-
bananowy keks
[b]4 mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
szczypta soli
do formy:
łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
Masło rozpuść w rondelku, lekko je wystudź. Banany obierz i pokrój
w drobną kostkę. Jajka roztrzep widelcem. Orzechy pokrusz na niezbyt
drobne kawałki.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do miski.
Dodaj cukier, jajka, płynne masło. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejsz
temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto około 40 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty.[/b]
-
Dziewczyny czy macie moze sprawdzony przepis na masę do przekladania wafli :?: :?:
-
:arrow: 1 szklanka cukru (mniej)
:arrow: 1 margaryna
:arrow: 1 cukier waniliowy
:arrow: 1/2 sklanki wody
:arrow: mleko w proszku
:arrow: wiórki kokosowe
:arrow: kakao
wodę z cukrem zagotować; wyłączyć. Do ciepłego dodać margarynę i ewentualnie kakao.do zimnego dodawać mleko w proszku - nie może być zbyt gęste i wióri kokosowe.
z galaretką
:arrow: margarynao,5 lub 1
:arrow: śmietana mała
:arrow: 3/4 szkl. cukru
:arrow: 2 galaretki
rozpuścić (nie gotować) składniki, cały czas mieszając - "do pirwszego bąbelka"i wsypać suchą galaretkę.
smarować wafle zimną stygnącą masą
-
Ruda dziekuje za przepisy ( a w tym drugim przepisie śmietana ma byc słodka ?) :D :!:
Ciasto marchewkowe
Wykonanie:
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swiezego oleju
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
troche soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechow lub bakalii
Wykonanie
Zmiksowac lub energicznie wymieszac jajka z cukrem i olejem. Dodac make, sode, proszek do pieczenia, cynamon, sol, a na koncu starta marchewke oraz orzechy. Wszystkie dobrze polaczone skladniki wlac do wysmarowanej tluszczem brytfanny i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
-
CYNAMONOWIEC :D
4 jajka
1 szkl.cukru
1 i 1/2 szki.maki
3 łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
1/3 szkl. oleju
rodzynki,orzechy
Całe jajka zmiksować z cukrem,potem dodawać wszystkie składniki,na końcu powoli dolewając olej.Po zmiksowaniu wrzucamy bakalie i jabłka.Piec 45 minut.Ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać kokosem.Porcja na podłużną blaszke.Często je piekę i zawsze się udaje -długo zachowuje świeżość :D
CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI -na dużą blachę
Ciasto:
70 deko maki
4 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek dokładnie wymieszać z mąką)
1 i 1/2 kostki margaryny
5 żółtek
20 dkg.cukru pudru
1 szkl.śmietany (śmietanę wlewać powoli kontrolująć żeby ciasto nie było za rzadkie-w razie potrzeby dosypac mąki)
4 duże jabłka -obrane i pokrojone w óseki
3 jasne budynie -ugotować w 1 litrze mleka z 1/2 szklanki cukru.
3/4 ciasta wyłożyc na spód blaszki,na cieście ułóżyć ciasno jabłka -na to wszystko wylać gorące budynie,a na koniec resztę ciasta.Piec 1/2 godziny.Tego ciasta jeszcze nie robiłam,ale jadłam i bardzo mi smakowało :D
-
Kolejna sałatkaz brokułem:
torebka mrozonego brokuła (obgotować)
4 jajka na twardo
słoczek marynowanych małych cebulek srebrnych
majonez/jogurt (nie sam jogurt bo nie dobre)
Brokuła rozpaciać widelcem, jajk też, dodać odsaczone cebulki, posolić, popieprzyć, dodać sos, zostawić w lodówcedo przegryzienia :D
-
Podaję przepis na żeberka:
1,5 kg żeberek posolić popieprzyć i zostawić na noc.
na następny dzień obsmażyć i włożyć do brytfanny (rany...nie wiem jak to się pisze )
1,5 szkl.cebuli pokrojonej w kostkę usmażyć dodać 0,5 szklanki cukru i 0,5 szkl.octu winnego (jabłkowy lub z czerwonego wina), to wszystko wyłożyć na żeberka, przykryć i piec w piekarniku.
Smacznego :D
-
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
2 banany
puszka zielonego groszku
15dag żółtego sera
jabłko
2 łodygi selera naciowego
3/4 szklanki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 lub 2 łyżki rodzynek
1 lub 2 łyżki posiekanych migdałów
cytryna (do wyciśnięcia), sól, pieprz
Rodzynki zalej gorącą wodą. Groszek i spażone rodzynki osącz na sicie.
Ser pokrój w kostkę. Jabłko, banany i seler umyj i obierz.
Jabłko pokrój w kostkę, banany przekrój wzdłuż i pokrój w półtalarki, a seler w niezbyt grube plasterki.
Banany i jabłko skrop sokiem z cytryny.
Połącz wszystkie składniki sałatki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
Do majonezu dodaj jogurt i łyżkę soku z cytryny. Uzyskanym sosem polej sałatkę, całość
posyp migdałami.
Kubusiowy chłodnik truskawkowy
50 dag truskawek
2 szklanki mleka
kubeczek śmietany
żółtko
3 łyżki cukru
łyżka miodu
Umyte i oczyszczone z szypułek owoce zmiksuj z mlekiem, śmietaną, cukrem, miodem
i żółtkiem (uwaga: zachowaj kilka owoców do przybrania).
Teraz na pół godziny wstaw chłodnik do lodówki.
Przed podaniem przybierz połówkami truskawek.
Puchatkowe trufle czekoladowe
10 dag startych biszkoptów
kostka masła
tabliczka gorzkiej czekolady
5 do 7 łyżek mleka
szklanka cukru pudru
30 łuskanych orzechów laskowych
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę rozpuść w gorącym mleku, ostudź, a następnie utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Do kremu dodawaj partiami pokruszone biszkopty. Całość starannie wymieszaj i wstaw na 2 lub 3 godziny do lodówki. Schłodzoną masę podziel na 30 części. Do każdej włóż orzech laskowy, uformuj kulkę i obtocz w posiekanych orzechach włoskich. Trufle najlepiej przechowywać w lodówce. Wyjąć na pół godziny przed podaniem. Mniam!!!
-
Niskowęglowodanowe naleśniki z serem
Składniki na 4 porcje:
3 jajka
3 łyżki mąki sojowej
szczypta soli
1/3 szklanki śmietanki kremówki
3/4 szklanki twarogu ( w przepisie jest ser ricotta ale myślę, że można go zastąpić tłustym twarogiem)
1/4 szklanki niesłodzonego dżemu (smak dowolny)
słodzik według uznania
1 1/2 łyżki masła
Jajka wymieszać z mąką i solą, odstawić.
Zrobić nadzienie: przetarty ser, dżem i słodzik - wymieszać.
Upiec naleśniki, każdy posmarować nadzieniem serowym i zrolować.
1 porcja: węglowodany 3 gr, białko- 3 gr, tłuszcz- 5,5gr
kalorie - 76
http://img104.imageshack.us/img104/6789/linnia08hz3.gif
-
Niskowęglowodanowe trufle czekoladowe
Składniki na 48 sztuk
1 szklanka śmietanki kremówki
225 g niesłodzonej czekolady, drobno pokrojonej
1 i 3/4 szklanki granulowanego słodziku
2 łyżki masła
1 łyżka esencji waniliowej
niesłodzone kakao do posypania trufli
1. W garnku zagotować śmietankę. Dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Zestawić z ognia. Dodać słodzik, masło i esencję waniliową. Ucierać, aż masa będzie gładka i przełożyć do miski. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby masa stężała.
2. Łyżeczką nabierać masę czekoladową, formować kulki i obtaczać w kakao.
1 porcja: węglowodany - 2 g, białko - 1 g, tłuszcze - 5 g, kalorie - 50
http://img112.imageshack.us/img112/1460/linnia06ac1.gif
-
Pikantny chlebek wiejski
8 porcji
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 saszetki słodziku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
2 jajka
Do ciasta można dodać pół szklanki pokrojonego w kostkę ostrego cheddara.
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Kwadratową formę o boku 20 cm posmarować masłem i wstawić do piekarnika - wyjąć gdy się rozpuści. W misce wymieszać mąkę sojową, kukurydzianą , słodzik, proszek i paprykę.
2. W drugiej misce roztrzepać kremówkę z wodą i jajkami. Na dnie formy do pieczenia rozprowadzić roztopione masło. Jego nadmiar przelać do miski z mąką i wlać masę jajeczną. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut, aż wierzch się zrumieni.Upieczony chlebek wyjąć , odstawić w formie na 5-10 minut a następnie pokroić na kwadraty.
1 porcja: węglowodany ogółem- 13,5 g (w tym 11g trawionych węglowodanów), białko- 16g, tłuszcze- 15 g, kalorie- 253
http://img488.imageshack.us/img488/2...i96webabl5.gif
-
Przepis na pasztet dietetyczny:
3/4 kg wolowiny lub udzca z indyka
3-4 skrzydelka kurczaka
20dkg watrobek drobiowych
2 duze cebule
2-3 lyzki przyprawy(vegeta lub jarzynka)
10 ziarenek pieprzu
3-4 ziarenka jalowca
3-4 ziarenka ziela angielskiego
galka muszkatolowa
1/3 czerstwej bulki
lisc laurowy ,5 lyzek oliwy ja daje slonecznikowy
2-3 jajka,albo same bialka
1--Mieso zalac woda.Dodajemy pieprz,lisc laurowyi gotujemy.Gdy mieso bedzie miekkiewkladamy skrzydelka,watrobki cebule i gotujemy do miekkosci.Łyzka cedzakowa wyjmujemymieso,i cebule.Skrzydelka dokladnie obieramy.W przestudzonym wywarzemoczymy bulke.
2--wszystkie skladnili(oprocz liscia lurowego)3x przepuszczamy przez maszynke.Do zmielonejmasy dodajemy 1/4 lyzeczkistartej galki muszkatolowej,5 lyzeczekoliwy i jajka (bialka mozna LEKKO ubic)
Jezeli po namoczeniu bulki zostanie wywar ,wlewamy go do masy ,ale ostroznie ,zeby nie bylo za duzo. :!: Mase przyprawiamy do smaku sola,pieprzem vegeta i innymi przyprawami do smaku.
3--Forme keksowa wykladamy natluszczonympergaminem,wkladamy mase(z tych skladnikow mozna upiec 2 pasztety)Forme wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy okolo1,5 godz.,az na wierzchu pasztetu utworzy sie skorka.
Z PIEKARNIKA PASZTET WYJMUJEMY DOPIERO WOWCZAS GDY WYSTYGNIE :!: :!:
Rowniez z formy pasztet wyjmujemy dopiero po przestygnieciu.SMACZNEGO :!: :!: :P :P
:P :P :P :lol: :lol: :lol:
110/82 :D
-
witam debiutancko :)
Mam pytanie, a właściwie prośbę.
Szukam przepisów na proste i, co ważniejsze, szybkie potrawy na obiad. Jestem kobietą pracującą i nie nie lubiącą gotować. Najchętniej spędzam w kuchni jak najmniej czasu. Więc jeśli umiecie zrobić coś (oprócz klusków z serem :) ) co można zrobić w 20 minut :oops:
Będę wdzięczna za porady :)
-
:lol: witaj debiutantko-kilka prostych przepisow podaje:
PIECZARKI W SOSIE SMIETANOWYM
8 pieczarek
smietana powyzej 18%,pieprz,olej slonecznikowy,sol,natka pietruszki
Na odrobine oliwy wrzucamy pieczarki-male w calosci,duze przekrawamy na pol,i czekamy az sie zezloca /mieszac/.posypujemy szczypta soli,opruszamy pieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany.
czekamy ,az smietana sie zredukuje ,a pieczarki zmiekna.Mozna podlac odrobina wody.Posypac natka pietruszki.
