Przydalaby sie strona na wpisywanie i wymiane przepisow.Czasem juz czlowiek nie ma pomyslow co zrobic ,a taka stronka ulatwilaby nam zycie.Co Wy na to :?: Serdecznie pozdrawiam :D
Wersja do druku
Przydalaby sie strona na wpisywanie i wymiane przepisow.Czasem juz czlowiek nie ma pomyslow co zrobic ,a taka stronka ulatwilaby nam zycie.Co Wy na to :?: Serdecznie pozdrawiam :D
a tak zeby zacząć - podpatrzone w sieci
[
Kalafiorek zapiekany
Potrzebujemy:
— kalafior, majonez — śmietanę — ser żółty — chudą szynkę lub boczek jak ktoś lubi — przyprawy
Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
W tym czasie kroimy szynkę w kostkę i ścieramy na tarce ser na grubych oczkach.
robimy sosik:
— 2 łyżki majonezu — 2 łyżki śmietany — ser żółty — przyprawy - mieszamy
układamy w brytfance wysmarowanej oliwą kalafiora i rozprowadzamy sosik po różyczkach i posypujemy szynką i do pieca aż się zarumieni na jakieś 30min
Fajny pomysł Podstolino :D :D :!:
Na forum można znaleźć sporo fajnych przepisów w dietkowej książce kucharskiej:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=64512&start=0
A tutaj są przepisy na SB:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57432&start=0
A tutaj są sałatki i surówki:
http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?...er=asc&start=0
Fajny pomysł
RYBA FASZEROWANA
80 dkg ryby /co kto lubi/ surowej
2 łyżki bułki tartej
1 łyczeczka kaszy mannej
1cebla podmażona na oliwie -można ją zmielić razem z rybą
1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej
sól,pieprz,przyprawy do smaku,zielona pietruszka.
Zmieloną rybę doprawiam wszystkim co wyżej podane.Robię jarzynowy wywar,formuję klopsiki i gotuję 15 min na małym ogniu.Z tej porcji robię ok 10 szt.1 sztuka to ok 90 kal.
BARDZIEJ EKSKLUZYWNA WERSJA
Z masy formuję roladkę,zawijam w folię spożywczą,związuję i odparzam ok 30 min.Po ostygnięciu kroję w plastry i zalewam galaretką z wywaru.Tę wersję robię na wigilię.
Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PORY ZAPIEKANE Z SEREM I SZYNKA.-posilek tluszczowy
Pory pokroic w 10cm. kawalki i na wrzatku gotowac 7min. odcedzic,ostudzic.
Kazdy kawalek pora oddzielnie zawinac w plasterki chudej szynki,ulozyc w naczyniu zaroodpornym,posypac serem zoltym,lub polac sosem rokpola,jajka i smietany.Podawac z sosem czosnkowym-REWELKA :!: :!:
polac sosem rokpola a ten sosik to jak się robi? i czosnkowy też - sosów nie umiem ani ani
PIECZARKI W SOSIE SMIETANOWYM-POS.TLUSZCZOWY.
Kilka pieczarek-
smietana powyzej 18%,pieprz,oliwa z oliwek,sol,natka pietruszki
Na goracy olej wrzucamypieczarki (male w calosci,duze przekrawamy na pol).Podsmazamy do zezlocenia.
posypujemyszczypta soli,opruszamypieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany.
Czekamy az smietana sie zredukuje,a pieczarki zmiekna.
Mozna podlac odrobina wody jak bedzie za geste.Posypujemy pietruszka.
Do tego kalafior albo brokul zamiast ziemniaki,no i oczywiscie ful surowki warzwnej. :P :P :P
Do rondelka wkladamy rokpol i stale mieszajac trzymamy na ogniu 2-3 min.Zdejmujemy z ognia,dodajemy pieprz ,smietane ,mozna dodac jajko,ale trzeba uwazac ,zeby sie nie scielo.Lepiej jak ten sos odrobine wystygnie.Ja czesto robie bez jajka,bo to i szbciej i pewniej.Cytat:
Zamieszczone przez Ruda55
SOS CZOSNKOWY
4zabki czosnku drobno posiekany( ja przepuszczam przez praske)
drobno posiekane zoltko ugotowane,sol,pieprz
200-300 ml.oliwy z oliwek/przy uzyciu robota/
wlozyc wszystkie skladniki do wys. naczynia ,a dalej tak jak majonez.Tzn.sloik nie moze byc za szeroki.Oprzwc stopke miksera o dno sloika,wlaczyc robot.Miksowac przez kilka sek.i powoli unosicrobot do gory.Masa powinna gestniec,tak,ze gdy stopka bedzie juz na gorze majonez czy sos powinien byc gotowy. :P
dzięki :D
Jak cos potrzebujecie to piszcie troche tych przepisow mam. :P :P
pozwole sobie wkleic salatki Waszki
sałatka z kurczaka 1
ananas
pierś
ryż gotowany z kurkumą
kukurydza
rodzynki
curry
sos majonezowo-jogurtowy
sałatka z kurczaka 2
słoiczek selera
puszka kukurydzy
ananas
por
pierś
sos majonezowo-jogurtowy
jeszcze tu salatki
tuńczyk w sosie własnym
brzoskwinia z puszki
kukurydza
kapka oliwki lub odrobinka majonezu niskotłuszczowego
Pycha!!!
