Brokuły z jogurtem lub śmietaną
1 kg brokułów, pęczek natki pietruszki, pojemniczek śmietany lub naturalnego jogurtu, cukier, sól, pieprz
Brokuły umyć, łodygi naciąć na krzyż, włożyć różami do góry do lekko osłodzonego wrzątku (płaska łyżeczka cukru lub 1 słodzik na 2,5 litra wody). Po 5 min gotowania posolić i gotować jeszcze 5 min. Miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić na nieduże kawałki. Śmietanę lub jogurt osolić, dodać pieprzu, lekko podgrzać, polać ciepłe brokuły, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub dowolną kaszą.
Kalafior zapiekany
Kalafior, 10 dag żółtego sera w cienkich plastrach, łyżka masła, łyżka wyłuskanych nasion słonecznika, koperek, cukier, sól, papryka
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 15 minut. Odcedzić, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, obłożyć plasterkami sera, posypać nasionami słonecznika, oprószyć papryką. Zapiekać w piekarniku, aż ser się stopi. Po wyjęciu z pieca posypać posiekanym koperkiem. Podawać z młodymi ziemniakami lub ziemniakami piure i z surówką.
Zakładki