Do tego ugotowac na parze 2-3 rozyczki kalafiora wzgl.brokula .
Do tego ful surowki np pekinskiej w/g uznania Smacznego. :!: :P :lol:
KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM
miesko mielone
kolorowe papryki
pieczarki cebulka
przecier pomidorowy
Mielone doprawic do smaku,ukulac nie za duze klopsiki -ugotowac we wrzatku.
Papryki,cebulke i pieczarki pokroic -wszystko zasmazyc w garnuszku ,dodac przecier pomidorowy,przyprawic do smaku.Dodac klopsiki,powstaje taka potrawka warzywna z klopsikami.//aby sosik byl gesty mozna dodac wiecej przecieru i malo wody wtedy sam w sobie bedzie gesty.
Bardzo dobre i dosc tanie --Smacznego :P :P :P
-
PIERS Z KURCZAKA
piers z kurczaka
smietana
zolty ser
czosnek ,przyprawy
Kurczaka kroimy na male kawalki,doprawiamyi smazymy na odrobinie oleju.Przerzucamy na talerz,na tej samej patelni robimy sos:
łyzka śmietany,dobrze rozmieszana,do tego wrzucamy starty na tarce ser i wycisniety przez praske czosnek,mozna tez dodac pieprzu.Mieszamy,az ser sie rozpusci,wrzucamykuraka i mieszamy jeszcze chwile na malym ogniu.Do tego salatka sezonowa,i kalafior gotowany na parze al dente.Pychoty.
Sluchaj odsylam Cie do :www kalorie .net i wejdz w diete Montignaca -tam znajdziesz wiele ciekawych przepisow.
Życze wytrwalosci w dietkowaniu -i smacznego :P :P
-
Dzięki, popróbuję i poszukam ;)
-
SAŁATKA Z SELERA I KURCZAKA :D -na prośbe Bewik :D :!:
Składniki:
2 słoiczki selera konserwowego
3 piersi z kurczka
20 deko żółtego sera
mały słoiczek majonezu
pieprz,ewentualnie odrobina soli,ale z tym trzeba trzeba uważać
pęczek szczypiorku
odrobina Vegety
Piersi z kurczka posypać Vegetą i usmażyć na niewielkiej ilości olliwy lub oleju (uważac,żeby ich nie spiec) Po wystudzeniu pokroic w drobna kostkę idodac resztę skladników.Z powyższej ilości wychodzi spora porcja,mozna wiec wiec dowolnie zmniejszac lub zwiękaszać proporcje w zalezności od potrzeb.Salatka jest batrdzo syta :D :!:
-
A co mozna ugotowac z soczewicy, dostepna sucha albo z puszki.
Albo z grochu takie polowki suszonego grochu zolte albo zielone.
I jeszcze szkukam jakichs potraw ktore sa smaczne po odgrzaniu np. na drugi dzien. Zeby mozna bylo do pracy zabrac.
-
:lol: Witaj Power :!: kilka przepisow na przetworzenie soczewicy moge podac.
ZUPA Z SOCZEWICY Z SELEREM NACIOWYM-POS.WEGLOWODANOWY.
Soczewice po ugotowaniu mozna zamrozic. :!:
250 g.soczewicy
lodyga selera naciowego,obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
1l.bulionu bez tluszczu
2 duze cebule pokrojone na talarki
por pokrojony w paski
PRZYPRAWY:tymianek,rozmaryn,ostra papryka,lesc laurowy,pieprz ,sól.
