Strona 1 z 9 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Przepisy

  1. #1
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie Przepisy

    Przydalaby sie strona na wpisywanie i wymiane przepisow.Czasem juz czlowiek nie ma pomyslow co zrobic ,a taka stronka ulatwilaby nam zycie.Co Wy na to Serdecznie pozdrawiam

  2. #2
    Awatar Ruda55
    Ruda55 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    1,621

    Domyślnie

    a tak zeby zacząć - podpatrzone w sieci


    [
    Kalafiorek zapiekany

    Potrzebujemy:
    — kalafior, majonez — śmietanę — ser żółty — chudą szynkę lub boczek jak ktoś lubi — przyprawy
    Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
    W tym czasie kroimy szynkę w kostkę i ścieramy na tarce ser na grubych oczkach.
    robimy sosik:
    — 2 łyżki majonezu — 2 łyżki śmietany — ser żółty — przyprawy - mieszamy

    układamy w brytfance wysmarowanej oliwą kalafiora i rozprowadzamy sosik po różyczkach i posypujemy szynką i do pieca aż się zarumieni na jakieś 30min


    1.09.2013

  3. #3
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Fajny pomysł Podstolino

    Na forum można znaleźć sporo fajnych przepisów w dietkowej książce kucharskiej:
    http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=64512&start=0

    A tutaj są przepisy na SB:
    http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432&start=0

    A tutaj są sałatki i surówki:
    http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?...er=asc&start=0

  4. #4
    julisia42 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-08-2006
    Mieszka w
    Białystok
    Posty
    0

    Domyślnie

    Fajny pomysł
    RYBA FASZEROWANA
    80 dkg ryby /co kto lubi/ surowej
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyczeczka kaszy mannej
    1cebla podmażona na oliwie -można ją zmielić razem z rybą
    1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej
    sól,pieprz,przyprawy do smaku,zielona pietruszka.
    Zmieloną rybę doprawiam wszystkim co wyżej podane.Robię jarzynowy wywar,formuję klopsiki i gotuję 15 min na małym ogniu.Z tej porcji robię ok 10 szt.1 sztuka to ok 90 kal.
    BARDZIEJ EKSKLUZYWNA WERSJA
    Z masy formuję roladkę,zawijam w folię spożywczą,związuję i odparzam ok 30 min.Po ostygnięciu kroję w plastry i zalewam galaretką z wywaru.Tę wersję robię na wigilię.
    Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    PORY ZAPIEKANE Z SEREM I SZYNKA.-posilek tluszczowy
    Pory pokroic w 10cm. kawalki i na wrzatku gotowac 7min. odcedzic,ostudzic.
    Kazdy kawalek pora oddzielnie zawinac w plasterki chudej szynki,ulozyc w naczyniu zaroodpornym,posypac serem zoltym,lub polac sosem rokpola,jajka i smietany.Podawac z sosem czosnkowym-REWELKA

  6. #6
    Awatar Ruda55
    Ruda55 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    1,621

    Domyślnie

    polac sosem rokpola a ten sosik to jak się robi? i czosnkowy też - sosów nie umiem ani ani


    1.09.2013

  7. #7
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    PIECZARKI W SOSIE SMIETANOWYM-POS.TLUSZCZOWY.
    Kilka pieczarek-
    smietana powyzej 18%,pieprz,oliwa z oliwek,sol,natka pietruszki
    Na goracy olej wrzucamypieczarki (male w calosci,duze przekrawamy na pol).Podsmazamy do zezlocenia.
    posypujemyszczypta soli,opruszamypieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany.
    Czekamy az smietana sie zredukuje,a pieczarki zmiekna.
    Mozna podlac odrobina wody jak bedzie za geste.Posypujemy pietruszka.
    Do tego kalafior albo brokul zamiast ziemniaki,no i oczywiscie ful surowki warzwnej. :P :P :P

  8. #8
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Ruda55
    polac sosem rokpola a ten sosik to jak się robi? i czosnkowy też - sosów nie umiem ani ani
    Do rondelka wkladamy rokpol i stale mieszajac trzymamy na ogniu 2-3 min.Zdejmujemy z ognia,dodajemy pieprz ,smietane ,mozna dodac jajko,ale trzeba uwazac ,zeby sie nie scielo.Lepiej jak ten sos odrobine wystygnie.Ja czesto robie bez jajka,bo to i szbciej i pewniej.

    SOS CZOSNKOWY
    4zabki czosnku drobno posiekany( ja przepuszczam przez praske)
    drobno posiekane zoltko ugotowane,sol,pieprz
    200-300 ml.oliwy z oliwek/przy uzyciu robota/
    wlozyc wszystkie skladniki do wys. naczynia ,a dalej tak jak majonez.Tzn.sloik nie moze byc za szeroki.Oprzwc stopke miksera o dno sloika,wlaczyc robot.Miksowac przez kilka sek.i powoli unosicrobot do gory.Masa powinna gestniec,tak,ze gdy stopka bedzie juz na gorze majonez czy sos powinien byc gotowy. :P

  9. #9
    Awatar Ruda55
    Ruda55 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    1,621

    Domyślnie

    dzięki


    1.09.2013

  10. #10
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    Jak cos potrzebujecie to piszcie troche tych przepisow mam. :P :P

Strona 1 z 9 1 2 3 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •