Owoce tropikalne w diecie
Dieta bogata w owoce tropikalne jest smaczna, bogata w witaminy i minerały. Jest co prawda pracochłonna, ale egzotyka smaków wynagrodzi trud biegania po sklepach i przygotowywanie potraw. Warto wiedzieć, że poza wyjątkowym smakiem, owoce tropikalne charakteryzują się bogactwem składników odżywczych.
Zasady diety bogatej w owoce tropikalne
Trwa: 7 do 21 dni.
Odchudza: do 1,5 kg przez 7 dni.
Można ją powtarzać: co 2 miesiące.
Polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
Niewskazana: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób z alergią na cytrusy.
Szczególnie bogata w: witaminy A, C, E, potas oraz błonnik.
Dzienna dawka: około 1000.
Dieta bogata w owoce tropikalne – jadłospis
- Śniadanie 265 kcal Marakuja z mleczkiem kokosowym, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- II Śniadanie 125 kcal Kanapka z kromki chleba chrupkiego żytniego z plasterkiem sera żółtego, ogórkiem i pomidorem, szklanka herbaty bez cukru.
- Obiad 355 kcal Filet rybny z awokado, ziemniaki gotowane (100 g), sałata zielona z sokiem z cytryny (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Podwieczorek 110 kcal 8 suszonych daktyli, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja 205 kcal Serek z kiwi, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Śniadanie 270 kcal Pasta ananasowa, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie 150 kcal Serek homogenizowany naturalny light (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Obiad 365 kcal Polędwica wołowa na sposób orientalny, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Podwieczorek 100 kcal Szklanka soku pomarańczowego.
- Kolacja 235 kcal Talerz zupy kokosowej, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Śniadanie 260 kcal Omlet z jednego jajka z dżemem z figi, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- II Śniadanie 100 kcal Kanapka z chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem kiełbasy szynkowej, ogórek kwaszony, szklanka herbaty bez cukru.
- Obiad 350 kcal Talerz chłodnika z owoców egzotycznych z groszkiem ptysiowym (50 g).
- Podwieczorek 120 kcal Legumina z morelą, szklanka wody mineralnej niegazowanej z plasterkiem cytryny.
- Kolacja 200 kcal Pieczony banan, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Śniadanie 250 kcal Bananowy twaróg, szklanka kawy z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- II Śniadanie 105 kcal Kanapka z chleba chrupkiego żytniego z plasterkiem szynki wołowej i pomidorem (100 g), szklanka herbaty bez cukru.
- Obiad 390 kcal Talerz zupy egzotycznej.
- Podwieczorek 120 kcal Banan, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Kolacja 180 kcal Pulpety wołowe w sosie z sherry i kumkwatów, woda mineralna.
- Śniadanie 260 kcal Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej, kiwi, szklanka kawy bez cukru.
- II Śniadanie 120 kcal Sałatka z szynką i melonem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Obiad 360 kcal Egzotyczny ryż, szklanka wody mineralnej.
- Podwieczorek 125 kcal Jogurt naturalny bez cukru (150 g), mandarynka, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Kolacja 240 kcal Talerz zupy z awokado, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Dieta bogata w owoce tropikalne – przepisy
Jednego banana przekroić na cztery - wzdłuż i w poprzek, posypać łyżeczką cukru wymieszanego z odrobiną cynamonu i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Banana polać trzema łyżkami soku z pomarańczy. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Przed podaniem posypać łyżeczką prażonych orzeszków ziemnych.
100 g moreli sparzyć, wyjąć pestki i na ich miejsce włożyć pół łyżeczki konfitury z róży. Z jednego białka i łyżki cukru pudru ubić pianę. Żaroodporny półmisek wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim morele, polać je pianą z białka i zapiekać 30 minut.
Jeden owoc mango bez pestki włożyć do miksera, wlać szklankę soku ananasowego, sok z jednej pomarańczy, sok z cytryny, łyżkę miodu i dokładnie zmiksować. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin. Obrać jedno kiwi, drobno pokroić i dodać do chłodnika z łyżeczką posiekanej melisy i kostkami lodu.
Dwa kiwi obrać, drobno posiekać, utrzeć ze 100 g chudego twarogu i łyżeczką miodu. Wymieszać z 50 g serka homogenizowanego naturalnego. Schłodzić, przybrać listkiem mięty i podawać.
