Przydalaby sie strona na wpisywanie i wymiane przepisow.Czasem juz czlowiek nie ma pomyslow co zrobic ,a taka stronka ulatwilaby nam zycie.Co Wy na to Serdecznie pozdrawiam
Przydalaby sie strona na wpisywanie i wymiane przepisow.Czasem juz czlowiek nie ma pomyslow co zrobic ,a taka stronka ulatwilaby nam zycie.Co Wy na to Serdecznie pozdrawiam
a tak zeby zacząć - podpatrzone w sieci
[
Kalafiorek zapiekany
Potrzebujemy:
— kalafior, majonez — śmietanę — ser żółty — chudą szynkę lub boczek jak ktoś lubi — przyprawy
Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
W tym czasie kroimy szynkę w kostkę i ścieramy na tarce ser na grubych oczkach.
robimy sosik:
— 2 łyżki majonezu — 2 łyżki śmietany — ser żółty — przyprawy - mieszamy
układamy w brytfance wysmarowanej oliwą kalafiora i rozprowadzamy sosik po różyczkach i posypujemy szynką i do pieca aż się zarumieni na jakieś 30min
Fajny pomysł Podstolino
Na forum można znaleźć sporo fajnych przepisów w dietkowej książce kucharskiej:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=64512&start=0
A tutaj są przepisy na SB:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432&start=0
A tutaj są sałatki i surówki:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?...er=asc&start=0
Fajny pomysł
RYBA FASZEROWANA
80 dkg ryby /co kto lubi/ surowej
2 łyżki bułki tartej
1 łyczeczka kaszy mannej
1cebla podmażona na oliwie -można ją zmielić razem z rybą
1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej
sól,pieprz,przyprawy do smaku,zielona pietruszka.
Zmieloną rybę doprawiam wszystkim co wyżej podane.Robię jarzynowy wywar,formuję klopsiki i gotuję 15 min na małym ogniu.Z tej porcji robię ok 10 szt.1 sztuka to ok 90 kal.
BARDZIEJ EKSKLUZYWNA WERSJA
Z masy formuję roladkę,zawijam w folię spożywczą,związuję i odparzam ok 30 min.Po ostygnięciu kroję w plastry i zalewam galaretką z wywaru.Tę wersję robię na wigilię.
Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PORY ZAPIEKANE Z SEREM I SZYNKA.-posilek tluszczowy
Pory pokroic w 10cm. kawalki i na wrzatku gotowac 7min. odcedzic,ostudzic.
Kazdy kawalek pora oddzielnie zawinac w plasterki chudej szynki,ulozyc w naczyniu zaroodpornym,posypac serem zoltym,lub polac sosem rokpola,jajka i smietany.Podawac z sosem czosnkowym-REWELKA
PIECZARKI W SOSIE SMIETANOWYM-POS.TLUSZCZOWY.
Kilka pieczarek-
smietana powyzej 18%,pieprz,oliwa z oliwek,sol,natka pietruszki
Na goracy olej wrzucamypieczarki (male w calosci,duze przekrawamy na pol).Podsmazamy do zezlocenia.
posypujemyszczypta soli,opruszamypieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany.
Czekamy az smietana sie zredukuje,a pieczarki zmiekna.
Mozna podlac odrobina wody jak bedzie za geste.Posypujemy pietruszka.
Do tego kalafior albo brokul zamiast ziemniaki,no i oczywiscie ful surowki warzwnej. :P :P :P
Do rondelka wkladamy rokpol i stale mieszajac trzymamy na ogniu 2-3 min.Zdejmujemy z ognia,dodajemy pieprz ,smietane ,mozna dodac jajko,ale trzeba uwazac ,zeby sie nie scielo.Lepiej jak ten sos odrobine wystygnie.Ja czesto robie bez jajka,bo to i szbciej i pewniej.Zamieszczone przez Ruda55
SOS CZOSNKOWY
4zabki czosnku drobno posiekany( ja przepuszczam przez praske)
drobno posiekane zoltko ugotowane,sol,pieprz
200-300 ml.oliwy z oliwek/przy uzyciu robota/
wlozyc wszystkie skladniki do wys. naczynia ,a dalej tak jak majonez.Tzn.sloik nie moze byc za szeroki.Oprzwc stopke miksera o dno sloika,wlaczyc robot.Miksowac przez kilka sek.i powoli unosicrobot do gory.Masa powinna gestniec,tak,ze gdy stopka bedzie juz na gorze majonez czy sos powinien byc gotowy. :P
Zakładki