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki cukru, 50 g koniaku, szklanka bitej śmietany
Sposób przyrządzania
Wszystkie świeże owoce obrać ze skórki. Cytrusy podzielić na cząstki (z cząstek grejpfruta ściągnąć gorzką błonę). Resztę świeżych owoców rozdrobnić w dowolny sposób, a następnie włożyć do szklanej salaterki. Suszone śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, brzoskwinie z kompotu odcedzić, pokroić w paski, wymieszać z owocami w salaterce. Sok z kompotu osłodzić, wymieszać z koniakiem i polać owoce. Ochłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną, posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka antycholesterolowa
Składniki
Pół awokado, czerwony grejpfrut, 2 niewielkie ziemniaki, jasna część pora, sok z połowy cytryny, łyżka kiełków pszenicy, pół szklanki jogurtu, kilka listków sałaty, łyżeczka miodu, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić na ósemki. Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki. Awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem cytryny. Por umyć, pokroić na cienkie talarki. Na umytych i osuszonych liściach sałaty ułożyć składniki sałatki, polać jogurtem wymieszanym miodem i przyprawami. Posypać kiełkami.
1 porcja zawiera: 4, 8 g białka, 6 g tłuszczu, 4 g błonnika, 4 mg cholesterolu.
Galaretka
Składniki
4 mandarynki, 2 banany, czerwony grejpfrut, kiść zielonych winogron, 2 szklanki soku z pomarańczy, 4 łyżki żelatyny, kieliszek białego wina
Sposób przyrządzania
Owoce obrać, mandarynki podzielić na cząstki, grejpfrut na kawałki, banany na plasterki. Z soku, żelatyny i wina przygotować galaretkę. Owoce ułożyć w formie budyniowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przed wyłożeniem na półmisek formę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy galaretkę łatwiej będzie wyjąć z formy.
Sałatka "Tropicana"
Składniki
Ananas (ok. 60 dag), 2 banany, czerwony grejpfrut, 4 rambutany, łyżka cukru, 2 łyżki rodzynków, kieliszek likieru pomarańczowego
Sposób przyrządzania
Ananas przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając pióropusz. Wyciąć twardy rdzeń i po kawałku miąższu. Grejpfrut i rambutany umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać sparzone i osączone rodzynki. Wszystkie owoce wymieszać w misce, skropić likierem. Włożyć do wydrążonych połówek ananasa, posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka egzotyczna
Składniki
3 pomidory, duża puszka pędów bambusowych, pół puszki głąbów karczochów, grejpfrut, cytryna, filiżanka sosu vinegret, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Osączyć i opłukać pędy bambusowe i karczochy. Pokroić pomidory w plasterki, pędy w krążki, głąby karczochów oraz obranego grejpfruta w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny i wymieszać. Sos połączyć z musztardą i przyprawami i podać w sosjerce.
Fantazja
Składniki
Główka zielonej sałaty, 4 plastry ananasa z puszki, po jednym strąku papryki: czerwonej, zielonej i żółtej, grejpfrut, małe grono ciemnych winogron.
Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego, po 2 łyżki soku z ananasa i cytryny, sól
Sposób przyrządzania
Ananasa pokroić na kawałki, paprykę oczyścić, pokroić w paski, winogrona przekroić na połówki. Grejpfrut obrać, podzielić na większe cząstki, zdjąć z nich błonkę, a miąższ pokroić. Sałatę umyć, porwać na kawałki, wymieszać z owocami i papryką. Sok z ananasa i cytryny wymieszać z oliwą i solą, polać surówkę. Podawać do dań z indyka, kaczki, pieczeni wieprzowej.
Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrusowym
Składniki
1 kg polędwiczek wieprzowych, 3 łyżki soku pomarańczowego, łyżka soku cytrynowego, po 2 łyżki soku grejpfrutowego, keczupu i sosu sojowego, 2 łyżki oleju, łyżka miodu, łyżka imbiru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, grejpfrut, vegeta, pieprz
Sposób przyrządzania
W płaskim żaroodpornym garnku wymieszać soki, sos sojowy, keczup, olej, miód i imbir. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry, lekko ubić, włożyć do garnka i zalać sosem (każdy kawałek powinien być dokładnie pokryty sosem). Garnek przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Grejpfrut dokładnie umyć, obrać, pokroić na ćwierćplasterki. Mięso wyjąć z lodówki, wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec pod przykryciem około 10 min od chwili, gdy sos się zagotuje, po czym dodać grejpfrut i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać, przyprawić do smaku vegetą i pieprzem. Przykryty garnek znów wstawić do piekarnika na kilka minut. Przed wyjęciem sprawdzić, czy mięso jest miękkie. W razie potrzeby podlać odrobiną wrzącej wody i jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika.
Jaja z sałatką owocowo-warzywnąSkładniki
4 jaja ugotowane na twardo, pół różowego grejpfruta, mała kiść winogron, pół świeżego ogórka, mała główka sałaty, kilka gałązek natki, po łyżce majonezu i jogurtu, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Owoce i warzywa umyć, osuszyć. Winogrona przekroić na połowy, wyjąć pestki. Grejpfrut obrać z błonek, pokroić w kostkę. Ogórek obrać, również pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić. óółtka rozdrobnić widelcem. Połowę żółtek wymieszać z pokrojonymi składnikami sałatki i sosem, nałożyć do białek. Jaja ułożyć na liściach sałaty, posypać pozostałymi żółtkami, udekorować natką.
Grejpfruty z serem
10 dag pieczeni
2 czerwone grejpfruty
pół róży brokułów
10 dag żółtego sera
5 łyżek niskotłuszczowego majonezu
1 łyżka pestek słonecznika
Brokuły umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Osączyć wystudzić. Pieczeń i ser pokroić na cienkie plasterki, z plastrów sera foremką wyciąć gwiazdki. Grejpfruty umyć, obrać, zdjąć również białą skórkę, pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu na przemian z plastrami mięsa. Na wierzchu ułożyć podzielone na małe różyczki brokuły i gwiazki z sera. Sałatkę polać sosem majonezowym, posypać pestkami słonecznika.
Sałatka z grejpfruta i cykorii
2 cykorie
1 różowy grejpfrut
kilka ciemnych winogron
2 łyżki orzechów ziemnych
4 łyżki oleju
sok z cytryny
cukier
sól
biały pieprz
Winogrona umyć. Grejpfruta obrać, miąższ wyjąć, podzielić na cząstki. Cykorię umyć, usunąć zwiędnięte liście, rozłożyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć cząstki grejpfruta i winogrona. Olej doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę. Wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki. Orzechy grubo posiekać. Podprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę tuż przed podaniem.
Bitki cielęce
Składniki:
- 80 dag zadniej cielęciny
- 2 grejpfruty
- pęczek dymki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju i masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, pokrój w piastry i lekko zbij tłuczkiem. Teraz oprósz do smaku solą i pieprzem, następnie usmaż na silnie rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż bitki do rondla, dodaj masło i drobno pokrojone dymki, wlej wino i duś na małym ogniu około 20 minut Na koniec wyciśnij sok z grejpfruta, dopraw go cukrem, wlej do mięsa, delikatnie wymieszaj i duś jeszcze 10-12 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (2 łyżki), wlej do bitek i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuń pestki, włóż do mięsa i lekko podgrzej. Tak przygotowane bitki możesz podawać z ryżem i sałatą.
Orientalna salatka owocowa
Wykonanie:
3 kiwi,
1 mango,
2 banany,
1 grejpfrut czerwony,
100 g winogron bezpestkowych,
4 plastry ananasa z puszki,
1 puszka mandarynek,
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii),
10 czeresni bez pestek,
1 lyzka soku cytrynowego,
sok z 2 pomarancz,
1 kawalek imbiru kandyzowanego,
75 ml ginu,
kilka galazek swiezej miety.
1. Swieze owoce starannie umyc. Kiwi i mango obrac, pokroic na kawalki. Grejpfruta obrac, wyciac czastki. Banany obrac, pokroic na plasterki, skropic
sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
2. Plastry ananasa pokroic na 6 kawalkow. Mandarynki i litchis osaczyc na sicie
z syropu. Imbir drobno posiekac. Z pomaranczy wycisnac sok.