150 g fileta z flądry umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć. Rybę przełożyć na żaroodporny półmisek. 1/2 awokado pokroić w plasterki, ułożyć na rybie i skropić sokiem z cytryny. Zapiekać 10 minut, podawać rybę posypaną szczypiorkiem.
Zmiksować jajko z łyżką cukru pudru, 50 ml mleczka kokosowego i szczyptą soli na gładką masę, wlać do żaroodpornej miseczki. Z 1/2 owocu marakui wydrążyć miąższ i włożyć do miseczki, piec około 40 minut.
1/4 posiekanej cebuli, pokrojonego i pomidora, kilka ziaren zielonego pieprzu poddusić na oliwie. Dodać 1/4 szklanki mleczka kokosowego, 1/2 szklanki wody oraz 1/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli kidney. Dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać łyżkę ugotowanego ryżu, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Zupę posypać wiórkami kokosowymi.
30 g dzikiego ryżu ugotować na sypko. 80 g polędwicy wołowej umyć, osuszyć, pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Mięso zdjąć z patelni. 50 g kapusty pekińskiej umyć, osuszyć i posiekać. 50 g mango pokroić. Plasterek ananasa z puszki pokroić w kostkę. Kapustę i owoce podsmażyć na oliwie po mięsie. Dodać 20 g kiełków sojowych, kilka rodzynek. Zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i doprawić curry, pieprzem, solą i papryką. Łyżeczkę mąki rozrobić z łyżeczką kwaśnego mleka i podprawić warzywa i owoce, wymieszać i zagotować. Dodać mięso. Podawać z ryżem.
80 g chudego twarogu utrzeć na gładką masę z 1/2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczką majonezu light. 2 plasterki osaczonego ananasa z puszki, jedną dymkę i 1/4 zielonej papryki drobno posiekać. 1/2 łyżeczki siekanych migdałów zrumienić na patelni bez tłuszczu, wymieszać z 20 g sera żółtego tartego, twarogiem, ananasem i warzywami.
Jedno małe awokado obrać, wyjąć pestkę, skropić sokiem z cytryny i zmiksować z 1/2 szklanki mleka 0,5% i łyżką śmietany 9%. Przyprawić, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Jednego pomidora sparzyć, obrać ze skórki i razem z 100 g zielonego ogórka pokroić w kostkę. Warzywa dodać do zupy z awokado i podawać.
Ugotować 20 g ryżu pełnoziarnistego. Posiekać dymkę, marchewkę, 50 g pędów bambusa z puszki, 50 g kiełków fasoli mung, plasterek ananasa z puszki, 50 g mango, 50 g papai. Dymkę i marchew podsmażyć. Dodać resztę składników i zalać szklanką bulionu warzywnego, doprawić pieprzem, curry, sosem sojowym. Gotować 5 minut, dodać ugotowany ryż, pogotować jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia.
100 g melona schłodzić w lodówce i pokroić w słupki. 50 g wydrylowanych śliwek i 50 g chudej szynki gotowanej pokroić w paseczki. Składniki sałatki wymieszać, ułożyć na liściach sałaty, posypać szczypiorkiem.
100 g chudej zmielonej wołowiny, 1/4 drobno posiekanego pora, 1/4 startej marchwi, sól, pieprz, gałkę muszkatołową wymieszać i wyrobić na masę, uformować pulpety i ugotować je na parze. 30 g owoców kumkwatów pokroić w cieniutkie plastry, przełożyć do rondla z 1/2 łyżeczki cukru i 50 ml wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty na małym ogniu, by zmiękły. Łyżkę wytrawnej sherry wymieszać z I /4 łyżeczki mąki kukurydzianej i dodać do kumkwatów, wymieszać i gotować, aż powstanie sos. Pulpety polać sosem.
Posiekać cebulę, 50 g pędów bambusa z puszki, plasterek ananasa z puszki, małego banana bez skórki i podsmażyć na oliwie. Zalać je szklanką bulionu mięsnego, doprawić curry, solą i pieprzem. Z dwóch łyżek kwaśnego mleka i łyżeczki mąki ziemniaczanej zrobić zawiesinę i podprawić nią zupę. Zagotować, zdjąć z ognia i posypać łyżeczką wiórków kokosowych.
Banana posiekać, skropić sokiem z cytryny. Utrzeć ze 100 g chudego twarogu, łyżeczką miodu i skórką cytrynową. Udekorować miętą.
Komentarze