winko się załapało :):):)
ale koszmar kaszy gryczanej ma aż 5 *
Wersja do druku
winko się załapało :):):)
ale koszmar kaszy gryczanej ma aż 5 *
Dusia - ja mam dokladnie te same info co na tej stronie
a w ogole to wlazlam w moj katalog na kompie w ktory od dawna nie wlazilam
Dzizuuuu ile ja mam fajnych info o dietach cwiczeniach itd
caly wielki katalog!!
szukajac o tej strukturalnej na to wlazlam
musze poczytac
i bede was tymi info gnebic
jeszcze warto wiedziec czemu mamy jesc to a nie co innego
Banany
Banany są jednym z najbardziej znanych owoców na świecie, uprawianym już od stuleci przez człowieka. Pochodzą najprawdopodobniej z Azji, skąd w XVI wieku zostały sprowadzone do Ameryki. Obecnie uprawia się banany we wszystkich tropikalnych częściach świata. Ten wyjątkowo wartościowy, smaczny i słodki owoc, łatwy do obrania, jest lubiany nawet przez osoby, które rzadko jedzą owoce.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:
Banany są bardzo bogate w składniki odżywcze. W 100g zawierają 94 kcal, 1,1 g białka, 0,2g tłuszczu i 23,2g węglowodanów. Są cennym źródłem składników mineralnych jak potas (382mg), magnez (36mg), także cynk i mangan. Banany zawierają witaminy B6, C, K, kwas foliowy i beta-karoten. Zawierają aminokwas – tryptofan, który przekształca się w organizmie w serotoninę – hormon, wpływający na ciśnienie krwi i pobudzający perystaltykę jelit. Serotonina to również hamujący przekaźnik nerwowy, który obniża aktywność nerwową. Stąd biorą się uspokajające właściwości bananów i dlatego najlepiej spożywać je wieczorem, idealnie w postaci koktajlu z jogurtem lub mlekiem sojowym.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
dzięki dużej zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi oraz odtruwają organizm
mają właściwości uspokajające, pomagają na bezsenność
wzmacniają mięsień serca i zapobiegają zaburzeniom jego pracy
obniżają poziom cholesterolu we krwi
dojrzałe banany łagodzą zaparcia i chronią przed chorobą wrzodową
niezupełnie dojrzałe leczą biegunki
pektyna zawarta w bananach usuwa toksyczne metale
WPŁYW NA ODCHUDZANIE:
Banany zawierają dużo potasu i dzięki temu w sposób naturalny usuwają nadmiar wody z organizmu oraz obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zawarte w bananach pektyny, czyli rozpuszczalne włókna roślinne obniżają poziom cholesterolu, z reguły zbyt wysoki u osób z nadwagą, oraz pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie. Dojrzałe banany są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Tryptofan zawarty w bananach przekształca się w organizmie w serotoninę, która ma właściwości zmniejszania aktywności komórek nerwowych. Przeciwdziała w ten sposób depresji, poprawia koncentrację, a co najważniejsze zmniejsza również apetyt. Banany, ze względu na właściwości uspokajające i nasenne, w programie weekendowym są zalecane jako składnik wieczornego koktajlu.
Czarne jagody (borówki)
Czarnymi jagodami warto zastąpić truskawki w koktajlu śniadaniowym jeśli mamy problemy ze wzrokiem. Te smaczne owoce opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce. Zapobiegają też powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. U osób z cukrzycą mogą nawet spowodować częściowe ustępowanie zmian zwyrodnieniowych siatkówki.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:
Borówki czarne zawierają w 100g około 40 kcal, 0,7g białka, 0,6g tłuszczu i 12,2g węglowodanów. Zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego. Są bogate w pierwiastki śladowe takie jak cynk, mangan i chrom. Jagody zawierają duże ilości antocjanozydów, o właściwościach przeciwutleniających i dobroczynnym wpływie na wzrok.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka
zwalczają i zapobiegają infekcjom pęcherza moczowego
są skutecznym lekiem na biegunkę
chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się na nich złogów cholesterolu
leczą i zapobiegają powstawaniu żylaków
mają właściwości odmładzające
wzmacniają naczynia włosowate i kolagen
WPŁYW NA ODCHUDZANIE:
Jagody są cennym składnikiem weekendowej diety odchudzającej, ponieważ przy stosunkowo niskiej kaloryczności dostarczają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Związki zawarte w borówkach wzmacniają kolagen, dzięki czemu zapobiegają wiotczeniu skóry, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania.
Owoce te mają również łagodne właściwości przeczyszczające i pobudzające pracę jelit.
Marta, a widziałaś, ile gwiazdek ma to nieszczęśne Madzi avokado :?: :?: :?: chyba trzeba będzie jej to wkleić :lol: :lol: :lol: :lol: Niech je, ile się da :lol: :lol:
Mam melase w domu ale co to za smak o matko bleeeeeeeeeee :roll:
na obiad zjadłam kawałeczkek karczku pieczonego i pół kilo chyba czarnych winogron tym samym pozamiatałam sobie już wyżerkę na dzisiaj za chwilę do roboty ale za to nie będę gębą ruszać :?
Czosnek
Czosnek obejmuje około 250 gatunków, ale jako warzywo i przyprawę uprawia się jedynie czosnek pospolity. Niezwykłe właściwości lecznicze czosnku znane są ludziom od tysięcy lat. W starożytności uważano czosnek za lekarstwo na zapalenia i rany, a także uważano, że dodaje sił. W Chinach był cudownym lekarstwem na zapalenie płuc, przeziębienia i gruźlicę. Dla współczesnej nauki odkrył czosnek Ludwik Pasteur, który zauważył, że nawet niewielkie ilości zawartej w czosnku allicyny mają silne właściwości bakteriobójcze. Czosnek zawiera około 100 różnych związków siarki i inne unikalne, charakterystyczne dla niego związki, które powodują, że ma tak wiele właściwości leczniczych. Czosnek najlepiej spożywać w naturalnej postaci, ponieważ dostępne w aptekach bezwonne wyciągi nie zawierają wszystkich cennych związków.
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH:
Czosnek zawiera w 100g około 139 kcal, 6,1g białka, 0,9g tłuszczu, 28,4 węglowodanów oraz wiele witamin. Ponieważ spożywany jest w niewielkich ilościach, to wymienione składniki odżywcze w mniejszym stopniu decydują o jego znaczeniu dla zdrowia. Niezwykłe właściwości czosnku związane są przede wszystkim z obecnością składników mineralnych -potasu, selenu, siarki i krzemu - oraz innych związków, jak allicyna, bioflawony, czy działająca przeciwnowotworowo kwercetyna i siarczek dialilu.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
jest naturalnym antybiotykiem
ma właściwości przeciwwirusowe
ma silne działanie przeciwutleniające
skutecznie leczy grzybicę
obniża ciśnienie tętnicze krwi
wzmacnia odporność
zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi
chroni przed nowotworami, a nawet leczy niektóre rodzaje raka
reguluje poziom cukru we krwi
reguluje metabolizm tłuszczów
łagodzi objawy zapalenia stawów
dziewczyny :D :D :D spodnie mi podejrzanie dziwnie zjeżdżają z tyłka :lol: :lol: :lol: czyżby materiał sie naciagnął :?: :?: :?: :lol: :wink:
Basia , co to jest melasa :?: :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:
Dorka - o tym samym pomyslalam - o tym awokado madzi...
moze to lepiej nie patrzec tylko na kcal - ale miec wlasnie wieksze spektrum widzenia
(moje spektrum obejmowalo patrzenie na wegle - ale mozna wlasnie jeszzcze na mineraly czy witaminy)
chcemy schudnac ale nie zrujnowac swoich cial...
Basieńko to ty masz dobrze.
Ja to zaraz ide do domu a tam ciezkooooo :? :? :? :? :? :?