3. Wszystkie pokrojone owoce wlozyc do duzej miski, dodac owoce z syropu, winogrona, czeresnie, posiekany imbir i sok z pomarancz. Wymieszac, zalac ginem.
Wstawic do lodowki na 2-3 godz.
4. Przed podaniem przelozyc do salaterki lub pucharkow. Przybrac listkami miety. Salatke mozna podawac z bezami.
Owoce z polewą karmelową
Składniki:
2 grejpfruty, 2 pomarańcze, 2 mandarynki, 2 banany, 1 łyżka soku z cytryny, 1 1/2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
Wykonanie:
Owoce myjemy i obieramy. Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrusy oczyszczamy i obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki i białe błonki; kroimy owoce w plastry i mieszamy je z bananami. Rozkładamy mieszankę do miseczek żaroodpornych, posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C przez 10-15 min, aż cukier się skarmelizuje. Podajemy na ciepło.
Słoneczny deser
Wykonanie:
2 grejpfruty,
25 dag ananasów z puszki,
3 banany,
5 dag cukru pudru,
1 kieliszek likieru pomarańczowego (40ml),
6 długich biszkoptów (tzw. szampanek),
kilka plasterków cytryny ze skórką.
Wszystkie owoce pokroić w kostkę, posypać cukrem, polać likierem i wstawić do lodówki na 40 min. Następnie przełożyć do pucharków lub "miseczek" ze skórki grejpfruta, ozdobić biszkoptami i plasterkami cytryny.
Wykwintny deser
Składniki:
- grejpfrut
- 2 banany
- porna rań cza
- winne jabłko
- sok z cytryny
- kieliszek rurnu
- 25 dag malin (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Cukru wanilinowego winiary zielone listki mięty lub melisy Przygotuj salaterkę, ułóż w niej umyte, osączone maliny, posyp je cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30-35 minut, a gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce przetrzyj przez sito. Jabłko obierz, starannie usuń gniazda nasienne. Pozostałe owoce pokrój w kostkę, usuń pestki, ułóż w salaterce, skrop sokiem z cytryny i rumem, dokładnie wymieszaj. Całość zalej następnie przetartymi malinami, przykryj, wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Deser podawaj mocno schłodzony, udekoruj go - według uznania - listkami mięty lub melisy.
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
- 60 dag filetów z piersi kurczaka
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 grejpfruty
- 2 łyżki oleju
- ćwierć łyżeczki tymianku
- łyżka ostrej mielonej papryki
- jarzynka do mięs winiary
- pieprz
Wykonanie:
Umyte i osuszone filety pokrój na równe kwadraty, ułóż w salaterce, dopraw do smaku jarzynką, pieprzem, tymiankiem. Polej następnie sokiem z połowy grejpfruta i olejem, całość dokładnie wymieszaj, wstaw (przykryte) na noc do lodówki. Boczek pokrój w równą kostkę, obrane grejpfruty podziel na cząstki (usuń pestki!). Nadziewaj na szpadki - na przemian boczek, grejpfrut, mięso kurczaka. Na koniec posyp mieloną papryką. Piecz na ruszcie, w czasie pieczenia szaszłyki skrapiaj marynatą.
Herbata z grejpfruta
Wykonanie:
6 grejpfrutów,
5 szklanek herbaty,
4 łyżki cukru
Owoce wymyć, pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką. Włożyć do salaterki, posypać cukrem, zalać mocną herbatą, pozostawić do następnego dnia. Przecedzić rozlać do szklanek. Podawać ochłodzoną.
Szaszlyczki krewetkowe
Wykonanie:
30 szt. Czas przygotow. 30 min.
30 duzych krewetek (mrozonych lub swiezych),
3 mandarynki,
2 swieze brzoskwinie,
1 grejfrut malinowy.
Galaretka:
250 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzeczki zelatyny.
1. Swieze krewetki obrac, oczyscic, umyc w solonej wodzie. Wrzucic do wrzatku,
gotowac 2-3 min. Zostawic w wodzie do ostygniecia. (Krewetki mrozone sa juz
zwykle ugotowane.)