Kilka lyzek pokrojonej drobno naci selera,lyzka posiekanego tymianku /mozna troche suchego/,2 lyzki natki pietruszki
W garnku z duza ilioscia wody ugotowac soczewice./okolo pol godz./Odcedzic ja i zpowrotem do gara/wode wylac/.Dolac bulionu-zagotowac i na wrzatek wrzucic wieksza czesc selera,cebuli,pora i zestaw przypraw-ewentualnie przyprawic sola i pieprzem.Gotowac przez 15 min. na malym ogniu.Wyjac zestaw przypraw i dodac pozostala czesc selera naciowego,posiekane listki selera i pietruszki.Doprowadzic do wrzenia.Zupe Zupe na talerzu mozna ozdobic plasterkiem cytryny i odrobina chudego sera.Podawac z grzankami z pelnowartosciowego chleba.Smacznego . :P :P
-
SALATKA Z SOCZEWICY.
okolo 100g. ugotowanej i ostudzonej soczewicy zielonej
1 pokrojony pomidor
0,5 malego ogorka drobno pokrojonegow kostke
0,5 malej cebuli cienko pokrojonej
2 lyzki oliwy z oliwek,pietruszka ziel. i ziola do smaku
Zmieszac skladniki w misce.Mozna tez podac na lisciach salaty jako oddzielna salatke. Smacznego :P
******
SOCZEWICA
Ugotowana mozna jesc z jogurtem czy kiszonymi ogorkami.
Z pomodorami-bez oregano ,ktore pasuje bardziej do miesa niz warzyw.Jesli juz to zamiast oregano-bazylie.
*****
SOCZEWICE -gotowac na malym ogniu 15-20 min ,potem dochodzi w parze z odrobina soli i lubczykiem,pokrojonych mocno ukiszonych ogorkow i podsmazonych z cebulka pieczarek na oliwie z oliwek.-PYCHOTKA :P :P :P
******
SALATKA Z SOCZEWICY Z ZOLTYM SEREM
1 SZKLANKA SOCZEWICY,KAWALEK ZOLTEGO SERA,JABLKO, CEBULA,MAJONEZ SZCZYPIOREK ,SOK Z CYTRYNY ,SOL,PIEPRZ
Soczewice ugotowac.Ser ,jablko i cebule pokroic w drobna kostke i polaczyc z soczewica.Polac odrobinea soku z cytryny ,dodac majonez ,sol,pieprz.Wymieszac -na wierzchu posypac szczypiorkiem. :P :P
-
ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY
1 szkl.i troche kaszy perlowej
300ml.wody
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1,5l. wywaru z warzyw
garsc soczewicy zielonej,sok z cytryny,1 lyzeczka anyzu
5 cebul w plastry,slodka papryka wproszku
papryka cayenne szczypta ,sol,pieprz
Gotujemy kasze ok.20min.dodajemy wywar ,koncentrat pomidorowy,soczewice i anyz-gotujemy okolo 20 min.dodajemy sok z cytryny i pozostale przyprawy-zagotowujemy.Podajemy z plasterkami cytryny. :P :P
**************
ZUPA KREM a'la SOCZEWICA
Do gara woda,gdy sie zagotuje wsypac soczewice zielona ,jak bedzie miekka wrzucic do gara pokrojone w plastry 2 srednie jablka i dusic okolo 10 min.
Na sam koniec gdy by wody bardzo ubylo mozna jej troche dolac-TO WSZYSTKO ZMIKSOWAC.Mozna do smaku dodac troche soli i cukru /albo jak ktos nie uzywa to fruktozy/.Pyszne z chlebkiem Wasy. :P
-
SOCZEWICA W SOSIE CYTRYNOWYM
1 SZKL.SOCZEWICY,1 LISTEK LAUROWY,1LYZKA MUSZTARDY DIJON,
4CEBULKI /DYMKI/,2DUZE ZABKI CZOSNKU,1CYTRYNA,4 POMIDORY
2 LYZKI NATKI PIETRUCHY,SOL,PIEPRZ-DO SMAKU.
Soczewice gotujemy z listkiem laurowym.Scieramy skorke z cytryny na drobnej tarcei wyciskamy sok.Cebulke kroimyw cienkie plasterki pomidory w cwiartki.Dgy soczewica jest gotowa -odcedzamy.
Dusimy cebule i czosnek na kapince oleju przez 1 min.Dodajemy musztarde,skorke oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy.