A z kurczaka wędzonego, to ta z ananasem i ryżem - klasyka.
Albo seler konserwowy+czerwona fasola z puszki+ananas+papryka czerwona ..... i tu albo rybka albu kurak
Sałatka z kurczaka Very Happy
ja lubię taka:
pierś ( lub inna część może być wędzona pieczona itp)
ananas
fasola czerwona
jajko
cebulka
kukurydza
sos; majonez ,jogurt i curry
Wzupełności zastępuje jeden posiłek ,można wszamac z chlebkiem pełnoziarnistym lub chrupkim i też dodać coś jeszcze co ktoś lub
Sałatka zielona, którą jem na śniadanie
pół brokuła wielkiego (jeden mały, lub torebka mrożonego) - gotowany tak, żeby był twardawy
puszka groszku
4 jajka na twardo
5 ogórków kiszonych (ja mam małe, swoje)
pół pora ( to do smaku)
kwaśne jabłko
koperek
łyżka majonezu
jogurt 0%
sól, pieprz, odrobina magi
wszystko posiekać, wymieszać, dodać magi, pois popieprzyć. Dodać łyzke majonezu i tyle jogurtu ile trzeba
majonezu nie jest dużo, bo tego wychodzi micha dla całej sporej rodziny
To przekopiowalam :lol:
Fajne sałatki Bewiczku :D :!:
Mam małą prośbe-jesli jest taka możliwość proszę o podawanie wartości kalorycznych :D :!:
Sałatka z jajkiem i szynką z indyka
1 jajko,50 gr. szynki z indyka,kilka listków zielonej sałaty,1 średnia cebula,łyżeczka sosu vinegret,średni pomidor, mały świeży ogórek(lub pół dużego)
Jajko ugotować na twardo,wszystko pokroić w kostkę,wymieszać i połączyć z sosem.Posypać natką pietruszki.Około 250 kcal.
Popieram Luna
jak jest kaloryczność to łatwiej to opanować,a tak wydaje się chudziutkie,a może tak nie jest.Jeżeli znacie to wpisujcie.
JAJECZNICA Z PIECZARKAMI-POS.TLUSZCZOWY.
kilka pieczarek
szczypior lub cebulka
jajka
twardy zolty ser
lyzka smietany
Pieczarki udusic na odrobinie oliwy,dodac szczypiorek-chwile dusic pod przykryciem.Jajka lekko ubic widelcem,dodac starty ser,smietane,pieprz.
Zalac masą jajeczna pieczarki,wymieszac i przykryc.
powstanie omlet z pieczarkami,ktory mozna w calosci przelozyc na talerz. :P :P :P :P
LECZO-pos.weglowodanowy
2 papryki
4cebule
2zabki czosnku
1 cukinia lub 2 male
pare dojrzaych pomidorow lub pomidory z puszki bez skory
oliwa,sol ,pieprz
Cebule pokroic w talarki i podsmazyc,dorzucic czosnek pokrojony w plasterki,papryke pokroic w paski i lekko podsmazyc,dodac do reszty i wymieszac.Nastepnie podsmazyc cukinie pokrojona w kostke-dodac do cebuli i reszty i papryki(nie smazyc za dlugo),pomidory/bez skory,albo z puszki/pokroic w cwiartki rozprazyc na patelni i dorzucic do reszty-wymieszac wszystko razem,a nastepnie chwile poddusic,dodac przyprawy do smaku. :P :P :P :lol: :lol: :lol:
:D luna dzieki,znalazlam czego szukalam na tym linku co podalas :D :D
Nie ma za co Misialko-służę pomocą na przyszłość :D :!:
Sałatka z tuńczyka
(4 porcje) puszka tuńczyka w oleju, 3 jajka na twardo lub 8 ugotowanych jajek przepiórczych, 3 pomidory, szczypiorek, sól, pieprz, łyżka ketchupu, majonez
1. Tuńczyka wyjąć z oleju i włożyć do salaterki. 2. Dodać jajka pokrojone w kostkę, a jeszcze lepiej kilka całych jajek przepiórczych, drobno usiekany szczypiorek, pomidory pokrojone w kostkę, doprawić solą i pieprzem. 3. Majonez połączyć z ketchupem. 4. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
POTRAWKA Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
Ze smażonymi pieczarkami
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 50 minut
Porcja: 170 kcal
Składniki na 4 porcje
1/2 kg żołądków drobiowych
20 dag pieczarek
2 cebule
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanej natki
łyżka mąki
olej
sól, pieprz
Żołądki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Włożyć do rondla, zalać szklanką osolonego wrzątku, obgotować 10 minut. Odcedzić na sicie, lekko przestudzić.
Cebule obrać, posiekać. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i żołądki, przesmażyć. Podlać bulionem, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Dodać pieczarki, wymieszać, dusić jeszcze 10 min. Oprószyć mąką, mieszając podgrzać, przyprawić, posypać natką. Podawać z kaszą.
Pstrąg z miętą
Dla 2 osób
1 porcja - ok. 300 kcal
Składniki:
- 2 pstrągi,
- kilka orzechów włoskich,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- sól, pieprz, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sprawione ryby lekko oprószyć solą, odstawić. Pieprz, miętę i orzechy utłuc w moździerzu, zmieszać z miodem. Napełnić tym rybę, zszyć. Folię skropić oliwą, włożyć rybę i upiec. Przed podaniem ponownie skropić oliwą.
Duszone jarzyny
Składniki:
50 dag papryki
40 dag pomidorów
1 większa cebula
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż cebulę pokrojoną na listki. Dodaj cukier, paprykę pokrojoną na małe kawałki i duś, dopóki nie będzie prawie miękka. Następnie włóż na patelnię obrane i pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę Vegety. Duś w dalszym ciągu dopóki woda nie wyparuje. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
(Wartość energetyczna 1 porcji 133/559 kcal/J
http://www.podravka.pl/pictures/duszone_jarzyny.jpg
Panga po włosku
Rybkę rozmrozić, umyć, skropić cytryną, zostawić na godzinkę ( ja często zostawiam ją rano w lodówce i idę do pracy) nasmarować po obu stronach koncentratem i natrzeć czosnkiem. Usmażyć na teflonie (można kapnąć oliwy) posolić, posypać bazylią
Panga mleczna
pangę rozmrozić dzień wczesniej, umyć, zalać mlekiem 2% zostawić w lodówce.
Następnego dnia wyjąć z mleka, lekko odcisnąć, smażyć bez tłuszczu na teflonie. Usmazoną posolić i posypać do wyboru: pieprzem ziołowym, curry, papryką słodką, świeżym, startym imbirem, przyprawą do ryb kamis......
Sałatka pyszna jak nie wiem
Brokuł
tyle pieczarek, ile waży brokuł
5 jajek na trwado
oliwa
majonez
sól, pieprz
brokuła ugotować w osolonej wodzie, tak, żeby był twardawy. Pokroić na średnie cząstki. Jajka posiekać. Pieczarki pokroić dosć grubo, wrzucić na rozgrzaną oliwę (odrobina oliwy) posolić, dusić, aż sos wyparuje.
wystudzić. Składniki połączyć, dodać pieprz, sól, majonez. Sałtka jest pyyyyyyyyyyyszna, trochę kaloryczna - majonez, ale bardzo sycąca.
Sałatka z kapusty i grejpfruta
(1 porcja 274 kcal)
1/4 główki czerwonej kapusty, 1/2 greipfruta, 1/2 jabłka, 50g selera, 1/2 czerwonej papryki, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.
Warzywa i owoce drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i orzechami.
Sałatka z ryby i warzyw
(1 porcja 150 kcal)
50 g dorsza lub leszcza z konserwy w sosie własnym lub jarzynowym, 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę, 50 g kiszonego ogórka, 50 g pomidora, natka lub koperek, szczypta cukru, soli, pieprzu i soku cytrynowego.
Jajko i pokrojone w kostkę warzywa wymieszać z pokruszoną rybą i przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Stronka bardzo fajna :lol: :lol:
Ciasto pomaranczowe z kremem- 18 porcji kazda112 cal
Przesiac 2 szkl.maki i 1\3 szkl.budyniu w proszku do miski, dodac2 lyzeczki proszku, 1 i 1\3 szkl. cukru, 4 lyzki margaryny i miksowac do wymieszania skladnikow.Dodac 3 jaja , 2 lyzeczki drobno startej skorki pomaranczowej i 1 szklanke soku pomaranczowego. Miksowac do wymieszania. Przelozyc ciasto do formy wysmarowanej olejem. Piec 50 min. w temp. 180stopni,.Ciasto pozostawic w formie przez 5 min. wylozyc by wystyglo. Zmiksowac 125g serka homogenizowanego z 2 lyzkami cukru pudru i rozmarowac na ciescie. Przybrac skorka pomaranczowa
Musli marchewkowe calposc 198 cal
100g marchwi obrac i zetrzec na drobnej tarce, polaczyc z lyzka nasion slonecznika i 3 lyzkami platkow zytnich, wymieszac, zalac 1\2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
:lol: :lol: :lol:
[color=blue][b]Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i orzechamiTo wykwintna potrawa na świąteczne i okolicznościowe przyjęcie. Moim zdaniem - pychota! Niestety, jest dosyć kaloryczna - w znacznym stopniu za przyczyną orzechów. Możemy zatem pozwolić sobie na niezbyt dużą jej porcję, może nawet mniejszą niż zaproponowana poniżej.
[color=red]Składniki na 4 porcje:
panga w pieczarkach
panga 2 filety
cebulka mała
pieczarki ile lubimy ja daję 20 dag
sól
pieprz
oliwa
cytryna
pangę rozmrozić, umyć, odsączyć, skropić cytryną i odstawić do lodówki na godzinkę. Na oliwie zrumienić cebulkę. Na cebulkę położyć filety z pangi, dodać pokrojone pieczarki, od razu posolić. dusić na małum ogniu, aż sos wyparuje. Dolić do smaku, dodać odrobinę pieprzu i można dać jakąś zieleninę.
Sernik wcale nie dietetyczny
Spód sernika:
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2jajka
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto,wylożyć blachę i podpiec.
ser
80dkg sera mielonego
2 szkl mleka
0.5 kostki margaryny
0.5 szkl cukru
5 żółtek
budyń wanilowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do zmiksowanego sera dodać1 szkl mleka i rozpuszczoną,ostudzoną margarynę,cukier i zmiksować.Dodać żółtka,następną szklankę mleka i budyń z proszkiem.Wymieszać.podpieczony spód posypać bułką tartą ,wylac masę serową i piec 50 min w 180st.Z 5 białek ubić pianę,dodać 0,5szkl cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej,wymieszać i wyłożyć na ser.Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na parę minut do piekarnika.trzeba uważać żeby piana się nie zbrązowiła,jest ładniejszy z białą.Ja obniżam tepetaturę.
Uwaga
masa serowa jest bardzo lejąca,ale tak ma byc.Smacznego
Julisiu moj przepis jest bardzo podobny :D :!: Jak tylko znajde chwilke czasu to go tutaj napiszę- tak dla porównania :D :!: Przede wszystkim u mnie jest dużo kokosu -200 gram,a ja uwielbiam kokos :lol: :lol: :!:
Kalarepa z pomidorem
[color=green]Składniki na 2 porcje:
Dziewczyny mam pytanie:czy ma któraś z Was sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe :?: :?:
Link do
Piernikowego szaleństwa.
http://www.torunskiepierniki.pl/przepisy/index.php
"flaki" z boczniaków - czyli grzybowa inaczej
40 dag boczniaków
2 kostki rosołowe (ja używam drobiowych)
dwie marchewki
łyżka margaryny
łyżka mąki
woda :D
sól, pieprz ziarnisty, listek, ziele angielskie, majeranek, pieprz mielony
Kostki rosołowe wrzucić do wody, dodać pieprz ziarnisty, listek, ziele angielskie. machewki pokroić w drobną kostkę (albo na zapałkę) i ugotować. Boczniaki pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm w poprzek blaszek - koniecznie w poprzek, wygladają jak faki :D grzyby wrzuciś do wrżacego wywaru, chwilę pogotować (szybko miękną) z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do "flaków: zagotować. doprawić solą, pieprzem mielonym, ew. magii i majerankiem - sporo. :P
TORCIK Z KASZKI MANNY
2 łyżki kaszki manny
1 szklanka mleka
1 masło roślinne (250g, to małe okrągłe)
2 żółtka
Szklanka cukru pudru
3 łyżeczki kakao
bakalie, owoce kandyzowane, owoce dowolne, galaretka
Kaszkę z mlekiem ugotować, mieszając i wystudzić ale w temperaturze pokojowej
Masło roślinne wystawić z lodówki żeby się zagrzało
masło utrzeć dodać kaszkę 2 żółtka, szklankę pudru, zapach migdałowy i bakalie masę podzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżeczki kakao dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, nasączyć je herbatą (może być z alkoholem) (około szklanki na torcik)
ułożyć warstwę kakaową, znowu biszkopty, białą warstwę kremu, owoce do ozdoby, polać galaretką
Warzywa z sosem pieczarkowo-drobiowym
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 230 kcal
[color=green]Składniki na 4 porcje:
Bewiczku, coś dla Ciebie
Surówka z pekińskiej
pół kapusty pekińskiej
dynia ze słoiczka
jabłko
suszone śliwki
sól
jogurt
i uwaga
szczypta chillli
Suróweczka wychodzi boska - słodko ostra :D:D do kurczaka idealna
Kotleciki z jajek
4 jajka na twardo
2 jajka surowe
1 cebula
bułka tarta ( ja sama trę suche grahamki)
łyżka czubata otrębów przennych
sól, pieprz ziołowy
łyżka mustardy (lub chrzan, co wolimy)
olej
jajka na twardo i cebulkę zmielić. Dodać jajka surowe, łyżkę mustardy, bułkę i otręby (tyle ile wyjdzie, żeby dały się zrobić kotleciki) przyprawy. Mieszamy, formujemy kotleciki i obsmażamy na oleju.
Sałatka Z Selera Z Jabłkiem I Marchewką
1 duży seler
2 jabłka
3 marchewki
sok z jednej cytryny
sól, cukier, pieprz
1 pojemnik jogurtu
Seler, jabłka i marchew ucieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy z sokiem z cytryny. Jogurt mieszamy z cukrem, solą i pieprzem i polewamy sałatkę.
Sałatka porowa
Składniki:
2 duże pory
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Pora należy pokroić w plasterki, rodzynki sparzyć i osączyć, wymieszać razem z porem, dodać kukurydzę i doprawić majonezem. Sałatka gotowa!
Pozdrowienia :D :D http://gifybejbi85.blox.pl/resource/...i_czerwone.gif
Znalazlam w gazetce, wiec wpisze, bo zrobie na wigilie :lol:
KARP WIGILIJNY W SOSIE
skladniki:
1 kg karpia,3 marchewki,2 pietruszki, por,pol selera,2 cebule,pol szklanki miodu naturalnego,lyzka utartego piernika,pol szklanki wytrawnego bialego wina,lyzka drobno krojonych migdalow,garsc rodzynek,szczypta cynamonu,2 gozdziki, pol cytryny,listek laurowy,ziele angielskie, sol :lol: :lol:
Przygotowanie
Karpia oplukac, posolic i pokroic w dzwonka.Ugotowac wywar z warzyw z dodatkiem liscia laurowgo,ziela angielskiego i gozdzika.Ugotowane warzywa odcedzic, a do wywaru klozyc karpia.Wody powinno byc tyle, by przykryla rybe.Gotowac na malym ogniu pod przykryciem,tak by nie rozgotowac ryby.
Sos
podgrzac miod,dodac starty piernik i szklanke wywaru z ryby.
Dodac gozdzik,cynamon i starta skorke z polowy cytryny.
Odcedzic. Dodac rodzynki i migdaly , posolic do smaku.
Goracego karpia ulozyc na polmisku i polac sosem :lol: :lol:
Keks z bakaliami.
Składniki
Po 10 dag suszonych jabłek , moreli, fig, gruszek, śliwek, kandyzowanych ananasów, skórki pomarańczowej , skórki cytrynowej, orzechów laskowych lub włoskich,( suszone owoce zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc)
25 dag rodzynek,
pół szklanki mleka,
2 dag drożdży
25 dag mąki,
6 dag cukru,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki kardamonu,
szczypta mielonych goździków - można dać gotowe przyprawy do ciast,
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Mąkę i sól wymieszać w misce, zrobić w środku dołek, wlać mleko z drożdżami, dodać cukier i przyprawy. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na 40 minut).
Drobno pokroić bakalie, śliwki i namoczone owoce. Wymieszać je z rumem. Odłożyć 4 łyżki bakalii a pozostałe dodać do ciasta i jeszcze raz dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować podłużny bochenek, naciąć go na całej długości i posypać odłożonymi bakaliami. Przenieść na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec godzinę i 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po 45 minutach pieczenia ciasto nakryć papierem, żeby się nie przypaliło.
Gdy ciasto ostygnie polać lukrem albo polewą czekoladową.
Do keksu można dodać bakalie i owoce takie jakie akurat mamy w domu :D
http://img463.imageshack.us/img463/1999/bombka3en5.gif