2. Mandarynki umyc, obrac, podzielic na czastki. Brzoskwinie umyc, obrac ze
skory, pokroic w kostke o boku 1,5 cm. Grejpfrut umyc, obrac, podzielic na
czastki. Kazda czastke podzielic na 3 kawalki.
3. Zelatyne moczyc 15 min w bialym winie. Nastepnie podgrzac wino, stale mieszajac, az do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic.
4. Na wykalaczki nabijac kolejno kawalki grejpfruta, krewetke z umieszczona w
jej wglebieniu kostke brzoskwini i czastke mandarynki.
5. Szaszlyczki polac plynna galaretka i wstawic do lodowki.
Brukselka z grejpfrutem
Składniki:
- 50 dag brukselki
- 3 grejpfruty
- kilkanaście migdałów
- 3 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
- sok z cytryny
- cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Na początku oczyść z wierzchnich liści brukselkę, dokładnie opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu odsącz i odstaw do ostudzenia. Migdały po sparzeniu obierz i posiekaj. Grejpfruty obierz, podziel na cząstki i po usunięciu błonek nieco rozdrobnij.
Przygotuj sos z oleju i soku z cytryny - przypraw wedle uznania. W salaterce wymieszaj składniki sałatki z sosem.
Cykoria słodko-pikantna
Składniki:
- 3 cykorie
- grejpfrut
- 3 pomarańcze
- cytryna
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki musztardy
- sok z cytryny
- kilka liści sałaty
- kawałek (1 cm) imbiru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cykorie umyj, pooddzielaj listki, usuwając twarde końce. Grejpfrut i pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń włóknistą błonkę i pestki. Każdą cząstkę przetnij następnie na pół. Teraz obierz cytrynę, pokrój ją na plasterki, a potem na małe kawałki. Na liściach sałaty ułóż rozdrobnione owoce, polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, musztardy, utartego na tarce imbiru oraz soli i pieprzu.
Grejpfruty z pomidorami
Składniki:
- 2-3 grejpfruty
- 4 pomidory
- kilkanaście czarnych oliwek
- kiść winogron
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z cytryny
- łyżka świeżej posiekanej bazylii
- cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Grejpfruty opłucz, obierz, podziel na cząstki, usuń pestki i białe błonki, pokrój w kostkę. Pomidory - po sparzeniu i zdjęciu skórki - również pokrój w kostkę. Oliwki przepołów, wyjmij pestki. Te same czynności wykonaj z winogronami. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Sałatkę polej sosem z oleju i soku z cytryny przyprawionym do smaku solą, cukrem i pieprzem, posyp bazylią.
Sałatka cypryjska
- 2 grejpfruty
- 20 dag twardych mięsistych pomidorów
- 10 dag szynki konserwowej lub wędzonego łososia
- 20 dag miękkiego żółtego sera
- 5 dag zielonych wydrylowanych oliwek
sos:
- 3 łyżki oleju sałatkowego
- łyżka koniaku
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
Wykonanie:
Obrane grejpfruty pokrój w cienkie plasterki, usuń z nich pestki. Pomidory sparz, delikatnie obierz ze skórki, a następnie pokrój w równe piastry. Podobnie postaj z serem i szynką - także pokrój je w cienkie, niewielkie plasterki. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Na półmisku układaj na przemian plasterki grejpfruta, szynki, pomidora i sera. Całość polej sosem, posyp drobno pokrojonymi oliwkami, przykryj, wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Sałatka jugosłowiańska
Składniki:
- 2 grejpfruty
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- winne jabłko
- duża cebula
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 40 dag pieczonego kurczaka (bez skóry i kości)
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sos:
- 5 łyżek majonezu sałatkowego winiary
- łyżka soku i skórka otarta z cytryny
- łyżeczka curry
- sól, cukier
Wykonanie:
Obrane ziemniaki, jabłko i cebulę pokrój w kostkę. Tak samo pokrój mięso i obrane grejpfruty, potem dodaj łyżkę posiekanych orzechów włoskich. Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Polej sałatkę sosem, wymieszaj, przykryj, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem ozdób sałatkę pozostałymi orzechami i zieloną pietruszką.
Sałatka Krzysztofa
Składniki:
- 2 grejpfruty
- puszka kukurydzy
- mały seler
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sos:
- 2 łyżki soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3-4 łyżki oleju sałatkowego
- sól, pieprz, cukier
do dekoracji:
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 małe czerwone mięsiste pomidory
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Wykonanie:
Seler umyj, wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 3-4 minut, po czym osącz na sicie. Teraz obierz seler, pokrój go w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny i połącz z osączoną kukurydzą. Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Umyte i sparzone grejpfruty przekrój na pół, wyjmij miąższ (uważaj, by nie uszkodzić skórki!), usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z łyżką posiekanych orzechów, połącz z selerem i kukurydzą, na koniec obficie polej sosem. Przykryj i wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Schłodzoną sałatką wypełnij połówki grejpfrutów, posyp pozostałymi orzechami, udekoruj ćwiartkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki. Przygotowane grejpfruty ułóż na liściach sałaty - tak udekorowane będą prezentowały się bardzo wykwintnie.
Sałatka rybna
Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- tymianek, mięta, estragon
- szklanka wody
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 grejpfruty
- 2-3 łodygi selera naciowego
- winne jabłko
- sok z cytryny
- sól
sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego winiary
- łyżka wywaru z ryby
- po łyżce posiekanych zielonych listków melisy, mięty i tymianku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
Wykonanie:
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryte wstaw na pół godziny do lodówki. Wodę z winem, korzeniami i ziołami gotuj pod przykryciem 5-8 minut, potem włóż filety z dorsza i gotuj na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, zostaw w wywarze do ostygnięcia. Łodygi selera pokrój w cienkie paski, obrane jabłko zetrzyj na tarce do jarzyn lub pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyte i sparzone grejpfruty przekrój teraz na pół, delikatnie wyjmij miąższ, następnie pokrój go w kostkę. Z grejpfrutów usuń pestki, a następnie połącz z jabłkiem i selerem. Przestudzoną rybę osącz na sicie, pokrój w kostkę, dodaj do sałatki i polej schłodzonym sosem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, przykryj, po czym wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem ułóż w salaterce lub w połówkach grejpfrutów, udekoruj listkami mięty.
Sałatka z grejpfrutem
Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- łyżka soku z cytryny
- po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- po szczypcie suszonej mięty, tymianku
- estragonu
- mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 grejpfruty
- pół selera
- winne jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego winiary
- po łyżeczce posiekanych świeżych listków melisy, mięty i tymianku
- łyżka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
do dekoracji:
- 2 małe czerwone pomidory
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Umyte filety osusz i skrop sokiem z cytryny. Do rondla wlej półtorej szklanki wody i - po dodaniu pieprzu, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, ziół i otartej skórki z cytryny - przykryj rondel i gotuj wywar przez około 10 minut, po czym dodaj wino i ryby, i potrzymaj na małym ogniu jeszcze 10-12 minut. Po ostrożnym wyjęciu z rondla rybę delikatnie osącz, przestudź i pokrój w kostkę. Seler i jabłko umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Starannie wyszorowane i sparzone wrzątkiem grejpfruty przekrój na pół i delikatnie wydrążony miąższ pokrój w kostkę, usuwając pestki (łupin nie wyrzucaj!). Teraz wymieszaj składniki sosu i odstaw go do lekkiego schłodzenia. Dodaj do ryby selera, jabłko i grejpfruta, zalej sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj.
Sałatka z indyka
Składniki:
- 25 dag piersi z indyka (pieczonej lub wędzonej)
- 5-6 listków lodowej sałaty
- nieduży grejpfrut
- duże winne jabłko
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 małe pomidorki
- kilka gałązek zielonej pietruszki
sos:
- 4 łyżki kompotu z jabłek lub soku jabłkowego
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i otartej skórki z cytryny
- pół łyżeczki maku
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego
Wykonanie:
Zmiksuj razem kompot z jabłek (lub sok jabłkowy), ocet winny, miód, mak, otartą skórkę z cytryny i pieprz cayenne. W czasie miksowania stopniowo dodawaj oliwę (olej). Gotowy sos przelej do miseczki, przykryj i odstaw na górną półkę lodówki do mocnego schłodzenia. Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuwając jednocześnie pestki. Również obrane jabłko potnij w słupki i lekko skrop sokiem z cytryny, umytą i osuszoną sałatę lodową - w paski, a mięso z indyka - w kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki, dodaj orzechy, polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i z wierzchu udekoruj ćwiartkami pomidorków i gałązkami zielonej pietruszki.