Dodajemy pomidory,przyprawiamy i delikatnie podsmazamy przez 1-2 min.,zeby pomidory byly cieple,ale sie nie rozpadly.Dodajemy soczewice i podgrzewamy jeszcze 1 min. Posypujemy natka. :P :P
*****************************
ZUPA Z SOCZEWICY -2
1 SZKL.SOCZEWICY,2 CEBULE 2 POMIDORY,2 ZABKI CZOSNKU 1/2 LYZECZKI IMBIRU,SOL,PIEPRZ
Namoczyc soczewice przez okolo 1 godz. -ugotowac do miekkosci. NA kapce oleju podsmazyc pokrojona w kostke cebule i czosnek,dodac do ugotowanej soczewicy.Dodac pokrojone i oczyszczone ze skory pomidory.Jesli trzeba to uzupelnic woda-chwile pogotowac.Doprawic sola,imbirem i pieprzem.Zupe zmiksowac ,lub przetrzec przez sito.Mozna podawac z pokrojonymi w male kawalki parowkami sojowymi. :P
-
SALATKA Z SOCZEWICY I OGORKOW.
1 szkl.soczewicy,1 duza cebula,3-4 zabki czosnku ,1 duze jablko,2 kiszone ogorasy,
1 lyzka szczypiorku 1 lyzeczka musztardy,2 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka soku z cytryny,sol,pieprz
Soczewice namoczyc na noc .Nastepnego dnia w tej samej wodzie ugotowac.Odcedzic i ostudzic.Wymieszac z pokrojona cebula i posiekanym czosnkiem.Dodac ogorki i jablka pokrojone w drobna kostke i posiekany szczypiorek.
PRZYGOTOWAC SOS:Oliwe z oliwek dokladnie wymieszac z musztarda,sokiem z cytryny ,sola i pieprzem.Salatke przed podaniem polac sosem. :P :P
TYLE NARAZIE JAK JESZCZE COS ZNAJDE TO PODESLE.ŻYCZE SMACZNEGO :P :P :P :P :lol: :lol: :lol:
110/82 :D
-
Dziekuje slicznie, dam znac jak smakowalo.
-
MASA DO PRZEKŁADANIA WAFLI
Puszkę ze slodzonym mlekiem skondensowanym wlożyć do garnka z wodą. Gotoważ 3-4 godziny.
Ostudzic, otworzyć puszkę i przelożyć wafle. UWAGA: Nie otwierać puszki przed ostudzeniem!!!
Masa jest pyszna, polecam.
-
Podstolinko
po pierwsze dziekuje za odwiedzinki.choc Ci powiem,ze juz długi czas czytam Twoje posty :P
A po drugie ciesze sie,ze to Ty pierwsza do mnie napisałas :P
Bede Cie napewno czesto odwiedzac :) Buziaczki i miłego wieczorku :P :P :P
-
No,to wrzucam moje przepisy na sosy do makaronu,chodzi o pelnoziarniste spagetti,na porcje ok.60g i wtedy z tymi sosami nie przekracza 300 ckal.
http://img467.imageshack.us/img467/4660/scannenhv8.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/6...nen0001ow8.jpg
-
Surowka z pekinskiej .
Pol pekinskiej kapusty
moze byc dynia ze sloiczka
jablko
suszona sliwka
sol,jogurti
UWAGA szczypta chili
wszystko to delikatnie wymieszac suroweczka jest bardzo dobra -slodko-ostra.
Wysmienita do kurczaka .
Ja jednak najczesciej kroje pekinska scieram na jarzynowej tarce marchewke .Wymieszam z sosem Knora w/g przepiesu i dodaje troche bazyli .
-
Faszerowane pomidory.
dla 4 osób
Wersja 1.
4 duże pomidory ( lub 6 średnich)
1 opakowanie seka " Twój smak" naturalnego
10-15 dkg chudej szynki posiekanej
dkg zółtego sera tartego
1 jajko, sól, pieprz
Serek wymieszać z szynką, serem, jajkiem, doprawić solą i pieprzem
Wydrążone pomidory wypełnić pastą, nakryc wcześniej odkrojonymi czubkami. Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 min (aż z pomidorów zacznie schodzić skórka.
wersja 2.
dla 4 osób
4 duże pomidory ( lub 6 średnich)
1opakowanie sera koziego świeżego
skrawek cebuli, ząbek czosnku, skrawek cukinii (młdej, ze skóra i pestkami), skrawki papryki zielonej, czerwonej, żółtej.
sól, pieprz.
oliwa z oliwek, bazylia
Warzywa pokroic w drobniuteńką kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy, doprawić bazylią, solą i pieprzem, przestudzone wymieszać z serem.
Wydrążone pomidory wypełnić pastą, nakryc wcześniej odkrojonymi czubkami. Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 min (aż z pomidorów zacznie schodzić skórka.
smacznego
-
Dziś dopieru tu zajrzałam jestem na forum od 2 tygodni stronka jest super czemu nie piszecie więcej o swoich przepisach- są rewelacyjne. Tak długa przerwa od wrzesnia nie możliwe
-
:D :P :P witaj jak cos potrzebujesz to pytaj -trudno wszystko pisac nie znajac potrzeb. Pozdrawiam serdecznie :D :D
-
może jakiś przepisik na warzywną zapiekankę .Pozdrowienia
-
:P :P Zapieknka z piersi kurczaka i brokol.
1 ugotowany al dente brokol
2 ugotowane piersi kurczaka
2 jaja 200ml.smietany
1 lyzeczka oliwy
100g.startego zoltego sera
natka pietruszki,sol,pieprz
Brokoly i mieso pokroic.
Roztrzepac jajka ,dodac sol,pieprz,smietane i ser.
Żaroodporne naczynie wysmarowac oliwa,wylozyc mieso i brokoly-zalac masa jajeczna i zapiekac w temp. 200stop.C-okolo 20 min.
http://www.gifs.nl/gifsdir/smileys/w...miley-rope.gif
-
:P :P :P ZAPIEKANKA WARZYWNA
Mieszanka mrozonych lub swiezych warzyw:kalafior,brokuly,fasolka,
0,5 kg /moze byc nieco mniej /mielonego miesa
koncentrat pomidorowy
sol,pieprz,oregano,czosnek, cebula,slodka papryka ,żolty ser ,a najlepiej mozarella.
Warzywa na blasze blanszujemy,zeby nie byly rozgotowane.Miesosmazymy na lyzce oliwy,dodajemypokrojona cebule 2 zabki czosnku,przyprawiamy -dodajemy pomidory,mieszamy.Nastepnie koncentrat pomidorowy,gdy sie polacza i lekko skarmelizuja podlewamy woda lub rosolem .,zeby zrobil sie sosik .Wody mozemy dodac wiecej ,bo sosu musi byc duzo,wszystko jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
Mozna dodac duzo oregano,bazylii i czosnku granulowanego.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwa wykladamy wymieszane warzywa,zalewamy sosem miesnym i wszystko posypujemystratym serem .
I do piekarnika na 180 stop.C,az ser sie stopi i plekko przyrumieni.
http://www.gifs.nl/gifsdir/smileys/w...miley-rope.gif
-
:P :P :P :P ZAPIEKANKA POROWO- POMIDOROWA
2 PORY /BIALE KONCOWKI
1 PUSZKA POMIDOROW
KAWALEK ZOLTEGO SERA
OLIWA
PRZYPRAWY W/G UZNANIA
1-Por kroimy wzdloz ,a nastepnie na cienkie paseczki i podsmazamy na oliwie
2-Przysmazone pory rozkladamy na dnie zaroodpornego naczynia
3-Posypujemy przyprawami i kladziemy na to pokrojone pomidory z puszki -wraz z tym sokiem.
4-Posypujemy tartym serem
5-Zapiekamy okolo 30 min. temp.180 stop. C
Smacznego :P :P :P :P :P :P :P http://www.gifs.nl/gifsdir/smileys/w...miley-rope.gif
-
:P :P :P :P PIERNICZKI :P :P :P :P :P
1kg maki
1 szkl.miodu
1 szkl.cukru
1 kostka masla /margaryna/
2 jajka i 3 żółtka +1/2szkll.cukru
2 łyzeczki sody -albo 2 lyzeczkiamoniaku/
1/2 szkl.kwasnej smietany
2 lyzki kakao
2 przyprawypiernikowe
1-Miod i cukier zagotowac
2-dolozyc maslowzgl. margaryne -rozpuscic i ostudzic
3-Smietana,soda,przyprawy,kakao,maka-wymieszac
4-jajka ubic z cukrem wymieszac
5-Dobrze wszystko wyrobic i na godzine odstawi.Mozna odstawic na 2-3 dni .
Poupieczeniu mozna pokolorowac .Wlozyc do puszki .Dobre do jedzenia od zaraz . Ale uwaga - KALORIE CZYHAJA :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
S M A C Z N E G O :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
[img]http://www.kartki.******.pl/kartki/14/1204.JPG[/img]
-
Na prośbe Podstolinki przepis na pyszny piernik Psotulki :lol:
Myślę , że się nie pogniewa, ze dalej przekazuje :lol: :lol:
Sprawdzony i naprawdę pyszny :lol:
"Piernik staropolski "
Składniki:
Ciasto:
0.5 l miodu,
2 niepełne szklanki cukru,
1 kostka margaryny lub smalcu,
1 kg i 1 szkl. mąki tortowej,
3 jajka,
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
0.5 szkl. mleka,
szczypta soli.
Przyprawy:
po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
po 0.5 łyżeczki pieprzu i gożdzików,
1 czubata łyżka ciemnego kakao.
Bakalie:
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych,
0.5 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze,
0.5 szkl. rodzynek.
Sposób przyrządzenia:
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki się półączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osączyć. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią plastykową i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odstawić na 7 - 10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekroić na 2 - 3 warstwy, przełożyć dobrymi powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową
-
U Kasi Cz. znalazłam przepis na ciasta dietetyczne, więc wkleje, moze po świętach bedzie jak znalazł
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki
4 jaja
1 kg jabłek
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, starannie wymieszać.
2. Jabłka umyć, obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki.
3. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Wlać do tortownicy tyle ciasta, by dno było pokryte, ułożyć na nim warstwę jabłek, zalać ciastem. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka.
4. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut.
Ciasto jest proste, jak przysłowiowy drut i bardzo smaczne, można posypać cukrem pudrem albo cynamonem
Niestety przepis nie precyzuje, w jakiej temperaturze trzeba je piec, ale ja zawsze piekę w 180 stopniach Razz
I mam jeszcze drugi fajny i prosty przepis na ciasto bez tłuszczu
PLACEK WŁOSKI
6 jabłek
szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka pokrojonych bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej i czego jeszcze dusza zapragnie Razz)
1. Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca.
2. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
-
A ja czekam na przepis podstoliny na latwy sernik !!
-
:P :P :P :P :P Sie robi Sibus :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
SERNIK Z BRZOSWINIAMI.
Ciasto
====
1 kostka margaryny
3 szkl.krupczatki
5 zoltek
4 lyzki cukru
cukier waniliowy
2 łyzeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
=========
1 kg. sera
1/2 szkl.cukru
1 jajko
1/4 kostki margaryny/roztopionej i przestudzonej/
1 budyn smietankowy/moze byc waniliowy -jak kto lubi/
cukier waniliowy
PIANA
====
5 bialek
5 lyzek cukru
budyn waniliowy/wsypac do ubitej piany/
Zagniesc ciasto,odlozyc kawalek /ok.1/4/do zamrazalnika ,resztą wylozyc blache .
Na ciasto wylozyc mase serowa ,pokrojone brzoskwinie z puszki ,piane z bialek .
Na to utrzec na tarce jarzynowej ciasto z zamrazalnika .
Piec okolo 1 godziny w temp.180/200 stop.
SMACZNEGO :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P