Dieta po ciąży – kilka zasad
Regularne spożywanie posiłków to połowa sukcesu na drodze do utraty zbędnych kilogramów. Zjadanie posiłków w odstępach 3-4 godzinnych nie dopuszcza do występowania napadów głodu i spadku poziomu cukru we krwi. Regularność jest więc bardzo istotna. Gdy wyrobisz w sobie nawyk regularnego spożywania niewielkich porcji posiłku, twój mózg otrzyma informację, że gromadzenie zapasów jest już zbędne. W ten sposób unikniesz również podjadania. Twoja codzienna dieta powinna się składać z trzech głównych posiłków: śniadania, obiadu, kolacji oraz dwóch mniejszych, które mogą stanowić niewielkie przekąski. Ważne jest, abyś ostatni posiłek zjadła 2-3 godziny przed pójściem spać.
Jedz powoli
Przy niemowlęciu może być to trudne, ale postaraj się wygospodarować czas na spokojną konsumpcję. Jedząc w biegu, łykasz duże kęsy pokarmu, nie przeżuwając ich należycie. W ten sposób zjadasz więcej niż rzeczywiście potrzebujesz, a niedokładnie pogryzione kęsy zalegają w żołądku. Poza tym ośrodek sytości znajdujący się w mózgu informuje cię, że już się najadłaś dopiero po 20 minutach od rozpoczęcia jedzenia. Jedząc szybko w ciągu tych 20 minut jesteś w stanie zjeść naprawdę dużo za dużo. Zatem jedz powoli, a pokarm przeżuwaj dokładnie i starannie!
Więcej pij
Pij około 2 litrów wody dziennie. Woda wspomaga proces oczyszczania organizmu z substancji będących efektem ubocznym procesu trawienia. Najlepsza jest woda mineralna. Możesz też pić herbaty owocowe, herbatę zieloną lub czerwoną, ale w rozsądnych ilościach. Woda ma jeszcze jedną istotną zaletę - pozwala oszukać głód.
Gotuj na parze
To najlepsza metoda przygotowywania posiłków. Dzięki niej zaoszczędzisz wiele witamin i składników mineralnych, które tracisz gotując w tradycyjny sposób. Kolejną polecaną metodą jest pieczenie i duszenie z dodatkiem małej ilości tłuszczu.
Ogranicz tłuszcze
Mowa tu jedynie o tłuszczach zwierzęcych. Natomiast "dobre tłuszcze" (nienasycone), znajdujące się m.in. w olejach, oliwie z oliwek, tłustych rybach, orzechach, są jak najbardziej wskazane i ich ilości nie należy stopniowo zmniejszać. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Unikaj słodyczy
Należy jeść głównie produkty nieprzetworzone przemysłowo i ograniczyć spożycie pustych kalorii pochodzących z dodanych cukrów oraz tłuszczów nasyconych.
Twoja dieta powinna składać się z:
- grubych kasz (gryczana, jęczmienna);
- ciemnego pieczywa (graham, razowe, pełnoziarniste);
- makaronów;
- brązowego ryżu;
- mleka o zawartości najlepiej 1,5% tłuszczu;
- warzyw i owoców;
- ryb;
- drobiu;
- chudych wędlin (z piersi kurczaka, indyka);
- jaj (3-4 razy w tygodniu);
- produktów zawierających kwasy omega-3 (olej rzepakowy, orzechy, tłuste ryby).
Ogranicz:
- pieczywo jasne;
- makarony białe;
- tłuste wędliny, takie jak salceson, parówki, boczek, pasztety;
- mięso smażone;
- mięso czerwone wieprzowe;
- tłuste sery;
- masło;
- majonez.
Wyklucz z diety:
- dania typu fast food;
- słodycze;
- alkohol;
- mocną kawę;
- napoje słodzone;
- przekąski typu chipsy.
Komentarze
Dziewczyny, a co zrobić z zaparciami? W ciąży brałam suplementy i nie miałam problemów, a teraz... Czuję się mega niekomfortowo. Próbowała któraś z Was błonnika? Colon C? Bo słyszałam dobre opinie i myślę czy kupić.