Sałatka z owocami
Wykonanie:
2 cykorie,
1 jabłko winne /10 dag/,
1 grejpfrut /20 dag/
3 mandarynki /15 dag/,
1 banan /12 dag/,
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki rodzynek,
5 suszonych śliwek,
4 łyżki oleju,
sok z 1/2 cytryny
Cykorie opłukać, osączyć i pokroić. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w plasterki. Grejpfrut i mandarynki obrać ze skórki, podzielić na małe kawałki. Banan obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki i śliwki umyć i namoczyć w przegotowanej wodzie, potem osączyć. Śliwki pokroić w paseczki. Cykorię zmieszać z owocami i orzechami. Z oleju, soku z cytryny, soli i cukru przygotować sos. Polać nim sałatkę i lekko wymieszać. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 min. /3-4 porcje/
Sałatka z suszonych owoców
Składniki:
6 porcji:
- po 10 dag suszonych moreli i śliwek bez pestek
- grejpfrut
- 2 garstki orzechów laskowych, pinioli i migdałów
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka miodu
- mielony cynamon
- imbir
- kieliszek araku, rumu lub białego wina
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Suszone owoce i rodzynki umyj, zalej sokiem wyciśniętym z grejpfruta i przygotowanym alkoholem. Gdy namiękną, pokrój w paseczki śliwki i morele. Dopraw miodem, cynamonem i imbirem, po czym dodaj rodzynki, obrane i posiekane orzechy oraz migdały. Sałatkę wymieszaj, posyp wiórkami kokosowymi. Jeśli sałatkę przygotowujemy dla dzieci, alkohol zastępujemy sokiem jabłkowym. Możesz zmieniać zestaw owoców i dodawać do sałatki surowe jabłka star[e na tarce.
Surówka owocowa
Składniki:
4 porcje:
- duża pomarańcza
- grejpfrut
- banan
- szklanka wydrylowanych wiśni
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 łyżki posiekanych i kilka połówek orzechów włoskich
- szklanka jogurtu
- 2 łyżki majonezu sałatkowego winiary
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka drobniutko pokrojonej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone cytrusy obierz ze skórki, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Obrany i również pokrojony w kostkę banan skrop sokiem z cytryny i dodaj do cytrusów wraz z wiśniami. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem, majonezem, pieprzem cayenne i posiekanymi orzechami. Tym sosem polej owoce, wymieszaj, po czym wstaw na chwilę do lodówki. Surówka dobrze się prezentuje w salaterce, wyłożonej liśćmi sałaty. Możesz ją z wierzchu posypać skórką pomarańczową i udekorować orzechami. Stanowi doskonałą przystawkę lub dodatek do sznycli czy pieczonych białych mięs.
Surówka owocowa z bazylią
Składniki:
- 3 grejpfruty
- 3 pomarańcze cytryna
- 2 winne jabłka
- 2-3 gałązki zielonej bazylii
sos:
- łyżka gęstej śmietany 12-proc.
- łyżka keczupu
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Umyte owoce obierz ze skórki i pokrój w kostkę, usuń pestki. Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Ostrożnie połącz rozdrobnione owoce, polej sosem, schłódź w lodówce. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Sałatkę można podać w połówkach grejpfrutów, miąższ należy wówczas wyjąć, nie uszkadzając skórki owoców.
SMACZNEGO !!!
-
Wow Ale ich duuuużo Napewno któryś wypróbuję
A jeśli chodzi o soczki,to również uwielbiam,ale najbardziej z marchewki taki jednodniowy-pychotka
-
no no, MarVit
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki